Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια, έχει αποδειχθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τώρα μια νέα μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις αποκαλύπτει τον τρόπο που τα καρύδια επιδρούν στο εντερικό μικροβίωμα και ενδεχομένως έτσι να έχουν τα οφέλη στην υγεία μας.

Τα καρύδια είναι ένα μόνο από τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες και έχουν ελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων για την επίπτωση που έχουν στο μικροβίωμα του ανθρώπου και την υγεία συνολικά.

Οι διατροφικές φυτικές ίνες δρουν ως πηγή τροφής για το εντερικό μικροβίωμα βοηθώντας τα καλά βακτήρια να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να αποδομούν τα περίπλοκα τρόφιμα, να παρέχουν στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά και φυσικά να μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι κύριες πηγές φυτικών ινών.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο που δημοσίευσαν οι Αμερικανοί ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition, η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η κατανάλωση καρυδιών όχι μόνο επιδρά στο εντερικό μικροβίωμα, αλλά συντελεί σε μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της μελέτης, 18 υγιείς ενήλικες άνδρες και γυναίκες έκαναν διατροφή που είτε δεν περιείχε καρύδια, είτε περιείχε 42 γραμμάρια καρυδιών, για δύο με τρεις εβδομάδες.

 

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος και κοπράνων στην αρχή και το τέλος της μελέτης.

«Παρατηρήσαμε ότι με την κατανάλωση καρυδιών αυξάνονταν τα μικρόβια που παρήγαγαν βουτυρικό άλας, έναν ωφέλιμο μεταβολίτη για την υγεία του εντέρου. Έτσι η αλληλεπίδραση των καρυδιών με το μικροβίωμα βοηθά στην παραγωγή ωφελειών για την υγεία», εξηγεί η Χαννα Χολσερ, επίκουρη καθηγήτρια Επιστήμης της Διατροφής και Ανθρώπινης Θρέψης, και συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη ανέδειξε και μια μείωση στα χολικά οξέα μετά την κατανάλωση καρυδιών, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι υψηλότερα στα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα δευτερεύοντα χολικά οξέα μπορεί να είναι επιβλαβή για τα κύτταρα στο γαστρεντερικό σύστημα και τα μικρόβια μπορεί να είναι τα εργοστάσια παραγωγής δευτερευόντων χολικών οξέων.

Αν μειωθούν τα χολικά οξέα στο έντερο, ενδεχομένως αυτό να έχει οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Περισσότερα...

Την ώρα που οι ιστορικές πρωτιές μαγνητίζουν συνήθως το συλλογικό φαντασιακό και γίνονται σύμβολα του κόσμου που καταφθάνει ολοταχώς, η παγκόσμια Ιστορία δεν εξαντλείται φυσικά σε αυτές. 

Κι ενώ τα ιστορικά ντεμπούτα παραείναι αναλυμένα και χιλιοκαταγραμμένα, εξίσου σημαντικά -και συμβολικά- είναι και τα τέλη εποχής. 

Γιατί την ώρα που οι πρωτιές είναι δεδομένες, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ένα γεγονός δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας την ενοχλητική τάση της Ιστορίας να επαναλαμβάνει τον εαυτό της. 

Μετά τα περίφημα τέλη εποχών, γεγονότων και πραγμάτων λοιπόν, ας δούμε μερικά ακόμα γεγονότα που δεν πρόκειται να ξαναζήσει η ανθρωπότητα (αν όλα πάνε καλά βεβαίως!)…

 

Ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στο Φεγγάρι

Ιστορικά γεγονότα που δεν θα ξανασυμβούν ποτέ (pics)

Την ώρα που ο πρώτος είναι γνωστός στα πέρατα της οικουμένης, ποιος ήταν άραγε ο τελευταίος; Ώρα να γνωρίσουμε τον Eugene Cernan, τον πιονέρο της κατάκτησης του Διαστήματος, ο οποίος πετάχτηκε μάλιστα στο Διάστημα με το Apollo 10 στις 22 Μαΐου 1969, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ιστορική αμερικανική πρωτιά της πρώτης βόλτας στη Σελήνη δύο μήνες αργότερα! Ήταν λοιπόν τον Δεκέμβριο του 1972 όταν ο αστροναύτης, επικεφαλής πια του Apollo 17, επέστρεψε στο Διάστημα για μια στερνή φορά, γινόμενος έτσι ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στο Φεγγάρι. Πριν φύγει μάλιστα, έγραψε το όνομα της κόρης του, Tracy, πάνω στο σεληνιακό έδαφος… 

 

Ο τελευταίος άνθρωπος που πέθανε από ευλογιά

Ιστορικά γεγονότα που δεν θα ξανασυμβούν ποτέ (pics)

Ένας από τους πλέον θανατηφόρους ιούς που είχε ποτέ την ατυχία να γνωρίσει ο πολύπαθος πλανήτης μας, η ευλογιά εξαφάνισε 300 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στον 20ο αιώνα. Με τις κοπιώδεις προσπάθειες όμως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέχρι τα τέλη του 1970 η ασθένεια εξαφανίστηκε από τα περισσότερα μέρη του πλανήτη. Δυστυχώς όμως για την Janet Parker, Βρετανή φωτογράφο, εκτέθηκε στον ιό έπειτα από εργαστηριακό ατύχημα και πέθανε στις 11 Σεπτεμβρίου 1978, όντας η τελευταία των τελευταίων. Στις 8 Μαΐου 1980, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυξε ότι ο ιός της ευλογιάς εξαλείφθηκε διά παντός! Όταν μάλιστα καταστραφούν και τα δείγματα που φυλάσσονται σε εργαστήρια της Ατλάντα και της Μόσχας, η ευλογιά θα γίνει η πρώτη μορφή ζωής που αφανίστηκε εκ προθέσεως από προσώπου Γης…

 

Ο τελευταίος άνθρωπος που εκτελέστηκε δημόσια στις ΗΠΑ

Ιστορικά γεγονότα που δεν θα ξανασυμβούν ποτέ (pics)

Ήταν στις 14 Αυγούστου 1936 όταν η τελευταία δημόσια εκτέλεση έλαβε χώρα στην Αμερική με τον απαγχονισμό του έγχρωμου Rainey Bethea στο Κεντάκι, καταδικασμένου σε θάνατο για τον φόνο λευκής 70χρονης. Στις 5 η ώρα τα ξημερώματα, κάπου 20.000 άνθρωποι έδωσαν δυναμικά το «παρών» στην εκτέλεση, περιμένοντας καρτερικά να βγει ο ήλιος. Κι όταν ανέτειλε η μέρα, ο Bethea κρεμάστηκε στις 5:45 π.μ., όχι όμως χωρίς παρατράγουδα, κάτι που θα έφερνε την οργή του πλήθους και του Τύπου, αναγκάζοντας τις αρχές να αποτραβήξουν τη θανατική ποινή από τα αδιάκριτα μάτια του φιλοθεάμονος κοινού…

 

Ο τελευταίος παντρεμένος πάπας

Ιστορικά γεγονότα που δεν θα ξανασυμβούν ποτέ (pics)

Ήταν στη Σύνοδο της Νίκαιας το 325 όταν εκδόθηκε η επίμαχη βούλα που απαγόρευε σε ιερωμένους να παντρεύονται. Παρά ταύτα, ο πάπας Αδριανός Β’, που κάθισε στον θρόνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 867-872, περισσότερα από 500 χρόνια δηλαδή μετά το συνοδικό διάταγμα, είχε γυναίκα και παιδί όταν στέφθηκε ποντίφικας, αρνούμενος όχι μόνο να αποδεχθεί τον όρκο αγαμίας αλλά και να χωρίσει τη σύζυγό του! Η παπική φαμίλια ζούσε στο Παλάτι του Λατερανού, αν και μόλις την επόμενη χρονιά (868) η σύζυγος και η κόρη του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας θα δολοφονούνταν…

 

Ο τελευταίος έγκλειστος του Αλκατράζ

Ιστορικά γεγονότα που δεν θα ξανασυμβούν ποτέ (pics)

Οι ομοσπονδιακές φυλακές του Αλκατράζ, γνωστές ως «Βράχος», πρωτοχρησιμοποιήθηκαν ως στρατιωτική φυλακή στον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, πριν μετατραπούν σε πολιτικό σωφρονιστικό κατάστημα το 1933 και κλείσουν τελικά τον Μάρτιο του 1963, εξαιτίας του υψηλού κόστους λειτουργίας τους. Ο τελευταίος άνθρωπος που μεταφέρθηκε από τους χώρους του Αλκατράζ σε άλλη πολιτειακή φυλακή ήταν ο Frank Wathernam, που εγκατέλειψε τη διαβόητη «ψειρού» στις 21 Μαρτίου 1963. Όταν περνούσε την εξωτερική πόρτα του Αλκατράζ, δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό και δήλωσε: «Το Αλκατράζ δεν ήταν ποτέ καλό για κανέναν»

 

Η τελευταία μέρα της Σοβιετικής Ένωσης

Ιστορικά γεγονότα που δεν θα ξανασυμβούν ποτέ (pics)

Ο αλλοτινός δεύτερος πόλος του κόσμου και υπερδύναμη τρομερή έζησε από κοντά όλες τις καταιγιστικές εξελίξεις του πλανήτη και πρωταγωνίστησε φυσικά σε πολλές. Το τέλος όμως ήρθε και ήρθε με τυμπανοκρουσίες: στις 21 Αυγούστου 1991, ο Γκορμπατσόφ ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντά του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τρεις μέρες αργότερα κήρυξε την αυτοδιάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς φαινόταν πια ότι το σοβιετικό όνειρο είχε πάρει τέλος. Στις 8 Δεκεμβρίου 1991, οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας ανακοίνωναν ότι «η Σοβιετική Ένωση ως υποκείμενο της διεθνούς νομιμότητας και ως γεωπολιτική πραγματικότητα δεν υφίσταται πλέον». Η πραγματική ληξιαρχική πράξη θανάτου της Ένωσης ήρθε όμως στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, όταν οι αντιπρόσωποι όλων των σοβιετικών δημοκρατιών (εκτός από τη Γεωργία) υπέγραψαν το Πρωτόκολλο της Άλμα-Άτα, το οποίο επιβεβαίωσε τη διάλυση της ΕΣΣΔ και επαναδιατύπωσε την καθιέρωση της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών. Η Σύνοδος Κορυφής της Άλμα-Άτα έριξε οριστικά την αυλαία και έδωσε τέλος στο Σιδηρούν Παραπέτασμα… 

 

Ο τελευταίος νεκρός στρατιώτης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά γεγονότα που δεν θα ξανασυμβούν ποτέ (pics)

Ο Α’ Παγκόσμιος, η φονική μάχη που ξεκίνησε το 1914 μετά τη δολοφονία του αυστριακού αρχιδούκα και έληξε επισήμως το 1918, αφήνοντας στο πέρασμά της 37 εκατομμύρια περίπου νεκρούς (αν και ο αριθμός αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαμάχης), είδε την κατάπαυση του πυρός να υπογράφεται στις 11 Νοεμβρίου 1918 και ώρα 11η πρωινή. Ο τελευταίος άνθρωπος που θα έχανε τη ζωή του στα αιματοβαμμένα γεγονότα της πρώτης πλανητικής σύρραξης σκοτώθηκε μάλιστα 1 λεπτό πρωτύτερα! Ο Αμερικανός φαντάρος Henry Gunther, σύμφωνα με το newsbeast, συνάντησε με τη διμοιρία του γερμανικό οδόφραγμα στην προέλασή τους και όρμησε με την ξιφολόγχη καταπάνω τους. Οι Γερμανοί, γνωρίζοντας για την επικείμενη εκεχειρία, έριξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, ο στρατιώτης όμως δεν καταλάβαινε από τέτοια και υποχρεώθηκαν τελικά να τον σκοτώσουν στις 10:59. Κι ενώ κανείς δεν ξέρει τι ανάγκασε τον φαντάρο να προβεί στο απονενοημένο αυτό διάβημα, να ορμήσει δηλαδή μόνος καταπάνω στον εχθρό, οι σύντροφοί του είκασαν ότι ήθελε να αποδείξει τη γενναιότητά του αφού λίγο πρωτύτερα είχε υποβαθμιστεί από λοχίας σε οπλίτης. Ο Gunter τα κατάφερε, αφού ο βαθμός του αποκαταστάθηκε μετά θάνατον… 

 

Ο τελευταίος επιζών του «Τιτανικού»

Ιστορικά γεγονότα που δεν θα ξανασυμβούν ποτέ (pics)

Η Elizabeth Gladys Dean, γνωστή στους οικείους της ως Milvina, ήταν επιβάτης της τρίτης θέσης και η νεότερη απ’ όλους τους επιβαίνοντες στο μοιραίο βαπόρι, με τη ζωή της να μετρά μόλις 10 εβδομάδες. Η φαμίλια της σκόπευε να εγκατασταθεί στην Αμερική αναζητώντας καλύτερη τύχη και είχαν μάλιστα εξασφαλίσει εισιτήριο για άλλο υπερωκεάνιο, απεργία όμως των αχθοφόρων κάρβουνου τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν στον «Τιτανικό». Δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση στο παγόβουνο, ο πατέρας έβγαλε την οικογένειά του από την καμπίνα και τους έβαλε στη σωστική λέμβο, αν και ο ίδιος θα γινόταν ένα από τα 1.517 θύματα του διαβόητου ναυαγίου. Η οικογένειά του όμως σώθηκε και η μικρή πέθανε τον Μάιο του 2009, σε ηλικία 97 ετών…

Περισσότερα...

Σίγουρα αποφεύγουμε όλοι οσο μπορούμε να πηγαίνουμε σε δημόσιες τουαλέτες. Κάποιες φορές όμως δεν γίνεται να το αποφύγουμε. Τότε θα πρέπει να προσέχουμε παραπάνω το θέμα υγιεινή. Όσο καθαρές κι αν φαίνονται δεν παύουν να τις έχουν χρησιμοποιήσει δεκάδες άλλοι άνθρωποι προηγουμένως. Επομένως τι κάνουμε;

Ένα από τα ερωτήματα που έχουμε όλοι είναι: είναι καλύτερο να μείνουμε στον αέρα και να μην ακουμπήσουμε καν το κάθισμα της τουαλέτας, ή να το καλύψουμε με χαρτί και να καθίσουμε κανονικά;

Σε αυτό το… προαιώνιο ερώτημα, δηλαδή για το ποια από τις δύο μεθόδους είναι η πιο υγιεινή, έρχεται να δώσει απάντηση το δίδυμο επιστημόνων Mitchell Moffit και Gregory Brown της ομάδας του Asap Science 

“Μπορεί να σας ακούγεται απίστευτο, αλλά σε ένα τυπικό σπίτι, το ξύλο κοπής στην κουζίνα έχει κατά μέσο όρο περίπου 200 φορές περισσότερα περιττώματα (!!!) από το κάθισμα της τουαλέτας”, λέει το Asap Science. «Ακόμα και το σφουγγάρι για τα πιάτα έχει 200.000 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας!»

Ένας γενικός κανόνας, όταν πρόκειται για δημόσιες τουαλέτες είναι ότι εάν φαίνονται καθαρές με το μάτι, είναι ΟΚ. Το καθεαυτό κουβούκλιο της τουαλέτας, είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να είναι καθαρότερο από ό,τι τα περισσότερα άλλα αντικείμενα στις δημόσιες τουαλέτες. Αν και βακτήρια, όπως το E.coli, μπορεί να επιβιώσουν στο κάθισμα της τουαλέτας επ’ αόριστον, από την στιγμή που δεν έχετε κάποια ανοικτή πληγή στο δέρμα που ακουμπάει στην λεκάνη, τα βακτήρια δεν μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σας. Αυτό συμβαίνει, επειδή το δέρμα δρα ως ένα εξαιρετικό φράγμα σε μικροοργανισμούς.

Τώρα, πολλοί από εμάς έχουν την τάση να χρησιμοποιούν χαρτιά επάνω στο κάθισμα της λεκάνης στις δημόσιες τουαλέτες, για να μειώσει την επαφή με τα μικρόβια, αλλά πόσο ασφαλής είναι αυτή η μέθοδος ακριβώς; “Ακόμα και το καζανάκι που θα τραβήξετε αναδεύει αερομεταφερόμενα βακτήρια, οπότε το χαρτί τουαλέτας είναι πιθανώς ήδη ελαφρώς μολυσμένο”, λένε οι επιστήμονες του Asap Science. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πιο πιθανό να προέλθει από ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών, που ακολουθείται από άγγιγμα στο στόμα, τα μάτια, ή σε άλλα ανοίγματα στο σώμα.

Παρά το γεγονός ότι το να αποφύγετε πλήρως τα μικρόβια είναι αδύνατο, καλύτερα να μην βάζετε χαρτί τουαλέτας στο κάθισμα της λεκάνης. Είναι προτιμότερο να αιωρείστε πάνω από το κάθισμα, από την στιγμή που φοβάστε τόσο πολύ για τα μικρόβια, αν και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για κάτι τέτοιο.

Διαφορετικά, το βίντεο από το Asap Science δείχνει ότι μπορείτε να καθίσετε χωρίς κανένα άγχος στις δημόσιες τουαλέτες, αρκεί να πλύνετε καλά τα χέρια σας και να αποφύγετε μετά να αγγίξετε άλλη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας, καθώς βγαίνετε έξω.

Περισσότερα...

Οι άνδρες που καπνίζουν είναι πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων που κάνει κανείς σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

«Το βασικό μήνυμα της μελέτης για τους άνδρες κάτω των 50 ετών είναι «όσο περισσότερο καπνίζεις, τόσο κινδυνεύεις από εγκεφαλικό επεισόδιο». Η χρήση καπνού παρουσιάζει αύξηση μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, ανδρών και γυναικών, ενώ ταυτόχρονα διαρκώς περισσότεροι νέοι άνθρωποι εκδηλώνουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Τζανινα Μαρκινταν, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στη Βαλτιμόρη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 615 νέους άνδρες (15-49 ετών) που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο την προηγούμενη τριετία, συγκρίνοντας τους με 530 υγιείς συνομηλίκους τους. Επίσης, τους χώρισαν σε μη καπνιστές, πρώην καπνιστές και ενεργούς καπνιστές. Οι τελευταίοι χωρίστηκαν σε υποομάδες ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν καθημερινά: 1-10, 11-20, 21-39 ή 40 και περισσότερα.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, οι άνδρες που κάπνιζαν γενικώς, είχαν 88% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Εκείνοι που κάπνιζαν λιγότερα από 11 τσιγάρα, ημερησίως, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από τους μη καπνιστές. Αλλά εκείνοι που κάπνιζαν τουλάχιστον δύο πακέτα τσιγάρων την ημέρα είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τους νέους αυτούς ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Βέβαια, να μπορούν να ελαττώσουν τον αριθμό των τσιγάρων που κάνουν, αυτό μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης.

Περισσότερα...
Αρκετές επιγενετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα πρόδρομα κύτταρα έχουν μνήμη της προηγούμενης έκθεσής στους σε περιβαλλοντικές συνθήκες
 
  Τα πρόδρομα λιποκύτταρα χρειάζονται μόλις ένα 24ωρο για να αναπρογραμματιστούν ώστε τελικά να εξελιχθούν σε λιποκύτταρα, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου  International Journal of Obesity.

Η αλλαγή αυτή συμβαίνει όταν ένα κύτταρο έρθει σε επαφή με το παλμιτικό οξύ ή με την πρωτεΐνη TNF-αλφα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Τα πρόδρομα κύτταρα είναι κύτταρα που δεν έχουν ωριμάσει να επιτελούν μια συγκεκριμένη λειτουργία στο σώμα, όπως για παράδειγμα ένα μυικό ή λιπώδες κύτταρο. Το παλμιτικό οξύ και η TNF-αλφα μπορούν να διαταράξουν την ανάπτυξη ενός κυττάρου, κάνοντας το να εξελιχθεί σε ένα δυσλειτουργικό λιποκύτταρο μετέπειτα.

Ο αναπρογραμματισμός αυτός έχει παρατηρηθεί σε παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα εκτίθενται στο παλμιτικό οξύ μέσω της διατροφής και ειδικότερα μέσω κυττάρων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, περιλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος. Η TNF-αλφα είναι μια φλεγμονώδης ορμόνη που εκκρίνεται από το σώμα κατά τη φάση της νόσησης. Οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν υψηλότερα επίπεδα TNF-αλφα, αφού η παχυσαρκία σχετίζεται με τη φλεγμονή.

«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και του τρόπου ζωής για τη μεταβολική μας υγεία. Σε μεγάλο εύρος, η υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής μπορούν να προλάβουν τον αναπρογραμματισμό των πρόδρομων κυττάρων. Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε η μελέτη μας να δώσει το έναυσμα για νέες στρατηγικές αναστροφής του μη φυσιολογικού προγραμματισμού των πρόδρομο λιποκυττάρων, ώστε να γίνουν υγιή και λειτουργικά», εξηγεί ο Ρομαϊν Μπαρρες, επικεφαλής της μελέτης.

Ο ρόλος του περιβάλλοντος

Αρκετές επιγενετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα πρόδρομα κύτταρα έχουν μνήμη της προηγούμενης έκθεσής στους σε περιβαλλοντικές συνθήκες. Αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε μπορέσει να εντοπίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τον αναπρογραμματισμό των πρόδρομο λιποκυττάρων ή να εδραιώσουν την ταχύτητα με την οποία επαναπρογραμματίζονται.

 

Οι Δανοί ερευνητές λοιπόν συνέλεξαν λιπώδη ιστό από 43 προγραμματισμένες χειρουργικές διαδικασίες. Δεκαπέντε ασθενείς ήταν αδύνατοι, 14 ήταν παχύσαρκοι και 14 ήταν παχύσαρκοι με διαβήτη τύπου 2. Ελέγχοντας τα δείγματα συνέκριναν την υγεία των πρόδρομων λιποκυττάρων.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα κύτταρα των παχύσαρκων με διαβήτη τύπου 2 είχαν αναπρογραμματιστεί και επομένως δεν λειτουργούσαν φυσιολογικά, όπως τα υγιή. Εκθέτοντας υγιή πρόδρομα λιποκύτταρα σε δύο εξωτερικούς παράγοντες για μόλις 24 ώρες, οι ερευνητές μιμήθηκαν τον αναπρογραμματισμό που είχαν παρατηρήσει στα κύτταρα των πασχόντων από διαβήτη.

Βέβαια, δεν είναι σίγουροι αν είναι δυνατόν να αναστραφεί ο προγραμματισμός για να γίνουν τα κύτταρα υγιή και λειτουργικά και πάλι. Αν πράγματι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος.

«Γνωρίζουμε ότι τα πρόδρομα κύτταρα μπορούν να αναπρογραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασθενήσει η λειτουργία τους στο τελικό στάδιο της ανάπτυξης, αλλά μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει ανακαλύψει τον τρόπο αναστροφής αυτής της διαδικασίας», σημειώνει ο Δρ Μπαρρες.

Περισσότερα...
ΒΑΣΙΛΗΣ                                             ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ                              ΠΡΟΕΔΡΟΣ    
ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                        ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                               ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ    
ΑΝΔΡΕΑΣ                                            ΓΚΑΤΣΗΣ                                           ΓΡΑΜΑΤΕΑΣ    
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                                    ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ                              ΤΑΜΙΑΣ      
ΓΙΑΝΝΗΣ                                             ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                               ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ site www.klindia-ilias.gr
ΤΑΣΙΑ                                                   ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΟΣΚΟΛΟΥ  ΜΕΛΟΣ    
ΓΙΑΝΝΑ                                               ΜΑΡΑΤΣΩΛΑ                                       ΜΕΛΟΣ        
ΖΩΗ                                                      ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ                                   ΜΕΛΟΣ      
ΝΙΚΟΣ                                                  ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                           ΜΕΛΟΣ      
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                                    ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ                              ΜΕΛΟΣ                                             
ΣΤΑΥΡΟΣ                                             ΚΩΣΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ                     ΜΕΛΟΣ      
ΑΡΓΥΡΗΣ                                             ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                           ΜΕΛΟΣ      
ΜΑΡΙΟΣ                                                ΤΟΛΙΟΣ                                              ΜΕΛΟΣ      
ΗΛΙΑΣ                                                    ΓΚΑΤΣΗΣ                                           ΜΕΛΟΣ      
                   
                   
                   
Περισσότερα...

Καθένας τους έπρεπε να γράψει μια ερώτηση σ΄ένα χαρτάκι κι ύστερα να τραβήξουν τα χαρτάκια στην τύχη.

Έπρεπε ν΄απαντήσουν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ειλικρίνεια, σε όποια ερώτηση τους τύχαινε, γράφοντας την απάντησή τους κάτω από την ερώτηση και βάζοντας το χαρτάκι πίσω στον σωρό.
Τέλος, θα διάβαζαν μεγαλόφωνα όλες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.

Τι είναι αυτό που φωτίζει το μέλλον σας;
Αυτό που καταύγαζε το παρελθόν μου.

Τι είναι αυτό που κάνει την αγάπη και το μίσος να μοιάζουν τόσο;
Αρκεί ένα βλέμμα για να ζωντανέψουν και τα δύο.

Τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή ν΄αξίζει;
Αυτό που κάνει το θάνατο ανεκτό.

Γιατί τα ψέματα είναι ελκυστικά;
Επειδή η αλήθεια κλείνει πάρα πολλές πόρτες.

Ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό της ελπίδας;
Ότι μπορεί να ξεγελάει.

Εύα Στάχνιακ 

Περισσότερα...
Βαθμολογία
(0 Ψήφοι)

Ενα βίντεο του Νίκου Μαρατσώλα

Περισσότερα...

Η πρώτη γραφομηχανή έφερε επανάσταση στον εκδοτικό χώρο, επιταχύνοντας τη διαδικασία γραφής των συγγραφέων, και όχι μόνο. Στο πέρασμα του χρόνου όμως εξελίχθηκε μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα, και στους εξελιγμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα ότι οι περισσότερες των εφευρέσεων εξελίχθηκαν στο χρόνο και -όπως θα λέγαμε σήμερα- αναβαθμίστηκαν, δεχόμενες συνεχή βελτίωση. Υπάρχουν όμως ορισμένα αντικείμενα που αν και κάποια χρονολογούνται πάνω από 100 χρόνια (ή περισσότερο) εξακολουθούν να είναι τέλεια όπως το αρχικό προϊόν, χωρίς να έχουν υποστεί καμία αλλαγή ή αναβάθμιση. Ποια είναι αυτά που τα χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα χωρίς αλλαγή; Ιδού…

1. Συρματόπλεγμα

perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...

Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αγορά το 1870 με τη συνεργασία τεσσάρων παιδιών (Joseph Glidden, Jacob Haish, Charles Francis Washburn, Isaac L. Ellwood) που θέλησαν να κρατήσουν τις κότες του γείτονα μακριά από το μποστάνι τους!

2. Πλαστικό με φουσκάλες

perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...

Στα τέλη του 1950 ο Alfred Fielding και ο Marc Chavannes είχαν μια λαμπρή ιδέα για την κατασκευή ενός προστατευτικού υλικού που έμελλε να αλλάξει την αφάλεια μεταφοράς των αντικειμένων αλλά και να μας βοηθήσει μερικές φορές να ξεπεράσουμε την… ανία μας!

3. Κουνιστές πολυθρόνες

perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...

Αμερικανική εφεύρεση που ξεκίνησε να εμφανίζεται στην αγορά στις αρχές του 18ου αιώνα και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους κυνηγούς χρυσού της εποχής, που χαλάρωναν και ξεκουράζονταν στο λίκνισμά της.

4. Συνδετήρες

perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...

5. Τσαγιέρα

perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι πρώτες τσαγιέρες εμφανίστηκαν το 1279 και ήταν φτιαγμένες από πηλό. Από τότε μέχρι σήμερα μπορείτε σε αυτές να φτιάξετε το τσάι σας και να το απολαύσετε με τον πάλαι ποτέ παραδοσιακό τρόπο.

6. Μυγοσκοτώστρα

perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...

Κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1900 από τον Robert Montgomery, ο οποίος προσπαθούσε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκοτώνουν τις μύγες στο Κάνσας, για να σταματήσει η εξάπλωση διάφορων ασθενειών που σχετίζονταν με αυτές.

7. Ποντικοπαγίδα

perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...

Στις αρχές του 1900 τα ποντίκια δεν προκαλούσαν απλώς τρόμο άμα τη εμφανίσει τους αλλά ήταν απειλή για την υγεία, τα παιδιά και τα τρόφιμα. Το 1903, ο John Mast παρουσίασε την ιδέα του και… άλλαξε τον κόσμο!

8. Legos

perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...

Τα πρώτα Legos εμφανίστηκαν το 1949 και τελειοποιήθηκαν το 1958. Από τότε μέχρι σήμερα κάνουν θραύση σε όλες τις ηλικίες χωρίς να έχουν υποστεί αλλαγές στον αρχικό τους σχεδιασμό.

   
 
Περισσότερα...

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…