Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας βαλλόμαστε από άγχος, ανησυχία, αρνητικές σκέψεις, που μας προκαλούν φόβο, θυμό, απογοήτευση και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Καθώς έχουμε απομακρυνθεί από την χαρά, την ευδαιμονία, την αισιοδοξία, βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στην αρνητικότητα και την απαισιοδοξία.

Μία τέτοια στάση ζωής είναι πολύ συνηθισμένη στην εποχή μας, μέσω της οποίας θυματοποιούμαστε και αισθανόμαστε έρμαια της καθημερινότητας και των προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η συνήθης αντίδρασή μας είναι  να καταλογίσουμε ευθύνες σε όλους τους άλλους, αφήνοντας τον εαυτό μας πάντα απ’ έξω.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έχουμε απομακρυνθεί από την ουσιαστική σύνδεση με τον εαυτό μας, με τη δύναμή μας, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να αντλήσουμε ισορροπία, αναγνώριση, δύναμη, φροντίδα, καταξίωση, κάπου έξω από εμάς.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η απογοήτευση όταν δεν λαμβάνουμε την αναγνώριση όπως εμείς την έχουμε στο μυαλό μας, την αγάπη όπως εμείς την φανταζόμαστε, την καταξίωση όπως πάντα την ονειρευόμασταν αλλά ποτέ δεν ήρθε!

Είναι η στιγμή λοιπόν να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας! Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να ορθοποδήσουμε και να κατακτήσουμε όλα όσα ονειρευόμαστε! Σύμμαχος σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η Συνειδητή Αναπνοή, που μας βοηθά να ευθυγραμμιστούμε με την εσωτερική μας Δύναμη, να αποκτήσουμε επίγνωση, ξεκάθαρη διάκριση και αυτοκυριαρχία. Η συνειδητή αναπνοή είναι μία διαδικασία που μας προσφέρει εσωτερική ηρεμία, ισορροπία και επίγνωση σε κάθε επίπεδο της ζωής μας.

Στις μέρες μας θεωρούμε την αναπνοή μία φυσική διαδικασία που συμβαίνει αυτόματα, χωρίς εμείς να χρειάζεται να την επηρεάσουμε. Αγνοούμε όμως πόσο μπορεί να μας ωφελήσει όταν συνειδητά και με απόλυτη επίγνωση επιλέξουμε εμείς τον τρόπο που θέλουμε να αναπνέουμε.

Καθώς εστιάζω την προσοχή μου στην Αναπνοή, αποκτώ επίγνωση, μαθαίνω να παρατηρώ τις σκέψεις μου, να αναγνωρίζω τα συναισθήματά μου! Ταυτόχρονα, απελευθερώνω αρνητικά συναισθήματα και πεποιθήσεις που με μπλοκάρουν και δεν μου επιτρέπουν να έχω μία ισορροπημένη ζωή.

Τα βιώματα, οι πεποιθήσεις και  τα αρνητικά συναισθήματα με τα οποία γαλουχήθηκα, με καθορίζουν ως τη στιγμή που θα αποφασίσω να δω την Ύπαρξή μου στην πραγματική της διάσταση. Τότε μόνο θα είμαι σε θέση να ορίσω ποιος είμαι και πώς θέλω να ζήσω τη ζωή μου.

Όταν απελευθερώσω από το σύστημά μου τον φόβο για την αλλαγή, την διστακτικότητα και συνειδητά πλέον αναλάβω την ευθύνη της ζωής μου, τότε θα πάψω να κατηγορώ όλους τους άλλους για ό,τι μου συμβαίνει. Τότε και μόνο θα είμαι σε θέση να αναγνωρίσω πως έχω κι εγώ μερίδιο στην πορεία της ζωής μου και θα βρω τρόπους να αλλάξω.

Μέσα από την εσωτερική μας μετακίνηση γίνονται οι μεγαλύτερες εξωτερικές αλλαγές, αργά αλλά σταθερά, με εστίαση στο στόχο και συνειδητή προσπάθεια.

Η Αναπνοή μπορεί να γίνει το μέσον για μία ζωή γεμάτη χαρά, ευδαιμονία, εσωτερική γαλήνη! Οι προκλήσεις της ζωής δεν σταματούν ποτέ, όμως διαφέρει ο τρόπος αντιμετώπισής τους όταν εγώ έχω εσωτερική ηρεμία.

Μάθετε πώς μπορείτε κι εσείς να ζήσετε μια ζωή με  αυτοκυριαρχία, εσωτερική ηρεμία και χαρά! Αναλάβετε τα ηνία της ζωής σας και υλοποιήστε όσα ονειρεύεστε!

Της Μαρίας Καυρολογάκη

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως είναι εύκολο να πέσουμε θύματα των αρνητικών σκέψεων. Όσο κι αν προσπαθούμε να ακολουθούμε τη συμβουλή να παραμείνουμε θετικοί, αυτές οι αρνητικές και ανησυχητικές σκέψεις γλιστράνε στον νου μας και τον καταλαμβάνουν.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για το πώς μπορούμε να νικήσουμε τις αρνητικές σκέψεις, αλλά οι πιο ισχυρές απ’ αυτές βρίσκονται στη σοφία του Βουδιστή Master Paramahansa Yogananda από την Ινδία.

Βήμα 1: Αναγνώρισε τις προσκολλήσεις σου και απελευθέρωσέ τις

«Οι προσκολλήσεις σε κρατούν πάντα στον φόβο. Όσο περισσότερο μεγαλώνει η συνείδηση σώματος ενός ατόμου – περιλαμβάνοντας πράγματα όπως η αίσθηση της ιδιοκτησίας, η ανησυχία για τη φήμη του, η αίσθηση προσωπικής δύναμης ή σημασίας – τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αισθάνεται φόβο. Η απουσία φόβου, από την άλλη πλευρά, προέρχεται από την απελευθέρωση αυτών των προσκολλήσεων: την επιθυμία να είμαστε σημαντικοί, την επιθυμία για εξουσία ή έλεγχο σε οτιδήποτε ή σε οποιονδήποτε, την επιθυμία να μας θεωρούν καλούς και άξιους σεβασμού, την προσκόλληση στα αγαθά που έχουμε, την προσκόλληση στη σωματική υγεία και την ευημερία. Και, τέλος,  την ταύτιση του εαυτού μας με το σώμα μας. Η απουσία φόβου έρχεται με την τέλεια μη προσκόλληση. Είναι μια φυσική στάση για όσους αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να προστατεύσουν».

Βήμα 2: Σπάστε τα ύπουλα δεσμά των ανήσυχων σκέψεων 

«Ξεφορτωθείτε τις ανησυχίες σας κάνοντας «νηστείες από την ανησυχία». Ξεκινήστε κάνοντας σύντομες νηστείες από την ανησυχία τρεις φορές  την ημέρα. Αρχίστε με μια ώρα το πρωί, μια ώρα το μεσημέρι και μια ώρα το βράδυ. Αρνηθείτε απόλυτα να επιτρέψετε καμία ανήσυχη σκέψη να μπει στον νου σας κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Στη συνέχεια, παρατείνετε την περίοδο σε μία μέρα, μια εβδομάδα, έναν μήνα. Σύντομα θα έχετε σπάσει τα ύπουλα δεσμά των ανήσυχων σκέψεων.

Βήμα 3: Να περιβάλλεσαι από πρόσχαρους ανθρώπους που γελούν πολύ

«Να σχετίζεσαι με πρόσχαρους ανθρώπους, επειδή η χαρά και το γέλιο είναι μεταδοτικά. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, που τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη χαρά που πηγάζει από το γέλιο τους. Αναζήτησέ τους και γεύσου μαζί τους την πολύ αναζωογονητική τροφή της χαράς.  Συνέχισε συνεχώς τη δίαιτα του γέλιου και μετά ένα – δυο μήνες θα δεις την αλλαγή: ο νους σου θα είναι γεμάτος λιακάδα».

Βήμα 4: Δράσε από καρδιάς

«Ο φόβος προέρχεται από την καρδιά. Αν ποτέ νιώσεις να σε κυριεύει ο φόβος  κάποιας ασθένειας ή ατυχήματος, θα πρέπει να εισπνεύσεις και να εκπνεύσεις βαθιά, αργά και ρυθμικά αρκετές φορές χαλαρώνοντας με κάθε εκπνοή. Αυτό βοηθά να γίνει η κυκλοφορία κανονική. Εάν η καρδιά σου είναι πραγματικά ήρεμη δεν μπορείς να αισθανθείς κανέναν φόβο».

Βήμα 5: Πάρε τον έλεγχο του νου σου

«Ο Θεός μας έδωσε ένα τεράστιο εργαλείο προστασίας – πιο ισχυρό από τα πολυβόλα, τον ηλεκτρισμό, τα δηλητηριώδη αέρια ή οποιονδήποτε γιατρό – τον νου. Είναι ο νους που πρέπει να ενισχυθεί … Ένα σημαντικό μέρος της περιπέτειας της ζωής είναι να αδράξεις τον νου και να κρατήσεις αυτόν τον ελεγχόμενο νου σταθερά συντονισμένο… Αυτό είναι το μυστικό μιας ευτυχής, επιτυχημένης ύπαρξης … Έρχεται με την εξάσκηση της δύναμης του νου και με τον συντονισμό του μυαλού με τον Θεό μέσα από το διαλογισμό».

Μετάφραση-επιμέλεια
από την ομάδα της Όμορφης Ζωής

Πηγή: Ideapod

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να δείξουμε στα παιδιά μας ότι τα αγαπάμε. Και ο καλύτερος είναι να τους το πούμε! Να τους το λέμε συνέχεια και στο ξύπνιο τους – αλλά και στον ύπνο τους!

Αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Μέσω των απλών καθημερινών πραγμάτων. Μέσω των απλών καθημερινών στιγμών.

 
 1. Τα γαργαλάμε.
 2. Τα περιμένουμε στην πόρτα όταν γυρίζουν στο σπίτι από το σχολείο (τα Αγγλικά, το μπάσκετ κλπ).
 3. Κρεμάμε τις ζωγραφιές τους στους τοίχους του σπιτιού.
 4. Κρεμάμε τα σημειωματάκια που μας δίνουν στο γραφείο μας, στην κουζίνα ή σε άλλο κεντρικό σημείο.
 5. Τους λέμε ιστορίες από τότε που ήταν «μικρά».
 6. Χρησιμοποιούμε συχνά τις 50 θετικές φράσεις για να λέμε στα παιδιά μας.
 7. Αλλά και τις 50 ΑΚΟΜΑ θετικές φράσεις για να λέμε στα παιδιά μας.
 8. Κάνουμε τα γενέθλιά τους την πιο ξεχωριστή μέρα του χρόνου.
 9. Ζητάμε συγνώμη όταν κάναμε λάθος.
 10. Περνάμε προσωπικό χρόνο μαζί τους.
 11. Τους φτιάχνουμε το αγαπημένο τους φαγητό.
 12. Παίζουμε μαξιραλοπόλεμο.
 13. Όταν είναι λυπημένα κάνουμε επείγουσα αγκαλίτσα.
 14. Τα καληνυχτίζουμε και τους διαβάζουμε κάθε βράδυ.
 15. Καταγράφουμε τις ατάκες και τις σκέψεις τους για να τους τις δώσουμε όταν μεγαλώσουν. (Μια ιδέα είναι να τις καταγράφετε στο blog σας, όπως έκανα εγώ! Μάθετε πώς να ξεκινήσετε blog κάνοντας εγγραφή στο δωρεάν πρόγραμμα 123 BLOG).
 16. Φτιάχνουμε κουλουράκια μαζί.
 17. Και μετά τα τρώμε ζεστά!
 18. Τους μαθαίνουμε τα παιχνίδια των δικών μας παιδικών χρόνων.
 19. Βλέπουμε μαζί παλιά βίντεο ή φωτογραφίες.
 20. Τρώμε όσο πιο συχνά μπορούμε μαζί.
 21. Την Πρωταπριλιά τους κάνουμε φάρσες (όπως αυτές ή αυτές).
 22. Ζητάμε τη γνώμη τους (και τη λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψη).
 23. Δημιουργούμε τις δικές μας οικογενειακές παραδόσεις.
 24. Βρίσκουμε τον τρόπο να κάνουμε τις υποχρεώσεις και τη δουλειά παιχνίδι (όπως με τα 20+ SUPERcalifragilisticexpialidocious εκτυπώσιμα)
 25. Κρατάμε τις υποσχέσεις μας.
 26. Παίζουμε μαζί τους!
 27. Τους φτιάχνουμε τη μέρα με μικρές εκπλήξεις (π.χ. με σημειωματάκια στο κολατσιό) αλλά και με πιο ξεχωριστές (π.χ. γιορτάζουμε τις 4000 μέρες ζωής τους).
 28. Δεν τα συγκρίνουμε με κανέναν και δεν πιέζουμε να γίνουν αυτό που δεν είναι.
 29. Όταν μας μιλάνε σταματάμε για λίγο αυτό που κάνουμε και τα κοιτάζουμε στα μάτια.
 30. Αφήνουμε  να ακούσουν «κατά λάθος» τα καλά πράγματα που λέμε σε άλλους για αυτά.
Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 17:23

Παράξενα τροχαία ατυχήματα

Ασυνήθιστα τροχαία ατυχήματα #51 (1)

 

Η ασφαλιστική τους θα έχει αρκετή δουλίτσα μετά από τα συγκεκριμένα περιστατικά…

Ασυνήθιστα τροχαία ατυχήματα #51 (2)

Ασυνήθιστα τροχαία ατυχήματα #51 (3)

Ασυνήθιστα τροχαία ατυχήματα #51 (4)

Ασυνήθιστα τροχαία ατυχήματα #51 (5)

Ασυνήθιστα τροχαία ατυχήματα #51 (6)

Ασυνήθιστα τροχαία ατυχήματα #51 (7)

Ασυνήθιστα τροχαία ατυχήματα #51 (8)

Ασυνήθιστα τροχαία ατυχήματα #51 (9)

Ασυνήθιστα τροχαία ατυχήματα #51 (10)

 
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 19:02

Χόρχε Μπουκάι: Γιατί υποφέρουμε;

Υποφέρουμε μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε κάτι που επιθυμούμε, ή μόλις ενημερωθούμε για κάποιαν απώλεια. Υποφέρουμε όταν αυτό που καταφέραμε απέχει πολύ από αυτό που περιμέναμε, κι όταν νομίζουμε ότι για ορισμένα πράγματα είναι πια πολύ αργά. 

Ο πόνος, έλεγε ο Βούδας, είναι πανανθρώπινος, έχει όμως μία μόνο ρίζα.

Και η ρίζα αυτή, φρονούσε ο δάσκαλος, είναι η επιθυ­μία.

Επιθυμίες, προσκόλληση, πόθοι και προσδοκίες - ιδού οι ρίζες του πόνου μας. Αν λοιπόν πηγάζουν από δω τα βάσα­νά μας, συνεχίζει ο Βούδας, τότε ο πόνος έχει λύση.

Η λύση είναι να πάψουμε να επιθυμούμε. Να αποδε­χτούμε. Να αφήσουμε πίσω. Να διαγράψουμε την επιτα­κτική ανάγκη να είναι τα πράγματα διαφορετικά απ’ ό,τι είναι.

Σταματήστε την προσπάθεια να αποκτήσετε όλα όσα θα θέλατε να έχετε αυτή τη στιγμή - υλικά, συναισθηματι­κά ή πνευματικά -, και ο πόνος θα εξαφανιστεί.

 

Υπήρχε ένας ιησουίτης ιερέας που λεγόταν Άντονι δε Μέγιο, και μερικές φορές του άρεσε ναπαίζει με τις λέξεις στις συγκε­ντρώσεις που έκανε.

«Θέλετε να γίνετε ευτυχισμένοι;» έλεγε στον κόσμο που πήγαινε να τον ακούσει. «Εγώ μπορώ να σας δώσω την ευτυ­χία αυτή τη στιγμή, και μπορώ να σας την εξασφαλίσω για πάντα. Ποιος από σας δέχεται;»

Αρκετοί από τους παρισταμένους σήκωναν το χέρι...

«Πολύ ωραία» συνέχιζε ο Δε Μέγιο. «Ανταλλάσσω την ευτυχία σας με ό,τι έχετε. Δώστε μου όλαόσα έχετε, κι εγώ σας δίνω για αντάλλαγμα την ευτυχία.»

Ο κόσμος τον κοίταζε. Νόμιζαν ότι μιλούσε συμβολικά, και γελούσαν...

«Σας το εγγυώμαι» τους διαβεβαίωνε. «Δεν αστειεύο­μαι.»

Τα χέρια άρχιζαν να κατεβαίνουν... κι αυτός έλεγε τότε, χαμογελώντας σαν τον Βούδα:

«Χμμμ... Δεν θέλετε... Δεν θέλει κανένας.»

Και μετά, τους εξηγούσε.

Ταυτίζουμε την ευτυχία με τις ανέσεις μας, με την επι­τυχία, τη δόξα, τη δύναμη, την αναγνώριση, τα χρήματα, τις απολαύσεις, τη στιγμιαία ευχαρίστηση. Και δεν φαίνεται να είμαστε ούτε στο ελάχιστο διατεθειμένοι να παραιτηθούμε από κάτι που έχουμε. Ούτε και με αντάλλαγμα την ευτυχία. Ξέρουμε καλά ότι πολλά από τα βάσανά μας προέρχονται απ’ όσα κάνουμε καθημερινά για να εξασφαλίσουμε όλα όσα επιθυμούμε, κανείς όμως δεν μπορεί να μας πείσει να παραιτηθούμε απ’ αυτά.

Δεν μπορεί κανείς να μας πείσει ότι θα σταματήσουμε να υποφέρουμε αν κάνουμε το μεγάλο βήμα να πάψουμε να επιθυμούμε.

Κι ας είναι ολοφάνερο

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…