Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 09:09

Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια

Έφυγε από την ζωή στις 11/7/2018 η Αγγελική Γιαννόπουλου σύζυγος του Μιλτιάδη (καγιάνα) ετών 82. Η κηδεία της θα γίνει στις 12/7/2018 και ώρα 11π. μ στο νεκροτοφείο Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι Ο Σύλλογος εκφράζει τις συμπάθειες στην οικογένεια της 

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 06:26

Τα Συλλυπητήρια Στην Οικογένεια.

Έφυγε από την ζωή στις 5/7/2018 ο Βασίλης Αγγελόπουλος (Τριγώνης) Η κηδεία του θα γίνει στης 6/7/2018 στο  χωριό

Ο Σύλλογος του χωρίου εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 17:39

ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ. 9 ΟΦΕΛΗ

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής ενός σύγχρονου ανθρώπου. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά είναι συνηφασμένα με την υγεία της καρδιάς αλλά η δράση τους δε περιορίζεται μόνο εκεί. Υπάρχουν 9 καταπληκτικά οφέλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από τους πολύ νέους εώς τους υπερήλικες. Από καλή υγεία, την αντιμετώπιση φλεγμονών μέχρι έλεγχο του βάρους. 
Διαβάστε το παρακάτω μας άρθρο και θα συμφωνήσετε πως πρόκειται για ένα σούπερ συμπλήρωμα διατροφής που αξίζει να δοκιμάσετε.

Αυξημένη πρωτεϊνική σύνθεση

Τα καλύτερα νέα για όλους όσους κάνουν γυμναστική και ειδικά προπόνηση ενδυνάμωσης. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά είναι κυρίως γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν καθώς και για την υγεία της καρδιάς. Παίζουν όμως καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης το οποίο και είναι ο βασικός πυλώνας της μυϊκής ανάπτυξης. Από τα 2 πιο σημαντικά Ωμέγα 3 λιπαρά, τα DHA και EPA, τα EPA έχουν το βασικό ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνης.
Η συγκεκριμένη δράση εκδηλώνεται όταν τα Ωμέγα 3 συνδυαστούν με αμινοξέα ή κατανάλωση υψηλής ποιότητας πρωτεϊνης, όχι όταν καταναλωθούν από μόνα τους. Στην πραγματικότητα οι έρευνες έδειξαν αύξηση πρωτεϊνικής σύνθεσης εώς και 30% (!!!) όταν συνδυαστούν τα Ωμεγα 3 λιπαρά με αρκετές ποσότητες πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέα σε σχέση με αμινοξέα ή πρωτεϊνη μεμονομένα. Τα αποτελέσματα των ερευνών διαπιστώθηκαν τόσο σε νέους, όσο και σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες [1]

Μειώνουν σημαντικά τη διάσπαση και τον καταβολισμό πρωτεϊνης.

Η μυϊκή ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της πρωτεϊνικής σύνθεσης από τη μία και τον καταβολισμό της πρωτεϊνης από την άλλη. Με άλλα λόγια ένα ισοζύγιο που μας δείχνει αν αποκτούμε ή χάνουμε μυϊκή μάζα. Ο καταβολισμός της πρωτεϊνης ρυθμίζεται από μια ξεχωριστή διαδικασία σε σχέση με τη μυοσύνθεση. Τα αποτελέσματα των ερευνών καταδεικνύουν ότι τα Ωμέγα 3 και ειδικότερα τα EPA μειώνουν τον πρωτεϊνικό καταβολισμό. Με άλλα λόγια τα EPA παίζουν 2 διαφορετικούς ρόλους στη μυϊκή ανάπτυξη. Από τη μία συνεισφέρουν καταλυτικά στη μυοσύνθεση και από την άλλη επιβραδύνουν ή αποτρέπουν τη μυόλυση με 2 διαφοερτικούς μηχανισμούς στο μυϊκό μεταβολισμό.  

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό να απέχεις από τη γυμναστική σου, τη διατροφή σου και τις καθημερινές σου δραστηριότητες λόγω ασθένειας ή γρίπης. Αυτός είναι ένας άλλος τομέας που τα ιχθυέλαια παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι επιδόσεις, τόσο σε αθλητικό επίπεδο όσο και στην καθημερινότητα. Έχει αποδειχτεί ότι τα  ιχθυέλαια ενισχύουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία με τη σειρά τους παίζουν καταλυτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυξάνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα περιττά κιλά (παραπάνω από 5) και συγκεκριμένα το υποδόριο λίπος μπλοκάρει την ικανότητα του σώματος να διαχειριστεί σωστά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Συγκεκριμένα διαταρράσεται η "ευαισθησία στην ινσουλίνη" τόσο στο μυϊκό σύστημα όσο και στο λιπώδη ιστό. Η λήψη Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έδειξε ότι βελτιώνεται η ευαισθησία της ινσουλίνης, χωρίς όμως ο ακριβής μηχανισμός να είναι ξεκάθαρος. [3]

Καλύτερη μεταφορά μικροθρεπτικών συστατικών σε κυτταρικό επίπεδο.

Αυξημένη πρόσληψη Ωμέγα 3 λιπαρών έδειξε ότι αλλάζει τη σύσταση των κυτταρικών μεμβρανών. Μεγαλύτερο ποσοστό Ωμέγα 3 λιπαρών στις κυτταρικές μεμβράνες διευκολύνουν την είσοδο θρεπτικών συστατικών μέσα στο κύτταρο. Το ποσοστό των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στις κυτταρικές μεμβράνες μπορεί να μετρηθεί εύκολα με τεστ αίματος δακτύλου ή με εξέταση σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Αύξηση μεταβολισμού.

Η ικανότητα των Ωμέγα 3 λιπαρών να αυξάνουν το μεταβολισμό είναι πιο πολύ θεωρητική σε αυτό το σημείο. Πέραν τούτου, καθώς τα Ωμέγα 3 αυξάνουν την ροή των θρεπτικών συστατικών εντός του κυττάρου βελτιώνονται όλες οι όλες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρο και αυξάνεται ο κυτταρικός μεταβολισμός..

Μείωση φλεγμονών.

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά είναι γνωστά για τα οφέλη στην υγεία της καρδιάς. Αυτό οφείλεται ως ένα μεγάλο βαθμό στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν. Η λήψη καλής ποιότητας ιχθυελαίων σε σωστές ποσότητες έχουν σημαντική επίδραση στην εκδήλωση φλεμονών. Για παράδειγμα σε μια μελέτη που χρησιμοποιήθηκαν αιματολογικές εξετάσεις, η λήψη DHA & EPA άλλαξε την έκφραση 1040 γονιδίων (!!!!) οδηγώντας σε μειωμένη εκδήλωση των γονιδίων που σχετίζονται με τις φλεγμονές και τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας [4]. Σκεφτείτε λίγο το εξής: η λήψη ιχθυελαίων σε καθημερινή βάση έχει θετική επίδραση σεπερισσότερα από 1000 γονίδια που σχετίζονται έμεσα ή άμεσα με τις φλεγμονές.

Μείωση των τριγλυκεριδίων.

Εάν η διατροφή που ακολουθείτε είναι στα πλαίσια του παρόντος άρθρου τα τριγλυκερίδιά σας θα πρέπει να είναι υπό έλεγχο. Ο λόγος είναι ότι τα EPA ενδέχετε να συμβάλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Εάν η διατροφή σας δεν συμπεριλαμβάνει τακτικά ψάρια (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) ή ωμούς ξηρούς καρπούς η λήψη συμπληρωμάτων με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα σίγουρα θα βελτίωνε το λιπιδαιμικό προφίλ. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο lifestyle χωρίς υπερβολές και ακρότητες και μια διατροφή με μειωμένη πρόσληψη λευκών υδατανθράκων (αλεύρι, ζάχαρη, λευκό ρύζι)

Υγεία του εγκεφάλου.

Τα DHA φαίνεται πως παίζουνε σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Τα DHA περνούν από τη μητέρα στο αγέννητο μωρό της παίζοντας σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε όλα τα στάδια της κύησης. Αρκετές μελέτες έδειξαν σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη των παιδιών στα πρώτα στάδια της ηλικίας τους από μητέρες που έπαιρναν ιχθυέλαια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σε σχέση με μητέρες που δεν έπαιρναν. Για παράδειγμα στην ηλικία των 2,5 ετών τα βρέφη από μητέρες που λάμβαναν ιχθυέλαια είχαν βελτιωμένη δεξιοχειρία, οπτική εστίαση και συγκέντρωση σε σχέση με βρέφη που οι μητέρες δε λάμβαναν.
Η επίδραση των DHA στον εγκέφαλο φαίνεται όμως ότι συνεχίζει και για όλα τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου μέχρι τα γεράμματα. Έρευνα γίνεται για την επίδραση των DHA σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς και άλλες γνωστικές ασθένειες.
 
Και τί γίνεται με τις έρευνες που συνηγορούν πως τα Ωμέγα 3 "δε δουλεύουν" και δεν έχουν αποτελέσματα;
 
Πρόσφατα μερικές μελέτες έδειξαν πως δε συντρέχει σχέση των Ωμέγα 3 λιπαρών με την υγεία της καρδιάς όπως υποστηριζόταν. Ως συνήθως αυτό είχε να κάνει με τις ίδιες τις έρευνες. Με τον τρόπο και τη μεθοδολογία που διεξήχθησαν. Πολλές από αυτές τις μελέτες ήταν μονοδιάστατες και ερευνούσαν μόνο τα οφέλη σε καρδιαγγειακό επίπεδο και τίποτα περισσότερο σε σχέση με τα παραπάνω που εμείς αναφέρουμε.
Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες παρατήρησης δεν αποδείκνυαν ισχυρή σχέση ότι τα Ωμέγα 3 λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.
Συνήθως σε τέτοιου τύπου μελέτες γίνονται ερωτηματολόγια σε ομάδες πληθυσμού με ερωτήσεις του τύπου: Λαμβάνετε συμπληρώματα Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων;  ΝΑΙ  ΟΧΙ.
Αυτοί που απαντούν "ΝΑΙ" μπαίνουν στην ομάδα με γενική παραδοχή την κατανάλωση Ωμέγα 3 ενώ οι υπόλοιποι στην ομάδα που δεν καταναλώνουν ιχθυέλαια. Στην ομάδα του ΝΑΙ συμπεριλαμβάνεται και κόσμος που έχει αγοράσει συμπλήρωμα διατροφής Ωμέγα 3 και το έχει μέσα σε ένα ντουλάπι της κουζίνας να σκονίζεται... Η έρευνα δε προσδιορίζει εάν γίνεται συστηματική χρήση σε καθημερινή βάση, η διάρκεια λήψης της αγωγής και τα γραμμάρια που λαμβάνονται. Σε άλλα ερωτηματολόγια διατροφής περιλαμβάνονται ερωτήσεις του τύπου: "περιέχει ψάρι η διατροφή σας;" Δε διευκρινίζεται όμως ούτε η συχνότητα ούτε η ποσότητα ούτε η ποιότητα. Ψάρι λογίζεται και η σαρδέλα που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε Ωμέγα 3 λιπαρά όσο και τα προτηγανισμένα / παναρισμένα / κατεψυγμένα fish fingers ή αλλιώς ψαρομπουκιές αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.
Με άλλα λόγια οι παραδοχές είναι ελλειπής και τα στοιχεία εμπεριέχουν μεγάλες πιθανότητες στατιστικού λάθους.
 
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν σχετικά με αυτές τις μελέτες είναι η χαμηλή ημερήσια δόση του group που δήλωνε ότι λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων. Όταν λαμβάνεται μόλις ένα γραμμάριο ιχθυελαίων την ημέρα (1000mg), ειδικά εάν είναι μέτριας ποιότητας, είναι σχεδόν απίθανο να δει κάποιος τα πολυπόθητα οφέλη των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

Πόσο λοιπόν πρέπει να παίρνει κάποιος;

Ένα γραμμάριο ιχθυελαίων την ημέρα σίγουρα είναι καλύτερο από το τίποτα αλλά σίγουρα μη περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα και δραστική βελτίωση στην υγεία.
Εάν ψάχνετε απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση θα ακούσετε ένα εύρος από 1 γραμμάριο εώς 1 γραμμάριο ανά ποσοστό σωματικού λίπους!!! Για να έχετε πληρη εικόνα και ενημέρωση σχετικά με την κάθε προσέγγιση καλό είναι πάντοτε να παίρνετε τη γνώμη ενός ειδικού, είτε είναι θεράπων ιατρός, είτε είναι φαρμακοποιός, διατροφολόγος ή εξειδικευμένος σύμβουλος υγείας. Η υπεροδοσολογία σε συμπληρώματα διατροφής πάντοτε κρύβει κινδύνους και πρέπει να  γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Ιατρικοί φορείς είναι πιο συντηριτικοί στις δοσολογίες σε σχέση με τους ειδικούς στο χώρο του fitness.
 
Για κάποιον που έχει ισορροπημένο lifestyle χωρίς ακρότητες και ακολουθεί μεσογειακή διατροφή με 2 φορές την εβδομάδα ψάρι και 3 φορές την εβδομάδα ωμούς ξηρούς καρπούς η συνιστώμενη ημερησία δόση είναι από 1 εώς 3 γραμμάρια ιχθυελαίου καλής ποιότητας όπως το Omega 3 pure Fish Oil της  Healthia. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μεγαλύτερη ποσότητα (εώς και 3-4 γραμμάρια DHA / EPA), με τη συμβουλή ή καθοδήγηση κάποιου ειδικού.
 
Κάθε άνθρωπος όμως είναι μοναδικός. Έχει μοναδικό σώμα, φυσική κατάσταση και καθημερινότητα. Ανάλογα με το στόχο που έχει, πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή, να πάρει συγκεκριμένα συμπληρώματα (εφ' όσον κρίνεται απαραίτητο) και να κάνει προσαρμογές στην καθημερινότητά του.
Η Healthia σας προτίνει να ενημερωθείτε σωστά για όλα τα θέματα υγείας που πιθανόν να σας αφορούν.
 
Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

Οι πατάτες είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αν και πολλές φορές έχει κατηγορηθεί λόγω του τρόπου που συχνά τη μαγειρεύουμε.

Συνήθως, κατηγοριοποιείται μαζί με το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά στους «κακούς» υδατάνθρακες, τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε σε μεγάλες ποσότητες αλλά από την άλλη πλευρά έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Δείτε παρακάτω τρεις λόγους για να την έχουμε ενταγμένη στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα...

1. Τα οφέλη όταν καταναλώνεται με τη φλούδα είναι πολλά αλλά άγνωστα στους περισσότερους. Η κατανάλωση μιας πατάτας με τη φλούδα, μας δίνει έξτρα δόση φυτικών ινών. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, αλλά και για τον έλεγχο της πείνας.

2. Tο κάλιο που περιέχει η πατάτα συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης, ενώ οι βιταμίνες Β6, Β3 και Β9 εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

3. Η πατάτα μάς δίνει ακόμη σίδηρο και μαγγάνιο, δύο μέταλλα που διευκολύνουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. 

4. Αν και δεν είναι πολύ γνωστό, οι πατάτες έχουν και βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά στη θεραπεία των πληγών.

 

Ίσως να έχετε απορήσει μια μέρα για το όνομα του κάθε  μήνα πως ονομάστηκε έτσι .

Πάμε να δούμε από που προέρχονται….

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ : Ο πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus).

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ : Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Ήταν αφιερωμένος στο θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς γι αυτό και στη διάρκεια του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών.

ΜΑΡΤΙΟΣ : Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος, έγινε ο τρίτος μήνας του χρόνου, αφιερωμένος στον θεό Μαρς που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη θεό του πολέμου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ : Είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperio που σημαίνει «ανοίγω» γιατί τότε ανοίγει ο καιρός και ανθίζουν τα λουλούδια. Ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη.

ΜΑΪΟΣ : Ο πέμπτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια). Το όνομα Maja προήλθε από τη λέξη Μαία (τροφός) τη μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ήταν αφιερωμένος.

ΙΟΥΝΙΟΣ : Ο έκτος μήνας του έτους, ήταν αφιερωμένος από τους Ρωμαίους στη θεά Juno (Ήρα), σύζυγο του Jupiter (Δίας), προστάτιδα του οίκου και του γάμου. Κατά μία άλλη εκδοχή, πήρε το όνομά του από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο.

ΙΟΥΛΙΟΣ : Ο έβδομος μήνας του έτους έχει 31 ημέρες και είναι αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ : Ο Αύγουστος οφείλει το όνομά του στον αυτοκράτορα Οκταβιανό ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ : Ο Σεπτέμβριος κατείχε την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, όπως δείχνει και το όνομά του καθώς septem στα λατινικά σημαίνει επτά.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ : Από την λέξη octo που σημαίνει οκτώ πήρα ο Οκτώβριος το όνομά του μια και στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου έγινε ο δέκατος μήνας αλλά κράτησε το όνομά του.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ : Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το τωρινό ημερολόγιο, αλλά κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας γι αυτό και το όνομά του προέρχεται από τον αριθμό εννέα που στα λατινικά είναι novem.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ : Ο τελευταίος μήνας του έτους, ο πρώτος του χειμώνα, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου από όπου πήρε και το όνομά του. Decem στα λατινικά είναι το δέκα.

πηγή: huffingtonpost.gr

Καθώς συζητάμε με τους φίλους μας, λέμε κάτι για κάποια συμφορά, ένα σεισμό ας πούμε, ή κάτι πιο απλό για κάποιο ατύχημα που είχε κάποιος κοντινός μας. Πολλές φορές θα κάνουμε κάτι πολύ απλό: θα χτυπήσουμε κάποιο ξύλο λέγοντας «μακριά από μας»!!

Γιατί το κάνουμε όμως αυτό; Που βρίσκονται οι ρίζες αυτής της… τελετής;; Ας ρίξουμε μια ματιά!

Η σημασία του χτυπήματος στο ξύλο έχει γενικά έναν αποτρεπτικό χαρακτήρα. Για να κρατήσουμε μακριά μας κάθε είδους αρνητικές ενέργειες, βασκανίες και κακοτυχίες. Η αρχή αυτού του συνήθειου βρίσκεται στις παγανιστικές προχριστιανικές θρησκείες και πιθανότατα στον δρουιδισμό.

Ιστορικά

Στα πανάρχαια χρόνια, ο κόσμος και οι θρησκείες, πιστεύανε πως μέσα στο ξύλο, στα δέντρα δηλαδή, κατοικούσαν κάθε λογής πνεύματα, καλά και κακόβουλα. Ο βασικός λόγος που χτυπούσαν ξύλο τότε ήταν για να τα διώξουν και να μην προλάβουν να ακούσουν αυτό που ειπώθηκε, συνήθως αρνητικό. Ο λόγος; Για να μην το πραγματοποιήσουνε φυσικά!!

Άλλη μια πιθανή εξήγηση βρίσκεται στο ότι τότε, πολλές φορές θα συναντιόνταν άνθρωποι στα δάση για να συζητήσουν τα θέματα τους, καλά ή κακά, νόμιμα ή παράνομα. Με το να χτυπάνε ξύλο, κορμούς δέντρων δηλαδή, διώχνανε τα οποιαδήποτε πνεύματα κατοικούσαν μέσα στο ξύλο για να μην τους ακούσουν!!
Βέβαια δεν χτυπάνε όλοι το ξύλο!! Οι Βρετανοί έχουν την έκφραση touch wood – άγγιξε το ξύλο!! Μια εξήγηση αυτής της «παραλλαγής» βρίσκεται σε μια παλιά Ιρλανδέζικη δεισιδαιμονία που λέει ότι αυτό το κάνανε για να ευχαριστήσουν τα μικρά ανθρωπάκια που τους χαρίζανε καλή τύχη!!

Επίσης θεωρούσαν πως τα δέντρα λατρεύονταν ως τόποι κατοικίας καλών και ευγενικών πνευμάτων. Έτσι, αγγίζοντας το ξύλο, την κατοικία δηλαδή του πνεύματος, προστατευόσουν και ο ίδιος από τα κακά πνεύματα!! Το άγγιγμα του ξύλου βλέπετε, πίστευαν πως προστατεύει και από την πραγματοποίηση κάποιων αρνητικών οιωνών!

Αργότερα η εν λόγω πρακτική συνδέθηκε με τον σταυρό του μαρτυρίου σαν μια πιθανή ρίζα του εθίμου!!

πηγη http://coolweb.gr

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…