Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

nikos giannopoulos athens plaza

1.500 γρ. ψάρι (ροφό ή συναγρίδα)   500 γρ. πατάτες   500 γρ. κρεμμύδι κοκκάρι   500 γρ. ντομάτες   2 καρότα   2 κολοκυθάκια    1 πράσο    150ml ελαιόλαδο    150ml λευκό κρασί   Αλάτι,   πιπέρ

 

Φιλετάρουμε το ψάρι και τοποθετούμε τα κόκαλα σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα καρότα, τα κολοκυθάκια, το πράσο και τις πατάτες, όλα κομμένα σε καρεδάκια, και σβήνουμε με λευκό κρασί. Συμπληρώνουμε με το ζωμό που φτιάξαμε και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν. Δέκα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε στην κατσαρόλα και το ψάρι τεμαχισμένο σε κομμάτια και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρ

Περισσότερα...

Ήξερες ότι ένας χιμπατζής μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει τον εαυτό του σε έναν καθρέφτη άλλα ένας πίθηκος δεν μπορεί.

Ήξερες ότι το 70% όλων των ζωντανών οργανισμών στη γη είναι βακτήρια.

Ήξερες ότι το μαστίγιο ήταν η πρώτη εφεύρεση που έσπασε το φράγμα του ήχου.

Ήξερες ότι στην αρχαία Αγγλία κανείς δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, εκτός κι αν είχε τη συγκατάθεση του Βασιλιά (εξαιρούνταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας). Όποιοι ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, έπαιρναν τη συγκατάθεση του Βασιλιά κι έτσι τους δινόταν μια μεταλλική πλάκα που κρεμούσαν στην πόρτα τους όταν έκαναν σεξ. Η πλάκα έγραφε ότι διέπρατταν F.U.C.K.

Η πρώτη νησίδα ασφαλείας σε δρόμο κατασκευάστηκε με δικά του έξοδα από τον Συνταγματάρχη Pierrepoint, έξω από τη λέσχη του στο Λονδίνο. Σκοτώθηκε, στην προσπάθειά του να περάσει τη νησίδα.

Ήξερες ότι... Το νομικό καθεστώς για τη γυναίκα, στην Ελλάδα, προσδιοριζόταν έως το 1975 από τον Αστικό Κώδικα του 1940 (έργο του Μεταξά). Εκεί καθοριζόταν ότι «ο άνδρας είναι η κεφαλή της οικογένειας» και ότι «επί διαφωνίας, υπερισχύει η γνώμη του ανδρός».

Ήξερες ότι...το 1960, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο Αιθίοπας δρομέας Αμπέμπε Μπεκίλα τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο (40 χλμ.) τρέχοντας ξυπόλητος!

Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει. Βρέθηκε μέλι στους τάφους των Αιγυπτίων Φαραώ, το οποίο δοκίμασαν οι αρχαιολόγοι και δήλωσαν ότι ήταν βρώσιμο.

Ήξερες ότι τα α Ιμαλάια καταλαμβάνουν το 1/10 της συνολικής επιφάνειας της Γης

Περισσότερα...

Έφυγε στις 28/2/2017 από τη ζωή ο Δημήτρης  Διονυσόπουλος  η κηδεία του  θα γίνει στο χωρίο τη Πέμπτη 2/3/2017.Ο Σύλλογος του χωριού εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Περισσότερα...

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΛΙΝΔΑΙΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΕΤΗΣΙΑ
ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΑΣ

Περισσότερα...

Όσοι τρώνε δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, δηλαδή 800 γραμμάρια συνολικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

 

Ήταν ήδη γνωστό ότι τα φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν πολλαπλώς σε μια υγιή ζωή, αλλά η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο «μαγικός» αριθμός για την μακροζωία είναι η κατανάλωση δέκα μερίδων και όχι πέντε, που έως τώρα θεωρείτο το ιδανικό. Ως μερίδα θεωρείται μια ποσότητα 80 γραμμαρίων (περίπου όσο μια μικρή μπανάνα ή ένα αχλάδι), συνεπώς μπορεί κανείς να φάει περισσότερες μερίδες τη φορά.

>>>Μερίδες φαγητού: Ποια είναι η υγιεινή ποσότητα – Πώς υπολογίζονται [πίνακας]<<<

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ντάγκφιν Ον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology" επεσήμαναν ότι αν τηρηθεί μαζικά ο κανόνας των δέκα μερίδων από ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε θα αποφεύγονται 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο διεθνώς.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση 95 δημοσιευμένων μελετών που αφορούσαν συνολικά δύο εκατομμύρια ανθρώπους) δείχνει ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία, π.χ. βοηθώντας στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Αλλά το περισσότερο είναι ακόμη καλύτερο σε αυτή την περίπτωση, ιδίως όσον αφορά την μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιά ή καρκίνο.

>>>«Μπλε ζώνες μακροζωίας»: Οι διατροφικές συνήθειες για να φτάσετε τα 100<<<

Τον κίνδυνο καρκίνου μειώνουν ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα κίτρινα ή πορτοκαλί (π..χ. κίτρινες πιπεριές και καρότα), καθώς και τα κραμβοειδή ή σταυρανθή (κουνουπίδι, μπρόκολο κ.α.). Τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά μειώνουν ιδιαίτερα τα μήλα, αχλάδια, κίτρα, οι σαλάτες, το μαρούλι και τα κραμβοειδή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και του καρκίνου κατά 4% κατά μέσο όρο, ενώ η κατανάλωση 800 γραμμαρίων μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 13% για καρκίνο. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 15% και 31% αντίστοιχα.

>>>Πόσο γίνεται το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα – Τι θα γίνει σε όλο τον κόσμο<<<

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση πέντε μερίδων (400 γραμμαρίων) φρούτων και λαχανικών τη μέρα, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε καν αυτή την ποσότητα.

Η νέα έρευνα δεν βρήκε κάποια διαφορά ανάμεσα στα ωμά και στα μαγειρεμένα λαχανικά, όσον αφορά την ωφέλειά τους. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τα χάπια και λοιπά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μεν πολλές από τις ουσίες των φρούτων και λαχανικών, όμως δεν προσφέρουν την ίδια προστασία.

 

Περισσότερα...
  ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ   ΜΕΛΩΝ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ  ΕΤΟΣ   2017  
  ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΠΟΣΟ   €
1 ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ   15,00
2 ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ   15,00
3 ΜΑΡΚΟΥ-ΠΑΝΑΓΟΠ ΑΝΤΩΝΙΑ   15,00
4 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 15,00
5 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 15,00
6 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ   15,00
7 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΓΝΟΣ   15,00
8 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 15,00
9 ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ ΖΩΗ   15,00
10 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 15,00
11 ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ   15,00
12 ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ   15,00
13 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   15,00
14 ΜΕΛΙΑΝΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ   15,00
15 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ   15,00
16 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 15,00
17 ΔΕΔΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ   15,00
18 ΦΩΣΚΟΛΟΥ ΤΑΣΙΑ   15,00
19 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 15,00
20 ΠΙΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ   15,00
21 ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ   15,00
22 ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΠΟΠΗ   15,00
23 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΩΡΓΙΑ   15,00
24 ΓΚΑΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ   15,00
25 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 20,00
26 ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ ΛΕΜΟΝΙΑ   15,00
27 ΛΟΥΚΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ   15,00
28 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ   15,00
29 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 15,00
30 ΑΛΕΦΡΑΓΚΗ ΝΙΚΗ   60,00
31 ΤΟΛΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ   15,00
32 ΤΟΛΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ   15,00
33 ΤΟΛΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   15,00
34 ΤΣΟΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ   15,00
35 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ 15,00
36 ΚΟΛΟΖΩΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ   50,00
37 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑ 40,00
38 ΓΚΑΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ   15,00
39 ΓΚΑΤΣΗΣ ΗΛΙΑΣ   15,00
40 ΓΚΑΤΣΗ ΙΩΑΝΝΑ   15,00
41 ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 15,00
42 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ  ΣΩΤΗΡΙΑ   15,00
43 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 15,00
44 ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ   15,00
45 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ   15,00
46 ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   15,00
47 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 15,00
Περισσότερα...

Εφυγε απο τη ζωή στις 7/2/2017 Ο Παντελής Μπενάκης  Η κηδεία του θα γίνει στις 9/2/2017  στον Ιερό Ναό Κωσταντίνου και Ελένης στα ανω Λιόσια
 στις 12 π.μ

Ο Σύλλογος του χωριού εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Περισσότερα...

nikos giannopoulos athens plaza

Από το μενού αυτό διάλεξα να σας παρουσιάσω την υπέροχη γαλλική κρεμμυδόσουπα με κρουτόν και τυρί. Συμβολικά. Γιατί ο Νίκος Γιαννόπουλος, όταν ξεκίνησε την καριέρα του, πριν από είκοσι πέντε χρόνια, εντάχθηκε στην μπριγκάντα του γάλλου επικεφαλής σεφ του ξενοδοχείου με αποτέλεσμα να είναι εμφανείς οι γαλλικές επιρροές στη μαγειρική του.

Υλικά 

  • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια
  • 1 λίτρο ζωμό κότας
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 4 κρουτόν μεγάλα
  • 100 γρ. έμενταλ τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια από την κορυφή προς την ουρά σε λεπτές φέτες. 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια. Σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και κατόπιν αλατοπιπερώνουμε και ενσωματώνουμε τα φύλλα δάφνης.

Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον ζωμό κότας. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει και, μόλις είναι έτοιμη, σερβίρουμε προσθέτοντας το κρουτόν και το τριμμένο τυρί.

Σημειώσεις

Η κρεμμυδόσουπα είναι ένα φαγητο τόσο παλιό όσο και τα κρεμμύδια, που το τίμησαν εξίσου οι αρχαίοι μας πρόγονοι και οι Ρωμαίοι, και το οποίο δεν έλειψε ποτέ από τα ευρωπαϊκά αγροτικά τραπέζια. Ήταν φαγητο των φτωχών, μια σούπα βάλσαμο, θρεπτική και τονωτική καθώς τα κρεμμύδια είναι ένα πραγματικό φάρμακο της φύσης. Το Μεσαίωνα η χύτρα που έμπαινε στη φωτιά δεν άδειαζε σχεδόν ποτέ εντελώς. Κάθε μέρα οι νοικοκυρές πρόσθεταν ό,τι είχαν στη διάθεσή τους, κόκκαλα, λαχανικά, λίγο κρέας, μπαγιάτικο ψωμί. Και όταν δεν είχαν τίποτα άλλο, αρκούσαν μερικά κρεμμύδια για να νοστιμίσουν τον ζωμό τους.

Η σύγχρονη κρεμμυδόσουπα ενισχυμένη με ροδοψημένο ψωμί και τυρί είναι απευθείας απόγονος του μεσαιωνικού μπουγιόν. Εμβληματικό πιάτο των γαλλικών μπιστρό αλλά και κάθε μαγείρου επηρεασμένου από τη γαλλική κουζίνα, γνώρισε δόξες ειδικά από τη δεκαετία του 1960 και μετά. Η βάση της είναι ένας πλούσιος ζωμός από βοδινό, ενισχυμένος με βούτυρο και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Ο Τόνι Μπουρνταίν, ο ροκ σταρ της γαστρονομίας, τολμά να αντικαταστήσει τον ζωμό του βοδινού με ζωμό κότας. Το ίδιο κάνει και ο Γιαννόπουλος, ο οποίος επιπλέον, αντί για βούτυρο, χρησιμοποιεί ελαιόλαδο. Μπορεί να μην έχει το βάθος και τον γευστικό πλούτο της αυθεντικής γαλλικής κρεμμυδόσουπας, αναμφίβολα όμως είναι μια πολύ νόστιμη σούπα που ταιριάζει πολύ με το δικό μας κλίμα. 

Περισσότερα...

Λάχανο (Brassica oleracea) Μπράσικα ή λαχανευτική οίκ. Σταυρανθών (Cruciferae).
Είναι από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και συνηθίζεται να το έχουμε σχεδόν καθημερινά στο χειμωνιάτικο τραπέζι μας. Κι αυτό γιατί αποτελεί σίγουρη και πολύ αποδοτική επένδυση για πιο υγιεινή διατροφή. Άλλωστε, από τα αρχαία χρόνια το λάχανο θεωρούνταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Εκείνος που ανακάλυψε πρώτος τις θεραπευτικές ιδιότητές του ήταν ο Ρωμαίος ρήτορας Κάτο ο πρεσβύτερος, ο οποίος πρότεινε για τη θεραπεία πληγών του μαστού των γυναικών την επάλειψη με τριμμένα φύλλα λάχανου. Είτε ωμό είτε βρασμένο, αποτελεί βασικό υλικό για γευστικές σαλάτες, ενώ είναι η βάση για τους μοναδικούς πατροπαράδοτους λαχανοντολμάδες. Επίσης, γίνεται σούπα αλλά και τουρσί.
Ο Διοσκουρίδης λόγο των αντιφλεγμονωδών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του το χρησιμοποιεί ως φάρμακο για τα προβλήματα του πεπτικού καθώς και σεδερματολογικά προβλήματα. 

Διατροφική αξία
Σε οποιαδήποτε ποικιλία και αν ανήκει (άσπρο, κόκκινο κ.λπ.), είτε είναι ωμό είτε βρασμένο, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για την υγεία μας, αφού περιέχει:

Πού κάνει καλό
Συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα, βρογχίτιδα, βραχνάδα (τα φύλλα ψημένου λάχανου στο φούρνο και τοποθετημένα στο στήθος συντελούν στη θεραπεία του αναπνευστικού), ρευματισμούςουρική αρθρίτιδα και ισχιαλγίες αλλά και σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, αϋπνίαςμελαγχολίας και χρόνιας κούρασης.
Επίσης, βοηθάει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αναιμίας και διαβήτη, ενώ καθαρίζει τοέντερο από παράσιτα.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν λάχανο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Η σουλφοραφάνη που περιέχει φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία του έλκους στο στομάχι.
Τι να προσέξω
Είναι καλύτερα να το μαγειρεύετε στον ατμό ή να περιορίζετε το χρόνο βρασμού, ώστε να μη χάνεται μεγάλο ποσοστό των ευεργετικών και θρεπτικών ουσιών του.
Μην το αφήνετε να παραβράσει, γιατί περιέχει θείο, που βγάζει τη χαρακτηριστική έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά.
Όταν αγοράζετε λάχανο, να προσέχετε να είναι βαρύ και τα φύλλα του σφιχτά, φρέσκα και τραγανά.
Πριν το μαγειρέψετε καλό είναι να το ξεπλένετε με νερό και ξίδι, για να εξοντωθούν οι διάφοροι μικροοργανισμοί.
Ένα κομμάτι λάχανο που έχει κοπεί συντηρείται καλύτερα αν το αλείψετε με χυμό λεμονιού και το τυλίξετε καλά με διάφανη μεμβράνη. (Προσωπικά βάζω ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας μέσα στην σακούλα του και κρατάει μία χαρά)

Η αξιόλογη θεραπευτική αξία του κοινού λάχανου (Μάπα) είναι αρκετά γνωστή, και συχνά τό λάχανο χρησιμοποιείται μέ πρακτικούς τρόπους γιά διαιτητικό ή θεραπευτικό σκοπό.
Όμως ή πραγματική αξία του λαχανικού σάν φάρμακο είναι πολύ μεγαλύτερη άπό ότι πιστεύεται, χωρίς νά αναφέρουμε εκείνους στους οποίους δέν αρέσει καί τόσο ως λαχανικό καί οί όποιοι ουδέ κάν υποψιάζονται πόσο θετικά μπορεί νά είναι τά θεραπευτικά του αποτελέσματα σέ διάφορες περιπτώσεις γιατί υποτιμώντας τό τόσο κοινό λαχανικό δέν πιστεύουν στις θεραπευτικές του  ιδιότητες.

Ας παρουσιάσουμε όμως τό λάχανο έδώ, όπως ακριβώς τό προίκισε ή φύσις.
Είναι λοιπόν τό λάχανο πραγματικό φάρμακο, έκτος άπό τή μεγάλη ποικιλία παρασκευασμάτων του γιά τρόφιμο.
- Τό ζουμί βρασμένου λάχανου είναι αποτελεσματικό κατά του βήχα, τής βραχνάδας καί ακόμη της βρογχίτιδος.
- Χυμός κόκκινου λάχανου πού έβρασε μέ ζάχαρη σέ διπλάσια ποσότητα, δίνει σιρόπι άπό τό όποιο 3 κουταλιές ξεμεθουν έναν άνθρωπο, πού άρχισε νά μεθά.
Κατάπλασμα φύλλων λάχανου στο μέτωπο είναι κατά τοΰ πονοκέφαλου.
- Όμοίως καταπλάσματα κατά του Έρυσιπέλατος καί των «καλογύρων».
- Στις περιπτώσεις «Ευλογίας» όμοίως, εμποδίζει τήν εμφάνιση τών «ουλών» (!).
- Τά λάχανο είναι καί κατά τής πλευρίτιδος, τών βρογχικών, καί κατά του άσθματος καί τών παραλύσεων.
- Ευεργετικό στίς νευραλγίες, στά εγκαύματα καί ακόμη στίς μητρίτιδες καί μητρορραγίες μέ καταπλάσματα χαμηλά στήν κοιλιά όπως καί στά νεφρά*.
Ή «μάπα» λοιπόν ή θεραπευτική σέ τόσο πολλές περιπτώσεις είναι ένα εξαιρετικό φυτό σάν λαχανικό καί σάν φάρμακο.
Δέν είναι λοιπόν διόλου «Μάπα».

- Τά φύλλα του λάχανου ψημένα στό φουρνο καί τοποθετημένα στό στήθος συντελουν στή θεραπεία του άναπνευστικου συστήματος.
- Στήν περίπτωση όμοίως ρευματισμών καί άρθρίτιδος τά ψημένα στό φουρνο φύλλα ανακουφίζουν τά μέρη πού πάσχουν.
- Τό λάχανο μέ τίς βιταμίνες του είναι άντισκορβουτικό καί ακόμη θεραπευτικό στίς παθήσεις του στήθους.
- Τό λάχανο έχει ακόμη καί ιδιότητες κατά τών σκουληκιών (άνθελμινθικές).
- Φύλλο λάχανου πάνω σέ έγκαυμα καταπραΰνει τόν πόνο*.
- Όμοίως είναι κατά τής νευραλγίας του προσώπου, (ένα φύλλο λάχανου βρασμένο σέ γάλα ώσπου νά πήξει πού τοποθετείται ζεστό).
- Τό λάχανο περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, θειάφι, αρσενικό πού είναι τονωτικό καί ευεργετικό στό δέρμα καί κατά του εκζέματος άλλά δέν είναι καλό γιά τούς πάσχοντες άπό τό συκώτι τους.
- Ακόμη τό λάχανο περιέχει, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο.
- Μιά άλλη Ιδιότητα του λάχανου είναι νά άποσυμφορή τίς αρτηρίες.
- Ως κατάπλασμα αφαιρεί τά άλατα.
Όπως έχει διαπιστωθεί σε επιστημονικές έρευνες ο χυμός του λάχανου μπορεί να επηρεάσει θετικά και να επιταχύνει την ανάρρωση σε περίπτωση του έλκους του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου καθώς και της γαστρίτιδας. Τα φύλλα του λάχανου χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ζεματισμένα ή πολτοποιημένα ως επιθέματα σε περίπτωση δερματικών παθήσεων, οιδημάτων, όγκων ή πονεμένων αρθρώσεων. Παρασκευασμένο ως ξινό λάχανο προς διατήρηση, το άσπρο λάχανο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C αποτελεί αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του σκορβούτου.
- Σε περίπτωση έλκους στομάχου, μπορείτε να πίνετε σαν συμπλήρωμα της διαιτητικής διατροφής ένα λίτρο χυμό λάχανου καθημερινά, διανεμημένο σε ισόποσες δόσεις εντός της ημέρας.

* Σημείωσις:
- Ζεματίστε ή ψήστε στον φούρνο λάχανο και βάλτε το στην κοιλιά για ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου
- Επίσης ελαφρώς ζεματισμένο για να βγάλει τις ευεργετικές του ουσίες, αφού κρυώσει, το βάζουμε σε εγκαύματα. Ανακουφίζει άμεσα και βοηθά στην εξάλειψη των ανεπιθύμητων σημαδιών.
- Η αναλγητική δράση του λάχανου είναι παρόμοια εκείνη της καψαϊκίνης, δηλ. το θερμό έλαιο από πιπεριές τσίλι της Αμερικής όπου εφαρμοζόταν ως μια τοπική αλοιφή για την ανακούφιση αρθρίτιδας και άλλους πόνους. Δρα παρόμοια με το γνωστό μας έμπλαστρο.
- ψιλοκομμένο κάνει θαύματα, ως επίθεμα, στις αιμορροΐδες!


Το είδα: www.womenonly.gr  
και: diaita-express.com 

Περισσότερα...

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…