Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Οι ζωγραφιές των παιδιών καθρεφτίζουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Τα περισσότερα παιδιά δεν σκέφτονται και δεν λογοκρίνουν τις ζωγραφιές και τα σχέδιά τους, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να αποτελεί στιγμιότυπο του πώς βλέπει το παιδί τον κόσμο ή τον εαυτό του. Θέλετε να γνωρίσετε λίγο καλύτερα το παιδί σας; Δείτε παρακάτω πώς συμβουλεύουν οι παιδίατροι και οι παιδοψυχολόγοι να μεταφράζετε τις ζωγραφιές του.

Παιδικές ζωγραφιές: Τι θέλουν να μας πουν;

 

Συνηθισμένες ζωγραφιές των παιδιών και πώς μεταφράζονται

Ο παιδίατρος Martin T. Stein, κάθε φορά που επισκέπτεται υγιή παιδιά άνω των 4-5 ετών τους ζητά να κάνουν μια ζωγραφιά της οικογένειάς τους να κάνει κάτι, προκειμένου να βγάλει από αυτήν συμπεράσματα που, απλά εξετάζοντας το παιδί, δεν θα προέκυπταν. Ο ίδιος συμβουλεύει τους γονείς που προτίθενται να κάνουν το ίδιο, ωστόσο, να μην υπερ-αναλύουν αυτά που βλέπουν στις ζωγραφιές των παιδιών, παρά να τις χρησιμοποιούν ως αφορμές για να ανοίξουν μαζί τους ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ενδεικτικά, δίνει τα εξής παραδείγματα:

Ένα μάτσο μπαλόνια

Η 11χρονη Άλις, η οποία δεν γνώρισε ποτέ τον μπαμπά της, συνηθίζει να ζωγραφίζει τον εαυτό της με την μαμά της, να κάνουν πράγματα μαζί. Ο Stein λέει πως η μικρή είναι ιδιαίτερα προσκολλημένη στη μητέρα της, σε σημείο που δυσκολεύεται να κάνει φίλους η ίδια. Ο ίδιος συμβούλευσε τη μητέρα της να δώσει χώρο στην μικρή και να την παροτρύνει να ανεξαρτητοποιηθεί, χωρίς φυσικά να σπάσει τον ισχυρό δεσμό τους.

Άνθρωποι που μοιάζουν με ξυλάκια

Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιούν απλά σχέδια που μοιάζουν με ξυλάκια για να απεικονίσουν ανθρώπους, ωστόσο μπορεί κανείς να βγάλει κάποια συμπεράσματα από τις εκφράσεις των σχεδίων, καθώς και από το πού βρίσκεται τοποθετημένος ο κάθε άνθρωπος και τι κάνει. Η συγκεκριμένη ζωγραφιά προέρχεται από ένα 5χρονο κορίτσι. Έχει ζωγραφίσει τη μητέρα της στα αριστερά, έπειτα τον σκύλο της οικογένειας, τον πατέρα της, τον εαυτό της και τον 8χρονο αδελφό της. Παρατηρήστε ότι η μικρή έχει κάνει τον εαυτό της πιο μεγάλο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας –αυτό συνήθως μεταφράζεται ως ισχυρή αυτοπεποίθηση! Επίσης, το γεγονός ότι τοποθέτησε τον εαυτό της ανάμεσα στον πατέρα της και τον αδερφό της δείχνει ότι έχει ήδη αναπτύξει την αίσθηση της σεξουαλικής της ταυτότητας (όπως είναι φυσιολογικό για την ηλικία της) και ασυνείδητα θέλει να βρίσκεται σωματικά και συναισθηματικά πιο κοντά στον πατέρα της (αντίστροφα τα αγόρια ηλικίας 4-6 ετών θέλουν να βρίσκονται πιο κοντά στην μητέρα τους).

Πολλές λεπτομέρειες

Το 7χρονο κορίτσι που σχεδίασε αυτή την ζωγραφιά είναι τρίδυμο και γεννήθηκε πρόωρα. Όταν ερωτήθηκε τι κάνουν οι άνθρωποι στην φωτογραφία, είπε ότι αριστερά είναι αδερφός της (ο οποίος παρουσιάζει αυτιστικά χαρακτηριστικά) και βάζει πλυντήριο, μετά είναι η μαμά της που δουλεύει στον υπολογιστή, στη μέση η ίδια απλώνει ρούχα, μετά ο μπαμπάς της που πλένει το αυτοκίνητο και τέλος η αδερφή της που πλένει τα ποτήρια. Το γεγονός ότι έχει ζωγραφίσει με πάρα πολλές λεπτομέρειες κυρίως τους γονείς της δείχνει ότι η μικρή έχει ωριμάσει ιδιαίτερα σε θέματα οπτικών και κινητικών δεξιοτήτων. Αναγνωρίζει τις διαφορές των δύο φύλων, κρίνοντας από τα ρούχα τους, ενώ η ζωγραφιά παρουσιάζει μία πολύ δεμένη οικογένεια που απολαμβάνει να μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού.

Μία τρύπα στο έδαφος

Η ζωγραφιά αυτή προέρχεται από 7χρονο κορίτσι, το οποίο πρόσφατα βρέθηκε με τους γονείς της και τον μικρότερο αδελφό της στην κηδεία του παππού της. Αυτή η ζωγραφιά έχει διάφορα αξιοθαύμαστα σημεία: Τα μικρά παιδιά διαχωρίζονται ξεκάθαρα από τους μεγάλους, τα πρόσωπά τους είναι λυπημένα, έχει σχεδιάσει τον εαυτό της και τον πατέρα της στο προφίλ, το οποίο δείχνει ότι πιθανότατα είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Επίσης, είναι ενθαρρυντικό το ότι έχει σχεδιάσει όλη την οικογένεια ενωμένη, ειδικά μπροστά σε μία τόσο δυσάρεστη στιγμή.

Ποδοσφαιρικός αγώνας

Ένα 9χρονο αγόρι σχεδίασε την οικογένειά του να απολαμβάνει ένα άθλημα. Η μαμά είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος πρόσωπο της φωτογραφίας, κάτι που δείχνει πως στο μυαλό του παιδιού εκείνη είναι η αρχηγός της «ομάδας».

Ζωγραφιά-κάτοψη

Ένα 7χρονο αγόρι ζωγράφισε την οικογένειά του να παίζει επιτραπέζιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η οπτική του ήταν «από πάνω», κάτι που σημαίνει ότι το παιδί έχει πολύ ανεπτυγμένη οπτική-χωρική δεξιότητα. Τα παιδιά με αυτό το χαρακτηριστικό έχουν συνήθως καλλιτεχνική φύση και είναι ικανά στα παιχνίδια και στα παζλ. Η οικογένεια παίζει στο σπίτι, κάτι που δείχνει ότι τα μέλη της είναι δεμένα μεταξύ τους. Επίσης, το γεγονός ότι έχει βάλει τον εαυτό του στην κορυφή του τραπεζιού και την υπόλοιπη οικογένεια γύρω από αυτό δείχνει ότι νιώθει να είναι ο «ισχυρός» της οικογένειας.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά στις ζωγραφιές των παιδιών

Όταν οι ζωγραφιές των παιδιών είναι βίαιες

Αν το παιδί ζωγραφίζει ανθρώπους να χτυπούν ο ένας τον άλλον ή κάποιο ζώο που έχει πεθάνει, οι ειδικοί λένε πως καλό είναι ο γονιός να ρωτά το παιδί γιατί έκανε μια τέτοια ζωγραφιά. Πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας (μπορεί το παιδί απλά να επηρεάστηκε από κάποια παιδική ταινία), αλλά ίσως και να είναι ταραγμένο για κάποιον λόγο, οπότε καλό είναι να κουβεντιάσετε μαζί του.

Όταν το παιδί χρησιμοποιεί κυρίως μαύρο και κόκκινο χρώμα

Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι τα χρώματα αυτά έχουν συγκεκριμένο νόημα, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Το μαύρο συχνά υποδεικνύει κατάθλιψη, αίσθημα απελπισίας ή περιορισμού. Το κόκκινο μπορεί να υποδεικνύει θυμό ή επιθετικότητα. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αν το παιδί χρησιμοποιεί τα χρώματα αυτά μόνο περιστασιακά.

Όταν το παιδί σχεδιάζει με ασυνήθιστο τρόπο την οικογένεια

Αν το παιδί ζωγραφίζει την οικογένειά του αλλά αφήνει έξω κάποιο μέλος της ή αν τοποθετεί τον εαυτό του μακριά από τους υπόλοιπους, αυτό μπορεί να υπονοεί κάποιο πρόβλημα στην οικογένεια. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, οι ζωγραφιές των παιδιών πολύ συχνά προβάλλουν πότε κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι.

Ζωγραφιές και συναισθήματα

Οι ειδικοί (*Koppitz -1968, 1984) λένε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία στις παιδικές ζωγραφιές μεταφράζονται ως συγκεκριμένα συναισθήματα. Για παράδειγμα:

Παρορμητικότητα – όταν η ζωγραφιά έχει:

Ανολοκλήρωτα μέρη
Έντονες ασυμμετρίες στα μέλη του σώματος των ανθρώπων
Μεγάλα σχήματα στα σώματα
Όχι λαιμός στα σώματα

Ανασφάλεια και ανεπάρκεια –όταν η ζωγραφιά έχει:

Λοξά σχέδια ανθρώπων
Πολύ μικρά κεφάλια
Κομμένα χέρια
Τερατώδεις μορφές ανθρώπων
Όχι χέρια ή πόδια

Άγχος –όταν η ζωγραφιά έχει:

Σκίαση στο πρόσωπο ή/και το σώμα
Πόδια πιεσμένα μεταξύ τους
Όχι μάτια
Σύννεφα, βροχή ή πουλιά που πετούν

Ντροπή ή δειλία – όταν η ζωγραφιά έχει:

Μικροσκοπική φιγούρα του ίδιου του παιδιού
Κοντά χέρια
Χέρια κολλημένα στο σώμα
Όχι μύτη ή στόμα

Θυμός – όταν η ζωγραφιά έχει:

Αλλήθωρα μάτια
Δόντια
Μακριά ή μεγάλα χέρια
Γυμνές φιγούρες ανθρώπων με εκτεθειμένα γεννητικά όργανα

 
Περισσότερα...

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να ρίξει την κακή χοληστερίνη (χοληστερόλη) LDL ακόμα και 40% μέσα σε ένα μήνα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό και δεν μπορεί να αποδοθεί με τις σημερινές γνώσεις σε συγκεκριμένα συστατικά που περιέχει το μήλο. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οφείλεται στις πολυφαινόλες του μήλου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως φάνηκε, η φύση αποδεικνύεται ισχυρότερη από τα υποκατάστατά της: μια ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκαν συμπληρώματα με πολυφαινόλες – το κύριο αντιοξειδωτικό που περιέχουν τα μήλα – έριξε κάπως τη χοληστερίνη αλλά όχι στον θεματικό βαθμό που παρατηρήθηκε με την κατανάλωση του φυσικού μήλου.

Μόλις ένα μήλο την ημέρα

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από έναν όμιλο μηλοπαραγωγών και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Functional Foods», έγινε σε άτομα ηλικίας 40 ως 60 ετών, τα οποία δεν κάπνιζαν, δεν συνήθιζαν να τρώνε μήλα περισσότερες από δυο φορές τον μήνα ενώ δεν έπαιρναν και κάποιο συμπλήρωμα με πολυφαινόλες ή κάποιο άλλο φυτικό εκχύλισμα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: οι εθελοντές της πρώτης ομάδας έφαγαν ένα μήλο την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες, εκείνοι της δεύτερης πήραν ένα συμπλήρωμα με πολυφαινόλες για το ίδιο διάστημα ενώ εκείνοι της τρίτης πήραν ένα εικονικό φάρμακο. Μετά το τέλος του πειράματος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η LDL χοληστερίνη όσων έφαγαν μήλα είχε μειωθεί έως και κατά 40%, Κάποια μείωση, αλλά αισθητά μικρότερη, εμφάνισαν και όσοι πήραν συμπληρώματα με πολυφαινόλες ενώ όσοι πήραν το εικονικό φάρμακο δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στα επίπεδα της LDL χοληστερίνης.

«Είδαμε τεράστια επίδραση στην αποτροπή της οξείδωσης της LDLχοληστερίνης με μόλις ένα μήλο την ημέρα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Ντι Σιλβέστρο, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Όπως υπογράμμισε, η διαφορά που διαπιστώθηκε ήταν παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται μεταξύ ανθρώπων με φυσιολογικές αρτηρίες σε σχέση με όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Μήλο και πολυφαινόλες

Μια εξήγηση για την εντυπωσιακή δράση του μήλου στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερίνης εντοπίζεται στις πολυφαινόλες, αυτή όμως δεν είναι αρκετή όπως αναφέρει ο κ. Ντι Σιλβέστρο. «Νομίζουμε ότι οι πολυφαινόλες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, προσπαθήσαμε όμως να τις απομονώσουμε χρησιμοποιώντας την ποσότητα που θα έπαιρνε κάποιος τρώγοντας ένα μήλο την ημέρα και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια» υπογράμμισε.

 

«Διαπιστώσαμε ότι τα εκχυλίσματα πολυφαινολών παρουσίαζαν μια μετρήσιμη επίδραση, όχι όμως τόσο ισχυρή όσο αυτό καθαυτό το μήλο» πρόσθεσε ο ειδικός. «Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες ουσίες στο μήλο που συνεισφέρουν σε αυτή την επίδραση είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο ότι αυτές οι βιοδραστικές ουσίες δείχνουν να απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται από τις τροφές».

Η ομάδα του κ. Ντι Σιλβέστρο διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση μήλων είχε κάποια επίδραση και στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σάλιο, κάτι το οποίο ίσως έχει σημασία για την υγεία του στόματος και των δοντιών. Ο καθηγητής σκοπεύει να εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα σε προσεχή μελέτη.

Περισσότερα...

Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ   343   ΑΧΑΡΝΑΙ        2103313699

AG 1AG2AG6AG7AG 3AG 3AG 8AG 9AG 10AG 11

Περισσότερα...

Αυτή ήταν η Αθήνα λίγο μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Εκτεινόταν γύρω από την Ακρόπολη (περίπου από του Ψυρρή έως του Μακρυγιάννη), έχοντας ως κέντρο της την περιοχή της Πλάκας (την Παλιά Πόλη).

elas-lyste.blogspot.gr_3

Το 1834, με διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνα γίνεται πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού κράτους.

Μέχρι εκείνη την ώρα η κυβέρνηση είχε για έδρα της το Ναύπλιο. Οι πόλεις που προτάθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, η Κόρινθος, τα Μέγαρα, ο Πειραιάς, το Άργος, καθώς και το Ναύπλιο – η μέχρι τότε πρωτεύουσα της χώρας.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Προσωπικότητες της εποχής, πολιτικοί, αλλά και επιστήμονες (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι κ.α.) πήραν μέρος στη συζήτηση για το αν πρέπει η Αθήνα να γίνει η πρωτεύουσα, προσπαθώντας να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Τελικά, η πλάστιγγα έγειρε προς την Αθήνα, η οποία το Σεπτέμβριο του 1834ανακηρύχθηκε επίσημα σε «Βασιλική καθέδρα και πρωτεύουσα». Ηταν η μόνη πόλη που μπορούσε να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα. Με το τελειότερο δημιούργημα του ανθρώπου, τον Παρθενώνα.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Μία πόλη με προβλήματα

Η Αθήνα το 1834 δεν ήταν έτοιμη για τον ηγεμονικό ρόλο της πρώτης πόλης του κράτους. Έχοντας χάσει προ πολλού την αίγλη της αρχαίας εποχής και με νωπά τα «σημάδια» από τις μάχες που διεξήχθησαν στο έδαφός της, η Αθήνα ήταν ενα μεγάλο χωριό, που αριθμούσε μόλις 10 χιλιάδες κατοίκους και περίπου 170 κατοικίες και κατεστραμμένα κτίρια.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Από τα μεγάλα προβλήματα της νέας πρωτεύουσας ήταν η έλλειψη συστήματος ύδρευσης (νερό έπαιρναν από τις πηγές), καθώς και η ανυπαρξία δημόσιου φωτισμού και συγκοινωνιών, ενώ υπήρχε παντελής έλλειψη υπηρεσιών ή άλλων κοινωνικών αγαθών.

Οι αρχιτέκτονες και η ανοικοδόμηση της πόλης

Ο Οθωνας ανέθεσε την ανοικοδόμηση της Αθήνας στον Ελληνα αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και στους Βαυαρούς Schubert και Leo von Klenze με αυστηρή εντολή να μη καταστραφούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Για την προστασία των αρχαιοτήτων, ο Όθωνας εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε την κατασκευή ασβεστοκαμίνων σε απόσταση 2.500 μέτρων από αρχαιοελληνικά λείψανα, ώστε να μη φθαρούν οι αρχαιότητες!

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Μέσα σε τέσσερα χρόνια κτίσθηκαν στην Αθήνα γύρω στις 1.000 κατοικίες,πολλές αυθαίρετες και «κακώς οικοδομημένας, χθαμαλάς, πενιχράς εξωτερικής και εσωτερικής όψεως, άνευ ακρογωνιαίων λίθων, άνευ σχεδίων, συνεσφιγμένας περί στενάς, ανωμάλους και ακαθάρτους οδούς» όπως αφηγούνται οι μαρτυρίες της εποχής.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Ο Όθωνας απαγόρευσε τη λατόμηση στους λόφους Νυμφών (Αστεροσκοπείου), Αγχέστου (Στρέφη), Φιλοπάππου και Λυκαβηττού, εξέδωσε διατάγματα με αυστηρή εντολή να κατεδαφίζεται αμέσως κάθε αυθαίρετο που κτίζεται πλησίον των αρχαιοτήτων, ενώ διέταξε να γκρεμιστούν άμεσα όσα κτίστηκαν στις παρυφές της Ακροπόλεως.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Εξαιτίας των αυθαιρέτων, έχασε τη δημοτικότητά του στις φτωχές μάζες, αλλά επέμενε να εκδίδει και άλλα διατάγματα.

Στα επόμενα χρόνια, η Αθήνα αποτέλεσε τον πόλο έλξης για τους Έλληνες, που έφταναν από όλα τα μέρη της χώρας. Το 1896, στην έναρξη των πρώτων, σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η πρωτεύουσα είχε αλλάξει ριζικά την όψη της, έχει επεκταθεί χωρικά, αριθμούσε περίπου 140 χιλ. κατοίκους και αποτελούσε το εμπορικό και πνευματικό κέντρο της χώρας.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Αθηναϊκοί δρόμοι

Από το 1833, ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Κλεάνθης μαζί με το συνάδελφό του Έντουαρντ Σάουμπερτ είχαν εκπονήσει το πολεοδομικό σχέδιο των Αθηνών, το οποίο πρόβλεπε τη διάνοιξη μεγάλων δρόμων, τη δημιουργία πλατειών και πάρκων, τη δενδροφύτευση δημόσιων εκτάσεων κ.ά., ώστε η νέα πρωτεύουσα να έχει την όψη ευρωπαϊκής πόλης.

Το καλοκαίρι του 1834 ήρθε στην Ελλάδα και επί ένα μήνα έμεινε στην Αθήνα, ως απεσταλμένος του βασιλιά της Βαυαρίας και πατέρα του Όθωνα Λουδοβίκου Α΄, ο Γερμανός αρχιτέκτονας Leo von Klenze με την εντολή να εκφράσει την άποψή του για το χώρο όπου έπρεπε να ανεγερθούν τα ανάκτορα και για την αναμόρφωση του πολεοδομικού σχεδίου που είχε εκπονηθεί και που η υλοποίησή του είχε κριθεί πολυδάπανη.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Ο Klenze υιοθέτησε τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου των Κλεάνθη και Σάουμπερτ, όμως μείωσε την έκταση των δημόσιων χώρων καθώς και την περιοχή επέκτασης της πόλης, ενώ άλλαξε την πυκνότητα και το σύστημα δόμησης των κτιρίων προτείνοντας τη συνεχή δόμηση που, κατά τη γνώμη του, ανταποκρινόταν στο χαρακτήρα της μεσογειακής πόλης.

Οι Βαυαροί μηχανικοί, οι οποίοι εφάρμοσαν το τροποποιημένο σχέδιο του Klenze, έφθασαν στην υπερβολή, με συνέπεια να διανοίξουν στενούς δρόμους, όπως αυτούς που βλέπουμε στην Πλάκα και στου Ψυρρή.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Σε σύγκριση λοιπόν με τους δρομίσκους αυτούς η οδός Ερμού ονομαζόταν ο «μεγάλος δρόμος». Σ’ αυτόν άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα, όπου η βασίλισσα Αμαλία εύρισκε ό,τι και στα ανάλογα καταστήματα των γερμανικών πόλεων. Όμως η εμπορική κίνηση, τουλάχιστον ως το 1880, περιοριζόταν από την πλατεία Συντάγματος ως την Καπνικαρέα.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Πέρα από την Καπνικαρέα και ως την οδό Αιόλου είχαν ανοίξει κουρεία. Οι κουρείς κρεμούσαν έξω από τα μαγαζιά τους λευκές πετσέτες και χάλκινες λεκάνες, τα «εμβλήματα» της τέχνης τους (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, φύλλο της 16ης Σεπτεμβρίου 1927).

Στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αιόλου βρισκόταν το καφενείο «Η Ωραία Ελλάς», ένα από τα σημαντικά κέντρα της πρωτεύουσας κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Η αίθουσα του σφαιριστηρίου του λειτούργησε ως το πρώτο χρηματιστήριο των Αθηνών. Από το ύψος της οδού Αιόλου και ως το Μοναστηράκι υπήρχαν μερικά υαλοπωλεία και λαϊκά ζαχαροπλαστεία. Επί της οδού Αθηνάς ήταν ο σταθμός των αμαξών και σε μικρή απόσταση προς τους Αγίους Ασωμάτους το περίφημο χάνι του Τζαμτζή, όπου κατέλυαν με τα υποζύγιά τους οι αγρότες που έρχονταν από τα γύρω χωριά.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Στην εμπορική αρτηρία των Αθηνών, την οδό Ερμού, συνέβησαν και πολλά γεγονότα, τα οποία επηρέασαν τη πολιτική ζωή του τόπου.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Την οδό Αθηνάς οραματίστηκαν οι Κλεάνθης και Σάουμπερτ σαν ένα φαρδύ, δεντρόφυτο δρόμο, με θαυμαστά οικοδομήματα, από την Ομόνοια ως την Ακρόπολη. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό ποτέ δεν υλοποιήθηκε, αν και ο δρόμος περιλαμβάνει πλήθος νεοκλασικών κτιρίων και η οδός Αθηνάς έμελλε να σηκώσει το βάρος της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης. Αυτό το βάρος ήταν αρκετό για τη μετάβαση του δρόμου από το όνειρο στην εγκατάλειψη και στην παρακμή.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Η οδός Πειραιώς είναι ένας από τους παλιότερους δρόμους της Αθήνας. Στην πράξη η ιστορία και ο ρόλος της ως άξονα σύνδεσης της Αθήνας με τον Πειραιά ξεκινά από την αρχαιότητα. Το πρώτο σχέδιο της Αθήνας προέβλεπε τη δημιουργία των ανακτόρων στην περιοχή του Κεραμεικού και έτσι η περιοχή έτεινε να γίνει κέντρο συρροής οικογενειών ελλήνων της αστικής τάξης και έτυχε του ενδιαφέροντος πλήθους ξένων.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Το σχέδιο οικοδόμησης των ανακτόρων στον Κεραμεικό εγκαταλείφθηκε. Τότε, ο δρόμος πήρε το χαρακτήρα μιας αμιγώς εμπορικής και βιομηχανικής οδού, ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία του εργοστασίου φωταερίου στη συμβολή με την Ιερά οδό.

Η γειτονιά αυτή, το Γκάζι ή Γκαζοχώρι ή Φωταέριο εμφανίστηκε αρκετά χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου κράτους και πήρε το όνομά της από το εργοστάσιο φωταερίου που χτίστηκε στην περιοχή το 1857 και λειτούργησε λίγα χρόνια αργότερα, από τη Γαλλική Εταιρία Γκαζιού, με σκοπό να προσφέρει στο φωτισμό της πόλης.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Τα Αναφιώτικα στην Πλάκα

Το Μάιο του 1837, στην οδό Θόλου στην Πλάκα, από το σπίτι του αρχιτέκτονα Κλεάνθη, ιδρύεται το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο. Δύο χρόνια μετά θα ξεκινήσει η ανέγερση του νέου πανεπιστημίου στη θέση που βρίσκεται και σήμερα και φέρει το όνομα του πρώτου κυβερνήτη της χώρας, του Ιωάννη Καποδίστρια. Την ίδια χρονιά, ο κυβερνήτης δωρίζει στην Αθήνα την Εθνική Βιβλιοθήκη που μέχρι τότε είχε την έδρα της στην Αίγινα.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Την εποχή εκείνη κάθε ανοικοδόμηση απαγορευόταν στην πόλη. Δυο φτωχοί χτίστες απο την Ανάφη, ο Δαμίγος και ο Σιγάλας, μέλη του συνεργείου που έχτιζε τα ανάκτορα του Όθωνα αψήφησαν τις απαγορεύσεις και έχτισαν κρυφά μια παράγκα, σκαρφαλωμένη πάνω στο βράχο της Ακρόπολης.

Πρόλαβαν και έβαλαν και σκεπή και έτσι δεν τους τη γκρέμισαν. Ακολούθησαν κι άλλοι πολλοί, ως τότε εξαθλιωμένοι και άστεγοι πολίτες της Αθήνας, χτίζοντας παράγκες και παραπήγματα κάτω από τον ιερό βράχο. Δημιουργήθηκε έτσι η πιο απίθανη γειτονιά της Αθήνας. Ήταν τα Αναφιώτικα στην Πλάκα.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Πλατεία Ομονοίας

Πρόκειται για την πιο παλιά πλατεία της Αθήνας. Το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη και Σάουμπερτ προέβλεπε το χτίσιμο των ανακτόρων στο χώρο. Αργότερα, προγραμματίστηκε η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος, όμως τα σχετικά κονδύλια διατέθηκαν για την ανέγερση του μητροπολιτικού ναού. Το 1846 στο χώρο δημιουργήθηκε η πρώτη πλατεία που ονομάστηκε πλατεία Ανακτόρων, μετέπειτα πλατεία Όθωνος, ενώ μερικά χρόνια αργότερα πήρε το σημερινό της όνομα, από τους όρκους για ομόνοια που έδιναν εκεί οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις. Πολύ γρήγορα έγινε η κεντρική πλατεία της πόλης, αποκτώντας και διατηρώντας ως και σήμερα τον έντονο εμπορικό της χαρακτήρα.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Στα καφενεία της Αθήνας

Πριν από τα χρόνια του Όθωνα, το πρώτο της πόλης, το «Πράσινο Δεντρί» άνοιξε στην Ιερά Οδό. Αμέσως μετά την ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας του κράτους, άνοιξε το καφέ «Bella Grecia», ιδιοκτησίας ιταλικής που αργότερα μετονομάστηκε σε «Ωραία Ελλάς», αλλάζοντας ελληνιστί το όνομά του. Βρισκόταν στη διασταύρωση Ερμού και Αιόλου. Υπήρξε για χρόνια το σημαντικότερο στέκι διανοουμένων και πολιτικών της εποχής. Τη δεκαετία του 1890 και μέχρι τον πόλεμο, στην πλατεία Συντάγματος λειτούργησε το καφενείο Ζαχαράτου. Άνοιξε, στο ισόγειο της οικίας Βούρου, εκεί που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο «Athens Plaza». Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φέρεται να ήπιε εκεί τον πρώτο καφέ επί Αθηναϊκού εδάφους.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Στην πλατεία Ομονοίας, το ίσως πιο γνωστό από αυτά, το «Νέον», πρωτοάνοιξε το 1920, ως «Νέο Βυζάντιον», στο ισόγειο του ξενοδοχείου Κάρλτον. Μεγάλο, ευρύχωρο, με πολλούς σερβιτόρους και μαρμάρινα τραπέζια. Τακτικοί θαμώνες του υπήρξαν πολλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες όπως ο Τσαρούχης, ο Ρίτσος, ο Λαπαθιώτης και άλλοι.

Αρκετά αργότερα, λίγο πριν τον πόλεμο, άνοιξε το Ζόναρς. Το Ζόναρς, ένα από τα ιστορικότερα καφέ της Αθήνας, βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, απέναντι από το Μέγαρο Σλήμαν. Άνοιξε το 1939 από τον ομογενή Κάρολο Ζωναρά και τα εγκαίνιά του συνέπεσαν με τον τορπιλισμό του αντιτορπιλικού «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου, το δεκαπενταύγουστο το 1940.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Το τράμ

Το Δεκέμβρη του 1835 υπογράφηκε σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τη γερμανική εταιρία Στρομ για την εγκατάσταση της πρώτης συγκοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Πειραιά με άμαξες. Το 1857 ανατέθηκε σε ιταλική εταιρία η κατασκευή σιδηρόδρομου από την Αθήνα ως τον Πειραιά. Το 1889, κατασκευάστηκε η πρώτη επέκταση του σιδηρόδρομου από το Θησείο προς την Ομόνοια, μέσω της γραμμής που περνά μέσα από τηνΑρχαία Αγορά από το Θησείο ως το Μοναστηράκι και της πρώτης υπόγειας σήραγγας που ξεκινά από το Μοναστηράκι.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Ποιος ήταν ο Βασιλεύς Όθωνας (1832-1862)

Ο Φρειδερίκος Λουδοβίκος Όθων Α’ γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ το 1815. Πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, από το 1832 έως το 1862. Η επιλογή του Όθωνα για τον ελληνικό θρόνο αποφασίστηκε από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις το Φεβρουάριο του 1832.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1833 η αγγλική φρεγάτα Μαδαγασκάρη αποβίβασε στο λιμάνι του Ναυπλίου, πρωτεύουσας ακόμη του νεοσύστατου βασιλείου, το δεκαεπτάχρονο Όθωνα, τα μέλη της αντιβασιλείας και τη βασιλική συνοδεία, προερχόμενος από τη Βαυαρία, στις 18 Ιανουαρίου 1833. Η επίσημη αποβίβασή του γίνεται στις 25 Ιανουαρίου. Στην Αθήνα θα φτάσει την 1η Δεκεμβρίου του 1834, όταν η πόλη γίνεται πρωτεύουσα, στη θέση του Ναυπλίου.

Η πολύχρονη βασιλεία του διαιρείται σε τρεις περιόδους: της Αντιβασιλείας (1832-1825), της Απόλυτης Μοναρχίας (1835-1843) και της Συνταγματικής Μοναρχίας (1843-1862). Κατά τη διάρκεια των τριάντα αυτών χρόνων, η Ελλάδα προσδέθηκε στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα της δυτικής Ευρώπης.

Ο Όθωνας έφυγε από την Ελλάδα όταν ξέσπασε η αντιοθωνική επανάσταση, τον Οκτώβριο του 1862. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Βαυαρία. Πέθανε σε ηλικία 52 ετών, στις 14 Ιουλίου 1867, και ενταφιάστηκε στο Μόναχο, φορώντας, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, την παραδοσιακή ελληνική φουστανέλλα.

Πρώτος δήμαρχος

Το 1835 ο πληθυσμός της Αθήνας μετά βίας είχε ξεπεράσει τους 10.000 κατοίκους. Τη χρονιά εκείνη στήθηκαν οι πρώτες κάλπες για την εκλογή του πρώτου δημοτικού συμβουλίου, με αρμοδιότητα την εκλογή του δημάρχου.Η επιλογή του νέου δημάρχου γινόταν από την κυβέρνηση, αφού προηγουμένως το δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να προτείνει τρεις υποψήφιους δημάρχους. Πρώτος δήμαρχος Αθηναίων ορίστηκε οΑνάργυρος Πετράκης, ενώ αντίπαλός του ήταν ο Δημήτριος Καλλιφρονάς, αγωνιστής του 1821, ενεργό μέλος στην επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη και πρώτος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Οι πρώτες ενέργειες του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο φωτισμός, που ως τότε γινόταν μόνο με λαδοφάναρα και η υδροδότηση της πόλης και ο καθαρισμός από τα δεκάδες ερείπια και μπάζα που ήταν διάσπαρτα παντού.

Η γέννηση…της δραχμής

Με τον ερχομό του βασιλιά Όθωνα έχουμε την πρώτη νομισματική μεταρρύθμιση. Με Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Φεβρουαρίου 1833,αντικαθίσταται ο Φοίνικας με την δραχμή.

Το νέο ελληνικό νομισματικό σύστημα ήταν στη σύλληψη διμεταλλικό, αλλά στην πράξη δεν κυκλοφόρησαν παρά ελάχιστα χρυσά νομίσματα. Η δραχμή άρχισε να επιβάλλεται στις εγχώριες συναλλαγές, καθώς τον Αύγουστο του 1833 απαγορεύτηκε ρητά η αποδοχή τουρκικών νομισμάτων από τα δημόσια ταμεία.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Η δραχμή γίνεται επίσημο νόμισμα του κράτους στις 08/02/1833. Το νέο αυτό νόμισμα είχε βάρος 4,477 γρμ. από τα οποία τα 4,029 γρμ. ήταν καθαρό ασήμι και τα 0,448 χαλκός. η ισοτιμία της δρχ. ορίστηκε στα 0,895 του γαλλικού χρυσού φράγκου. Οι πρώτες δρχ. και οι υποδιαιρέσεις τους κόπηκαν στην Βαυαρία από μήτρες που κατασκεύασε στο Μόναχο ο Konrad Lange, ο μετέπειτα διευθυντής του Ελληνικού Βασιλικού Νομισματοκοπείου.

Το νομισματικό σύστημα σταδιακά επεκτάθηκε, και το 1841, μετά από πολυετείς προσπάθειες, ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα με κεφάλαιο 5.000.000 δραχμών και παραχώρηση προνομίου για την έκδοση τραπεζικών γραμματίων στον κομιστή. Πρώτος Διευθυντής διορίστηκε ο Γ. Σταύρου και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε τις εργασίες της τον Ιανουάριο του 1842 προικοδοτημένη με κεφάλαιο 3.402.000 δραχμών.

Εκτός από το Δημόσιο, που γράφτηκε για 1.000 μετοχές των 1.000 δραχμών, από τους πρώτους μετόχους εμφανίζονται ο Ελβετός φιλέλληνας ιππότης Εϋνάρδος και ο Γ. Σταύρου που είχαν και την πρωτοβουλία να επιχειρήσουν ένα παρόμοιο εγχείρημα, και ο Κ. Βράνης, ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος, οι αδελφοί Ρότσιλντ και ο Ν. Ζωσιμάς.

Τα Χαρτονομίσματα της δεύτερης έκδοσης τυπώθηκαν κι αυτά στη Γαλλία και κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 1847. Πρόκειται για 8.000 Χαρτονομίσματα των 50 δραxμών και 24.000 των 25. Θα είναι κι αυτά τυπωμένα στη μία μόνο όψη τους, Θα έχουν αυτή την φορά το σωστό τίτλο «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος” αναγράφοντας, όπως και στην πρώτη έκδοση, την αξία τους μόνο ονομαστικά, γεγονός που διευκόλυνε την παραχάραξη τους.

1834: Η Αθήνα ανακηρύσσεται από τον Όθωνα, πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους

Η Αθήνα του σήμερα

Αποχαιρετάμε την Αθήνα του τότε με ένα τραγούδι γνωστό σε όλους που περιγράφει την εποχή του Όθωνα.

Για τον Όθωνα γράφτηκε κι ένα τραγούδι που θα μας θυμίζει το πέρασμα του από την Αθήνα.

Στου Όθωνα τα χρόνια
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Σταμάτης Κόκοτας

Ένα μεσημέρι / στης Ακρόπολης τα μέρη
άπονοι ληστές / κάναν τις πέτρες τις ζεστές λημέρι
Στο Μοναστηράκι / Βαυαροί χωροφυλάκοι
μες στην αντηλιά / χορεύουν μπρος στον βασιλιά συρτάκι
Στην Κρήτη και στη Μάνη / θα στείλουμε φιρμάνι / σε πολιτείες και χωριά
θα στείλουμε φιρμάνι / να’ρθούν οι πολιτσμάνοι / να κυνηγήσουν τα θεριά.
Κάτω στο λιμάνι / τραγουδούν οι πολιτσμάνοι
ήρθαν τα παιδιά / μα έχουν ακόμα την καρδιά στην Μάνη
Ήρθανε την Τρίτη / τα παιδιά του Ψηλορείτη
πίνουν τσικουδιά / μα έχουν ακόμα την καρδιά στην Κρήτη
Στην Κρήτη και στη Μάνη / θα στείλουμε φιρμάνι / σε πολιτείες και χωριά
θα στείλουμε φιρμάνι / να’ρθούν οι πολιτσμάνοι / να κυνηγήσουν τα θεριά.ους γνωστό.

Περισσότερα...

Οι άνθρωποι που πίνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ, έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει πορίσματα προηγούμενων ερευνών ότι το αλκοόλ με μέτρο κάνει καλό στην καρδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Σόλομον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», μελέτησαν στοιχεία για περίπου 14.600 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 έως 64 ετών, για χρονικό διάστημα έως 25 ετών.

Perierga.gr - Το λίγο αλκοόλ είναι... καλύτερο από το καθόλου 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px">

Οι ερευνητές όρισαν ως μερίδα ένα ποτό που περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου ένα μικρό ποτήρι κρασιού (125 ml), περίπου δύο τρίτα ενός μπουκαλιού μπύρας ή λιγότερο από μια τυπική μερίδα ουίσκι ή βότκα.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι άνδρες πίνουν έως επτά μερίδες ποτού την εβδομάδα από τη νεαρή έως την μέση ηλικία, έχουν κατά μέσο όρο 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου. Η αντίστοιχη μείωση κινδύνου για τις γυναίκες, που πίνουν επίσης έως επτά ποτά την εβδομάδα, είναι κάπως μικρότερη (16%).

Οι πρώην «γεροί» πότες στα νιάτα τους, που το έχουν πλέον κόψει, εμφάνισαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, με αύξηση κινδύνου 19% για τους άνδρες και 17% για τις γυναίκες, σε σχέση με όσους απέχουν τελείως από το αλκοόλ.

Το αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την μελέτη, είναι ότι όσοι -άνδρες και γυναίκες- πίνουν πάνω από 14 ποτά την εβδομάδα, έχουν τον ίδιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με όσους δεν πίνουν καθόλου, ενώ και οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έναντι όσων πίνουν έως επτά ποτά. Όμως, όσοι πίνουν πολύ, πάνω από 21 ποτά την εβδομάδα, έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (47% παραπάνω οι άνδρες και 89% οι γυναίκες).

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και μπορεί να δρα ακόμη και προστατευτικά», δήλωσε ο Σκοτ Σόλομον. Ο λόγος για τον οποίο η προστατευτική δράση του αλκοόλ φαίνεται να είναι μικρότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανώς το γεγονός ότι οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο.

Πάνω από 23 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, μια πάθηση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει σωστά ως αντλία, επιτρέποντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Η πιο κοινή αιτία για τη νόσο είναι κάποια βλάβη στον μυ της καρδιάς, π.χ. λόγω εμφράγματος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιομυοπάθεια, τα προβλήματα σε κάποια βαλβίδα, η καρδιακή αρρυθμία, η λοίμωξη από ιό, η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ ή ναρκωτικών κ.α. μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.

 
Περισσότερα...

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλινδιά Ηλείας.   
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στης 21/1/2018 στην ταβέρνα του Σταύρου στο Παγκράτη .

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Αγγελόπουλος αναφέρθηκε για της απώλειες που είχε το χωριό μας το 2017,  ότι η νέοι πρέπει να έρθουν κοντά στο σύλλογο και να βοηθήσουν να συνεχιστή ο σύλλογος με νέες ιδέες, και μοίρασε ευχές για το 2018.    

Περισσότερα...

Ζωή

 
*Η ζωή μοιάζει με βιβλίο, που οι επιπόλαιοι και οι τεμπέληδες το φυλλομετρούν αδιάφορα, ενώ οι φρόνιμοι το διαβάζουν με προσοχή γιατί ξέρουν ότι μια μονάχα φορά επιτρέπεται να το διαβάσουν.
 
*Φτιάχνεις όμορφο μέλλον, αν ζεις όμορφο σήμερα.Γιατί το σήμερα γίνεται δυνατό παρελθόν που   επιστρέφει και επηρεάζει το αύριο.
 
*Ευτυχία είναι το μόνο πράγμα που πολλαπλασιάζετε όταν διαιρείται.
 
*Η ζωή είναι ένας καθρέφτης: μας κοιτάζει όπως τον κοιτάζουμε. Αν τον δούμε με χαμόγελο και καλοσύνη θα μας χαμογελάσει κι εκείνος καλοσυνάτα.
 
*Να είσαι ευχαριστημένος από τη ζωή αφού σου δίνει την ευκαιρία ν' αγαπάς, να δουλεύεις, να παίζεις και να κοιτάζεις τ' αστέρια στον ουρανό.
 
*Η ζωή μοιάζει με το κρεμμύδι. Όσο το ξεφλουδίζει κάποιος τόσο περισσότερο δακρύζει.
 
*Υπάρχουν άνθρωποι που σ' όλη τους την ζωή δεν κάνουν τίποτα γι' αυτό δεν κάνουν και λάθη. Αλλά όλη η ζωή τους είναι ένα λάθος
 
*Καθένας ήρθε στη ζωή για ένα συγκεκριμένο ρόλο. Γι αυτό δε μπορεί να παίξει άλλον.
 
*Όταν κανείς πλησιάσει στο θάνατο, τότε μόνο μπορεί να πει πόσο γλυκιά είναι η ζωή.
 
*Μη λυπάσαι που θα πεθάνεις, αφού όταν πεθάνεις δε θα λυπάσαι που πέθανες, γιατί δε θα το μάθεις ποτέ.
 
*Η ζωή είναι σαν κέρμα.Μπορείς να το ξοδέψεις όπως εσύ θέλεις αλλά μόνο μία φορά.
 
*Αν η ζωή σ' έχει πληγώσει αν η αγάπη σ' έχει σκοτώσει μήν τα παρατάς πήγαινε κόντρα στην κακοτυχία σου  και θα δείς πως την νικάς
 
*Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ζωή μας είναι κατα κάποιο τρόπο σαν δώρα τα οποία τα κατανοούμε αργότερα.
Ίσως γι' αυτό να αναζητάμε τα προβλήματα γιατί έχουμε ανάγκη τα δώρα τους.
 
*Η ζωή υπάρχει μέσα στο όνειρο.
 
*Η ζωή είναι ίδια από κάθε άποψη,μα ο τρόπος που την αντιμετωπίζουμε κάνει την διαφορά.
 
*Το παρελθον ειναι δασκαλος του παροντος κ οδηγος του μελλοντος.
 
*Για να πετύχεις στην ζωή και να ευτυχίσεις,κοίτα αυτό που αγαπάς να σ'αγαπάει περισσότερο.
 
*Η ζωή αλλάζει, αλλά δεν χάνεται! Η ελπίδα σβήνει, αλλά ΠΟΤΕ δεν πεθαίνει! Η αλήθεια καλύπτεται, αλλά και πάλι λάμπει!
 
*Συνιστώ ψυχραιμία , η ζωή είναι μία.
 
*Ένα λεπτό μόνο ζωής , δεν αγοράζεται με δις.
 
*Οτιδήποτε μοιράζεις στην ζωή σου, επιστρέφεται. Γι’ αυτό πρόσεξε τι μοιράζεις.
 
*Σ’ αυτήν την ζωή οι περισσότεροι από εμάς σκαρφαλώνουν τις ευθείες, ενώ ορισμένοι περιπατούν στις ανηφόρες.
 
*Ζήσε σαν να ήταν να πεθάνεις αύριο. Μάθε σαν να ήταν να ζήσεις για πάντα.
 
*Η ζωή δεν είναι πρόβα. Η κάθε μέρα είναι πρεμιέρα.
 
*Ζήσε…και ρούφηξε όσο περισσότερο μπορείς τις ομορφιές (όσες απέμειναν και όσες θα παραμείνουν ) αυτού του Κόσμου.
 
*Η ζωή μοιράζεται στους έχοντες, τους κατέχοντες και στους ανέχοντες. 
 
*Είσαι νεκρός επειδή σου λείπει η επιθυμία. Σου λείπει η επιθυμία επειδή νομίζεις ότι την έχεις. Νομίζεις ότι την έχεις επειδή δεν προσπαθείς να δώσεις. Προσπαθώντας όμως να δώσεις, βλέπεις ότι δεν έχεις τίποτα. Βλέποντας ότι δεν έχεις τίποτα, προσπαθείς να δώσεις τον εαυτό σου. Προσπαθώντας να δώσεις τον εαυτό σου, βλέπεις ότι δεν είσαι τίποτε. Βλέποντας ότι δεν είσαι τίποτε, επιθυμείς να γίνεις. Επιθυμώντας να γίνεις, αρχίζεις να ζεις.
 
*Η ζωή αλλάζει, αλλά δεν χάνεται. Η ελπίδα σβήνει, αλλά δεν πεθαίνει. Η αλήθεια καλύπτεται, αλλά και πάλι λάμπει.
 
*Ζήσε το σήμερα ξέχνα το χθες,γ@μ@ τους όλους και κάνε ό,τι θες.
 
*Μην αφήσεις την απογοήτευση μιας στιγμής να σου χαλάσει τα όνειτα μιας ζωής.
 
*Ο θάνατος δεν υπάρχει στη ζωή μας γιατί όταν έρθει δεν θα ζούμε.
 
*Σημασία έχει η ένταση, όχι η διάρκεια. Μπορεί να φτάσεις εκατό χρονών και να μην έχεις ζήσει ούτε μια μέρα.
 
*Η καλύτερη χρήση της ζωής είναι να την αφιερώσεις σε κάτι που θα διαρκέσει περισσότερο απ' αυτήν.
 
*Όσο ζούμε ευτυχισμένοι, δύσκολα το νιώθουμε. Όταν περάσει και κοιτάξουμε πίσω μας, τότε καταλαβαίνουμε ξαφνικά πόσο ευτυχισμένοι ήμασταν.
 
*Το πραγματικό νόημα της ζωής είναι να φυτεύετε δέντρα, κάτω από τη σκιά των οποίων δεν περιμένετε να καθίσετε.
 
*Υπάρχει η δυστυχία και η ευτυχία.Το να επιδιώκεις το ένα δίχως το άλλο σημαίνει ότι καταδικάζεις τον εαυτό σου να μείνει τυφλός, σημαίνει πως δεν έπιασες το νόημα της ζωής
 
*Ζήσε την κάθε στιγμή προτου να γίνει ανάμνηση.
 
*Το παν δεν είναι να αποφεύγεις την καταιγίδα, αλλά να μη χάσεις τη ζωή σου μέσα σ αυτήν. Μετά ο ήλιος ξαναβγαίνει και η ζωή συνεχίζεται. 
 
*Είναι καλύτερα να ζήσεις τις μικρές ευτυχισμένες στιγμές που προσφέρει η ζωή, παρά να χάσεις το νόημα της υπαρξής σου κυνηγώντας τη μεγάλη ευτυχία που μπορεί να μην έρθει ποτέ.
 
*Δούλευε σαν να πρόκειται να ζήσεις για πάντα, αγάπα σαν να πρόκειται να πεθάνεις σήμερα.
 
*Η ζωή είναι κωμωδία γι’ αυτούς που σκέφτονται και τραγωδία γι’ αυτούς που αισθάνονται.
 
*Είναι ένα δώρο η ζωή και η σκέψη μας τραγούδι και η κάθε μας στιγμή ανθίζει σαν λουλούδι.
Κανείς τη δύσκολη ζωή δεν θα'θελε να χασει οσες πίκρες και χαρές αυτός έχει περάσει.
 
*Σβήνοντας το παρελθόν ίσως σβήνεις το μέλλον.
 
*Ζήσε για να αγαπάς και αγάπα για να ζείς.
 
*Η ζωή είναι σαν τον τοκογλύφο.Πρέπει να δώσεις για να πάρεις.Τις περισσότερες φορές μας αναγκάζει να δίνουμε πολυ σημαντικά πράγματα στο κόστος.
 
*Γεννήθηκα χωρίς να το θέλω.Θα πεθάνω χωρίς να το θέλω,αλλά αφήστε με να ζήσω τη ζωή μου όπως θέλω.
 
*Αν η ζωή σ'έχει πληγώσει,
αν η αγάπη σ'έχει προδώσει,
γέλα κι εσύ όπως οι άλλοι,
η ζωή δεν είναι μεγάλη.
Κοίτα γύρω σου όλοι γελάνε,
τί νομίζεις,αυτοί δεν πονάνε;
 
*Η ζωή είναι ένα θέατρο ή μάλλον ένα δράμα,που ρόλο παίζουν το φιλί,το γέλιο και το κλάμα.
 
*Όταν σβήνεις τους λεκέδες από την ζωή σου,μένει πάντα μία σκιά για να σου θυμίζει πως από εκεί πέρασε κάτι βρώμικο.
 
*Και τελικά έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σου που πρέπει να διαλέξεις το δρόμο που θα τραβήξεις και αυτή σου η επιλογή θα καθορίσει ολόκληρη την ζωή σου. Και σχεδόν πάντα αυτή η στιγμή έρχεται όταν δεν είσαι καν σε θέση να επιλέξεις τι ρούχα θα βάλεις στο πάρτι της κολλητής σου τη Παρασκευή.
 
*Μην αφήνεις πότε σου το σήμερα να μαραίνεται. Μην αφήνεις τη ζωή να χάνεται σαν την άμμο μέσα από τα δάχτυλα σου. Ζήσε! Κατάλαβες; Ζήσε! Μην βάζεις το σήμερα ενέχυρο σ' αυτό που εννοούνε μερικοί μουχλιασμένοι αύριο! Το σήμερα είναι δικό σου φίλε. Αγάπησε το!
 
*Δεν πρέπει να χάνεις ούτε μια στιγμή από την ζωή σου, γιατί αν συγκεντρώσεις όλες τις χαμένες σου στιγμές φτιάχνεις μια ολόκληρη ζωή.
 
*Ζήσε την κάθε σου στιγμή σαν να 'ναι η τελευταία.
 
*Όλοι οι άνθρωποι κάποτε πεθαίνουν. 
Λίγοι όμως πραγματικά έζησαν.
 
*Ζήσε τη ζωή σου όπως θέλεις, χωρίς να υπολογίζεις τη γνώμη του κόσμου. Ο κόσμος είναι πολύς, η ζωή σου όμως λίγη.
 
*Μην κάνεις όνειρα για την ζωή αλλά ζήσε τα όνειρά σου...
 
*Κάθε δύση φέρνει μια ανάμνηση. 
Κάθε ανατολή μια ελπίδα. 
Ανάμεσα στη δύση και την ανατολή 
υπάρχουν ώρες χωρίς ήλιο. 
Εύχομαι να μη τις ξαναζήσεις ποτέ.
 
*Το παρελθόν είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος.
 
*Κύκλος είναι η ζωή 
με κέντρο την αγάπη, 
διάμετρο τον έρωτα 
και εμβαδόν το δάκρυ.
 
*Να θυμάσαι ότι στο πάρτι της ζωής σου εσύ δίνεις το ρυθμό.
 
*Η ζωή δεν σου δίνει πάντα αυτό που θέλεις για να είσαι ευτυχισμένος.Πρέπει να περάσεις δυστυχίες για να εκτιμήσεις αυτά που σου έχει ήδη δώσει.
 
*Στη ζωή δεν παίρνεις ποτέ αυτό που αξίζεις,
παίρνεις όμως αυτό που διεκδικείς.
 
*Όταν σκέφτεσαι αυτό που έχασες,χάνεις αυτό που ζεις.
 
*Ξέχασε το χθές και ζήσε το σήμερα όπως ονειρευόσουν το αύριο.
 
*Η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Τα λεφτά είναι ο τρόπος που κρατάμε το σκορ.
 
*Η ζωή είναι σαν μία κλοστή.ΚΛΑΚ και τέλος.
 
*Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ή ανήθικα ή παράνομα ή παχαίνουν. 
 
*Η ζωή είναι ένα τίποτα, μα τίποτα δεν αξίζει οσο αυτή.
 
*Αν φτάσεις σ' ένα σημείο στην ζωή σου που έχεις πιάσει τον πάτο να θυμάσαι ότι εσύ έσπρωξες τον εαυτό σου μέσα.
 
*Η ζωή είναι σαν τον ναρκαλιευτή.
Το κακό;ένα λάθος κουμπί α πατήσεις καταστρέφονται όλα.
Το καλό;πάντα υπάρχει μία νέα παρτίδα.
 
*Η ζωή είναι σαν ένα μεγάλο πάρτυ.Ακόμα και εάν δεν σ' αρέσει ο ρυθμός των τραγουδιών,είσαι αναγκασμένος να χωρέψεις.Γι'αυτό δώσε τον καλύτερό σου εαυτό.
 
*Να ονειρέυεσαι σαν να πρόκειται να ζήσεις για πάντα,να ζείς σαν να πρόκειται να πεθάνεις αύριο.
 
*Αν ζήσεις αρκετό καιρό, θα καταλάβεις ότι όλες οι νίκες μετατρέπονται σε ήττες.
 
*Δώσε μου τις πολυτέλειες της ζωής και μπορώ να κάνω χωρίς τα αναγκαία.
 
*Όλη η ζωή είναι μπροστά μου αλλά εγώ εξακολουθώ να κοιτάω πίσω.
 
*Να ζεις το παρόν, να ονειρεύεσαι το μέλλον και να μαθαίνεις από το παρελθόν.
 
*Η ζωη ειναι ενα θεατρο, που αν δε μαθεις τον ρολο σωστα, ερχετε και σε σκοτωνει.
 
*Η ζωή αρχίζει στα 40. Αλλά θα χάσεις το καλύτερο μέρος αν περιμένεις μέχρι τότε.
 
*Μην ακολουθείς το μονοπάτι. Πήγαινε εκεί που δεν υπάρχει μονοπάτι και άφησε τα ίχνη σου.
 
*Μη θυμώνεις ποτέ, μη κλαις για ασήμαντα πράγματα γιατί η ζωή είναι σύντομη και προσπάθησε να τη χαρείς όσο μπορείς όσο έχεις ακόμα καιρό και μη ξεχνάς ότι και τα πιο ασήμαντα πράγματα μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο.
Περισσότερα...

Πως βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (6)

Μέσα από το τελευταίο του φωτογραφικό πρότζεκτ, ο Davide Sasso επιχειρεί να παρουσιάσει μια εξομοίωση του τρόπου με τον οποίο βλέπουν οι άνθρωποι με αχρωματοψία και συγκεκριμένα Τριτανοπία.

 

Η Τριτανοπία είναι μια μορφή αχρωματοψίας κατά την οποία ο άνθρωπος δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Λιγότερο από 1% των ανδρών και γυναικών πάσχουν από Τριτανοπία.

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (1)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (2)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (3)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (4)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (5)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (7)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (8)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (9)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (10)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (11)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (12)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (13)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (14)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (15)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (16)

Πώς βλέπουν τον κόσμο οι άνθρωποι με Τριτανοπία (17)

Περισσότερα...
Κατάθλιψη (μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ή κλινική κατάθλιψη) είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή διαταραχή της ψυχικής διάθεσης.
 

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζουν το πώς αισθάνεστε, σκέφτεστε και χειρίζεστε καθημερινές δραστηριότητες, όπως ο ύπνος, το φαγητό και η εργασία. Για να διαγνωστεί κάποιος με κατάθλιψη, τα συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ορισμένες μορφές κατάθλιψης είναι ελαφρώς διαφορετικές, ή μπορούν να αναπτυχθούν κάτω από μοναδικές συνθήκες

Δείτε ποια είναι εκείνα τα συμπτώματα της κατάθλιψης που γίνονται εύκολα αντιληπτά, αρκεί να ξέρει κανείς τι “ψάχνει” στην συμπεριφορά κάποιου:

1. Προβλήματα ύπνου

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια. Αλλά μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας καθώς επίσης και το μυαλό σας. Τα προβλήματα ύπνου, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης. Η δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κανείς, ή/και ο "ανήσυχος" ύπνος είναι συχνά συμπτώματα. Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να φτάσουν στο άλλο άκρο και να κοιμούνται πάρα πολλές ώρες την ημέρα. (Δείτε περισσότερα παρακάτω)

2. Πόνος στο στήθος

Οι πόνοι στο στήθος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα προβλήματος της καρδιάς, των πνευμόνων, ή και του στομάχου. Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης. Αυτή η ψυχική κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί.

3. Κόπωση και εξάντληση

Αν αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι, ώστε δεν έχετε ενέργεια για τις καθημερινές σας εργασίες (ακόμα και όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε πολύ), αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περισσότερο από τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ανεξήγητη κόπωση, ενώ τα άτομα με κόπωση είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να γίνουν καταθλιπτικά.

4. Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

Ο πόνος και η κατάθλιψη συνδέονται στενά. Η καθημερινή “πάλη” με έναν χρόνιο πόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Και η ψυχική ασθένεια η ίδια μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, επειδή οι δύο παθήσεις “μοιράζονται” τους χημικούς αγγελιοφόρους που μεταφέρουν σήματα στον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τρεις φορές περισσότερες πιθανό να αναπτύξουν χρόνιο πόνο.

5. Πεπτικά προβλήματα

Ο εγκέφαλος και το πεπτικό μας σύστημα είναι στενά συνδεδεμένοι και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν στομαχόπονους ή ναυτία, όταν είναι στρεσαρισμένοι ή ανήσυχοι. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, ή δυσκοιλιότητα.

6. Πονοκέφαλοι

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν συχνά πονοκεφάλους. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με μείζονα κατάσταση της νόσου είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από ημικρανίες και τα άτομα με ημικρανίες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

7. Αλλαγές στην όρεξη ή το σωματικό βάρος

Μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους, όταν αισθάνονται κατάθλιψη. Άλλοι, δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε, αφού νιώθουν ότι αυτό καταπραΰνει την απογοήτευση ή τη δυστυχία τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απότομη απώλεια ή αύξηση του βάρους και, με την απώλεια βάρους, αντίστοιχη έλλειψη ενέργειας. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία, η ανορεξία και η υπερφαγία. Στις γυναίκες, η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ανορεξίας ή βουλιμίας είναι πιο ισχυρή.

8. Πόνος στην πλάτη

Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη. Αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν πόνους στον αυχένα και την πλάτη.

9. Σεξουαλικά προβλήματα

Ένα άτομο με καταθλιπτική συμπεριφορά μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αλκοόλ και άλλες ουσίες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική τους ορμή και διάθεση. Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τη θεραπεία της κατάθλιψης) μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο ενός καταθλιπτικού ατόμου.

Κατάθλιψη και ύπνος: Τι λένε οι επιστήμονες για τους εφιάλτες

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ μόλις πάνω από το 50% είπαν ότι δεν είχαν καθόλου εφιάλτες. Σχεδόν το 4% είπε ότι είχε συχνούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες. Συχνούς εφιάλτες ανέφερε περίπου το 28% των ανθρώπων με σοβαρή κατάσταση κατάθλιψης και περίπου το 17% των ατόμων με συχνές αϋπνίες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αϋπνία, η εξάντληση και ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για τις διαταραχές του ύπνου με εφιάλτες.

Άτυπη κατάθλιψη: Πώς να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα σημάδια της

Η άτυπη κατάθλιψη συνήθως αρχίζει στην εφηβεία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Παρά την ονομασία της, αυτή μορφή κατάθλιψης δεν είναι πολύ σπάνια. Όπως και με άλλες μορφές κατάθλιψης, η θεραπεία για την άτυπη κατάθλιψη περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη (ψυχοθεραπεία) και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Άτυπη κατάθλιψη: Συμπτώματα

 • Προσωρινή ευεξία στο άκουσμα μιας καλής/ευχάριστης είδησης, αλλά αίσθημα βαθιάς λύπης/απόγνωσης λίγο αργότερα
 • Αυξημένη όρεξη με ακούσια αύξηση του σωματικού βάρους
 • Αυξημένη επιθυμία για ύπνο, συνήθως πάνω από 10 ώρες την ημέρα
 • Αίσθηση ότι τα χέρια και τα πόδια σας είναι “πολύ βαριά”, κάτι που διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα μέσα στην ημέρα
 • Αδυναμία διατήρησης μακροχρόνιας σχέσης, λόγω της ευαισθησίας στην απόρριψη ή την κριτική, η οποία επηρεάζει τις σχέσεις του ασθενούς, την κοινωνική του ζωή και την εργασία του.
Περισσότερα...
Η διαταραχή πανικού είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τακτικές κρίσεις πανικού, συχνά χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Ο καθένας βιώνει συναισθήματα άγχους και πανικού σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι μια φυσική αντίδραση σε αγχωτικές ή επικίνδυνες καταστάσεις.
 

Ωστόσο, για κάποιον με διαταραχή πανικού, τα συναισθήματα του άγχους, του στρες και του πανικού συμβαίνουν τακτικά και ανά πάσα στιγμή, ως κρίση πανικού.

Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικά και οδυνηρά ως εμπειρία για τον ασθενή. Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και προφανή αιτία.

Όπως και με τα περισσότερα αισθήματα άγχους, μια κρίση πανικού μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων:

 1. Μια αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπά ακανόνιστα (ταχυπαλμία)
 2. Εφίδρωση
 3. Τρέμουλο
 4. Εξάψεις
 5. Ρίγη
 6. Δυσκολία στην αναπνοή
 7. Αίσθημα πνιγμού
 8. Πόνος στο στήθος
 9. Ναυτία
 10. Ζάλη
 11. Αίσθημα λιποθυμίας
 12. Μούδιασμα που το νιώθετε “σαν να σας τσιμπούν καρφίτσες και βελόνες”
 13. Ξηροστομία
 14. Αιφνίδια ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα
 15. Κουδούνισμα στα αυτιά σας
 16. Αίσθημα τρόμου ή φόβου θανάτου
 17. Ανακάτεμα στο στομάχι
 18. Αίσθημα “καψίματος” στα δάχτυλά σας
 19. Τουρτούρισμα, σαν να κρυώνετε, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητας
 20. Κλονισμός (ολόκληρο το σώμα τρέμει)

Τα σωματικά συμπτώματα σε  μια κρίση πανικού είναι δυσάρεστα, και μπορούν επίσης να συνοδεύονται από έμμονες σκέψεις φόβου και τρόμου

Για το λόγο αυτό, τα άτομα με διαταραχή πανικού αρχίζουν να φοβούνται για το πότε θα τους συμβεί η επόμενη κρίση, κάτι που προκαλεί έναν φαύλο κύκλο “φόβου της κρίσης πανικού” και αυξάνει την πιθανότητα να επέλθει όντως μια νέα κρίση πανικού.

Μερικές φορές, τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού μπορεί να είναι τόσο έντονα, που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε σαν να είστε έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι συμπτώματα όπως η ταχυπαλμία και το “λαχάνιασμα” στην αναπνοή σπάνια φτάνουν σε καρδιακή προσβολή. Αν και οι κρίσεις πανικού μπορεί συχνά να είναι τρομακτικές, εντούτοις δεν προκαλούν καμία σωματική βλάβη.

Οι άνθρωποι που έχουν γενική διαταραχή πανικού συνήθως μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αυτό το “αίσθημα καρδιακής προσβολής” και μαθαίνουν πώς να ελέγχουν τα συμπτώματά τους.

Οι περισσότερες κρίσεις πανικού διαρκούν από 5 έως 20 λεπτά. Ορισμένες κρίσεις, ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι διήρκεσαν ακόμα και μία ώρα.

Περισσότερα...

Είναι η εκτίμηση που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι η αυτοπεποίθηση που δείχνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό, κατά πόσο δηλαδή πιστεύουμε στις δυνατότητές και τις ικανότητές μας. Είναι η δυνατότητα μας να εκφράζουμε αυτό που θέλουμε και να πράττουμε αυτό που  αισθανόμαστε χωρίς να φοβόμαστε ότι κάποιος θα μας κρίνει.

Με λίγα λόγια είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό και η σκέψη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Δεν νιώθουμε ανασφάλεια για τις δυνατότητές μας και δεν φοβόμαστε την απόρριψη του έξω κόσμου.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας.

1.    Πίστη στον εαυτό μας. Το ότι κάποιος έχει διαφορετική άποψη από τη δική μας δεν σημαίνει ούτε ότι η δική μας οπτική γωνία για ένα θέμα είναι λανθασμένη αλλά ούτε και η οπτική γωνία του συνομιλητή μας. Και οι δύο έχουμε κάτι να πούμε και το στηρίζουμε με επιχειρήματα επειδή πιστεύουμε στον εαυτό μας.

Για παράδειγμα, ο αριθμός 6 μπορεί να είναι και το 9, εξαρτάται από ποια πλευρά τον κοιτάει κανείς και οι δύο οπτικές είναι σωστές…

2.    Αγάπη στον εαυτό μας και με τα ελαττώματά του. Δεν έχει καμία σημασία αν είμαστε όμορφοι, άσχημοι, αδύνατοι, παχουλοί, ευκατάστατοι ή φτωχοί, όλοι είμαστε ίσοι, όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

Πίστεψε στον εαυτό σου, σκέψου ότι όλοι είμαστε μοναδικοί και ανεπανάληπτοι και ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξία και τα δικά του προτερήματα. Έχοντας εμπιστοσύνη λοιπόν στον εαυτό μας μπορούμε να βρούμε τα χαρακτηριστικά εκείνα (όχι μόνο εξωτερικά αλλά και αξίες) που μας κάνουν ξεχωριστούς και να τα αγαπήσουμε.

3.    Το να μην μας νοιάζει το τι θα πει ο κόσμος και αν συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί μας, έτσι χάνεται η ουσία της ζωής. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και σίγουρα έχει τη δική του οπτική γωνία σε πολλά ζητήματα της ζωής.

Να μην συμφωνούμε με κάποιον δεν σημαίνει ότι δεν τον συμπαθούμε, απλά έχουμε διαφορετική γνώμη πάνω σε ένα θέμα που συζητάμε. Φαντάζεστε όλοι να συμφωνούσαμε με όλους, η κάθε συζήτηση θα ήταν τόσο μάταιη και βαρετή αφού σε όλα θα λέγαμε «ναι, έχεις δίκιο». Μην φοβάστε να εκφράζετε ελεύθερα τα πιστεύω σας έτσι ενισχύετε την αυτοπεποίθησή σας.  

4.    Να ζούμε την κάθε στιγμή της ζωής μας και να σκεφτόμαστε ότι κανείς δε θα ζήσει αιώνια. Η έλλειψη λοιπόν της αιωνιότητας θα πρέπει να είναι κίνητρό μας για να κάνουμε πράγματα στη ζωή μας και να μην φοβόμαστε ότι δε θα αρέσει στους άλλους. Ας ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και ας πράττουμε αυτά που νιώθουμε χωρίς να φοβόμαστε την απόρριψη.


Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής 

Περισσότερα...

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…