Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Καλιφόρνια
Ο καφές μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός μας στην μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

Μάλιστα, η προστατευτική αυτή δράση αφορά σε όλα τα είδη καφέ, ακόμη και αυτόν χωρίς καφεΐνη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφεν Γκρούμπερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 5.100 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου κατά το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και για 4.000 υγιή άτομα. Η μελέτη συσχέτισε την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και άλλων ροφημάτων ή ποτών.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση καφέ - ένας έως δύο τη μέρα- συντελεί σε μείωση κατά 26% της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για κατανάλωση πάνω από δυόμιση καφέδες καθημερινά, ο κίνδυνος μειώνεται έως 50%.

«Διαπιστώσαμε ότι όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο. Ξαφνιαστήκαμε κάπως που είδαμε ότι ηκαφεΐνη δεν φαίνεται να παίζει ρόλο σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλονται μόνο σε αυτήν οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ», εξηγεί ο Δρ Γκρούμπερ. 

Εκτός από την καφεΐνη, ο καφές περιέχει διάφορες ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες και τα διτερπένια, που δρουν ως αντιοξειδωτικά και μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. 

«Χρειάζεται επιπλέον έρευνα προτού εισηγηθούμε την κατανάλωση καφέ ως προληπτικό μέτρο. Με δεδομένο πάντως ότι υπάρχουν λίγοι κίνδυνοι για τηνυγεία από την κατανάλωση καφέ, θα ενθάρρυνα τους φίλους του καφέ να αγαλλιάσουν με την βάσιμη πιθανότητα ότι το καθημερινό καφεδάκι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου», καταλήγει ο Δρ Γκρούμπερ. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Περισσότερα...
887877989

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ – Η αγανακτισμένη μάνα που έκανε μόνη της παρέλαση μέσα στην βροχή

in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 0 Comments

Μια γυναίκα, μια μητέρα δύο παιδιών, μια αγανακτισμένη Έλληνίδα, ξάφνιασε τους πάντες το πρωί της Παρασκευής, στην οδό Μανωλοπούλου στον Πύργο.

Την ώρα που μικροί και μεγάλοι προσπαθούσαν να προστατευτούν από τη βροχή και το χαλάζι, εκείνη σε πείσμα όλων όσων συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα και εξοργισμένη με την καθυστέρηση των επισήμων να παρευρεθούν στην εξέδρα τους, έκανε κάτι αυθόρμητο. Πήρε την τεσσεράμισι ετών κόρη της και μια ελληνική σημαία στα χέρια και ξεκίνησε να κάνει παρέλαση μέσα στην καταιγίδα.

Η Κατερίνα Τσιρώνη, κάτοικος Πύργου, δικαστική επιμελήτρια, μιλώντας στο ilialive.gr μίλησε για την αντίδρασή της αυτή.

«Έχει να κάνει με όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας σε διάφορα θέματα, με την ασέβεια των επισήμων να μην κατεβαίνουν και να μην ξεκινά η παρέλαση, ενώ ξέρουν πως περιμένουν μικρά παιδιά και έχουν ξυπνήσει από πολύ πρωί. Είναι μεγάλη προσβολή. Για μένα, για όλους τους Έλληνες. Οι εθνικές επέτειοι είναι από τις λίγες αξίες που έχουμε. Το έθνος μας το χάνουμε… Δεν ήταν κάτι που μελέτησα, αυθόρμητα πήρα το παιδί μου που του είχα υποσχεθεί ότι θα κάνει παρέλαση, και κάναμε παρέλαση μέσα στη βροχή» μας είπε.

«Δεν ξέρω τι θα γίνουμε στην Ελλάδα. Ζούμε σε μια χώρα που δεν κάνει τίποτα για να ζήσουμε» συμπλήρωσε με παράπονο…

Περισσότερα...

Επιστημονικές έρευνες που ασχολήθηκαν επί μακρόν πάνω στο χρώμα των τροφών, αναφέρουν ότι μπορεί να καθορίσει ανάλογα τη διατροφική τους αξία και τη θεραπευτική τους ιδιότητα.

Κόκκινο χρώμα
perierga.gr - Tι σημαίνει το χρώμα των τροφών;

Οι κόκκινες τροφές οφείλουν το χρώμα τους σε μια σπουδαία ουσία, το λυκοπένιο, η οποία έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τις τοξικές καρκινογόνες εναποθέσεις και δεν επιτρέπει να απορροφηθούν από το αίμα (θεωρείται ασπίδα ενάντια καρκίνου του προστάτη). Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική-λιποδιαλυτική δράση, όπως επίσης και η βιταμίνη C, την οποία περιέχουν, μαζί με τις φωτοχημικές πολυφαινόλες και τα λοιπά θρεπτικά τους στοιχεία (λουτείνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6). Αρκεί οι τροφές να είναι φρέσκες και όχι χημικά καλλιεργημένες.

Τροφές κόκκινου χρώματος: ντομάτα, καρπούζι, μήλα, πιπεριά, φράουλα, σταφύλια κόκκινα, ραπανάκια, ρόδια, κεράσια

Πράσινο χρώμα
perierga.gr - Tι σημαίνει το χρώμα των τροφών;

Περιέχουν ινδόλες, κατεχίνες, χλωροφύλλη, βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ και άλλα στοιχεία τα οποία δεσμεύουν τις καρκινογόνες ουσίες από τα κύτταρα και το έντερο. Τα δε μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, περιέχουν την ινδόλη 3C, σελήνιο και ένα άλλο συστατικό, τη σουλφοραφάνη, τα οποία παίζουν προστατευτικό ρόλο στην εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών από το αίμα.

Τροφές πράσινου χρώματος: λάχανο, σπανάκι, πράσινες πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, σιταρόχορτο, λαχανάκια Βρυξελλών, φασολάκια, σέλινο, μαϊντανός, μπρόκολο, άγρια χόρτα, μπιζέλια, αρακάς, αλόη κ.ά.

Πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα
perierga.gr - Tι σημαίνει το χρώμα των τροφών;

Στις τροφές αυτού του χρώματος υπάρχουν ισοθειανικά άλατα, ένζυμα, Β καροτένιο (προβιταμίνη Α), φαινολικές ενώσεις, λιγνάντες (ιδίως στο σουσάμι), συστατικά που τα καθιστούν φρουρούς και προστασία των σωματικών οργάνων μας.

Τροφές πορτοκαλί-κίτρινου χρώματος: πορτοκάλια, κυδώνι, σύκα, γκρέιπ-φρουτ, μπανάνα, μανταρίνια, καρότα, λεμόνια, βερίκοκα, βρώμη, μάνγκο, κολοκύθα, σιτάρι, σόγια, σουσάμι, σταφύλια, ρεβίθια, κεχρί, μαστίχα, μάνγκο, πιπερόριζα κ.ά.

Μοβ-μπλε-πορφυρό χρώμα
perierga.gr - Tι σημαίνει το χρώμα των τροφών;

Το σκούρο αυτό χρώμα το παίρνουν από μια ουσία την ανθοκυανίνη, που συμβάλλει στην υγεία των αγγείων και της καρδιάς. Έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και ένα ισχυρό οξύ (ελαγικό). Επίσης, περιέχουν βιταμίνη Α, ασβέστιο και μαγνήσιο και έχουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Τροφές μοβ-μπλε-πορφυρού χρώματος: πολλά ζελατινέ προϊόντα, όπως βατόμουρα, μαύρα μούρα, κράνμπερι, παντζάρια, δαμάσκηνα, σμέουρα, μωβ λάχανο, μύρτιλα, φύκια κ.ά.

Άσπρο χρώμα
perierga.gr - Tι σημαίνει το χρώμα των τροφών;

Περιέχουν σαλικά σουλφίδια, τα οποία εμποδίζουν το σχηματισμό όγκων στο σώμα και ειδικά στο έντερο.

Τροφές άσπρου χρώματος: σκόρδο, πράσο, κρεμμύδι κ.ά.

πηγή: clickatlife.gr

Περισσότερα...

Τα μέρη στα οποία συχνάζουν και ακουμπούν πολλοί άνθρωποι καθημερινά, αναπόφευκτα έχουν μεγάλη πιθανότητα να συγκεντρώνουν βρόμικες επιφάνειες και σημεία. Το σούπερ μάρκετ είναι σίγουρα ένα από αυτά κι επειδή από εκεί προμηθευόμαστε όλα τα απαραίτητα της διατροφής μας, δείτε τι πρέπει να προσέχετε.

perierga.gr - Tα πιο βρόμικα σημεία σε ένα σούπερ μάρκετ!

Ταμείο: Όπως είναι λογικό, το σημείο όπου ακουμπούν όλοι τα ψώνια τους, τα χέρια τους, το κάτω μέρος της τσάντας τους, αλλά και τα λεφτά τους, δύσκολα θα μπορούσε να μείνει καθαρό.

Μηχάνημα πιστωτικών καρτών: Εκεί που πληκτρολογείτε το pin της χρεωστικής/πιστωτικής σας κάρτας, έχουν πληκτρολογήσει πριν από εσάς εκατοντάδες άλλοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η επιφάνεια δεν έχει καθαριστεί ποτέ.
Φρούτα: Υπάρχει κι άλλος λόγος, πέραν των μικροβιοκτόνων, που μας αναγκάζει να πλένουμε καλά τα φρούτα που ψωνίζουμε: τα μικρόβια από τα χέρια των εκατοντάδων ανθρώπων που τα έχουν ήδη πιάσει, ζουλήξει και αφήσει ξανά με τα υπόλοιπα.

Μηχάνημα κοπής κρέατος: Το μηχάνημα αυτό -και κατ’ επέκταση τα κρύα κομμάτια κρέατος που κόβει- κρύβει μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης μικροβίων, αν δεν καθαρίζεται τακτικά. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνεται, τότε μπορεί να μεταφέρει βακτήρια (συμπεριλαμβανομένου και του βακτηρίου λιστέρια) σε ό,τι το ακουμπά, άρα και στα κρεατικά και αλλαντικά που ψωνίζουμε.

Συσκευασίες ωμού κρέατος: Το ωμό κρέας μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για το βακτήριο λιστέρια, για το E.coli και άλλους παθογόνους οργανισμούς. Το πλαστικό περιτύλιγμα, μάλιστα, δεν είναι και η καλύτερη άμυνα απέναντι στον έξω κόσμο, γι’ αυτό δώστε έξτρα προσοχή.

Επειδή δεν γίνεται να απαλλαχτούμε τελείως από τα μικρόβια, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι όχι να πανικοβάλλεστε, αλλά να φροντίζετε να πλένετε τα χέρια σας πριν πιάσετε τρόφιμα, φαγητό και πάντα όταν γυρίζετε από το σούπερ μάρκετ.

Περισσότερα...

Αποτελούν ένα μεγάλο και έρημο μέρος του πλανήτη μας αλλά πόσα πράγματα γνωρίζουμε γι’ αυτές;

Ο λόγος για τις ερήμους της γης, τις οποίες σίγουρα δεν ξέρουμε όσο καλά νομίζουμε.

Αν και έχουμε ακούσει κάποια πράγματα για την Σαχάρα, ωστόσο υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία και για άλλες ερήμους και περιοχές που πιθανόν δεν γνωρίζουμε.

Δείτε έντεκα παράξενες αλήθειες για τις ερήμους γενικά αλλά και συγκεκριμένες περιπτώσεις από γνωστές, έρημες περιοχές της γης…

Παράξενες αλήθειες για τις ερήμους (2)

1. Η λέξη Σαχάρα σημαίνει έρημος στα αραβικά. Επομένως όταν λέμε «Έρημος Σαχάρα» λέμε στην πραγματικότητα «έρημος έρημος».

Παράξενες αλήθειες για τις ερήμους (3)

2. Η Ανταρκτική είναι η μεγαλύτερη ψυχρή έρημος του κόσμου και αποτελείται από 98% παχύ πάγο και μόλις 2% από βραχώδη εδάφη.

3. Το 1979 έπεσε χιόνι στη Σαχάρα.

Παράξενες αλήθειες για τις ερήμους (4)

4. Η άμμος από τη Σαχάρα κινείται μέσω του ανέμου προς τον Αμαζόνιο «δυναμώνοντας» τα ορυκτά του. Αυτή η έρημος δηλαδή γονιμοποιεί κυριολεκτικά το τροπικό δάσος.

5. Το ένα τρίτο της επιφάνειας της γης είναι εν μέρει ή εντελώς έρημο.

6. Η Σαχάρα εκτείνεται μακρύτερα από την απόσταση μεταξύ Νέας Υόρκης και Λος Άντζελες.

Παράξενες αλήθειες για τις ερήμους (5)

7. Η Google χρησιμοποίησε μια καμήλα σαν όχημα για να δημιουργήσει το Street View μιας ερήμου.

8. Η Αλάσκα έχει μια έρημο με αμμόλοφους που κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν ακόμη και τα 45 μέτρα σε ύψος.

Παράξενες αλήθειες για τις ερήμους (6)

9. Σε κάποια τμήματα της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή, το οποίο αποτελεί το πιο ξηρό μέρος στον πλανήτη, δεν έχει καταγραφεί ποτέ βροχή.

10. Περίπου 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη μετατρέπεται σε έρημο κάθε χρόνο είτε λόγω της αλλαγής του κλίματος είτε της αποψίλωσης των δασών.

11. Η ερημοποίηση απειλεί τη διαβίωση πάνω από ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε 110 χώρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: Newsbeast.gr


Περισσότερα...

Ο μύθος ότι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε δύο λίτρα, έχει καταρριφθεί προ πολλού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η επαρκής ενυδάτωση δεν είναι απαραίτητη για καλή υγεία και ομορφιά. Αυτό που επισημαίνουν όλο και συχνότερα οι ειδικοί είναι ότι η ενυδάτωση του οργανισμού δεν προέρχεται μόνο από το νερό που πίνουμε, αλλά και από άλλες πηγές, κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά.

perierga.gr - Πρέπει να τρώμε το νερό και όχι να το πίνουμε!

Μάλιστα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να «τρώμε» το νερό, δηλαδή να ενυδατωνόμαστε τρώγοντας άφθονα φρούτα και λαχανικά, παρά να πίνουμε απλώς νερό. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 1,5 με 3 λίτρα νερό την ημέρα, με την ποσότητα να καθορίζεται από τη μάζα σώματος του ατόμου αλλά και από τις ενεργειακές δαπάνες (π.χ. επίπεδα σωματικής άσκησης και επακόλουθη εφίδρωση). Κατά μέσο όρο, ποσοστό 25% της καθημερινής μας ενυδάτωσης προέρχεται από τη διατροφή μας. Σχεδόν όλες οι τροφές παρέχουν στον οργανισμό μας νερό –ακόμη και μια φέτα ψωμί μπορεί να αποτελείται έως και κατά 33% από νερό– όμως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φυσικά τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.

Όπως τονίζει ο Δρ Χάουαρντ Μουράντ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια, «ως σωστή ενυδάτωση ορίζεται το νερό που συγκρατούμε στο σώμα, όχι το νερό που πίνουμε και απλώς περνά από τον οργανισμό και απορρίπτεται». Μάλιστα, ο καθηγητής αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα βιταμινών και μετάλλων του σώματος. «Φυσικά το νερό κάνει καλό, εάν όμως δεν βελτιώσουμε ταυτόχρονα τη διαδικασία απορρόφησης και αποθήκευσής του στα κύτταρα, τότε καταλήγει απευθείας στην τουαλέτα, χωρίς να μας παρέχει ιδιαίτερα οφέλη», αναφέρει ο Δρ Μουράντ.

Τα πρησμένα μάτια, το οίδημα στους αστραγάλους και το πρήξιμο στο στομάχι είναι μερικά από τα σημάδια που φανερώνουν ότι ο οργανισμός δεν επεξεργάζεται αποτελεσματικά το νερό. Το νερό που «τρώμε» επιδρά εντελώς διαφορετικά από το πόσιμο νερό, καθώς συνοδεύεται από μόρια που διευκολύνουν την είσοδό του στα κύτταρα αλλά και τη συσσώρευσή του στον οργανισμό για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να αξιοποιηθεί σωστά. Επιστημονικές μελέτες έχουν υποδείξει, άλλωστε, ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ενυδατώνουν τον οργανισμό σε διπλάσιο βαθμό απ’ ό,τι το πόσιμο νερό.

Για όσους γυμνάζονται συστηματικά, η ενυδάτωση μέσω των τροφών σημαίνει επίσης ότι αναπληρώνουν χαμένα σάκχαρα, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό παρέχουν σχεδόν πάντα πολύ λίγες θερμίδες, οπότε βοηθούν και στη διατήρηση του σωματικού βάρους εντός των φυσιολογικών ορίων.

πηγή: onmed.gr

Περισσότερα...
Κουάλα Λουμπούρ
Νεοσύστατος διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί την υγεία των οικοσυστημάτων για λογαριασμό του ΟΗΕ αφιερώνει την πρώτη έκθεσή του στους αφανείς ήρωες της αγροτιάς: η παγκόσμια μείωση των μελισσών και άλλων επικονιαστών απειλεί την παραγωγή αγροτικών προϊόντων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, προειδοποιεί.

Η απώλεια βιοτόπων, η κλιματική αλλαγή, και τα εντομοκτόνα είναι μερικοί από παράγοντες που απειλούν μέλισσες, πεταλούδες, πουλιά και τις νυχτερίδες που γονιμοποιούν τα φυτά μεταφέροντας γύρη, αναγνωρίζει στην έκθεσή της η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES).

O οργανισμός ιδρύθηκε το 2012 βασισμένος στο μοντέλο της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, της οποίας οι εκθέσεις καθοδηγούν τις διεθνείς προσπάθειες για τον μετριασμό της παγκόσμιας θέρμανσης. Όπως συμβαίνει και με τις εκθέσεις της IPCC, η έκθεση της IPBES αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και εγκρίθηκε ομόφωνα από τις 124 χώρες-μέλη της.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, χωρίς συντονισμένη διεθνή προσπάθεια πολλοί επικονιαστές θα εξαφανιστούν. Τα απειλούμενα είδη περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 9% των μελισσών και πεταλούδων και περίπου το 16% των σπονδυλωτών επικονιαστών όπως οι νυχτερίδες και τα κολιμπρί.

Από τα μήλα μέχρι τον καφέ και τις φράουλες, περίπου το 35% της αγροτικής παραγωγής εξαρτάται από τους επικονιαστές -μια αγορά ύψους 235 έως 577 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι λόγοι της παρακμής είναι περίπλοκοι και ακόμα δεν έχουν γίνει καλά κατανοητοί, περιλαμβάνουν όμως την απώλεια βιοτόπων, διάφορες ασθένειες και τα εντομοκτόνα γεωργικής χρήσης. Η έκθεση πάντως αναγνωρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ρόλος των λεγόμενων νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων, στα οποία επέβαλε μορατόριουμ το 2013 η ΕΕ μέχρι την συγκέντρωση περισσότερων δεδομένων.

Η έκθεση συνιστά πάντως τη μείωση της χρήσης εντομοκτόνων και την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών στην άγρια ζωή, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ζωνών με αγριολούλουδα μέσα στους αγρούς.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Περισσότερα...

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…