Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 17:55

Περπάτημα: τα 5 οφέλη

Όλοι γνωρίζουμε ότι το περπάτημα κάνει καλό στην καρδιά και μας βοηθάει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Τα οφέλη του όμως δεν σταματούν εκεί. Γνωρίστε 5 λίγο - πολύ άγνωστες ευεργετικές του ιδιότητες .

Σκεφτήκατε ποτέ ότι το περπάτημα μπορεί να είναι το μυστικό για να αυξήσουμε τα έσοδά μας; Αν ψάχνετε κίνητρα για να αφήσετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο σπίτι και να φορέσετε τα αθλητικά, μια ματιά παρακάτω ίσως είναι ό,τι χρειάζεστε.

Αυτά είναι πέντε από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του περπατήματος:

Βοηθάει στην πρόληψη του εγκεφαλικού

Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών, το περπάτημα μπορεί να μας βοηθήσει να γλιτώσουμε το εγκεφαλικό. Μάλιστα, λένε οι ειδικοί, δεν παίζει ρόλο το πόσο γρήγορα περπατάμε, αλλά η διάρκεια του περιπάτου μας. Με άλλα λόγια η ώρα που αφιερώνουμε στο περπάτημα είναι πιο σημαντική από την ταχύτητά του. 

 
Περπάτημα: τα 5 οφέλη του που μάλλον δεν είχατε φανταστεί

Αυτό που διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αφού εξέτασαν σχετικά 3.435 υγιείς άνδρες ηλικίας 60 έως 80 ετών, είναι ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μετά τα 60.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι όσοι περπατούσαν για 8 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο, ενώ για όσους περπατούσαν περισσότερο από 22 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά δύο τρίτα χαμηλότερος.

Κάνει καλό στην τσέπη μας 

Το καθημερινό περπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών μας, ένα όφελος που αυτήν την εποχή δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει αμελητέο. Και όχι μόνο επειδή, επιλέγοντάς το, μειώνουμε τα έξοδα σε βενζίνες, ταξί και εισιτήρια των ΜΜΜ.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, στο πλαίσιο μελέτης του Ball State University, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάνουν καθιστική εργασία, αλλά ασκούνται καθημερινά, έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους οικονομικούς τους στόχους, σε σχέση με όσους κάνουν καθιστική εργασία και δεν συνηθίζουν να γυμνάζονται. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση μας βοηθάει να γίνουμε πιο δραστήριοι σωματικά, πνευματικά, αλλά και ψυχικά, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αναλαμβάνουμε περισσότερες πρωτοβουλίες στη δουλειά και τα οικονομικά μας. 

Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη

Όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση να αναπτύξουν τη νόσο, έχουν έναν λόγο παραπάνω να βάλουν τα αθλητικά τους παπούτσια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πώς αν περπατάμε 3 φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 περιορίζεται σημαντικά. 

Περπάτημα: τα 5 οφέλη του που μάλλον δεν είχατε φανταστεί

Από την άλλη, όσοι ζουν ήδη με διαβήτη, καλό θα είναι, επίσης, να βάλουν το περπάτημα στο πρόγραμμά τους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι θα τους βοηθήσει να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πώς συμβαίνει αυτό; Το περπάτημα, τουλάχιστον 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων ινσουλίνης στα κύτταρα.

Ανεβάζει τη διάθεση και οξύνει το πνεύμα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το περπάτημα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης. Σύμφωνα με μια έρευνα συγκεκριμένα, χρειάζονται περίπου 2,5 χιλιόμετρα την ημέρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο κατάθλιψης. Παράλληλα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα ειδικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, το περπάτημα μειώνει και τον κίνδυνο άνοιας. 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 19.000 γυναίκες ηλικίας από 70 - 80 ετών για να διαπιστώσουν τις μαθησιακές ικανότητες και τη λειτουργία της μνήμης τους. Αυτό που διαπίστωσαν και δημοσίευσαν στο Journal of the American Medical Association, είναι ότι όσες είχαν τα υψηλότερα  επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, αντιμετώπιζαν κατά 20% χαμηλότερο κίνδυνο πνευματικής εξασθένησης.

Βελτιώνει την ανδρική λίμπιντο 

Ξεχάστε τα "βοηθήματα". Το περπάτημα είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ερωτική ζωή ενός άνδρα, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο γερμανικό επιστημονικό ιατρικό περιοδικό, "Aertzliche Praxis".

Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι "καίγοντας" 200 θερμίδες την ημέρα μέσω αερόβιας άσκησης όπως το περπάτημα, μπορούμε πιθανώς να προλάβουμε την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό συμβαίνει γιατί η αερόβια άσκηση συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας περισσότερο αίμα σε όλο το σώμα και βέβαια, στα γεννητικά όργανα. 

 
Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 17:49

Η αφυδάτωση και οι συνέπειές της

Η αφυδάτωση και οι συνέπειές της

Πέρα από το ότι μας ξεδιψάει, το νερό μας βοηθάει να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση, λιπαίνει τους μυς μας και αποβάλλει τις ακαθαρσίες από το σώμα μας. Διαβάστε παρακάτω για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η αφυδάτωση.

Το νερό είναι ένα θεμελιώδες υγρό για τη ζωή, απαραίτητο στο σώμα για την πραγματοποίηση χημικών διεργασιών. Είναι ζωτικό για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την αποβολή των καταλοίπων.

Παρά τη σημασία του νερού, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό. Λόγω αυτού, με τον καιρό παρουσιάζονται αρκετά σημαντικά προβλήματα υγείας.

 

Είναι αλήθεια ότι το σώμα έχει τη δυνατότητα να αυτοκαθαρίζεται. Η έλλειψη νερού μπορεί να περιπλέξει αυτό το έργο και ταυτόχρονα να αυξήσει τα επίπεδα των τοξινών. Κατά συνέπεια, το επίπεδο της φλεγμονής αυξάνεται, υπάρχει κίνδυνος χρόνιων ασθενειών και εμφανίζονται κάποια συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

Συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον δύο λίτρων υγρών τη μέρα, κατά μέσο όρο. Η ποσότητα αυτή περιλαμβάνει φυσικούς χυμούς, φρούτα, σούπες κ.λπ..

Η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας νερού από τη συνιστώμενη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κάποιες αντιδράσεις που εκδηλώνονται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Ξέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτές τις συνέπειες της αφυδάτωσης, έτσι τις παρουσιάζουμε λεπτομερώς παρακάτω.

Κρατήστε σημειώσεις!

Πεπτικά προβλήματα

Οι δυσκολίες στο γαστρεντερικό σωλήνα αποτελούν τις πρώτες συνέπειες της αφυδάτωσης.

Το 98% του βλεννογόνου τοιχώματος του στομάχου αποτελείται από νερό. Όταν υπάρχει έλλειψη νερού, το οξύ μπορεί να επιδράσει στο τοίχωμα και να προκαλέσει δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και καούρα.

Πόνος στις αρθρώσεις

Εκτιμάται ότι το 80% της σύνθεσης του χόνδρου που προστατεύει τις αρθρώσεις αποτελείται από νερό. Λόγω αυτού, όταν δεν καταναλώνετε την απαραίτητη ποσότητα νερού, οι αρθρώσεις σας κινδυνεύουν άμεσα.

Ένα αφυδατωμένο άτομο έχει πάνω από 60% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις.

 

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης και να οδηγήσει σε μια πάθηση που ονομάζεται κήλη δίσκου.

Ξηρότητα του στόματος και του δέρματος

Από άποψη αισθητικής, η αφυδάτωση είναι μια πολύ εμφανής κατάσταση. Το λεπτό στρώμα του δέρματος που καλύπτει τα χείλη γίνεται ξηρό και, εφόσον δεν έχει αρκετή υγρασία, μπορεί να ανοίξει.

Ταυτόχρονα μεταβάλλεται η φυσική παραγωγή σμήγματος από το δέρμα και κατά συνέπεια τα χείλη μοιάζουν θαμπά και στεγνά.

Αν και υπάρχουν προϊόντα ενυδάτωσης των χειλιών, είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε εκ των έσω προκειμένου να προλάβετε την ξηρότητα.

Χαμηλό επίπεδο ενέργειας

Το 90% του πλάσματος του αίματος αποτελείται από νερό. Όταν τα επίπεδα αυτού του υγρού είναι χαμηλά, η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει το αίμα και να μεταφέρει οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του σώματος.

 

Λόγω αυτού, τα επίπεδα της ενέργειας πέφτουν και το άτομο δυσκολεύεται να παραμείνει σε καλή σωματική και διανοητική κατάσταση.

Προβλήματα στα νεφρά

Δεδομένου ότι τα νεφρά είναι τα όργανα που ευθύνονται για το φιλτράρισμα των άχρηστων ουσιών και την παραγωγή ούρων, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέρος της υγείας σας το οποίο εξαρτάται από το νερό.

Τα άτομα που αφυδατώνονται έχουν υψηλά επίπεδα τοξινών στο αίμα τους. Τείνουν επίσης να υποφέρουν από κατακράτηση υγρών και φούσκωμα.

Η αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης καθώς και σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Δυσκολίες στο κυκλοφορικό σύστημα

Η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται όταν το σύστημα παρουσιάζει έλλειψη νερού. Μετά από μερικές μέρες, το αίμα μπορεί να λιμνάσει οδηγώντας σε κιρσούς.

Είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση, επειδή με τον καιρό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Μειωμένη μυϊκή μάζα

Οι μυς χρειάζονται νερό για να απορροφήσουν επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά και να παραμείνουν δυνατοί.

Ένα αφυδατωμένο σώμα μπορεί να χάσει σημαντικό μέρος μυϊκής μάζας. Ταυτόχρονα, οι μυς γίνονται πλαδαροί και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού τους.

Αν κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης, είναι σημαντικό να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών σε καθημερινή βάση.

Έτσι θα διατηρήσετε επαρκή επίπεδα ηλεκτρολυτών και θα αντισταθμίσετε την απώλεια υγρών και το επακόλουθο φούσκωμα.

Αύξηση της κατάθλιψης

Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού επηρεάζει άμεσα τη συναισθηματική υγεία. Η έλλειψη υγρών στον εγκεφαλικό ιστό αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης καθώς και το άγχος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά επεισόδια κατάθλιψης.

Πείνα

https://meygeia.gr/wp-content/uploads/2017/03/nero5-230x165.jpg 230w" sizes="(max-width: 500px) 100vw, 500px" style="box-sizing: border-box; border: 0px solid; max-width: 100%; height: auto; display: block; vertical-align: top; padding: 0px; margin: 15px 0px; outline: 0px; font-size: 18px; background: 0px 0px; text-align: left; min-width: 100%;">

Η έλλειψη υγρών στο σώμα μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της πείνας. Κατά συνέπεια, αυτό τις περισσότερες φορές σας κάνει να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες θα έπρεπε.

Σε όλη τη διάρκεια της μέρας αισθάνεστε την ανάγκη να ανοίγετε συνεχώς το ψυγείο και να επιλέγετε τροφές που περιέχουν υγρά.

Το πρόβλημα προκύπτει επειδή, λόγω της έλλειψης νερού, οι τροφές χωνεύονται αργά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά; Τώρα που γνωρίζετε μερικές από τις συνέπειες της αφυδάτωσης, αυξήστε την κατανάλωση νερού για να διατηρήσετε την υγεία σας.

 
Χάρη στις αντισηπτικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες, το φυσικό μέλι μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό συστατικό για την αντιμετώπιση λοιμώξεων τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!

Το μέλι είναι μια πολύ θρεπτική και υγιεινή τροφή.

Καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο σε μεγάλες ποσότητες, όχι μόνο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες αλλά και για τη γεύση του. Πρόκειται για ένα πολύ μοναδικό και ξεχωριστό προϊόν.

 

Ωστόσο, πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε είδος μελιού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πού προέρχεται.

Γενικά υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη. Το πρώτο θεωρείται φυσικό ενώ το δεύτερο είναι περισσότερο εμπορικό. Αν και είναι πολύ παρόμοια, διαφέρουν οπωσδήποτε στις ιδιότητές τους.

1. Το φυσικό μέλι φτιάχνεται από μέλισσες. Πρόκειται για την πιο υγιεινή ποικιλία που υπάρχει, γι’αυτό συνιστάται περισσότερο για τακτική κατανάλωση καθώς και για άλλους σκοπούς.

2. Το εμπορικό μέλι, από την άλλη πλευρά, φτιάχνεται από τον άνθρωπο. Το προϊόν αυτό αναπτύχθηκε για να συμπληρώσει το παραδοσιακό προϊόν, έτσι είναι ευκολότερο να βρεθεί αλλά είναι λιγότερο υγιεινό.

Όταν τα συγκρίνουμε, παρατηρούμε σημαντικές διαφορές στην υφή τους: το φυσικό μέλι είναι πολύ πιο πυκνό και παχύρρευστο και περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.

Λόγω αυτού, συνιστούμε ιδιαίτερα να καταναλώνετε μόνο φυσικό μέλι, καθώς η εμπορική ποικιλία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

Επίσης η φυσική ποικιλία μπορεί να έχει πολλές ωφέλειες. Σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε λίγο για αυτές.

1.Το μέλι καταπολεμά την ακμή

Αν και ο πρωταρχικός ρόλος του μελιού είναι διατροφικός, το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς. Μπορείτε επίσης να ωφεληθείτε από αυτό χρησιμοποιώντας το στο δέρμα σας!

Όσον αφορά στην τοπική του χρήση, αν υποφέρετε από κάποια δερματική διαταραχή όπως η ακμή, το μέλι αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική.

 

Για να αξιοποιήσετε τις θετικές επιδράσεις του, συνιστούμε να εφαρμόσετε λίγο μέλι στις πάσχουσες περιοχές του δέρματός σας.

Αν και υπάρχουν πολυάριθμες άλλες φυσικές και εμπορικές εναλλακτικές θεραπείες για την ακμή, η θεραπεία με μέλι είναι μία από τις πιο εύκολες, τις πιο οικονομικές και τις πιο χρήσιμες.

2. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μία από τις βασικές ωφέλειες που έχει το μέλι είναι η συνεισφορά του στην απορρόφηση και στη δέσμευση του ασβεστίου από το σώμα σας.

Έτσι μπορεί να παίξει θεμελιώδη ρόλο σε σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία εξαρτάται από την παρουσία ασβεστίου.

 

Όταν καταναλώνετε τακτικά μέλι, οι νευρώνες σας είναι περισσότερο ικανοί να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο. Τελικά το μέλι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Επιπλέον μια άλλη ωφέλεια της τακτικής κατανάλωσης μελιού είναι το γεγονός ότι μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη σας.

3. Θεραπεύει τα συμπτώματα βήχα

Από τις πολλές ωφέλειες του μελιού, οι αντιβιοτικές και οι αντισηπτικές του ιδιότητες πραγματικά ξεχωρίζουν. Αυτές είναι αποτελεσματικές για την καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν συμπτώματα βήχα.

Η κατανάλωση μελιού βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου και των γενικών συμπτωμάτων που οφείλονται σε ασθένειες όπως η γρίπη.

Μπορείτε να καταναλώσετε το μέλι με διάφορους τρόπους. Ωστόσο τρώγοντας απλώς μια γεμάτη κουταλιά της σούπας μπορείτε να καταπολεμήσετε πολυάριθμα συμπτώματα και να προάγετε την ίαση.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Όπως ήδη αναφέραμε, αυτό το γευστικό προϊόν έχει αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες καθώς και φυτοθρεπτικές ουσίες.

Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί επίσης εξαιρετική εναλλακτική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Όχι μόνο είναι εξαιρετικό για την εξάλειψη των μικροοργανισμών από το σώμα σας, αλλά και προλαμβάνει τη συσσώρευσή τους στη μύτη και στους πόρους σας, τα σημεία στα οποία εισβάλλουν κυρίως τα βακτήρια.

5. Το μέλι επουλώνει πληγές

Και πάλι αξίζει να αναφέρουμε ότι το νέκταρ αυτό διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Εξάλλου αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους κάνει τόσο καλό στο σώμα σας γενικά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα πρέπει να το καταναλώσετε αλλά να το εφαρμόσετε τοπικά, όπως προαναφέραμε.

Γενικά μιλώντας το μέλι είναι κατάλληλο για κάθε είδους δερματική πάθηση, συμπεριλαμβανομένων των πληγών.

  • Πριν το εφαρμόσετε, σας συστήνουμε να πλύνετε πρώτα καλά τα χέρια σας.
  • Χρησιμοποιήστε γάντια, αν είναι δυνατό, και αποστειρώστε το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσετε για την εφαρμογή του.
  • Προσπαθήστε να καλύψετε εντελώς την πάσχουσα περιοχή.
  • Μόλις καλύψετε την πληγή, σκεπάστε τη με έναν αποστειρωμένο επίδεσμο.
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 17:25

Fails της εβδομάδας

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 18:16

7 τροφές καλύτερες και από ψυχοθεραπεία!

Αυτές οι 7 τροφές θα σε βοηθήσουν να πάρεις τα πάνω σου και χωρίς να χρειαστεί να τρέξεις στον ψυχολόγο!

1 Μπανάνα

Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα σνακ πριν από την προπόνηση. Αλλά δεν βοηθά μόνον στην προπόνηση αλλά και σε καλύτερη διάθεση. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, που περιέχουν σεροτονίνη, αυτή τη χημική ουσία που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Επίσης οι σύνθετοι υδατάνθρακες βελτιώνουν επίσης τη μεταφορά τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, όπου μετατρέπεται σε σεροτονίνη, ενώ οι μπανάνες περιέχουν τα αμινοξέα τυροσίνη και φαινυλαλανίνη. Η τυροσίνη οδηγεί σε ισορροπημένα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους ενώ η φαινυλαλανίνη χρησιμοποιείται για το σχηματισμό της τυροσίνης. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6, αυτή είναι που βοηθά να μετατραπεί η τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη. Διάβασε σχετικά: Φάε την μπανάνα σου: Έχεις 10 σπουδαίους λόγους!

2 Καρύδια

Advertisement

Πιθανώς ήδη ξέρεις ότι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά ακόρεστα λιπαρά, αλλά όταν πρόκειται για την ενίσχυση της διάθεσή σου, τότε τα καρύδια είναι η απάντηση. Εκτός από τα υγιεινά λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα καρύδια, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης (ορμόνες της διάθεσης). Τα ισορροπημένα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της κλινικής κατάθλιψης. Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της κορτιζόλης και προσφέρει ευεξία.

3 Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια μεγάλη-και υποτιμημένη πηγή- βιταμίνης D που συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους. Μάλιστα, είναι το μόνο φυτό που περιέχει φυσικά βιταμίνη D! Μερικά από τα μανιτάρια που εκτίθενται στο φως μπορούν να προσφέρουν μέχρι και το 100% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης D.

4 Πατάτες

Οι πατάτες είναι σούπερ σταρ, όταν πρόκειται για την ενίσχυση της καλής διάθεσης και την καταπολέμηση του άγχος λόγω της σεροτονίνης. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, μια βιταμίνη που βοηθά για την παραγωγή σεροτονίνης. Επίσης, οι πατάτες μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το χειμώνα τα κρυολογήματα δεδομένου ότι η μία έχει 45% της ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη C.

5 Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αυτών των βιταμινών είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη και άγχος σε σχέση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικά επίπεδα.

6 Σαφράν

Κοινό μπαχαρικό στην περσική και την ινδική κουζίνα, το σαφράν δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο κρόκος μπορεί να είναι επωφελής για τους ανθρώπους που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Μια μελέτη του 2015 αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της κροκίνης, το κύριο συστατικό του κρόκου, ως θεραπεία για την κατάθλιψη και διαπίστωσε ότι ήταν πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο στη θεραπεία της κατάθλιψης. Ο κρόκος έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στη σεξουαλική δυσλειτουργία και είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις σεξουαλικές παρενέργειες από τα αντικαταθλιπτικά στους άνδρες.

Σπόροι Chia

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που βοηθά και ενισχύσει τη διάθεσή σου και συμβάλλει σε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν παράγεται φυσικά από το σώμα μας, θα πρέπει να το απορροφήσει από πολλές πηγές τροφίμων. Ωστόσο, μια μεγάλη πηγή είναι οι σπόροι Chia, οι οποίοι είναι πλούσιοι και σε φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι, ακόμα και αν τους καταναλώνεις σε κάτι γλυκό, απορροφώνται αργά στην κυκλοφορία του αίματος, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…