Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Κουάλα Λουμπούρ
Νεοσύστατος διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί την υγεία των οικοσυστημάτων για λογαριασμό του ΟΗΕ αφιερώνει την πρώτη έκθεσή του στους αφανείς ήρωες της αγροτιάς: η παγκόσμια μείωση των μελισσών και άλλων επικονιαστών απειλεί την παραγωγή αγροτικών προϊόντων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, προειδοποιεί.

Η απώλεια βιοτόπων, η κλιματική αλλαγή, και τα εντομοκτόνα είναι μερικοί από παράγοντες που απειλούν μέλισσες, πεταλούδες, πουλιά και τις νυχτερίδες που γονιμοποιούν τα φυτά μεταφέροντας γύρη, αναγνωρίζει στην έκθεσή της η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES).

O οργανισμός ιδρύθηκε το 2012 βασισμένος στο μοντέλο της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, της οποίας οι εκθέσεις καθοδηγούν τις διεθνείς προσπάθειες για τον μετριασμό της παγκόσμιας θέρμανσης. Όπως συμβαίνει και με τις εκθέσεις της IPCC, η έκθεση της IPBES αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και εγκρίθηκε ομόφωνα από τις 124 χώρες-μέλη της.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, χωρίς συντονισμένη διεθνή προσπάθεια πολλοί επικονιαστές θα εξαφανιστούν. Τα απειλούμενα είδη περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 9% των μελισσών και πεταλούδων και περίπου το 16% των σπονδυλωτών επικονιαστών όπως οι νυχτερίδες και τα κολιμπρί.

Από τα μήλα μέχρι τον καφέ και τις φράουλες, περίπου το 35% της αγροτικής παραγωγής εξαρτάται από τους επικονιαστές -μια αγορά ύψους 235 έως 577 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι λόγοι της παρακμής είναι περίπλοκοι και ακόμα δεν έχουν γίνει καλά κατανοητοί, περιλαμβάνουν όμως την απώλεια βιοτόπων, διάφορες ασθένειες και τα εντομοκτόνα γεωργικής χρήσης. Η έκθεση πάντως αναγνωρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ρόλος των λεγόμενων νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων, στα οποία επέβαλε μορατόριουμ το 2013 η ΕΕ μέχρι την συγκέντρωση περισσότερων δεδομένων.

Η έκθεση συνιστά πάντως τη μείωση της χρήσης εντομοκτόνων και την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών στην άγρια ζωή, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ζωνών με αγριολούλουδα μέσα στους αγρούς.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Περισσότερα...
  • Πάντα μ’ αρέσει να περπατώ στη βροχή, έτσι κανένας δεν μπορεί να με δει που κλαίω.
    Τσάρλι Τσάπλιν (1889 - 1977,
  • Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.
    Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956,
  • Ζήσε τη ζωή σου όπως θέλεις, χωρίς να υπολογίζεις τη γνώμη του κόσμου. Ο κόσμος είναι πολύς, η ζωή σου όμως λίγη.
  • Όταν ήμουν μικρός φοβόμουν το σκοτάδι. Τώρα που μεγάλωσα και πληρώνω τους λογαριασμούς του ρεύματος, άρχισα να φοβάμαι το φως
  • Οι άνθρωποι είναι μοναχικοί, γιατί χτίζουν τοίχους αντί για γέφυρες
  • Υπάρχουν δύο τρόποι για να κατακτήσεις και να υποδουλώσεις ένα έθνος. Ο ένας είναι με το σπαθί. Ο άλλος είναι με το χρέος.
  • Δύο πράγματα δεν πρέπει να πιστεύεις ποτέ: το πάντοτε των ερωτευμένων και το ποτέ των μεθυσμένων.
  • Το καλύτερό σου χαμόγελο να το φυλάς για κείνους που δεν το αξίζουν.
  • Αν βρεις άνθρωπο που να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, να είσαι βέβαιος πως αυτή είναι η μόνη μεγάλη ιδέα που πέρασε από το μυαλό του.
  • Σκέψου πόσο δύσκολο είναι ν' αλλάξεις τον εαυτό σου και θα καταλάβεις πόσο μηδαμινές είναι οι δυνατότητές σου ν' αλλάξεις τους άλλους.
Περισσότερα...

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Ονομάζεται τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα. Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος όλη την εβδομάδα, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Οι διάφοροι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας είναι τόσο ποικίλοι όσο και οι τοπικές παραδόσεις. Μαζί με αυτά, υπάρχει και η παράδοση του μασκαρέματος. Αυτή προέρχεται από την ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος για να διώξουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα και να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη ανοιξιάτικη σοδειά από την σπορά του φθινοπώρου.

Η Τσικνοπέμπτη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας
Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης. Αναφέρουμε κάποια από αυτά:

- Στην Αρκαδία η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα κρεατοφαγίας (μέχρι σκασμού), οικογενειακής συγκέντρωσης και διασκέδασης.

- Στην Κοζάνη το περίφημο «τσίκνισμα» πραγματοποιούνταν μέσα από την τσίκνα που αναδύονταν από το αρτυμένο φαΐ, συνήθως κρέας (το οποίο σημειωτέων αποκαλείται «φαΐ» στο τοπικό ιδίωμα π.χ. «Κυριακή σήμερα έχουμε φαΐ μι πατάτσις στου φούρνου». Το να κάψει μια νοικοκυρά το φαγητό εκείνη την εποχή ήταν μεγάλη πολυτέλεια.

- Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ, αναλαμβάνει τα «προξενιά» ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

- Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας, τελούνται τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή αλλιώς «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια».
Η πετεγολέτσα , το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ τής τελευταίας Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία κουκουνάρα, τής πόλης τής Κέρκυρας.

- Εδώ στήνεται ολόκληρη παράσταση και συμμετέχουν διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια τής παλιάς πόλης, στην πιάτσα. Στήνεται ένα πραγματικό, πετεγουλιό, κουτσομπολιό, στα παράθυρα των σπιτιών από τις νοικοκυρές και με ξεκαρδιστικές ιστορίες βγαίνουν όλα τα άπλυτα εις την φόρα των υποτιθεμένων πού έπεσαν σε διάφορα αμαρτήματα. Παντρεμένες με ερωμένους, ανύπαντρες με νόθους ,παντρεμένοι με σχέση με παντρεμένες όλα τα εν οίκω εν δήμω.

Σε όλη την περιφέρεια της Πελοποννήσου την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορες λιχουδιές. Πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό είναι μερικά από αυτά.

- Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσων είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Για αυτό ντύνεται νύφη και με την συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι.
Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματα της.

- Στην Αμαλιάδα η «Τσικνοπέφτη» ήταν η μέρα που ετοίμαζαν το «παστό». Έβραζαν το λίπος με λίγο νερό, ραντίζοντάς το συγχρόνως με νερό. Το σούρωναν στη συνέχεια.
Αυτή ήταν η «γουρναλοιφή». Φυλαγόταν σε δοχεία (πήλινα). Χρησιμοποιούνταν ως άρτυμα για όλη τη χρονιά. Στον πάτο του λεβετιού (καζανιού) έμεναν οι «τσιγαρίδες» που νοστίμιζαν τα φαγητά (με χόρτα, αυγά, όσπρια).

Σε «λεβέτι» έβραζαν το κρέας με λίγο κρασί για να βγάλει λίπος, που με αυτό έβραζε. Έριχναν τα μπαχαρικά για νοστιμάδα και τα λουκάνικα, αφού τα καθάριζαν από την καπνιά. Πρόσεχαν μη «τσικνιστούν» γιατί θα χάλαγε όλο το «παστό».

Μετά το βράσιμο καθάριζαν το κρέας από τα κόκαλα, έκοβαν τα λουκάνικα και τα τοποθετούσαν σε «λαγήνες» (δοχεία πήλινα) και τα περιέχεαν με λίπος για να σκεπαστούν οι μεζέδες. Ήταν το φαγητό για όλο το χρόνο.
Μ’ αυτό φίλευαν και τους ξένους.

- -Στην Ιο Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν με κέφι τη Χώρα, επισκεπτόμενοι σπίτια και καταστήματα. Χάρη στις προσπάθειες του Δήμου Ιητών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ίου «Η Φοινίκη», έχει αναβιώσει στην Ίο και το παραδοσιακό της Καρναβάλι, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με ποικίλες εκδηλώσεις.

-Στον Πόρο Την Τσικνοπέμπτη «τσίκνιζαν» το ψητό κρέας για να μυρίσει στη γειτονιά γιορτάζοντας την «κρεατινή» Αποκριά, και μετά την «Τυρινή», οι νέοι έκλεβαν ένα μακαρόνι και το έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν ποια θα πάρουν. Εκείνες τις μέρες οι νέοι έφτιαχναν και αερόστατα. Ένα ελαφρύ στεφάνι μια κόλα λεπτό χρωματιστό χαρτί κι ένα στουπί ποτισμένο με πετρέλαιο μέσα σε ένα τενεκεδάκι και ήταν έτοιμα. Τα άφηναν να πάνε ψηλά, και συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο και ποιο θα πάει ψηλότερα.

-Στη Σκόπελο Στο χωριό Κλήμα της Σκοπέλου, οι κάτοικοι, αφού φάνε και τραγουδήσουν στα σπίτια τους, ξεχύνονται στις γειτονιές και χορεύοντας συγκεντρώνονται όλοι στο Πεύκο όπου και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το πρωί.

Η Τσικνοπέμπτη είναι ντυμένη στα κόκκινα.
Θέλει κόκκινο κρέας και το κόκκινο κρέας φυσικά κόκκινο κρασί.

   
Περισσότερα...
Ας δούμε κάποιες απλές τροφές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την αρθρίτιδα.

Λιβάνι:

Κάνει… θαύματα σε 7 μέρες!
Από δοκιμές που πραγματοποίησαν Αμερικανοί ερευνητές για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας με συμπληρώματα λιβανιού, διαπίστωσαν ότιτο πανάρχαιο φυτό διαθέτει πραγματικά θαυματουργές ιδιότητες ενάντια στη χρόνια πάθηση, οι οποίες μάλιστα γίνονται αισθητές σε μόλις επτά ημέρες.
Στη μελέτη, που ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, συμμετείχαν συνολικά 70 άνδρες και γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Σε κάποιους από αυτούς οι επιστήμονες χορήγησαν κάψουλες από απόσταγμα λιβανιού σε δύο διαφορετικές δόσεις, ενώ σε κάποιους άλλους έδωσαν ψευδοφάρμακα.
Μετά την πάροδο επτά μόλις ημερών, διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν την υψηλότερη δόση εμφάνιζαν ήδη σημαντική βελτίωση. Κατά την ολοκλήρωση της θεραπείας, όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Arthritis Research & Therapy», οι ασθενείς που έπαιρναν λιβάνι δήλωσαν ότι ο πόνος και η δυσκαμψία είχε μειωθεί κατά 2/3.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για ένα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της νόσου χωρίς παρενέργειες, σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες, με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά της αρθρίτιδας.
Δείτε ακόμη: Η σωστή διατροφή στην Οστεοαρθρίτιδα.

και: Αντιφλεγμονώδεις τροφές και βότανα!
Ρόδι
Ευεργετική δράση κατά της αρθρίτιδας φαίνεται πως έχει ο χυμός του ροδιού, όπως εκτιμούν Αμερικανοί ερευνητές.
Πειράματα σε κουνέλια που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ, έδειξαν ότι ο χυμός του ροδιού είχε αντιφλεγμονώδη δράση, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία αρθρίτιδας.
Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Inflammation», οι ερευνητές χορήγησαν στα κουνέλια 175 ml χυμό από ρόδι και στη συνέχεια εξέτασαν τα επίπεδα δραστηριότητας πρωτεϊνών στο αίμα των ζώων, οι οποίες πυροδοτούν τις φλεγμονές. 
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το ρόδι όχι μόνο μείωνε κατά το ήμισυ την συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά παράλληλα αύξανε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Αν και τα αποτελέσματα αυτά χρήζουν περαιτέρω έρευνας, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα το ρόδι να έχει την ίδια θετική επίδραση και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δείτε περισσότερα για τις ιδιότητες του ροδιού: ΡΟΔΙ - ΡΟΪΟΝ, το θαυματουργό!!!

Ο καρπός της Περσεφόνης κατά του καρκίνου!

Ελαιόλαδο

Για να ανακουφίσετε μια πονεμένη άρθρωση, μπορείτε να καταφύγετε σε μια απλή θεραπεία με φυσικά υλικά. Zεστάνετε ελαφρά λίγο ελαιόλαδο, ανακατέψτέ το με το χυμό ενός φρεσκοστυμμένου λεμονιού και τρίψτε απαλά για 10-15 λεπτά το σημείο που πονάει με το χλιαρό μείγμα. Kαλύψτε την άρθρωση με ένα χαλαρά δεμένο επίδεσμο και αφήστε τον όλη τη νύχτα. Tο πρωί, πιείτε ένα χλιαρό ποτήρι νερό, στο οποίο θα έχετε ρίξει 1-2 κουταλιές μηλόξιδο και μία ή περισσότερες κουταλιές μέλι. Έτσι, θα επωφεληθείτε από τις αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και του λεμονιού και από την αποτοξινωτική δράση του μηλόξιδου και του μελιού, που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από την πονεμένη άρθρωση.
Πατήστε εδώ, για να δείτε και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το ελαιόλαδο!

Σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο
Με μοναδική αντιφλεγμονώδη δράση, το σπαθόλαδο έχει ίσως τα πιο άμεσα αποτελέσματα.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη του βαλσάμου: 
Βαλσαμόχορτο το Θαυματουργό!

και δείτε εδώ πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας το απαραίτητο σε κάθε σπίτι βαλσαμόλαδο: Φτιάξε Σπαθόλαδο (Βάλσαμο)!


Αγκινάρα
Όταν πιάνουν τα κρύα του χειμώνα, όσοι έχουν πρόβλημα στις αρθρώσεις, πονούν περισσότερο και πιο συχνά. Aν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να δοκιμάσετε το αφέψημα αγκινάρας, που θεωρείται πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του πόνου. Για να το φτιάξετε, θα ρίξετε 1 κουταλιά αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας, που θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα που πωλούν θεραπευτικά βότανα, μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και θα τα αφήσετε για ένα τέταρτο της ώρας. H αγκινάρα, πλούσια σε φαρμακευτικές ουσίες και πιο γνωστή για την αντιμετώπιση ηπατικών προβλημάτων, φαίνεται ότι έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, που ανακουφίζει και από τον πόνο στις αρθρώσεις. Mπορείτε να πιείτε όσα φλιτζάνια εγχύματος θέλετε μέσα στη μέρα. Άλλωστε, θα επωφεληθεί παράλληλα και το συκώτι σας.
Δείτε ακόμη: Αγκινάρα. Πολύτιμο φάρμακο για το συκώτι και τη χολή.

Μουρουνόλαδο
Δύο κουταλάκια μουρουνόλαδο την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν τον πόνο της αρθρίτιδας, όπως έδειξε νέα σκοτσέζικη έρευνα. 
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Νταντί, παρακολούθησαν συνολικά 100 ασθενείς που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και έπαιρναν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πόνο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στους μεν χορηγήθηκαν 10 γρ. μουρουνόλαδου την ημέρα (που ισοδυναμεί με 2 κουταλιές του γλυκού) ενώ παράλληλα συνέχισαν να λαμβάνουν κανονικά τα παυσίπονα που έπαιρναν μέχρι τότε, και στους δε χορηγήθηκαν μόνο ψευδοφάρμακα. 
Εννέα μήνες μετά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 39% όσων έπαιρναν μουρουνόλαδο είχαν καταφέρει να μειώσουν την καθημερινή δόση φαρμάκων κατά 30%, σε σχέση με το10% της άλλης ομάδας. 
Το σημαντικότερο όλων όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Rheumatology» είναι το γεγονός ότι όσοι κατάφεραν να ελαττώσουν την λήψη φαρμάκων χάρη στο μουρουνόλαδο, δεν εμφάνισαν οποιαδήποτε επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Αντίθετα, μείωσαν τις παρενέργειες των φαρμάκων.


Λαχανικά

Σωτήρια θα μπορούσε να είναι για όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα η χορτοφαγική διατροφή, όπως έδειξε σουηδική έρευνα. 
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα βασισμένη μόνο σε λαχανικά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. 
Από τη θαυματουργή δίαιτα, πλούσια σε λαχανικά, ρύζι, ξηρούς καρπούς και φρούτα, λείπουν όλες οι ζωικές τροφές αλλά και τροφές που περιέχουν γλουτένη όπως το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το κριθάρι. 
Αυτό κατά τους ειδικούς συμβάλλει στη δραματική μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης τα οποία συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.


Για το θέμα αυτό οι απόψεις, ακόμη και των ειδικών, διίστανται, δείτε τα παρακάτω άρθρα συζητήστε το και με τον ειδικό που εμπιστεύεστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
Περισσότερα...

Οι επιστήμονες δημιουργούν και ανακαλύπτουν νέα υλικά διαρκώς, άλλωστε αυτή είναι η αποστολή τους, να εξελίσσουν την επιστήμη τους και να βοηθούν την πρόοδο των ανθρώπων. Στις πλέον απίθανες ανακαλύψεις ανήκουν τα 4 χημικά στοιχεία που θα δείτε στη συνέχεια τα οποία προκαλούν έκπληξη με τις φοβερές δυνατότητές τους… Από ένα ισχυρό και ταυτόχρονα πολύ ελαφρύ υλικό ή ένα μέταλλο που λιώνει στο χέρι, οι αποδείξεις των Χημικών είναι απίστευτες σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο σωστός συνδυασμός στοιχείων…

1. Αεροτζέλ – σκληρό σαν μέταλλο, ελαφρύ σαν αέρας
perirga.gr - 4 απίστευτες χημικές ουσίες που ανακάλυψε ο άνθρωπος!

To αεροτζέλ είναι ένα συνθετικό ημιδιαφανές υλικό σε στερεά κατάσταση με εξαιρετικά χαμηλή πυκνότητα, από τα ελαφρύτερα υλικά στον κόσμο, που συνηθέστερα παράγεται από διοξείδιο του πυριτίου. Από την ανακάλυψή του το 1931 από τον Αμερικανό Samuel Kistler, έχει χρησιμοποιηθεί σε διαστημικές αποστολές για τη συλλογή σκόνης από την ουρά κομητών, από τους κυβερνητικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη μονωμένων σκηνών, ακόμη και για την κατασκευή ενδυμάτων που προστατεύουν από την υπερβολική ζέστη.

perirga.gr - 4 απίστευτες χημικές ουσίες που ανακάλυψε ο άνθρωπος!

Η NASA του έχει δώσει το παρατσούκλι το “Blue Smoke” (σ.σ. “μπλε καπνός”), επειδή αυτό μοιάζει με ολόγραμμα. Αποτελείται κυρίως από αέρα (99,8%), επομένως είναι πολύ ελαφρύ (σαν ένα σφουγγάρι) και ικανό να απωθεί τη θερμότητα. Ένα κομμάτι στο μέγεθος ανθρώπου 1.80 ύψους και βάρους 75 κιλών ζυγίζει λιγότερο από μισό κιλό, ενώ αν συμπιεστεί ομοιόμορφα το ίδιο κομμάτι μπορεί να υποστηρίξει το βάρος ενός μικρού αυτοκινήτου 500 κιλών.

2. Γάλλιο – μέταλλο που λιώνει στο χέρι
perirga.gr - 4 απίστευτες χημικές ουσίες που ανακάλυψε ο άνθρωπος!

Το χημικό στοιχείο Γάλλιο είναι ένα σπάνιο, μαλακό, αργυρόλευκο μέταλλο με στιλπνή μεταλλική λάμψη. Πρόκειται για ένα εύθρυπτο στερεό υλικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, το οποίο ωστόσο λιώνει αν το κρατήσεις στο χέρι σου για λίγο, αφού το σημείο τήξης του είναι στους 29.76 °C. Μέχρι στιγμής η κύρια χρήση του είναι στην κατασκευή smartphones, της αεροδιαστημικής και των τηλεπικοινωνιών.

perirga.gr - 4 απίστευτες χημικές ουσίες που ανακάλυψε ο άνθρωπος!

Αν και υπάρχει ως χημικό στοιχείο στον περιοδικό πίνακα, δεν απαντάται στη φύση σε ποσότητα. Ιχνοποσότητες μπορεί να βρεθούν σε μεταλλεύματα ψευδαργύρου και βωξίτη, που είναι η κύρια πηγή του αλουμινίου.

3. Νανο-νήμα από διαμάντια – δρόμος προς το Διάστημα
perirga.gr - 4 απίστευτες χημικές ουσίες που ανακάλυψε ο άνθρωπος!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Penn State University των ΗΠΑ ανακάλυψαν το 2014 ένα εξαιρετικά λεπτό νανο-νήμα από διαμάντια (diamond nanothreads), το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη ακόμα και από τους ισχυρότερους νανοσωλήνες και τα πολυμερή που υπάρχουν σήμερα. Ο καθηγητής Χημείας John Badding δήλωσε στο CNN, ότι η ομάδα του έκανε την ανακάλυψη αυτή ενώ ερευνούσε τις ιδιότητες των μορίων βενζολίου. Είναι λεπτότερο από τρίχα και τρομερά ανθεκτικό.

perirga.gr - 4 απίστευτες χημικές ουσίες που ανακάλυψε ο άνθρωπος!

“Επειδή αυτό το “νήμα” είναι στην καρδιά του φτιαγμένο από διαμάντια, πιστεύουμε ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικό, ισχυρό και χρήσιμο”, λέει ο καθηγητής συμπληρώνοντας: “Ένα από τα πιο τρελά μας όνειρα σε ό,τι αφορά στα νανοϋλικά που κατασκευάζουμε είναι ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πολύ ανθεκτικών και ελαφρών καλωδίων, τα οποία έκαναν δυνατή την κατασκευή ενός “διαστημικού ασανσέρ”, μια ιδέα που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας”.

4. Ferrofluid: Είναι στερεό ή υγρό;
perirga.gr - 4 απίστευτες χημικές ουσίες που ανακάλυψε ο άνθρωπος!

Πώς μπορεί αυτό το υγρό να μετατραπεί αυτομάτως σε στερεό και μετά πάλι σε υγρό; Πλησιάζοντας έναν μαγνήτη κάτω από την επιφάνεια του ferrofluid, αυτό από υγρό γίνεται στερεό. Έτσι, λόγω του μαγνητικού πεδίου αλλά και της βαρύτητας, παρατηρούνται εξογκώματα που μοιάζουν με καρφιά. Το ferrofluid είναι συνδυασμός υγρού και διαφόρων μεταλλικών σωματιδίων, μικρότερα των 10 νανόμετρων, όπως το σίδερο. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια μετάλλου βρίσκονται διαλυμένα στο ειδικό υγρό (surfactant) δημιουργώντας ένα νέο υλικό που φαινομενικά είναι υγρό. Ωστόσο έχει ταυτόχρονα 2 ιδιότητες: αυτές του υγρού αλλά και του στερεού.

 

 

Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά τα στερεά μικροσκοπικά σωματίδια του μετάλλου δίνουν τις γνωστές μαγνητικές ιδιότητές τους, ενώ το ειδικό υγρό είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην επιτρέπει στα σωματίδια αυτά να αποσπαστούν από αυτό. Το ferrofluid δημιουργήθηκε το 1963 από τον επιστήμονα της NASA Steve Papell ως πρότυπο για τα καύσιμα των πυραύλων που θα ωθήσουν ένα διαστημικό σκάφος μετά την έξοδό του από ένα μαγνητικό πεδίο.

Περισσότερα...
  • ΒΑΣΙΛΗΣ          ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ                     ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ            ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                                   ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • ΑΝΔΡΕΑΣ               ΓΚΑΤΣΗΣ                                                ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  • ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ       ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ                                  ΤΑΜΙΑΣ  
  • ΓΙΑΝΝΗΣ                ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                                   ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ site www.klindia-ilias.gr
  • ΤΑΣΙΑ                     ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ     ΜΕΛΟΣ
  • ΓΙΑΝΝΑ                  ΜΑΡΑΤΣΩΛΑ                                           ΜΕΛΟΣ
  • ΓΙΑΝΝΗΣ               ΚΑΝΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ                                 ΜΕΛΟΣ
  • ΝΙΚΟΣ                    ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                ΜΕΛΟΣ
  • ΣΤΑΥΡΟΣ              ΚΩΝΣΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ                              ΜΕΛΟΣ
  • ΑΡΓΥΡΗΣ              ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                ΜΕΛΟΣ
  • ΜΑΡΙΟΣ                 ΤΟΛΙΟΣ                                                     ΜΕΛΟΣ
  • ΗΛΙΑΣ                    ΓΚΑΤΣΗΣ                                                  ΜΕΛΟΣ
Περισσότερα...

Χορηγοί

Αγγελόπουλος
Four Seasons
Αίγλη
Calbari
Γιαννόπουλος
Learn
Παναγιωτόπουλοι
Παναγόπουλος
Σταυρόπουλος
Ζιάκας
Four Season
Γιάννα
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…