Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Σε ηλικία 17 ετών, ο Αριστοτέλης γράφτηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην οποία θα έμενε για 20 χρόνια.

Ο νεαρός Αριστοτέλης θα γινόταν ο καλύτερος μαθητής της Ακαδημίας που ιδρύθηκε από τον άνθρωπο που έμεινε στην ιστορία ως ο πατέρας της φιλοσοφίας. Είχε, βλέπετε, την τάση να κάνει πολλές ερωτήσεις και να απαντά σε ακόμα περισσότερες.

Η ακριβής χρονολογία της αναχώρησής του από την Ακαδημία είναι αμφιλεγόμενη, αλλά εικάζεται πως έφυγε λίγο μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, καθώς δεν του άρεσε η νέα τάξη των πραγμάτων στη σχολή, μετά τη «φυγή» του δασκάλου του. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν, θα διαφωνούσε με πολλές από τις βασικές ιδέες του.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα ακριβώς έγραψε ο Αριστοτέλης, αλλά ακόμα και από αυτό το μέρος της δουλειάς του που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, είναι ασφαλές να συμπεράνουμε πως το εύρος των θεμάτων που ασχολήθηκε, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Όλα τα πεδία, επιστημονικά και μη, από την αστρονομία και τη φυσική, μέχρι την ηθική και τα οικονομικά, έχουν επηρεαστεί από τον Αριστοτέλη. Για παραπάνω από 2.000 χρόνια μετά τον θάνατό του, έχει κατορθώσει να παραμείνει ένας από τους πιο γνωστούς στοχαστές της ιστορίας.

Advertisement

Ενώ, λοιπόν, η επιρροή του είναι φανερή σε πολλά θέματα της σημερινής εποχής, κάποιες από τις πιο εύστοχες παρατηρήσεις του σχετίζονται με τη φιλία. Έβλεπε τη φιλία ως μία από τις πραγματικές χαρές της ζωής και θεωρούσε πως για να ζήσει κάποιος μια ευτυχισμένη ζωή, χρειάζεται μια πραγματική φιλία. Με δικά του λόγια:

«Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν».

Οι συμπτωματικές φιλίες

Ο Αριστοτέλης υπογράμμισε δύο συνηθισμένα είδη φιλίας που βασίζονται περισσότερο στη σύμπτωση, παρά στην πρόθεση.

1) Φιλία ωφελιμότητας

Η πρώτη είναι η φιλία που βασίζεται στην ωφελιμότητα. Σε αυτό το είδος φιλίας, τα δύο μέρη δεν τρέφουν αληθινά φιλικά συναισθήματα, αλλά διατηρούν τη σχέση τους γιατί αποκομίζουν οφέλη.

Αυτή η φιλία, δεν είναι μόνιμη. Όταν τελειώνουν τα οφέλη, συνήθως τελειώνει και η φιλία. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε πως αυτή η σχέση είναι πιο συνηθισμένα ανάμεσα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ένα σωστό παράδειγμα τέτοιας φιλίας, είναι οι σχέσεις που φτιάχνουμε με συνάδελφους στη δουλειά. Μπορεί όντως να περνάμε καλά μαζί, αλλά μόλις η κατάσταση αλλάξει, συνήθως αλλάζει και η φύση της σχέσης μας.

2) Φιλία απόλαυσης

Αντίστοιχα, το δεύτερο είδος συμπτωματικής φιλίας βασίζεται στην απόλαυση. Αυτό, όμως, είναι πιο συνηθισμένο σε νεαρούς ανθρώπους. Είναι το είδος φιλίας που παρατηρείται ανάμεσα σε συμμαθητές, συμφοιτητές και άτομα που ανήκουν στην ίδια αθλητική ομάδα.

Η πηγή της φιλίας είναι πιο συναισθηματική, αλλά ταυτόχρονα, είναι το είδος της φιλίας που συνήθως κρατάει λιγότερο. Μόλις τα ενδιαφέροντα των φίλων πάψουν να είναι κοινά, σταματάει και η απόλαυση και κατά επέκταση, η φιλία. Συνήθως, αυτό συμβαίνει, επειδή μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και αλλάζουμε.

Οι περισσότερες φιλίες, ανήκουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες και ενώ ο Αριστοτέλης ποτέ δεν τις χαρακτήρισε με αρνητικό τρόπο, πίστευε πως το μικρό βάθος τους περιόριζε την ποιότητά τους.

Είναι καλό, για την ακρίβεια, είναι απαραίτητο, να έχουμε συμπτωματικές φιλίες, αλλά μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα.

Η φιλία της αρετής και του αγαθού

Η τελευταία μορφή φιλίας που κατέγραψε ο Αριστοτέλης είναι η καλύτερη από όλες. Αντί να βασίζεται στο συμφέρον ή στην απόλαυση, το τρίτο είδος φιλίας βασίζεται στην κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών, ανάμεσα στα δύο μέρη. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι αξίες, τις οποίες αντιπροσωπεύουν που αποτελούν το κίνητρο διατήρησης των φιλικών δεσμών.

Συνήθως, αυτή η φιλία κρατάει μέχρι τέλους, αλλά για τη δημιουργία της απαιτείται η ύπαρξη ενός βασικού επίπεδου καλοσύνης στο καθένα από τα δύο άτομα. Σαν να μην έφτανε αυτό, απαιτούν χρόνο και εμπιστοσύνη για να σφυρηλατηθούν σωστά.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν ενσυναίσθηση και δεν νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους συχνά αποτυγχάνουν να αναπτύξουν τέτοιες σχέσεις και καταλήγουν στα πρώτα δύο είδη φιλιών. Ο κάθε άνθρωπος έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει αυτό το επίπεδο φιλίας με κάποιον που ξέρει πολύ καλά, τον έχει δει στη χειρότερη φάση της ζωής του και έπειτα τον είδε να την ξεπερνάει. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για φίλους που αντιμετώπισαν και ξεπέρασαν μαζί τις ίδιες δυσκολίες.

Πέρα από το βάθος και την οικειότητα που προκύπτει σε αυτές τις σχέσεις, η ομορφιά τους κρύβεται και στο γεγονός πως συμπεριλαμβάνουν τα πλεονεκτήματα και από τα δύο προηγούμενα είδη φιλίας. Είναι ωφέλιμες και απολαυστικές.

Όταν σέβεσαι τον άλλον και νοιάζεσαι για το καλό του, χαίρεσαι και μόνο που είσαι μαζί του, μπορείτε να βρείτε πράγματα που θα διασκεδάσουν και τους δύο σας, αλλά και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον.

Αυτές οι σχέσεις απαιτούν χρόνο και προσπάθεια, αλλά όταν ανθίσουν, οι καρποί τους είναι η εμπιστοσύνη, ο θαυμασμός και το δέος, δηλαδή οι πιο γλυκοί καρποί που έχει να μας προσφέρει η ζωή.

Δείξε μου τον φίλο σου…

Αν σε διαβάζουν για πάνω από 2.000 χρόνια, τότε κάτι πρέπει να έχεις κάνει σωστά.

Ο Αριστοτέλης μάς έμαθε να εξετάζουμε τον κόσμο εμπειρικά και ενέπνευσε γενιές στοχαστών και φιλοσόφων να αναθεωρήσουν τον ρόλο και την αξία της ηθικής στην καθημερινότητά μας.

Για τον μέσο άνθρωπο, όμως, τα πιο χρήσιμα διδάγματα του Αριστοτελή, με αξία και στη σημερινή εποχή, είναι αυτά που σχετίζονται με τις καλές σχέσεις. Ο Αριστοτέλης είδε την αξία των συμπτωματικών φιλιών, αλλά η προσωρινή τους φύση, τον έσπρωξε να να τις απορρίψει. Στα μάτια του, δεν είχαν γερά θεμέλια.

Για αυτό τον λόγο, επιχειρηματολόγησε υπέρ της καλλιέργειας ενάρετων σχέσεων, οικοδομημένες σε καλές προθέσεις, προσπάθεια και αμοιβαία εκτίμηση του χαρακτήρα και της καλοσύνης που έχει η κάθε πλευρά. Ήξερε πως το πέρασμα του χρόνου δεν θα μπορούσε να φθείρει μια τέτοια φιλία. Αντίθετα, πιθανώς θα την ενίσχυε. Για τον Αριστοτέλη, λίγα πράγματα πλησίαζαν την αξία μιας τέτοιας φιλίας.

Και η σκέψη του έχει βάση. Σε τελική ανάλυση, οι δεσμοί που δημιουργούμε με τους άλλους, διαμορφώνουν την ποιότητα ζωής μας. Είμαστε και γινόμαστε, τα άτομα με τα οποία συναναστρεφόμαστε.

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 18:44

Θα πούμε το κρέας… κρεατάκι;

Η ανθρωπότητα πρέπει να περικόψει δραστικά την κατανάλωση κρέατος, έως και κατά 90%, για να αποφύγει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, αναφέρουν οι επιστήμονες στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επιστημονική μελέτη τους για το πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον.

Επιπλέον, θεωρούν αυτή τη μείωση του κρέατος αναγκαία για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια το 2050, αλλά και για να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία.

Η εκτροφή ζώων παράγει μεγάλες ποσότητες «αερίων του θερμοκηπίου» (ιδίως μεθανίου), αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις πρασίνου που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή να καλλιεργηθούν, ενώ χρησιμοποιεί και απαράδεκτα υψηλές ποσότητες νερού, εντείνοντας έτσι το φάσμα της λειψυδρίας (υπολογίζεται ότι μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί σχεδόν 7.000 λίτρα νερό για να παραχθεί και να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή).

Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια παγκόσμια στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή, παράλληλα με την αποφασιστική μείωση τουλάχιστον κατά 50% της τροφής που σπαταλιέται και καταλήγει στα σκουπίδια, καθώς και με μια γενικότερη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας (λιγότερη και πιο «έξυπνη» κατανάλωση νερού για άρδευση, ανακύκλωση λιπασμάτων, νέες ποικιλίες υψηλότερων αποδόσεων κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκο Σπρίνγκμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσαν τη μελέτη τους στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά τη βαρυσήμαντη μελέτη των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι οποίοι προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις ότι στενεύουν τα περιθώρια για να επιτευχθεί η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα και αποφασιστικά μέτρα.

Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα-κλειδιά θεωρείται η μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος – πράγμα που ασφαλώς πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται. Η μελέτη προβλέπει όμως ότι έως το 2050, εξαιτίας τόσο της συνεχούς αύξησης των εισοδημάτων ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και του αριθμού των κατοίκων του πλανήτη, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις σημερινές διατροφικές επιλογές μπορεί να αυξηθούν κατά 50% ως 90%.

Όπως είπε ο δρ Σπρίνγκμαν, «αυτό που έχουν κοινό όλες οι υγιεινές διατροφές, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, είναι ότι κυρίως είναι φυτικές». Οι ερευνητές προτείνουν «ευέλικτες» διατροφές, είτε πρόκειται για μεσογειακή διατροφή, είτε για φυτοφαγική ή ψαροφαγική, είτε για ένα συνδυασμό τους.

 
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 17:55

Περπάτημα: τα 5 οφέλη

Όλοι γνωρίζουμε ότι το περπάτημα κάνει καλό στην καρδιά και μας βοηθάει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Τα οφέλη του όμως δεν σταματούν εκεί. Γνωρίστε 5 λίγο - πολύ άγνωστες ευεργετικές του ιδιότητες .

Σκεφτήκατε ποτέ ότι το περπάτημα μπορεί να είναι το μυστικό για να αυξήσουμε τα έσοδά μας; Αν ψάχνετε κίνητρα για να αφήσετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο σπίτι και να φορέσετε τα αθλητικά, μια ματιά παρακάτω ίσως είναι ό,τι χρειάζεστε.

Αυτά είναι πέντε από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του περπατήματος:

Βοηθάει στην πρόληψη του εγκεφαλικού

Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών, το περπάτημα μπορεί να μας βοηθήσει να γλιτώσουμε το εγκεφαλικό. Μάλιστα, λένε οι ειδικοί, δεν παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα περπατάμε, αλλά η διάρκεια του περιπάτου μας. Με άλλα λόγια η ώρα που αφιερώνουμε στο περπάτημα είναι πιο σημαντική από την ταχύτητά του. 

 
Περπάτημα: τα 5 οφέλη του που μάλλον δεν είχατε φανταστεί

Αυτό που διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αφού εξέτασαν σχετικά 3.435 υγιείς άνδρες ηλικίας 60 έως 80 ετών, είναι ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μετά τα 60.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι όσοι περπατούσαν για 8 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο, ενώ για όσους περπατούσαν περισσότερο από 22 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά δύο τρίτα χαμηλότερος.

Κάνει καλό στην τσέπη μας 

Το καθημερινό περπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών μας, ένα όφελος που αυτήν την εποχή δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει αμελητέο. Και όχι μόνο επειδή, επιλέγοντάς το, μειώνουμε τα έξοδα σε βενζίνες, ταξί και εισιτήρια των ΜΜΜ.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, στο πλαίσιο μελέτης του Ball State University, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν καθιστική εργασία, αλλά ασκούνται καθημερινά, έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους οικονομικούς τους στόχους, σε σχέση με όσους κάνουν καθιστική εργασία και δεν συνηθίζουν να γυμνάζονται. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση μας βοηθάει να γίνουμε πιο δραστήριοι σωματικά, πνευματικά, αλλά και ψυχικά, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αναλαμβάνουμε περισσότερες πρωτοβουλίες στη δουλειά και τα οικονομικά μας. 

Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη

Όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση να αναπτύξουν τη νόσο, έχουν έναν λόγο παραπάνω να βάλουν τα αθλητικά τους παπούτσια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πώς αν περπατάμε 3 φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 περιορίζεται σημαντικά. 

Περπάτημα: τα 5 οφέλη του που μάλλον δεν είχατε φανταστεί

Από την άλλη, όσοι ζουν ήδη με διαβήτη, καλό θα είναι, επίσης, να βάλουν το περπάτημα στο πρόγραμμά τους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι θα τους βοηθήσει να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πώς συμβαίνει αυτό; Το περπάτημα, τουλάχιστον 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων ινσουλίνης στα κύτταρα.

Ανεβάζει τη διάθεση και οξύνει το πνεύμα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το περπάτημα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης. Σύμφωνα με μια έρευνα συγκεκριμένα, χρειάζονται περίπου 2,5 χιλιόμετρα την ημέρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο κατάθλιψης. Παράλληλα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα ειδικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, το περπάτημα μειώνει και τον κίνδυνο άνοιας. 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 19.000 γυναίκες ηλικίας από 70 - 80 ετών για να διαπιστώσουν τις μαθησιακές ικανότητες και τη λειτουργία της μνήμης τους. Αυτό που διαπίστωσαν και δημοσίευσαν στο Journal of the American Medical Association, είναι ότι όσες είχαν τα υψηλότερα  επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, αντιμετώπιζαν κατά 20% χαμηλότερο κίνδυνο πνευματικής εξασθένησης.

Βελτιώνει την ανδρική λίμπιντο 

Ξεχάστε τα "βοηθήματα". Το περπάτημα είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ερωτική ζωή ενός άνδρα, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο γερμανικό επιστημονικό ιατρικό περιοδικό, "Aertzliche Praxis".

Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι "καίγοντας" 200 θερμίδες την ημέρα μέσω αερόβιας άσκησης όπως το περπάτημα, μπορούμε πιθανώς να προλάβουμε την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό συμβαίνει γιατί η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα και βέβαια, στα γεννητικά όργανα. 

 
Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 17:49

Η αφυδάτωση και οι συνέπειές της

Η αφυδάτωση και οι συνέπειές της

Πέρα από το ότι μας ξεδιψάει, το νερό μας βοηθάει να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση, λιπαίνει τους μυς μας και αποβάλλει τις ακαθαρσίες από το σώμα μας. Διαβάστε παρακάτω για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η αφυδάτωση.

Το νερό είναι ένα θεμελιώδες υγρό για τη ζωή, απαραίτητο στο σώμα για την πραγματοποίηση χημικών διεργασιών. Είναι ζωτικό για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την αποβολή των καταλοίπων.

Παρά τη σημασία του νερού, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό. Λόγω αυτού, με τον καιρό παρουσιάζονται αρκετά σημαντικά προβλήματα υγείας.

 

Είναι αλήθεια ότι το σώμα έχει τη δυνατότητα να αυτοκαθαρίζεται. Η έλλειψη νερού μπορεί να περιπλέξει αυτό το έργο και ταυτόχρονα να αυξήσει τα επίπεδα των τοξινών. Κατά συνέπεια, το επίπεδο της φλεγμονής αυξάνεται, υπάρχει κίνδυνος χρόνιων ασθενειών και εμφανίζονται κάποια συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

Συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον δύο λίτρων υγρών τη μέρα, κατά μέσο όρο. Η ποσότητα αυτή περιλαμβάνει φυσικούς χυμούς, φρούτα, σούπες κ.λπ..

Η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας νερού από τη συνιστώμενη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κάποιες αντιδράσεις που εκδηλώνονται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Ξέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτές τις συνέπειες της αφυδάτωσης, έτσι τις παρουσιάζουμε λεπτομερώς παρακάτω.

Κρατήστε σημειώσεις!

Πεπτικά προβλήματα

Οι δυσκολίες στο γαστρεντερικό σωλήνα αποτελούν τις πρώτες συνέπειες της αφυδάτωσης.

Το 98% του βλεννογόνου τοιχώματος του στομάχου αποτελείται από νερό. Όταν υπάρχει έλλειψη νερού, το οξύ μπορεί να επιδράσει στο τοίχωμα και να προκαλέσει δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και καούρα.

Πόνος στις αρθρώσεις

Εκτιμάται ότι το 80% της σύνθεσης του χόνδρου που προστατεύει τις αρθρώσεις αποτελείται από νερό. Λόγω αυτού, όταν δεν καταναλώνετε την απαραίτητη ποσότητα νερού, οι αρθρώσεις σας κινδυνεύουν άμεσα.

Ένα αφυδατωμένο άτομο έχει πάνω από 60% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.

 

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης και να οδηγήσει σε μια πάθηση που ονομάζεται κήλη δίσκου.

Ξηρότητα του στόματος και του δέρματος

Από άποψη αισθητικής, η αφυδάτωση είναι μια πολύ εμφανής κατάσταση. Το λεπτό στρώμα του δέρματος που καλύπτει τα χείλη γίνεται ξηρό και, εφόσον δεν έχει αρκετή υγρασία, μπορεί να ανοίξει.

Ταυτόχρονα μεταβάλλεται η φυσική παραγωγή σμήγματος από το δέρμα και κατά συνέπεια τα χείλη μοιάζουν θαμπά και στεγνά.

Αν και υπάρχουν προϊόντα ενυδάτωσης των χειλιών, είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε εκ των έσω προκειμένου να προλάβετε την ξηρότητα.

Χαμηλό επίπεδο ενέργειας

Το 90% του πλάσματος του αίματος αποτελείται από νερό. Όταν τα επίπεδα αυτού του υγρού είναι χαμηλά, η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει το αίμα και να μεταφέρει οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του σώματος.

 

Λόγω αυτού, τα επίπεδα της ενέργειας πέφτουν και το άτομο δυσκολεύεται να παραμείνει σε καλή σωματική και διανοητική κατάσταση.

Προβλήματα στα νεφρά

Δεδομένου ότι τα νεφρά είναι τα όργανα που ευθύνονται για το φιλτράρισμα των άχρηστων ουσιών και την παραγωγή ούρων, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέρος της υγείας σας το οποίο εξαρτάται από το νερό.

Τα άτομα που αφυδατώνονται έχουν υψηλά επίπεδα τοξινών στο αίμα τους. Τείνουν επίσης να υποφέρουν από κατακράτηση υγρών και φούσκωμα.

Η αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης καθώς και σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Δυσκολίες στο κυκλοφορικό σύστημα

Η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται όταν το σύστημα παρουσιάζει έλλειψη νερού. Μετά από μερικές μέρες, το αίμα μπορεί να λιμνάσει οδηγώντας σε κιρσούς.

Είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση, επειδή με τον καιρό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Μειωμένη μυϊκή μάζα

Οι μυς χρειάζονται νερό για να απορροφήσουν επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά και να παραμείνουν δυνατοί.

Ένα αφυδατωμένο σώμα μπορεί να χάσει σημαντικό μέρος μυϊκής μάζας. Ταυτόχρονα, οι μυς γίνονται πλαδαροί και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού τους.

Αν κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης, είναι σημαντικό να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών σε καθημερινή βάση.

Έτσι θα διατηρήσετε επαρκή επίπεδα ηλεκτρολυτών και θα αντισταθμίσετε την απώλεια υγρών και το επακόλουθο φούσκωμα.

Αύξηση της κατάθλιψης

Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού επηρεάζει άμεσα τη συναισθηματική υγεία. Η έλλειψη υγρών στον εγκεφαλικό ιστό αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης καθώς και το άγχος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά επεισόδια κατάθλιψης.

Πείνα

https://meygeia.gr/wp-content/uploads/2017/03/nero5-230x165.jpg 230w" sizes="(max-width: 500px) 100vw, 500px" style="box-sizing: border-box; border: 0px solid; max-width: 100%; height: auto; display: block; vertical-align: top; padding: 0px; margin: 15px 0px; outline: 0px; font-size: 18px; background: 0px 0px; text-align: left; min-width: 100%;">

Η έλλειψη υγρών στο σώμα μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της πείνας. Κατά συνέπεια, αυτό τις περισσότερες φορές σας κάνει να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες θα έπρεπε.

Σε όλη τη διάρκεια της μέρας αισθάνεστε την ανάγκη να ανοίγετε συνεχώς το ψυγείο και να επιλέγετε τροφές που περιέχουν υγρά.

Το πρόβλημα προκύπτει επειδή, λόγω της έλλειψης νερού, οι τροφές χωνεύονται αργά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά; Τώρα που γνωρίζετε μερικές από τις συνέπειες της αφυδάτωσης, αυξήστε την κατανάλωση νερού για να διατηρήσετε την υγεία σας.

 
Σελίδα 1 από 148

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…