Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Το ελαιόλαδο είναι μία πανίσχυρη τροφή η οποία δυναμώνει τον οργανισμό μας και κρατά το μυαλό μας σε άριστη κατάσταση. Δεν είναι όμως η μόνη ιδιότητα που έχει. Είναι πάμπολλες οι χρήσεις του από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Εναλλακτικές χρήσεις του ελαιόλαδου εκτός μαγειρικής
1. Καθαρίζει το δέρμα μας από γράσο
Αν έχουμε λερωθεί με γράσο, τρίβουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο και τα βλέπουμε να καθαρίζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Έπειτα σαπουνίζουμε να φύγει το λάδι.

2. Αποτελεί υγιεινό φυσικό ντεμακιγιάζ
Απλώνουμε ελαιόλαδο στο πρόσωπό μας και τρίβουμε απαλά, αφαιρώντας με βαμβάκι όλο το μακιγιάζ. Επαναλαμβάνουμε αν είναι απαραίτητο. Εκτός από καθαρισμό προσώπου, το ελαιόλαδο προσφέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για θρέψη του δέρματος.

3. Ανακουφίζει από τους μώλωπες
Μπορείτε να κάνετε μασάζ στο δέρμα σας όπου έχετε χτυπήσει και έχει μαυρίσει. Θα βοηθήσετε το αίμα να αποσυμφορηθεί πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως.

4. Σας απαλλάσσει από τα αυτοκόλλητα
Αν τα έπιπλα και οι τοίχοι σας είναι γεμάτοι σημάδια από τα αυτοκόλλητα των παιδιών ή ακόμη και γεμάτοι αυτοκόλλητα, περάστε λίγο λάδι και αφήστε μερικά δευτερόλεπτα να περάσει στην κόλλα. Με ένα βαμβάκι αφαιρέστε τα υπολείμματα της κόλλας ενώ το αυτοκόλλητο, τραβήξτε το απαλά.

5. Ανοίγει τα κολλημένα φερμουάρ
Αν σας έχει κολλήσει το φερμουάρ και δεν μπορείτε να το ανοίξετε, βάλτε του λίγο ελαιόλαδο. Δεν θα αντιμετωπίσετε ξανά πρόβλημα.

6. Αναβαθμίζει τα ξύλινα είδη κουζίνας
Μπορείτε να περάσετε με ελαιόλαδο τα ξύλινα κουζινικά σας σκεύη είτε πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά ή αργότερα. Τα ξύλα κοπής, οι κουτάλες και οι πιρούνες, θα προστατευτούν με το φιλμ του ελαιολάδου που τα θωρακίζει σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ενάντια σε μικρόβια.

7. Ενδυναμώνει τα φύλλα των φυτών σας
Σε ένα μαλακό πανί ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και και περάστε απαλά τα μεγάλα φύλλα του φίκου σας. Θα απαλλαγούν από σκόνη, μικρόβια και θα λάμψουν.

8. Καθαρίζει τα εργαλεία κήπου από σκληρές βρωμιές
Ποτίστε ένα παλιό πανί με ελαιόλαδο και περάστε τα εργαλεία του κήπου σας. Θα απομακρυνθούν αμέσως οι ξεραμένες λάσπες, η βρωμιά, το χώμα και… θα γυαλίσουν, αν και το τελευταίο δεν έχει και τόση σημασία για τα εργαλεία του κήπου.

9. Κάνει τους μεντεσέδες σας αθόρυβους
Περνάτε τους μεντεσέδες σας με λίγο λάδι και σταματούν να τρίζουν ή δεν αρχίζουν ποτέ.

10. Γυαλίζει και προστατεύει τα ανοξείδωτα
Με ένα πανί που έχετε βάλει λίγο ελαιόλαδο, περάστε ταψιά και κατσαρόλες. Έπειτα περάστε τα με ένα στεγνό μαλακό πανί. Οι δαχτυλιές θα σβήσουν και θα λάμψουν, ενώ το φιλμ που θα δημιουργηθεί, θα τα προστατέψει από μικρόβια.

11. Φτιάχνετε καλής ποιότητας σαπούνι
Το ελαιόλαδο είναι το παραδοσιακό υλικό για σαπούνι. Καθαρίζει τέλεια, είναι γεμάτο βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και αφήνει ένα κατακάθαρο δέρμα ενώ είναι φιλικό περιβάλλον.

12. Γυαλίζει τα μπρούτζινα και τα ασημικά
Μαυρισμένα μπρούτζινα και ασημικά θα λάμψουν και θα καθαρίσουν καθώς τα περάσετε με ελαιόλαδο.

Οδυσ. Ελύτης «Εάν η Ελλάδα καταστραφεί τελείως, θα μείνει μια ελιά, ένα κλήμα και μια βάρκα. Είναι αρκετά για να ξαναχτιστεί από την αρχή»

Η Μονεμβάσια ή Μονεμβασιά, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στο Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου "Βράχου της Μονεμβασιάς", που αποτελεί στην κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων με τη σημερινή παράλια κατ΄ έναντι πόλη επί της λακωνικής ακτής. Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες. Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς. Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασιάς βρίσκεται στο Βορρά. Το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ. Μπαίνοντας στην πόλη ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Σήμερα έχει 4.660 κατοίκους, ενώ η παλαιά πόλη έχει 90 κατοίκους.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τρώνε υγιεινά μόνο και μόνο επειδή καταναλώνουν τακτικά φρούτα και λαχανικά.

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα τρόφιμα υποβάλλονται σε επεξεργασία με διάφορα χημικά και παρασιτοκτόνα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει επισήμως στο πρόσφατο παρελθόν διαπίστωσε ότι σχεδόν το 65% των φρούτων και λαχανικών στην αγορά έχει φυτοφάρμακα.

Υπάρχει μια διεθνής οργάνωση που ονομάζεται Environmental Working Group και έχει στόχο να παρέχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις χημικές ουσίες σε τρόφιμα και καλλυντικά, προκειμένου οι καταναλωτές να είναι καλά ενημερωμένοι. Αυτή η οργάνωση έχει ταχθεί ανοικτά κατά τη χρήσης χημικών ουσιών στα τρόφιμα, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και το περιβάλλον των ανθρώπων.

Κάθε χρόνο, η EWG δημοσιεύει μια λίστα με τα φρούτα και λαχανικά που έχουν υποστεί την περισσότερο και λιγότερο χημική επεξεργασία και έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα που φτάνουν μέχρι το τραπέζι μας. Στην “μαύρη λίστα” υπάρχουν προϊόντα, όπως μήλα, σέλινο, ντοματίνια, αγγούρια, σταφύλια, νεκταρίνια, ροδάκινα, πατάτες, μπιζέλια, σπανάκι, φράουλες και πιπεριές.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η αγορά βιολογικών προϊόντων ενέχει αυξημένο κόστος, το οποίο σπανίως μπορεί η μέση οικογένεια να σηκώσει. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς πρέπει να πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε, ώστε να απομακρύνουμε τα υπολείμματα από τα φυτοφάρμακα. Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι το πλύσιμο με λευκό ξύδι.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, το λευκό ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικό για την εξόντωση των υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή:

–    Γεμίστε μια λεκάνη ή το νεροχύτη της κουζίνας με ένα διάλυμα από 1 μέρος λευκού ξυδιού και 3 μέρη νερού.

–    Ρίξτε όλα τα φρούτα και λαχανικά που μόλις αγοράσατε μέσα σε αυτό (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε το διάλυμα σε ένα δοχείο και να ψεκάσετε ό,τι θέλετε ξεχωριστά)

–    Με τα χέρια σας τρίψτε τα φρούτα και λαχανικά για να πάει το διάλυμα παντού, αλλά και για να φύγουν και άλλα υπολείμματα, όπως το χώμα.

–    Τέλος, αδειάστε την λεκάνη/νεροχύτη και πλύνετε τα φρούτα και λαχανικά με καθαρό τρεχούμενο νερό.

Πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει τη χρήση παρασιτοκτόνων και χημικών ουσιών με διάφορες ασθένειες και χρόνιες παθήσεις. Ως εκ τούτου, σωστό πλύσιμο και το καθάρισμα των φρέσκων τροφών από τα φυτοφάρμακα είναι ζωτικής σημασίας. Το λευκό ξύδι είναι μια απλή, εύκολη, οικονομική και πολύ αποτελεσματική λύση για να το πετύχετε αυτό.

 
Πηγή: iatropedia.gr

Αν είστε λάτρεις του τσαγιού, έχουμε υπέροχα νέα για εσάς.

Μια νέα έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής στη Σιγκαπούρη (Yong Loo Lin) δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένισης και της άνοιας κατά σχεδόν 50%.


Επομένως, αν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε το πρωινό σας χωρίς το αγαπημένο σας ρόφημα, μπορείτε να χαρείτε επιπλέον για το γεγονός ότι η συνήθειά σας προστατεύει τη μακροχρόνια υγεία του εγκεφάλου σας. Και όσοι από εσάς δεν πίνετε ακόμα τσάι- το γεγονός αυτό αποτελεί έναν πολύ πειστικό λόγο για να το ξεκινήσετε.

Το τσάι θα προστατέψει τον εγκέφαλο σας, όσο μεγαλώνετε

Η παρούσα έρευνα συγκέντρωσε δεδομένα από περίπου 1.000 κινέζους συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας (55 χρονών και άνω). Τους ζητήθηκαν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τσαγιού που κάνουν και μετά από πέντε χρόνια, μετρήθηκαν οι γνωστικές τους επιδόσεις και συλλέχθησαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, την ιατρική τους κατάσταση και τις φυσικές και κοινωνικές δραστηριότητές τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση τσαγιού μείωνε τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης κατά 50%. Και αυτό πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό, αφού η νόσος Alzheimer αποτελεί την 6η κύρια αιτία θανάτου μόνο στις ΗΠΑ.

Θέλετε να μάθετε και για ένα ακόμα πιο απίστευτο στοιχείο; Οι συμμετέχοντες που είχαν το γονίδιο APOE e4, το οποίο δηλώνει γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη της νόσου Alzheimer, είχαν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής εξασθένισης κατά περίπου 86%.


Πώς λαμβάνουμε τα οφέλη του τσαγιού;

Τα καλά νέα είναι επίσης ότι είναι εύκολο να λάβουμε τα οφέλη του τσαγιού. Απ’ ότι φαίνεται, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το πιούμε. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επίσης υποδεικνύουν ότι δεν είχε σημασία το είδος του τσαγιού που κατανάλωναν, κάτι που σημαίνει ότι το αγαπημένο σας τσάι- είτε αυτό είναι μαύρο, πράσινο ή με φρούτα- θα έχει τις ίδιες ιδιότητες.

Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό τσάι του βουνού το οποίο δεν περιέχει διεγερτικά και έχει αποδειχθεί επανειλημμένως η αξία του στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ. Και φυσικά, μπορείτε να αρχίσετε τη μέρα σας πίνοντας ένα τσάι σημύδας. Ευτυχώς, το τσάι έχει υπέροχη γεύση και αποτελεί μια ευχάριστη πινελιά στην πρωινή ή απογευματινή μας ρουτίνα.

Σύμφωνα με έναν από τους κύριους ερευνητές, τα πλεονεκτήματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα του τσαγιού σε κατεχίνες, θειοφλαβίνες, θεαρουβιγινών και L-Θεανίνη- βιοδραστικά συστατικά που είναι γνωστά για την καταπολέμηση των φλεγμονών και των ελεύθερων ριζών και τα οποία μπορούν να διατηρήσουν τον οργανισμό μας υγιή. Όσο για το πώς ακριβώς λειτουργεί στην πρόληψη της άνοιας, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια, έχει αποδειχθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τώρα μια νέα μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις αποκαλύπτει τον τρόπο που τα καρύδια επιδρούν στο εντερικό μικροβίωμα και ενδεχομένως έτσι να έχουν τα οφέλη στην υγεία μας.

Τα καρύδια είναι ένα μόνο από τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες και έχουν ελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων για την επίπτωση που έχουν στο μικροβίωμα του ανθρώπου και την υγεία συνολικά.

Οι διατροφικές φυτικές ίνες δρουν ως πηγή τροφής για το εντερικό μικροβίωμα βοηθώντας τα καλά βακτήρια να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να αποδομούν τα περίπλοκα τρόφιμα, να παρέχουν στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά και φυσικά να μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι κύριες πηγές φυτικών ινών.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο που δημοσίευσαν οι Αμερικανοί ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition, η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η κατανάλωση καρυδιών όχι μόνο επιδρά στο εντερικό μικροβίωμα, αλλά συντελεί σε μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της μελέτης, 18 υγιείς ενήλικες άνδρες και γυναίκες έκαναν διατροφή που είτε δεν περιείχε καρύδια, είτε περιείχε 42 γραμμάρια καρυδιών, για δύο με τρεις εβδομάδες.

 

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος και κοπράνων στην αρχή και το τέλος της μελέτης.

«Παρατηρήσαμε ότι με την κατανάλωση καρυδιών αυξάνονταν τα μικρόβια που παρήγαγαν βουτυρικό άλας, έναν ωφέλιμο μεταβολίτη για την υγεία του εντέρου. Έτσι η αλληλεπίδραση των καρυδιών με το μικροβίωμα βοηθά στην παραγωγή ωφελειών για την υγεία», εξηγεί η Χαννα Χολσερ, επίκουρη καθηγήτρια Επιστήμης της Διατροφής και Ανθρώπινης Θρέψης, και συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη ανέδειξε και μια μείωση στα χολικά οξέα μετά την κατανάλωση καρυδιών, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι υψηλότερα στα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα δευτερεύοντα χολικά οξέα μπορεί να είναι επιβλαβή για τα κύτταρα στο γαστρεντερικό σύστημα και τα μικρόβια μπορεί να είναι τα εργοστάσια παραγωγής δευτερευόντων χολικών οξέων.

Αν μειωθούν τα χολικά οξέα στο έντερο, ενδεχομένως αυτό να έχει οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…