Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 19:46

Τα τέσσερα κεριά …

Τα τέσσερα κεριά έλιωναν αργά-αργά…

Ο χώρος ήταν τόσο ήσυχος που μπορούσε να ακουστεί η συζήτηση τους.

Το πρώτο έλεγε:
«Εγώ είμαι η ΕΙΡΗΝΗ μα οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να με διατηρήσουν. Πιστεύω οτι δε μου μένει άλλο απο το να συνεχίσω να σβήνω!»

…κι έτσι αφέθηκε σιγά-σιγά να σβήσει ολοκληρωτικά…

Το δεύτερο είπε:

«Εγώ είμαι η ΠΙΣΤΗ. Δυστυχώς δε χρειάζομαι πουθενά. Οι άνθρωποι δε θέλουν να ξέρουν για ‘μένα κι έτσι δεν έχει νόημα να παραμείνω αναμμένο».

…μόλις ολοκλήρωσε τα λόγια του, ένα αεράκι φύσηξε πάνω του και το έσβησε…

Πολύ λυπημένο το τρίτο κερί, είπε με τη σειρά του:

«Εγώ είμαι η ΑΓΑΠΗ. Δεν έχω τη δύναμη να συνεχίσω να παραμένω αναμμένο. Οι άνθρωποι δε μου δίνουν σημασία και δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είμαι. Αυτοί μισούν ακόμη και εκείνους που τους αγαπούν περισσότερο».

 

…και χωρίς να περιμένει άλλο, το κερί αφέθηκε να σβήσει…

Ξαφνικά ένα μωρό μπήκε στο δωμάτιο και είδε τα τρία κεριά σβηστά. Φοβισμένο απο το μισοσκόταδο είπε:

«Μα τι κάνετε! Πρέπει να μείνετε αναμμένα, εγώ φοβάμαι το σκοτάδι!»…και ξέσπασε σε δάκρυα.

Τότε το τέταρτο κερί είπε με συμπόνοια:

«Μη φοβάσαι καλό μου, μη κλαίς. Όσο θα είμαι εγω αναμμένο θα μπορούμε πάντα να ξαναανάψουμε τα άλλα τρία κεριά…

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ»

Με μάτια λαμπερά και γεμάτα δάκρυα, το μωρό πήρε το κερί της ελπίδας και ξανάναψε όλα τα άλλα κεριά..

Ας μη σβήσει ποτέ η ελπίδα μέσα στις καρδιές μας. Και καθένας απο εμάς ας θυμάται (σαν εκείνο το μωρό) να ανάβει ξανά με την ελπίδα την πίστη, την ειρήνη και την αγάπη…

Το ακούμε ξανά και ξανά: «Σταμάτα να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι». Λοιπόν, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πιο εύκολα το λέει κάποιος παρά το κάνει.

 

Ο κόσμος είναι γεμάτος με ευκαιρίες να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, ελπίζοντας ότι θα το εγκρίνουν. Όταν το κάνουμε, συνήθως καταλήγουμε με το να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους και οι δικές μας. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι σπάνια συγκρίνουμε τα μήλα με τα μήλα (σημ. Μεταφρ: επιτραπέζιο παιχνίδι συγκρίσεων) επειδή έχουμε μόνο ένα μέρος της εικόνας.

Δεν βλέπουμε τον πετρώδη δρόμο, την δυστυχία και τις δοκιμασίες γιατί οι περισσότεροι βάζουν τον καλύτερό τους εαυτό στην επίδειξη. Και επειδή ψάχνουμε να βρούμε έγκριση, συνήθως δεν είμαστε στην καλύτερή μας κατάσταση.

Η μέρα μας σπαταλιέται κάνοντας πράγματα επειδή όλοι οι άλλοι κάνουν τα ίδια, και όχι επειδή πιστεύουμε ότι προσθέτουν κάτι χρήσιμο στην ζωή μας. Συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τα κατορθώματα άλλων ανθρώπων, και όχι αποκλειστικά με τα δικά μας ξεχωριστά επιτεύγματα.

Πώς απελευθερωνόμαστε από το να νοιαζόμαστε τι λένε ή τι κάνουν οι άλλοι; Λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δε νοιάζεται. Απλά δεν νοιάζονται.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνεις ή δεν κάνεις, γιατί όλοι ανησυχούν για τον εαυτό τους και το τι νομίζουν οι άλλοι. Και οι «άλλοι» σημαίνει όλοι ως μια ομάδα, όχι κάθε ένα άτομο ξεχωριστά. Όταν καταλάβεις ότι προσπαθείς να κερδίσεις την έγκριση ή είσαι φοβισμένος να διακριθείς από μόνος σου, θυμήσου ότι η δύναμη που χρειάζεσαι βρίσκεσαι μέσα σου.

7 φράσεις για να θυμάσαι όταν περιστοιχίζεσαι από αρνητικότητα:

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν

«Τα μεγάλα πνεύματα πάντα αντιμετωπίζουν βίαιες αντιθέσεις από τα μέτρια μυαλά. Το μέτριο μυαλό είναι ανίκανο να καταλάβει τον άνθρωπο που αρνείται να υποκλιθεί τυφλά στις συμβατικές προκαταλήψεις και επιλογές αντί να εκφράσει τις γνώμες του θαρραλέα και ειλικρινώς»- Albert Einstein

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είσαι τρελός που κάνεις αυτό που κάνεις

«Αν το να είσαι εγωμανής σημαίνει ότι πιστεύω σε αυτό που κάνω και στην τέχνη μου ή την μουσική, τότε από αυτή την άποψη μπορείς να με αποκαλέσεις έτσι.. Πιστεύω σε αυτό που κάνω και θα το λέω.» John Lennon

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν ονειρεύεσαι το μεγάλο

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι στην πορεία, οτιδήποτε και αν φιλοδοξείς να κάνεις, θα σου πούνε ότι δεν μπορεί να γίνει. Αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία. Ονειρεύεσαι. Σχεδιάζεις. Φτάνεις.» Michael Phelps

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν οι άνθρωποι διαφωνούν με την προσέγγισή σου

«Μην χάνεις την ενέργειά σου προσπαθώντας να διαφωτίσεις ή να αλλάξεις γνώμες. Κάνε επιτυχία, φαλίρισε , υπόμενε και οι γνώμες θα αλλάξουν φυσιολογικά όταν είσαι το αφεντικό. Ή όχι. Ποιος νοιάζεται; Κάνε το κομμάτι σου και μη νοιάζεσαι αν τους αρέσει» Tina Fey

 

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν νιώθεις μόνος σε αυτό που κάνεις

«Πίστεψε στον εαυτό σου και θα έρθει η μέρα που οι άλλοι δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να πιστέψουν σε εσένα» Cynthia Kersey

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν νιώθεις σαν να πρέπει να σαι πιο λίγος από ότι είσαι

«Δεν υπάρχει τίποτα το φωτισμένο στο να μαζεύεσαι ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μη νιώσουν ανασφαλείς γύρω σου. Είμαστε όλοι προορισμένοι να λάμψουμε, όπως λάμπουν τα παιδιά.» Marianne Williamson

Και όταν όλοι οι άλλοι αποτυγχάνουν θυμήσου αυτή τη φράση

«Αγαπητέ μου, δε δίνω δεκάρα» Margaret Mitchell

Ας το αντιμετωπίσουμε. Δε μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον καθένα. Είναι αδύνατο έργο να ικανοποιούμε τις προσδοκίες κάποιου που θα καταλήξει να μας κρίνει παρόλα αυτά γι αυτό που κάνουμε. Όταν επιτρέπουμε στην γνώμη των άλλων να επηρεάζει αυτό που κάνουμε και τον τρόπο που το κάνουμε, κανείς δεν κερδίζει. Δεν κερδίζουμε και ο άλλος σίγουρα δεν κερδίζει.

Είναι επιλογή μας να αρχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό που πιστεύουμε επειδή θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα διαφωνεί μαζί μας. Στην πραγματικότητα, αν οι άνθρωποι δεν διαφωνούν , τότε πιθανώς γινόμαστε ειλικρινείς στον εαυτό μας.

Είναι καιρός να αλλάξουμε το σημείο εστίασης, στα άτομα που έχουν σημασία στη ζωή μας. Όταν εστιάζουμε στα άτομα που αγαπάμε και που μας αγαπάνε όλα τα άλλα μοιάζουν να χάνονται στο παρασκήνιο.

Είναι όταν δεν βλέπουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό που γινόμαστε υπερ-εξυπηρετικοί. Με το να προσπαθούμε να ευχαριστούμε άλλους για να σκέφτονται πιο καλά πράγματα για μας, λέμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί έτσι όπως είμαστε. Τελικά γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Όταν ξέρουμε ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι προτεραιότητές μας στη ζωή, αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για μας γίνεται λιγότερο σημαντικό. Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτές τις αξίες και πιο πολύ στον εαυτό μας.

Υπάρχουν πολλοί «ακόλουθοι» στον κόσμο. Είναι άνθρωποι που αισθάνονται άνετα στη ρουτίνα τους και είναι ευχαριστημένοι με την επικρατούσα κατάσταση. Αλλά για να ζήσουμε την αυθεντική και πιο ευτυχισμένη ζωή πρέπει να απελευθερωθούμε από την αγέλη και να ζήσουμε σύμφωνα με τις αξίες μας.

Η πραγματική επιτυχία έρχεται όταν ξέρουμε ότι κρινόμαστε και συνειδητοποιούμε ότι δεν μας νοιάζει. Όταν συμβαίνει αυτό, ξέρουμε ότι ζούμε την καλύτερη ζωή.

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 18:42

Περίεργες πληροφορίες από τον πλανήτη

Υπάρχει ένα μέρος στη γη όπου δεν έχει βρέξει για δύο εκατομμύρια χρόνια! Το ξέρατε;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αλλά και σε πολλά ακόμη παράξενα στοιχεία για διάφορα μέρη του πλανήτη βρίσκονται παρακάτω.

-Περίπου 150 κινητά τηλέφωνα παραδίδονται καθημερινά στο γραφείο απώλειας αντικειμένων των ΜΜΜ του Λονδίνου.

Perierga.gr - 15 απίστευτες ταξιδιωτικές πληροφορίες που αγνοούμε

-Η Ερυθρά Θάλασσα ονομάζεται έτσι, επειδή ένα φύκι που ζει στο βυθό της, όταν πεθαίνει μετατρέπει τα κανονικά μπλε νερά σε κόκκινα.

-Κάθε χρόνο τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου περίπου χίλια γράμματα αποστέλλονται στο σπίτι της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου στη Βερόνα της Ιταλίας.

-Η Ινδία έχει 154.882 ταχυδρομεία. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

-Υπάρχει μια πόλη στην Ιντιάνα της Αμερικής που ονομάζεται «Santa Claus», δηλαδή Άγιος Βασίλης.

Perierga.gr - 15 απίστευτες ταξιδιωτικές πληροφορίες που αγνοούμε

-Περίπου το ένα τρίτο της παραγόμενης ενέργειας στην Ισλανδία είναι γεωθερμική.

-Το πιο ξηρό μέρος στη γη είναι οι κοιλάδες στην Ανταρκτική, όπου τουλάχιστον τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια δεν έχει βρέξει καθόλου.

Perierga.gr - 15 απίστευτες ταξιδιωτικές πληροφορίες που αγνοούμε

-Το επίσημο όνομα της Ελβετίας στα αγγλικά είναι Ελβετική Συνομοσπονδία, η οποία στα Λατινικά είναι η Confoederatio Helvetica. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αυτοκίνητα που προέρχονται από εκεί μερικές φορές φέρουν αυτοκόλλητα με τα αρχικά CH.

-Ο παλαιότερος εθνικός ύμνος στον κόσμο είναι αυτός της Ολλανδίας που χρονολογείται από το 1572.

-Ο μικρότερος και πιο ρηχός ωκεανός στον κόσμο είναι ο Αρκτικός. Το μέσο βάθος του είναι 1.038 μέτρα και καλύπτει έκταση 14 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μέσο βάθος του Ειρηνικού Ωκεανού, αντίθετα, είναι 4.280 μέτρα και καλύπτει 161,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

-Το μεγαλύτερο κύμα που καταγράφηκε ποτέ έφτασε τα 34 μέτρα και δημιουργήθηκε από μια κατολίσθηση το 1958 στον κόλπο Lituya της Αλάσκας.

-Το μεγαλύτερο δίκτυο καναλιών βρίσκεται στο Μπέρμιχαμ και όχι στη Βενετία.

-Πάνω από 50.000 σεισμοί «ταρακουνάνε» τον πλανήτη ετησίως.

-Το ένα τέταρτο των φυλακισμένων όλου του κόσμου φυλακίζονται στην Αμερική.

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 18:47

Νούλης Σπειρώματα

Επισκευές  σε καταστραμμένες - βίδες-μπουζί-  Κάρτερ-κηνητηρες  και οπού υπάρχει χαλασμένο  πάσο το επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση και στα ίδια χιλιοστά .

Με ένα τηλεφώνημα μπορείτε να επισκευάσετε την χαλασμένη βίδα ή το χαλασμένο πάσο στον χώρο σας. τ.η.λ 6944816440

speirvma 1iuy

ξαγωγή και πέρασμα σπειρώματοςεπισκευή σπειρώματοςspeiroma 10

Κομμένη βίδα σπειρωμα 3        speiroma 11

Κομμένη βιδα.1 Σπειρωμα       speiroma 9

Nούλης 12

 

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 20:14

Χαιρετισμός

Σύλλογος Κλινδαίων

 Καλώς ήρθατε στην ηλεκτρονική σελίδα του χωριού μας, Κλίντα Ηλείας.Στόχος μας είναι η άμεση και έγκαιρη ενημέρωση για όλους τους τομείς δραστηριότητας τόσο του συλλόγου μας όσο και του χωριού μας.

Η Κλινδία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Φολόι σε ύψος 500 μέτρων, στο νομό Ηλείας. Η απόσταση από την πρωτεύουσα του Πύργου είναι 43 χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα σύνορα με τα χωριά: Πεύκη, Αγία Άννα, Πέρσενα, Γουμερό, Φολόνη κ.α.  Το χωριό μας μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ωλενη. Ωστόσο, με την ένωση των Δήμων Λογαριασμού Καλλικράτης θα ανήκει πλέον στο Φθινόπωρο στο μεγαλύτερο Δήμο Ηλείας, το Πύργο.

Το Κληνδία είναι ένα ημιορεινό χωριό «χωμένο στο πράσινο».Περιβάλλεται από πολλούς εξωκλήρες του Αγίου Παντελεήμονα, της Ζωοδόχου πηγής, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νεκταρίου. Η κεντρική εκκλησία του είναι ο Άγιος Βασίλειος, στο τέλος του χωριού.Κλινδία Ηλείας 3

Το χωριό, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του δεν έχει επίπεδο, έχει μεγάλη ορατότητα στα δυτικά κυρίως του χωριού. Έχει περιορισμένη οπτική από τις άλλες τρεις πλευρές του αφού υψώνονται μπροστά στα βουνά Φολόι, Αστρά και τον Μποτίνη-Παράδεσις.

Από το ΔΣ του συλλόγου

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 19:19

10+1​ Οφέλη της Αγκαλιάς

«Δώσε μου μια αγκαλιά!» Πόσες φορές αλήθεια, νιώσατε την ανάγκη για μία αγκαλιά; Μία αγκαλιά που θα φωλιάσετε μέσα της και θα σας πάρει μακριά την ένταση, θα σας ηρεμήσει, θα σας χαλαρώσει, θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια και σιγουριά; Είναι τυχαίο που ακόμα και τα μωρά μόλις βρεθούν στην αγκαλιά της μητέρας τους ηρεμούν και σταματάνε να κλαίνε;

Ποιο είναι το μαγικό μυστικό λοιπόν που μία αγκαλιά μπορεί να προσφέρει;

Έχει φανεί μέσα από αρκετές έρευνες πως η αγκαλιά μπορεί να έχει θετική επίδραση πάνω μας, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να έχουμε πιο θετικό συναίσθημα και καλύτερη ψυχολογία όπως θα περίμενε κανείς, αλλά και καλύτερη σωματική υγεία, εφόσον μπορεί να λειτουργήσει ως «φάρμακο» για αρκετούς ανθρώπους. Ναι, μία μεγάλη και ζεστή αγκαλιά που δίνεται χωρίς πολλή σκέψη αλλά απλόχερα και αυθόρμητα, μπορεί να μας φτιάξει όχι μόνο την μέρα αλλά και τη σχέση μας με το σύντροφο, τα παιδιά, τους συγγενείς και τους φίλους μας!

Πως μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά η αγκαλιά στο πνεύμα, στην ψυχή και στο σώμα μας;

1. Απομακρύνει το στρες: Όταν η αγκαλιά δίνεται αυθόρμητα, πολλές φορές καταπραΰνει και διώχνει ή περιορίζει τουλάχιστον το άγχος, κυρίως στις γυναίκες – ίσως γι αυτό να την επιζητούν και περισσότερο, καθώς μειώνει την υπεύθυνη ορμόνη για το στρες, την κορτιζόλη. Πιο σωστά, θα λέγαμε πως η αγκαλιά, όπως και το άγγιγμα μέσω της αίσθησης της αφής, μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες της ζωής, καθώς νιώθουμε πως δεν είμαστε μόνοι! Αυτή η μαγική αγκαλιά μας κάνει δυνατούς και ίσως πιο αποφασιστικούς. Ο κόμπος στο στομάχι μας λύνεται, οι πεταλούδες «πάνε στη φωλιά τους» και εμείς πιο ήρεμοι και εφοδιασμένοι μπορούμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας!

Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και ερευνητές διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αμερικής λέγοντας πως «μία αγκαλιά βοηθάει τους ανθρώπους να ηρεμήσουν, να νιώσουν ασφαλείς και να αποβάλλουν την ένταση και το στρες». Κυρίως όταν η αγκαλιά προέρχεται από ένα δικό μας άτομο που νιώθουμε πιο οικεία και έχουμε θετικά συναισθήματα. Παρόλα αυτά όμως, κάποιες φορές σε πολύ δύσκολες και έντονες στιγμές, ακόμα και η αγκαλιά κάποιου ξένου που νιώθουμε πως δίνεται χωρίς υστεροβουλία, μπορεί και πάλι να μας βοηθήσει…

2. Διώχνει τη μοναξιά: «Πάρε με αγκαλιά! Νιώθω τόσο μόνος/η!» Αλήθεια, πόση δύναμη μπορεί να δώσει μία αγκαλιά σε στιγμές μοναξιάς που νιώθουμε πιο ευάλωτοι και αδύναμοι; Πόσο μπορεί να μας «γεμίσει» και να μας δώσει κουράγιο εφόσον νιώθουμε πως υπάρχει εκεί έξω μια ζεστή αγκαλιά που μπορεί να πάρει μακριά τις μοναχικές μας ώρες; Μήπως έτυχε να παρατηρήσετε πόσο χαίρεται ο παππούς ή η γιαγιά (και ας μην είναι τα δικά μας παππούδια) όταν τους χαρίσετε μία μεγάλη και ζεστή αγκαλιά; Πόσο λάμπει το πρόσωπό τους, πως μοιάζουν με μικρά παιδιά που τους χάρισαν το καλύτερο παιγνίδι; Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγουν και έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Ohio, υποστηρίζοντας πως όσο μεγαλώνουμε και νιώθουμε την υγεία μας – σωματική, πνευματική και ψυχική να γίνεται όλο και πιο εύθραυστη, τόσο πιο πολύ ανάγκη έχουμε από μία αγκαλιά, καθώς το γεγονός ότι μπορεί να μείνουμε μόνοι και αβοήθητοι, μας αυξάνει τα επίπεδα τους στρες και ρίχνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Όταν αγκαλιαζόμαστε με έναν άλλον άνθρωπο, νιώθουμε ότι έχουμε μία πιο ουσιαστική και κοντινή σχέση, ότι δεν είμαστε και τόσο μόνοι, με αποτέλεσμα να νιώθουμε περισσότερο δυνατοί να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας…

3. Πηγή χαράς και ευτυχίας: Οι έρευνες επίσης έδειξαν πως η αγκαλιά βοηθάει στην παραγωγή και άλλων ορμονών, όπως η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που με τη σειρά τους έχει αποδειχτεί πως κάνουν πιο χαρούμενα και ευτυχισμένα τα παιδιά. Όπως αναφέρει και ο Σουηδός επικεφαλής ψυχοθερπευτής-ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ: «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις, όπου μειώνονται οι ορμόνες του στρες και αυξάνονται οι ορμόνες της ευεξίας…», όπως η ωκυτοκίνη. Η ντοπαμίνη ή «ορμόνη της ευτυχίας» όπως λέγεται, ενεργοποιείται επίσης μέσα από την επαφή και την αγκαλιά, επηρεάζοντας τον οργανισμό μας θετικά και ανεβάζοντας την ψυχική μας διάθεση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κάτι σαν το φυσικό αντικαταθλιπτικό του οργανισμού μας, εφόσον υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης μας κάνουν πιο χαρούμενους, αυξάνοντας ακόμα και την ερωτική μας επιθυμία, ενώ αντίθετα, χαμηλά επίπεδα μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας διάθεση αλλά και να προκαλέσουν ψυχικές παθήσεις.

4. Ισχυροποιεί τη σχέση: Γνωρίζουμε πως η ωκυτοκίνη επίσης θεωρείται η «ορμόνη της αγκαλιάς, του έρωτα, της αγάπης και της σύνδεσης» καθώς η έκκρισή της αυξάνει και ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την οικειότητα και τη σύνδεση, όχι μόνο στον ψυχικό δεσμό μητέρας-βρέφους αλλά και ανάμεσα στους συντρόφους. Δεν είναι τυχαίο πως το βρέφος ηρεμεί μόλις η μητέρα το πάρει αγκαλιά ή ότι ζητάμε από τον σύντροφό μας να μας αγκαλιάσει για να έρθουμε πιο κοντά! Έρευνα από το “Touch Research Institute” (2003), επιβεβαίωσε την ελλιπή συναισθηματική εμπλοκή των Αμερικανών, καθώς απέδειξε ότι οι Αμερικανοί σύντροφοι αγγίζουν πολύ λιγότερο ο ένας τον άλλον, σε σχέση με ζευγάρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Άλλες έρευνες στην Αμερική, επίσης έδειξαν ότι παρουσιάζεται μεγαλύτερη παραγωγή ωκυτοκίνης στις γυναίκες που τις αγκαλιάζουν συχνότερα, σε σχέση με εκείνες που δεν αγκαλιάζονται συχνά. Επιπλέον, η ωκυτοκίνη μπορεί να παραχθεί και κατά τον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι και όταν αγκαλιάζονται. Μάλιστα, άλλη έρευνα κατέληξε πως υπάρχει πιο …θετική ανταπόκριση των γυναικών προς έναν άνδρα κατά 2/3, όταν εκείνος τις αγγίξει ελαφρά στο χέρι. Φαίνεται λοιπόν και πάλι πως το άγγιγμα, η επαφή δηλαδή, μπορεί να απομακρύνει τους ενδοιασμούς και τα ταμπού!

5. Ισχυροποιεί τη σεξουαλική επαφή: Εφόσον η αγκαλιά βοηθάει στην παραγωγή των παραπάνω ορμονών που με τη σειρά τους «μας φέρνουν πιο κοντά», αυτό σημαίνει πως και σεξουαλικά, η γυναίκα τουλάχιστον που λειτουργεί περισσότερο «εγκεφαλικά» σε σχέση με τον άνδρα, μπορεί να βιώσει μεγαλύτερη ηδονή και πιο έντονο οργασμό.

6. Μεγαλώνει ψυχικά υγιή και πιο «ανοιχτά» παιδιά: Η Virginia Satir, γνωστή οικογενειακή θεραπεύτρια συνήθιζε να λέει: «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε». Όταν αγκαλιάζουμε λοιπόν τα παιδιά μας συχνά, όταν μας βλέπουν να αγκαλιαζόμαστε μεταξύ μας ως ζευγάρι ή να μοιράζουμε γενικά απλόχερα αγκαλιές και όχι μόνο κάθε …Χριστούγεννα ή Πάσχα, τα παιδιά μεγαλώσουν με ασφάλεια, ψυχική ισορροπία και μαθαίνουν να εκφράζουν και αυτά τα δικά τους συναισθήματα… Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως το ποιοι είμαστε και εμείς οι ίδιοι σήμερα, όπως και το πώς αντιμετωπίζουμε το άγγιγμα και κατ’ επέκταση την αγκαλιά, έχει να κάνει και με αγκαλιές που μας έδωσαν (ή όχι) οι γονείς μας όταν ήμασταν και εμείς παιδιά…

7. Μεγαλώνει νοητικά πιο υγιή και πιο «έξυπνα» παιδιά: Στην Ουάσιγκτον, στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που παίρνουν «πολύ αγάπη», φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο - στοιχείο σημαντικό στη μάθηση, στη μνήμη και στο στρες, σε σχέση με εκείνα που δεν έπαιρναν αγκαλιές και τόση αγάπη!

8. Βοηθάει την καρδιά μας: Έχει παρατηρηθεί από έρευνες πως μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μπορεί να μειώσει την υπέρταση. Γιατί όχι άλλωστε; Όταν καταφέρνει και μας ηρεμεί, μας χαλαρώνει και μας δίνει θετικό συναίσθημα;

9. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα: Άλλη έρευνα έδειξε πως η αγκαλιά είναι το καλύτερο αντίδοτο στην ίωση (Carnegie Mellon University, USA). Οι ερευνητές θεωρούν ότι λειτουργεί σαν φυσική βιταμίνη εναντίον των ιώσεων, καθώς όσες περισσότερες αγκαλιές δέχεται ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να προσβληθεί από έναν ιό ή να αρπάξει κάποιο κρύωμα. Ακόμα όμως και αν τελικά αρρωστήσει, θα παρουσιάσει ελαφρύτερα συμπτώματα συγκριτικά με έναν άνθρωπο που αποφεύγει τις αγκαλιές, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα. Ακόμα και η αγκαλιά με τους μικρούς μας κατοικίδιους φίλους (σκυλάκια, όπως έδειξε άλλη έρευνα) μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν λίγο παραποιημένο το γνωστό ρητό: «Μια αγκαλιά την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!»

10. Λειτουργεί ως παυσίπονο: Είναι τυχαίο άραγε που όταν χτυπήσει το μικρό σας αγγελούδι, τρέχει γρήγορα να παρηγορηθεί μέσα στην αγκαλιά σας; Θυμάστε όταν κάνατε το ίδιο και εσείς; Και ναι, μπορεί από τη μία η παρηγοριά να είναι και ευκαιρία να τρυπώσουμε ξανά σε μια ζεστή αγκαλιά, από την άλλη όμως, όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες, η αγκαλιά βοηθάει στην παραγωγή ορμονών, όπως οι ενδορφίνες που βοηθάνε να μειωθεί ο πόνος, η ωκυτοκίνη την ώρα της γέννας που υπάρχει σε υψηλά ποσοστά και βοηθάει τη γυναίκα να αντιμετωπίσει τον πόνο.

11.Βελτιώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ: Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι η κοινωνική απόσυρση, όπου το άτομο με Alzheimer αποσύρετε όλο και περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους, δεν βρίσκει ενδιαφέρον στο να είναι μαζί τους, ενώ προτιμά να κοιμάται ή και να βρίσκεται μπροστά στη τηλεόραση περισσότερο από ότι πριν. Επίσης, παρουσιάζει αλλαγές στην διάθεση, γίνεται πιο ευερέθιστο, νιώθει άγχος, φόβο πολλές φορές, καταλήγοντας να νιώθει καταθλιπτικά συναισθήματα, ενώ παράλληλα μπορεί να γίνει και περισσότερο καχύποπτο προς τους άλλους. Η ζεστή αγκαλιά που δίνεται αυθόρμητα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αυτά και να βοηθήσει τα άτομα με τη νόσο να γίνουν πιο κοινωνικά και δεκτικά, καθώς θα νιώθουν πιο αποδεκτά από τους τρίτους και όχι μόνα τους...

Μαρίνα Μόσχα

Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 18:51

Στήθος πάπιας με μέλι, ξίδι και σουσάμι

 nikos giannopoulos athens plaza
 
Υλικά
4 στήθη πάπιας
100 ml κρασόξιδο
100 ml μέλι
50 γρμ. σουσάμι
500 ml demi-glace
50 ml αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο
Αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση
Χαράζουμε τα στήθη της πάπιας με ένα μαχαίρι ως εξής: από την πλευρά που είναι το δέρμα, ελαφρώς διαγώνια και αντίθετα ώστε να σχηματιστούν μικροί ρόμβοι.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το αραβοσιτέλαιο και σοτάρουμε πρώτα από την πλευρά του δέρματος να πάρει χρώμα και στη συνέχεια από την άλλη. Κατόπιν μεταφέρουμε τα στήθη σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ώστε να μείνει ζουμερό το κρέας στο εσωτερικό του.
Αφαιρούμε τα λίπη από το τηγάνι και σοτάρουμε το σουσάμι. Σβήνουμε με το κρασόξιδο, προσθέτουμε το μέλι και την demi-glace και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα.
Όταν είναι έτοιμα τα στήθη, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα σερβίρουμε (με λαχανικά (ή ζυμαρικά της αρεσκείας μας) και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Σελίδα 1 από 136

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…