Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

 Tι συμβαίνει όταν οι γονείς τσακώνονται μπροστά στα παιδιά και πόσο επηρεάζουν οι εντάσεις την ψυχική υγεία τους

Το αρχικό ερώτημα είναι «γίνεται οι γονείς να μη τσακώνονται ποτέ;». Το δεύτερο ερώτημα είναι «αν γινόταν κάτι τέτοιο, πώς θα μπορούσε να συμβεί;». 

Θα θέλαμε πολύ να ζητήσουμε από τους γονείς να μην τσακώνονται ή να μη διαφωνούν με ένταση μπροστά στα παιδιά τους. Οι καβγάδες και οι αντιπαραθέσεις αποτελούν μέρος μιας σχέσης και έχουν αρκετές φορές ύπαρξη μέσα στην οικογένεια.

Η οικογένεια διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κόσμο και τις σχέσεις, και ανάλογα διαμορφώνουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους. Οι γονείς δίνουν στα παιδιά συναισθηματική ασφάλεια σε όλους τους τομείς και έτσι τα παιδιά αισθάνονται ότι μπορούν να βασίζονται σε αυτούς για όλες τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Αυτή η θετική εικόνα δημιουργεί στα παιδιά εμπιστοσύνη, δίνει δύναμη και ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους, ώστε να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους, να καλλιεργήσουν τα χαρίσματά τους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Ο τρόπος που χειρίζονται οι γονείς τις μεταξύ τους διαφωνίες και τους καβγάδες έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών και επηρεάζει σημαντικά τη συναισθηματική συναναστροφή και την προσαρμογή τους στις σχέσεις τους με τους άλλους. Οταν η συζυγική σχέση λειτουργεί ομαλά, τότε λειτουργεί ως ασφαλής βάση για να βοηθηθεί και να στηριχτεί το παιδί, ώστε να αναπτύξει καλές σχέσεις με τους γύρω του. 

Ομως, όταν η συζυγική σχέση κυριαρχείται από έντονες συγκρούσεις, τότε το παιδί νιώθει ανασφάλεια και στη συνέχεια νιώθει έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις που διαμορφώνει με άλλα άτομα. 
Ερευνες δείχνουν ότι οι οικογενειακοί καβγάδες που συνοδεύονται από ύβρεις, φωνές, βία, θλίψη και φόβο οδηγούν τα παιδιά στην κατεύθυνση να αναπτύσσουν συναισθήματα ανασφάλειας και ενοχής, απογοήτευση, αδυναμία, φοβίες, καχυποψία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα συμπεριφοράς, και πολύ αργότερα ενδεχομένως έως και παραβατική συμπεριφορά.

Ας δούμε, όμως, τι αντιλαμβάνεται και πώς νιώθει το παιδί την ώρα του τσακωμού των γονέων.

  • Ξαφνικά μεταβάλλεται η αίσθηση ασφάλειας, ηρεμίας, σταθερότητας και ζεστασιάς, και το σπίτι μετατρέπεται σε έναν χώρο αφιλόξενο, ψυχρό, επικίνδυνο, απρόσωπο, γεμάτο μελανές στιγμές και πολλές φωνές. Το παιδί αρχίζει να χάνει την ψυχική ηρεμία και την ανεμελιά του, καταλαμβάνεται από έντονο αίσθημα φόβου, ανησυχίας, τρόμου, εγκατάλειψης και ενοχής. Δυστυχώς, πολλές φορές το τραύμα είναι μεγάλο, εφόσον αισθάνεται ότι εκείνο είναι υπεύθυνο για τη διαμάχη των γονιών του και, κατά συνέπεια, γι’ αυτό δημιουργείται και η απειλή αποχωρισμού κάποιου γονέα.
  • Οι φωνές, οι εκφράσεις απαξίωσης και υποτίμησης, οι προσβολές, οι τσακωμοί σε υπερβολικές δόσεις και οι εκφάνσεις ψυχολογικής και σωματικής βίας αποτελούν στοιχεία κακοποίησης και κακομεταχείρισης. Το παιδί τρομάζει, πληγώνεται, απορροφά όλη την ένταση, φοβάται, αποδιοργανώνεται ψυχικά, κάνει αρνητικές σκέψεις, νιώθει μια μεγάλη απειλή από αυτούς που αγαπά και το προστατεύουν, δεν μπορεί να διαχωρίσει ότι το ίδιο δεν αποτελεί μέρος της διένεξης, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Η μοναξιά εμφανίζεται στην ψυχή και στο μυαλό του, αισθάνεται ένας μεγάλος αδύναμος κρίκος. Επηρεάζεται σημαντικά η αίσθηση του εαυτού του και βάλλεται η συναισθηματική ύπαρξή του. Αντιλαμβάνεται ότι δεν αξίζει και είναι ανήμπορο μέσα σε έναν καβγά των δύο ατόμων που αγαπά και εμπιστεύεται απόλυτα, «της μαμάς και του μπαμπά».
  • Η κύρια πεποίθηση του παιδιού είναι ότι θα εγκαταλειφθεί από τον πατέρα ή τη μητέρα, διότι δεν αξίζει την αγάπη τους. Σκέφτεται: «Δεν είμαι καλό παιδί»! Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή. Ομως, όταν οι καβγάδες και οι έντονες αψιμαχίες λαμβάνουν χώρα σε σταθερή και συστηματική βάση μπροστά στα αθώα μάτια του, αψηφώντας την παρουσία του εκεί, το σκηνικό μετατρέπεται σε συναισθηματικά κακοποιητικό.
  • Εδώ προκαλείται ένα ουσιαστικό πλήγμα στην αυτοεκτίμηση και την εικόνα εαυτού του παιδιού. Η παιδική ψυχή τραυματίζεται, το παιδί αρχίζει να πονά και να φοβάται, ανακαλύπτει την έννοια της βίας και νιώθει ευάλωτο και ανίσχυρο.

Η σωστή διαχείριση των διαξιφισμών με τον σύντροφο

Οι καβγάδες και οι συγκρούσεις στην οικογένεια «καταβροχθίζουν» μεγάλες ποσότητες ενέργειας και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κακή ανατροφή, την επίβλεψη και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ομως, πώς μπορεί να αποφευχθεί; Αυτό εξαρτάται απολύτως και μόνο από τη σχέση και την επικοινωνία των γονέων. Αν η ποιότητα της σχέσης μας είναι καλή, είμαστε συνειδητοποιημένοι και νιώθουμε ουσιαστικά ψυχικά μαζί, τότε διευκολύνεται και η μεταξύ μας επικοινωνία και γινόμαστε και πιο διαλλακτικοί στη διαχείριση των διαξιφισμών με τον σύντροφό μας.

Βοηθάει οι γονείς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους μειώνοντας την επιθετικότητα, την έχθρα και την ένταση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ τους, και το να μη δίνουν έκταση στους καβγάδες μπροστά στα παιδιά. Θα πρέπει να αναπτύξουν θετικές στρατηγικές επικοινωνίας, που να περιλαμβάνουν τη συζήτηση, την έκφραση συναισθημάτων δείχνοντας σεβασμό στον συνομιλητή, την ενεργητική ακρόαση, τη διαπραγμάτευση και τον συμβιβασμό.

Η επικοινωνία 

Θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στις ανάγκες των παιδιών, να βρίσκουν πιο λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης των συχνών εντάσεων. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερωθεί χρόνος για να εντοπιστεί τι συμβαίνει και αν έχει χαθεί η επικοινωνία. Αν αυτό δεν έχει επιστροφή και δεν έχουμε λειτουργική επικοινωνία με τον σύντροφό μας, θα πρέπει να κινητοποιηθούμε έστω και μαζί, όσο δύσκολο και αν είναι, παίρνοντας ακόμη και τη στήριξη μιας συμβουλευτικής οικογενειακής θεραπείας, ώστε να επιλυθούν με εναλλακτικούς τρόπους οι συγκρούσεις. Αυτό θα έχει ως γνώμονα να βρουν τα παιδιά την ψυχική ισορροπία τους και τη γαλήνη μέσα στο σπίτι, για να είναι και συγκεντρωμένα στις δραστηριότητες της ηλικίας τους.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος - 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII - St. Denis - Vincennes, France

Ένας σπουδαίος φιλόσοφος, μαθηματικός, θρησκευτικός και πολιτικός Δάσκαλος μας κληροδότησε λόγια από χρυσάφι.
Τα «Χρυσά Έπη».
Ο Πυθαγόρας γεννήθηκε στη Σάμο το 580 π.κ.χ και από την παιδική του ηλικία εκδήλωσε μία ιδιαίτερη αγάπη για τη μάθηση. Για καλή του – και καλή μας – τύχη, ο πατέρας του, Μνήσαρχος, τον έπαιρνε μαζί του στα ταξίδια σε Ανατολή και Δύση, με αποτέλεσμα ο νεαρός Πυθαγόρας να αναπτύξει από νωρίς διευρυμένη αντίληψη για τον κόσμο. Ο πατέρας του φρόντισε ακόμα να λάβει ο γιος του την καλύτερη μόρφωση κοντά στους μύστες της Ανατολής και στον διάσημο τότε φιλόσοφο από τη Σύρο, Φερεκύδη.

Advertisement

Ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τίποτα για τον Πυθαγόρα, οπωσδήποτε κάτι θα έχετε ακούσει για το πυθαγόρειο θεώρημα. Ο Πυθαγόρας ήταν πρωτοπόρος στα μαθηματικά και στη γεωμετρία, ήταν εξαιρετικός θεωρητικός της μουσικής, φιλόσοφος με πολύ ιδιαίτερη κοσμοθεωρία θρησκευτικού τύπου και όταν εγκαταστάθηκε στον Κρότωνα της Ιταλίας, φανέρωσε και το πολιτικό του ταλέντο επίσης.
Εδώ θα ασχοληθούμε με τον φιλόσοφο Πυθαγόρα και τη διδασκαλία του σχετικά με τις αρετές που οφείλει να επιδιώκει κάθε άνθρωπος, ώστε να είναι αγνός, έτοιμος για μία καλύτερη ενσάρκωση. Είναι ένα απόσπασμα από τα «Χρυσά Έπη», ένα κείμενο με τα βασικά σημεία της διδασκαλίας του Πυθαγόρα, που γράφτηκε από πυθαγόρειους του 5ου αι. π.κ.χ, πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατο του δασκάλου.

Για να διευκολύνουμε την ανάγνωση, δώσαμε στο απόσπασμα τη μορφή δεκαλόγου.
1. Κάνε συνήθεια να κυριαρχείς στον ύπνο, στο στομάχι, στη λαγνεία και στον θυμό.
2. Μην πράξεις κάτι επαίσχυντο, ούτε μόνος σου ούτε μαζί με άλλους και από όλους πιο πολύ τον εαυτό σου να ντρέπεσαι.
3. Να ασκείς τη δικαιοσύνη με έργα και με λόγια.
4. Να μην εθίζεσαι σε τίποτα ασυλλόγιστα, αλλά να γνωρίζεις πως ο θάνατος για όλους είναι αναπόφευκτος και τα χρήματα, άλλοτε είναι καλό να τ’ αποκτάς και άλλοτε να τα χάνεις.
5. Ό, τι σου αναλογεί από τις δυστυχίες που συμβαίνουν τυχαία στους θνητούς, να το υποφέρεις χωρίς αγανάκτηση. Και όσα από αυτά μπορείς να τα θεραπεύεις. Σκέψου πως οι θεοί δεν δίνουν μεγάλο μερίδιο από αυτά στους αγαθούς ανθρώπους.
6. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να εκπλήσσεται και να απορεί ούτε από τα άθλια ούτε από τα καλά λόγια των ανθρώπων που άφθονα ακούς. Κι αν ακούσεις ψέμα για κάτι, να είσαι πράος. Να μην σε παραπλανήσει κανείς ούτε με λόγια ούτε με έργα να κάνεις ή να πεις οτιδήποτε δεν είναι καλό.
7. Πριν πράξεις οτιδήποτε να σκέπτεσαι προσεκτικά, ώστε να μην κάνεις κάτι ανόητο. Ο ανόητος ( εκείνος που δεν σκέπτεται) λέει και πράττει ανόητα πράγματα.
8. Να πράττεις εκείνα που δεν θα σου προκαλέσουν στεναχώρια αργότερα. Μην πράττεις εκείνα που δεν γνωρίζεις, αλλά να φροντίσεις να μάθεις για όσα έχεις άγνοια κι έτσι η ζωή σου θα είναι ευχάριστη.
9. Δεν πρέπει να παραμελείς την υγεία του σώματός σου, αλλά, με μέτρο να πίνεις, να τρως και να γυμνάζεσαι, και μέτρο εννοώ εκείνο που δεν θα σε στεναχωρήσει. Συνήθισε σε διατροφή καθαρή και λιτή και ζώντας έτσι, φυλάξου από όσα επισύρουν φθόνο. Μην δαπανάς άκαιρα τα καλά, όπως κάνουν οι αδαείς, ούτε να στερείσαι σε σημείο που να γίνεις ανελεύθερος, διότι το μέτρο είναι η άριστη κατάσταση σε όλα.
10. Μην επιτρέψεις στα μάτια σου ύπνο απαλό πριν εξετάσεις τρεις φορές τις πράξεις της ημέρας: «Σε τι αστόχησα; Τι έπραξα; Τι δεν έπραξα από εκείνα που έπρεπε να πράξω;» Ξεκινώντας από το πρώτο να επεκτείνεσαι στα επόμενα, για τα άσχημα που έκανες να επιπλήττεις τον εαυτό σου, για τα καλά να ευχαριστιέσαι.

Για τούτα να κοπιάζεις, αυτά να μελετάς, αυτά πρέπει να επιθυμείς.
«Εκείνος το είπε», όπως συνήθιζαν να λένε οι μαθητές του, από σεβασμό στον δάσκαλο και δέος για το κύρος της αυθεντίας του. Αλλά εμείς δεν τον γνωρίζουμε τόσο καλά όσο εκείνοι για να τον εμπιστευτούμε με τόση ευκολία. Ας εμπιστευτούμε την ίδια τη ζωή εξετάζοντας, αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οφείλονται στην αστοχία μας να αποφύγουμε κάτι από αυτά που είχε «Εκείνος» εντοπίσει ως πηγές της δυστυχίας μας. Αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας σε αυτή την εξέταση, σας προτείνω να ξεκινήσετε από το νούμερο 10. Αυτό θα σας διευκολύνει να βάλετε τις σκέψεις σας (και μετά τις πράξεις σας) σε τάξη και θα σας οδηγήσει με μεγαλύτερη ευκολία σε όλα τα άλλα.
Αν ο Πυθαγόρας είχε δίκιο, τότε αυτή η διαδικασία θα αναβαθμίσει την ψυχή σας και θα την προετοιμάσει για μία καλύτερη μετενσάρκωση. Σε κάθε περίπτωση όμως θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και αντοχή και να διαμορφώσετε έναν χαρακτήρα αξιοθαύμαστο!

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 20:15

Τα Fails της εβδομάδας

Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2018 16:51

Λόγια Αληθινά

manapateras

Περίπου το 10% της Γης καλύπτεται από παγετώνες – και αυτές οι απίστευτες φωτογραφίες αποτυπώνουν το μεγαλείο τους.

Οι μαγευτικές εικόνες τραβήχτηκαν στην Αλάσκα – η οποία φιλοξενεί 100.000 παγετώνες, κυρίως ανώνυμους – στη Νέα Ζηλανδία, στην Ισλανδία, στην Αργεντινή, στη Γροιλανδία και στη Γαλλία. Συνολικά 47 διαφορετικές χώρες φιλοξενούν παγετώνες.

Τα χρώματα και τα σχήματα των παγετώνων που θα δείτε είναι εντυπωσιακά…

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Οι γονείς αγχωνόμαστε για τις αρχές και τα πολύτιμα μαθήματα που θα διδάξουμε τα παιδιά μας για να τα μεγαλώσουμε σωστά. Όμως, κάπου στην πορεία, συνειδητοποιούμε κάτι που δεν περιμέναμε: ότι δεν ξέραμε ούτε τα μισά απ’ αυτά που νομίζαμε για τη ζωή μέχρι που γίναμε γονείς. Κι αυτό γιατί, μαθαίνουμε καθημερινά απ’ τα παιδιά μας, ό,τι διδάξαμε κι εμείς τους γονείς μας και που, μέσα στο άγχος και τον πανικό της καθημερινότητας, έχουμε ξεχάσει. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τι έχουμε (ξανα)μάθει από τους καλύτερους δασκάλους της ζωής μας: τα παιδιά μας.

Τα πολύτιμα μαθήματα που μας δίνουν καθημερινά τα παιδιά μας

 

Να γελάμε κάθε μέρα

Και χωρίς να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο λόγο! Το γέλιο είναι «φάρμακο», εκτόνωση, ευτυχία και πρέπει να υπάρχει καθημερινά στο… πρόγραμμά μας, αν θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα. «Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι χαμένη μέρα», έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν και, ως ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς, μάλλον κάτι ήξερε.

Ακολουθήστε το παράδειγμα του μωρού σας που γελάει με μια απλή γκριμάτσα και μην φοβάστε να είστε αυθόρμητοι. Χωρίς αυθορμητισμό, δεν υπάρχει γέλιο και χωρίς γέλιο δεν υπάρχει ευτυχία.

Να ξεχνάμε εύκολα

Πότε είδατε το μικρό σας να σας κρατάει κακία για μέρες γιατί θύμωσε μαζί σας; Πόσες μέρες κρατήσατε εσείς «μούτρα» στον σύντροφό σας όταν νευριάσατε μαζί του; Δεν γίνεται ξαφνικά να αποκτήσουμε μνήμη χρυσόψαρου και να ξεχνάμε τα πάντα, γίνεται όμως να ρίχνουμε νερό στο κρασί μας πού και πού, να συγχωρούμε και να προσπαθούμε να συμβιβαζόμαστε.

Να ζούμε την κάθε στιγμήΝα πάμε μια ξαφνική βόλτα γιατί έτσι απλά μας ήρθε, να παίξουμε κι εμείς με το παιδί στην παιδική χαρά και να φάμε γλυκό μια φορά για βραδινό. Χρειάζονται τα όρια και οι κανόνες, όμως δεν είναι κακό να τους «σπάμε» κάποιες φορές και να παρακούμε τον εαυτό μας! Αφήστε κάτω το κινητό, κλείστε τον υπολογιστή και την τηλεόραση και ζήστε την κάθε στιγμή όπως πρέπει: παρέα με τους δικούς σας ανθρώπους.

 Να ονειρευόμαστε

Τα παιδιά ονειρεύονται ότι είναι σούπερ ήρωες, ότι πετάνε μέχρι το φεγγάρι, ότι έχουν γίνει κολλητοί με τους αγαπημένους χαρακτήρες απ’ τα κινούμενα σχέδια… και η λίστα είναι ατελείωτη. Ως μεγάλοι, όμως, εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Το όνειρο για εμάς μπορεί να είναι να περάσουμε μια μέρα με την οικογένειά μας, ή να κανονίσουμε επιτέλους το ταξίδι που σκεφτόμαστε καιρό. Σας φαίνονται «άπιαστα» όλα αυτά;

Να εμπιστευόμαστε τους γύρω μας

Ένα από τα χαρακτηριστικά που χάνουμε μεγαλώνοντας είναι ότι σταματάμε να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας. Γινόμαστε καχύποπτοι, πολλές φορές δικαιολογημένα, χάνοντας όμως την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων. Όμως, αν κοιτάξουμε τα παιδιά μας, θα δούμε ότι έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στους φίλους τους, με μια περίεργη αλλά χαριτωμένη αφέλεια.

Να μην φοβόμαστε το καινούριο

Τα παιδιά θέλουν συνεχώς να μαθαίνουν και να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα. Εμείς, από μια ηλικία και μετά, προτιμάμε τα «σίγουρα», τα «έτοιμα», τα «εύκολα».Φοβόμαστε ίσως να αποτύχουμε ή να μας δουν τα παιδιά μας να αποτυγχάνουμε. Το σημαντικό, όμως, είναι να παίρνουμε κάπου- κάπου το ρίσκο και να κάνουμε ακόμα και λάθη!

Να είμαστε ο εαυτός μαςΧαρακτηριστικό των παιδιών είναι ο άκρατος αυθορμητισμός τους-με λίγα λόγια το «χάρισμα» του να είναι ο εαυτός τους, κάτι που εμείς ξεχνάμε μεγαλώνοντας. Κάποιες φορές, ας κάνουμε το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό (εφόσον δεν βλάπτουμε κανέναν) και ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αυθόρμητων παιδιών μας.

Να έχουμε αυτοπεποίθηση!

Όλα τα παιδιά πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους, ακόμα κι αν κάποιες φορές υπερβάλλουν. Δεν θα ήταν ωραίο να ξαναγίνουμε παιδιά και να νιώσουμε δυνατοί και όμορφοι όπως τότε;

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 20:42

9 σημάδια υπερφόρτωσης με τοξίνες

Όταν το σώμα μας υπερφορτώνεται με τοξίνες, προσπαθεί να τις αποβάλει. Δίνει επίσης σημάδια που μπορεί να μοιάζουν να μη συνδέονται καθόλου. Όλα είναι μέρος της προσπάθειας του σώματος να αποτοξινωθεί.

Είμαστε όλοι εκτεθειμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις επιδράσεις υπερβολικά πολλών τοξινών. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν έχουμε καλές διατροφικές συνήθειες και ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συνήθειες που μειώνουν το επίπεδο των τοξινών στο σώμα μας.

Ο χώρος στον οποίο ζούμε είναι γεμάτος σωματίδια. Αυτά μπορεί να βρίσκονται στον αέρα, στο νερό, στις τροφές και να προέρχονται από πολλές άλλες πηγές. Με όλα τα παραπάνω ερχόμαστε σε άμεση επαφή.

Διαθέτουμε όργανα τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συγκέντρωση και την αποβολή των περισσότερων τοξινών. Όμως μερικές φορές αυτά υπερφορτώνονται και η ικανότητά τους να λειτουργούν σωστά μειώνεται.

Κατά συνέπεια παρατηρείται μια συσσώρευση τοξινών. Η συσσώρευση αυτή δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Ως αποτέλεσμα υποφέρουμε από μια σειρά σωματικών και συναισθηματικών προβλημάτων υγείας.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι έχουμε πρόβλημα. Όμως υπάρχει μια σειρά από σημάδια που μπορούν να μας ειδοποιήσουν πριν η κατάσταση γίνει πιο περίπλοκη.

Ας τα ανακαλύψουμε!

1. Συνεχής κόπωση

synehis-koposi-500x334-2

Το σώμα σας μπορεί να δουλεύει σκληρά για να απαλλαγεί από τις τοξίνες που αποθηκεύονται σε διάφορους ιστούς. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως βιώνουμε μια αυξανόμενη αίσθηση κόπωσης, ακόμα κι αν κοιμόμαστε καλά.

Η κόπωση, οι δυσκολίες στη συγκέντρωση και η επιθυμία να κοιμόμαστε όλη μέρα αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια. Ίσως το σώμα σας χρειάζεται βοήθεια για να καταπολεμήσει τη συσσώρευση άχρηστων ουσιών.

2. Συνεχής αύξηση βάρους

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σχεδόν πάντα απαιτείται σταθερή προσπάθεια με δίαιτα και άσκηση.

Ωστόσο, αν παρ’όλα αυτά εξακολουθείτε να παίρνετε βάρος, πρόκειται για προειδοποιητικό σημάδι. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα υψηλά επίπεδα τοξινών που προέρχονται από τροφές και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

3. Δυσκοιλιότητα

se-ti-ofeiletai-to-aghos-500x334-1

Ο εντερικός σας σωλήνας παίζει σημαντικό ρόλο στην αποβολή των τοξινών.

Η δυσκολία με τις εντερικές κινήσεις, ή δυσκοιλιότητα, αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Πρόκειται για προφανή κατακράτηση άχρηστων ουσιών.

Η δυσκοιλιότητα αυξάνει τα επίπεδα των τοξινών στο σώμα μας. Μπορεί όμως να προκαλέσει και πόνο στην κοιλιά, φλεγμονή και δυσκολία στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

4. Δερματικά προβλήματα

Το δέρμα σας είναι ένα από τα όργανα που παρουσιάζει προβλήματα λόγω της υπερφόρτωσης με τοξίνες. Η εμφάνιση ακμής, εκζεμάτων και αλλεργικών αντιδράσεων αποτελούν σημαντικές ενδείξεις.

Σας ενημερώνουν ότι το σώμα σας δεν αποβάλλει τις τοξίνες, ειδικά τις τοξίνες  από το αίμα και τους ιστούς σας.

5. Αίσθηση υπερβολικής θερμότητας και εξάψεις

eksapseis-500x334-2

Ένα σημάδι υπερφόρτωσης με τοξίνες είναι ότι το σώμα σας υπερθερμαίνεται. Αυτό οφείλεται στο ότι η συσσώρευση τοξινών κάνει το συκώτι να λειτουργεί πιο σκληρά από το φυσιολογικό.

Έτσι αυξάνεται η εφίδρωση. Στη συνέχεια η εφίδρωση βοηθάει το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες μέσω του δέρματος.

6. Συνεχείς πονοκέφαλοι

Οι τοξίνες στο αίμα σας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το νευρικό σας σύστημα. Προκαλούν επίσης αντιδράσεις όπως συνεχείς πονοκεφάλους.

Ο ιστός του νευρικού συστήματος είναι υπερβολικά ευαίσθητος στις τοξίνες. Λόγω αυτού, δεν είναι παράξενο ότι προκαλεί αυτό το είδος αντίδρασης.

7. Συσσώρευση κοιλιακού λίπους

koiliako-lipos-500x334-1

Η αποτοξίνωση βοηθάει στο αδυνάτισμα. Ένας λόγος είναι το ότι αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες που έχουν ως αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά σας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τοξίνες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερίνης σας. Και οι δύο αυξάνουν την απόθεση λίπους στην κοιλιά σας.

8. Δυσάρεστη αναπνοή

Όταν τηρείτε μια καλή στοματική υγιεινή και εξακολουθείτε να έχετε δυσάρεστη αναπνοή, έχετε πρόβλημα. Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε πεπτικά προβλήματα ή στη συσσώρευση τοξινών στο συκώτι.

Οι τοξίνες επηρεάζουν το περιβάλλον του πεπτικού σωλήνα. Η επίδρασή τους διευκολύνει την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα σας, τόσο στα ούλα όσο και στα δόντια σας.

Επίσης η γλώσσα σας μπορεί να καλύπτεται από μια κιτρινωπή επίστρωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική ποσότητα τοξινών στο αίμα. Η κιτρινωπή επίστρωση μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή και λοιμώξεις.

9. Χολόλιθοι

hololithoi-500x316-2

Η υπερβολική ποσότητα τοξινών στη χοληδόχο κύστη μπορεί να σας βλάψει προκαλώντας το σχηματισμό χολολίθων.

Το συκώτι μπορεί να αρχίσει να αποθηκεύει επιπλέον χολή στη χοληδόχο κύστη. Αυτό το παχύρρευστο υγρό φράσσει τη χοληδόχο κύστη. Λόγω αυτού, αρχίζουν να σχηματίζονται χολόλιθοι.

Ταλαιπωρείστε από τις τοξίνες; Αν ναι, σταματήστε την κατανάλωση πρόχειρων τροφών. Θα πρέπει επίσης να αυξήσετε την ποσότητα του νερού που πίνετε και των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που καταναλώνετε.

Σελίδα 1 από 147

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…