Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Όλοι οι γονείς έχουμε περάσει εκείνες τις στιγμές που προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουν τα μικρά μας να γκρινιάζουν και να μπορέσουμε να ησυχάσουμε. Αν μάλιστα, βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη αφού σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επικριτικά ή όχι βλέμματα των περαστικών όταν το παιδί μας φωνάζει και οδύρεται. Την επόμενη φορά που θα γίνει αυτό, πάρτε μια βαθιά ανάσα και δοκιμάστε να το ηρεμήσετε και να το κάνετε να σας ακούσει με κάποια απ’ αυτές (ή και με όλες!) τις φράσεις.

Οι 5 φράσεις που θα σταματήσουν τη γκρίνια ακόμα και των πιο «δύσκολων» παιδιών

 

*Φωτογραφία: focusonthefamily.com

«Δεν καταλαβαίνω τι λες όταν μιλάς έτσι. Σε παρακαλώ επανάλαβε αυτό που θες με κανονική φωνή»

Όπως έχουμε πει και σε παλαιότερο αρθρο μας, πρόκειται για μια θαυματουργή φράση! Μόλις παρατηρήσετε ότι το παιδί αλλάζει τη φωνή του και τον τρόπο που μιλάει και αρχίζει να γκρινιάζει, πείτε του «Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι λες όταν μιλάς έτσι. Πες μου πάλι τι εννοείς με κανονική φωνή». Σε περίπτωση που το κόλπο δεν πιάσει και το παιδί δεν σας δώσει σημασία, επαναλάβετε: ««Ξέρω ότι προσπαθείς να μου πεις κάτι αλλά εξακολουθώ να μην σε καταλαβαίνω. Μπορείς να μιλήσεις κανονικά;».

Αν εφαρμόσει αυτό που του λέτε, μην ξεχάσετε να το ευχαριστήσετε που σας άκουσε και που έκανε αυτό που του υποδείξατε. Είναι πολύ σημαντικό να μην βάλετε τις φωνές και να του δείξετε ότι αναγνωρίζετε την προσπάθειά του – διαφορετικά, η τεχνική αυτή δεν θα αποδώσει καρπούς!

«Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό;»

Ένας λόγος για τον οποίο τα παιδιά γκρινιάζουν και διαμαρτύρονται είναι γιατί δεν τ’ αφήνουμε να πάρουν πρωτοβουλίες. Αντί λοιπόν να ακολουθήσουμε τον κανόνα της δράσης και της αντίδρασης και να απαντήσουμε στο παιδί με φωνές και νεύρα, ας του δώσουμε την ευκαιρία να πάρει εκείνο μια απόφαση. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε ό,τι μας πει. Σε περίπτωση που η λύση που προτείνει στο πρόβλημα που το απασχολεί είναι παράλογη, δώστε του επιλογές, όπως: «Προτιμάς να κάτσουμε 10 λεπτά ακόμα ή να πάμε στο αυτοκίνητο για να επιστρέψουμε;» (όταν το παιδί δεν θέλει με τίποτα να φύγει από την παιδική χαρά). Στις επιλογές που θα του δώσετε, φροντίστε η μία να είναι πιο συμβιβαστική και η δεύτερη κάπως πιο δραστική.

*Φωτογραφία: videoblocks.com

«Όταν φωνάζεις στον δρόμο, μου δίνεις την εντύπωση ότι θες να γυρίσουμε σπίτι»

Η φράση αυτή δίνει στο παιδί δύο μηνύματα. Πρώτον, ότι αν θέλει να συνεχίσετε να κάνετε βόλτα, να μείνετε κι άλλο στον παιδότοπο/ την παιδική χαρά/το καφέ/ το εστιατόριο που έχετε κάτσει, θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Και δεύτερον, ότι αν θέλει όντως να γυρίσετε σπίτι για να ηρεμήσει δεν έχει παρά να σας το πει. Μπορείτε να την προσαρμόσετε κάθε φορά στην κατάσταση που έχετε να αντιμετωπίσετε, όπως για παράδειγμα: «Όταν πετάς τα παιχνίδια σου, μου δίνεις την εντύπωση ότι δεν θες να παίξεις άλλο και ότι τα ‘χεις βαρεθεί. Να στα πάρω για να μην σ’ ενοχλούν;».

«Σου ζήτησα να ηρεμήσεις αλλά μάλλον δεν με άκουσες την πρώτη φορά. Θα στο ξαναπώ και θα ήθελα να το επαναλάβεις έπειτα από μένα»

«Γιατί να πιάσει μια τέτοια φράση;», θα σκεφτείτε. Η απάντηση είναι απλή: γιατί όταν ζητάς απ’ το παιδί να επαναλάβει κάτι, πρώτον, ηρεμεί γιατί συγκεντρώνεται σ’ αυτό που του λες και δεύτερον, έχεις κερδίσει την προσοχή του. Όταν ξεστομίσει μόνο αυτό που του ζητάτε, η απαίτησή σας αποκτά άλλη βαρύτητα.

«Δεν θα το συζητήσουμε άλλο. Θα γίνει αυτό που ήδη είπαμε»

Έτσι βάζετε τέλος στην ατελείωτη γκρίνια και σας εγγυόμαστε πως αν δεν πετύχει οτιδήποτε άλλο, αυτή η φράση θα σας ξελασπώσει, αφού δείχνετε στο παιδί ότι είστε κατηγορηματική, επομένως δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα αν συνεχίσει να γκρινιάζει χωρίς λόγο. Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να το κάνετε να νιώσει ενοχές. Φράσεις όπως «Με κουράζεις και δεν θέλω να μιλήσουμε άλλο», «Με έχεις βγάλει έξω απ’ τα ρούχα μου, δεν θέλω να σε ακούσω», είναι απαγορευτικές. Μείνετε στην αρχική φράση και το πολύ πολύ, αποστηθίστε την!

 
Περισσότερα...
  ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ   ΜΕΛΩΝ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ  ΕΤΟΣ   2018  
  ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ ΠΟΣΟ   €
1 ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ   15,00
2 ΚΑΝΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ   15,00
3 ΜΑΡΚΟΥ-ΠΑΝΑΓΟΠ ΑΝΤΩΝΙΑ   15,00
4 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 15,00
5 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ KΩΝ/ΤΙΝΟΥ 15,00
6 ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ   15,00
7 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΓΝΟΣ   15,00
8 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 15,00
9 ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ     ΖΩΗ ΖΩΗ   15,00
10 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 15,00
11 ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ   15,00
12 ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ   15,00
13 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   15,00
14 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ   ΜΑΡΙΑ   15,00
15 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ   15,00
16 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑ 15,00
17 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ   15,00
18 ΦΩΣΚΟΛΟΥ ΤΑΣΙΑ   15,00
19 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗ 20,00
20 ΠΙΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ   15,00
21 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ 15,00
22 ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΗΛΙΑΣ   15,00
23 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ   15,00
24 ΓΚΑΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ   15,00
25 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗ 20,00
26 ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ ΛΕΜΟΝΙΑ   15,00
27 ΛΟΥΚΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ   15,00
28 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 15,00
29 ΓΚΑΤΣΗΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ   15,00
30 ΑΛΕΦΡΑΓΚΗ ΝΙΚΗ   15,00
31 ΤΟΛΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ   15,00
32 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ   15,00
33 ΤΟΛΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   15,00
34 ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15,00
35 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ 15,00
36 ΜΑΡΑΤΣΩΛΑ ΙΩΑΝΝΑ   15,00
37 ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ   15,00
38 ΓΚΑΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ   15,00
39 ΓΚΑΤΣΗΣ ΗΛΙΑΣ   15,00
40 ΓΚΑΤΣΗ ΙΩΑΝΝΑ   15,00
41 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ   15,00
42 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ        ΣΩΤΗΡΙΑ     15,00
43        
Περισσότερα...

Τα τέσσερα κεριά έλιωναν αργά-αργά…

Ο χώρος ήταν τόσο ήσυχος που μπορούσε να ακουστεί η συζήτηση τους.

Το πρώτο έλεγε:
«Εγώ είμαι η ΕΙΡΗΝΗ μα οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να με διατηρήσουν. Πιστεύω οτι δε μου μένει άλλο απο το να συνεχίσω να σβήνω!»

…κι έτσι αφέθηκε σιγά-σιγά να σβήσει ολοκληρωτικά…

Το δεύτερο είπε:

«Εγώ είμαι η ΠΙΣΤΗ. Δυστυχώς δε χρειάζομαι πουθενά. Οι άνθρωποι δε θέλουν να ξέρουν για ‘μένα κι έτσι δεν έχει νόημα να παραμείνω αναμμένο».

…μόλις ολοκλήρωσε τα λόγια του, ένα αεράκι φύσηξε πάνω του και το έσβησε…

Πολύ λυπημένο το τρίτο κερί, είπε με τη σειρά του:

«Εγώ είμαι η ΑΓΑΠΗ. Δεν έχω τη δύναμη να συνεχίσω να παραμένω αναμμένο. Οι άνθρωποι δε μου δίνουν σημασία και δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είμαι. Αυτοί μισούν ακόμη και εκείνους που τους αγαπούν περισσότερο».

 

…και χωρίς να περιμένει άλλο, το κερί αφέθηκε να σβήσει…

Ξαφνικά ένα μωρό μπήκε στο δωμάτιο και είδε τα τρία κεριά σβηστά. Φοβισμένο απο το μισοσκόταδο είπε:

«Μα τι κάνετε! Πρέπει να μείνετε αναμμένα, εγώ φοβάμαι το σκοτάδι!»…και ξέσπασε σε δάκρυα.

Τότε το τέταρτο κερί είπε με συμπόνοια:

«Μη φοβάσαι καλό μου, μη κλαίς. Όσο θα είμαι εγω αναμμένο θα μπορούμε πάντα να ξαναανάψουμε τα άλλα τρία κεριά…

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ»

Με μάτια λαμπερά και γεμάτα δάκρυα, το μωρό πήρε το κερί της ελπίδας και ξανάναψε όλα τα άλλα κεριά..

Ας μη σβήσει ποτέ η ελπίδα μέσα στις καρδιές μας. Και καθένας απο εμάς ας θυμάται (σαν εκείνο το μωρό) να ανάβει ξανά με την ελπίδα την πίστη, την ειρήνη και την αγάπη…

Περισσότερα...

Το ακούμε ξανά και ξανά: «Σταμάτα να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι». Λοιπόν, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πιο εύκολα το λέει κάποιος παρά το κάνει.

 

Ο κόσμος είναι γεμάτος με ευκαιρίες να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, ελπίζοντας ότι θα το εγκρίνουν. Όταν το κάνουμε, συνήθως καταλήγουμε με το να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους και οι δικές μας. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι σπάνια συγκρίνουμε τα μήλα με τα μήλα (σημ. Μεταφρ: επιτραπέζιο παιχνίδι συγκρίσεων) επειδή έχουμε μόνο ένα μέρος της εικόνας.

Δεν βλέπουμε τον πετρώδη δρόμο, την δυστυχία και τις δοκιμασίες γιατί οι περισσότεροι βάζουν τον καλύτερό τους εαυτό στην επίδειξη. Και επειδή ψάχνουμε να βρούμε έγκριση, συνήθως δεν είμαστε στην καλύτερή μας κατάσταση.

Η μέρα μας σπαταλιέται κάνοντας πράγματα επειδή όλοι οι άλλοι κάνουν τα ίδια, και όχι επειδή πιστεύουμε ότι προσθέτουν κάτι χρήσιμο στην ζωή μας. Συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τα κατορθώματα άλλων ανθρώπων, και όχι αποκλειστικά με τα δικά μας ξεχωριστά επιτεύγματα.

Πώς απελευθερωνόμαστε από το να νοιαζόμαστε τι λένε ή τι κάνουν οι άλλοι; Λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δε νοιάζεται. Απλά δεν νοιάζονται.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνεις ή δεν κάνεις, γιατί όλοι ανησυχούν για τον εαυτό τους και το τι νομίζουν οι άλλοι. Και οι «άλλοι» σημαίνει όλοι ως μια ομάδα, όχι κάθε ένα άτομο ξεχωριστά. Όταν καταλάβεις ότι προσπαθείς να κερδίσεις την έγκριση ή είσαι φοβισμένος να διακριθείς από μόνος σου, θυμήσου ότι η δύναμη που χρειάζεσαι βρίσκεσαι μέσα σου.

7 φράσεις για να θυμάσαι όταν περιστοιχίζεσαι από αρνητικότητα:

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν

«Τα μεγάλα πνεύματα πάντα αντιμετωπίζουν βίαιες αντιθέσεις από τα μέτρια μυαλά. Το μέτριο μυαλό είναι ανίκανο να καταλάβει τον άνθρωπο που αρνείται να υποκλιθεί τυφλά στις συμβατικές προκαταλήψεις και επιλογές αντί να εκφράσει τις γνώμες του θαρραλέα και ειλικρινώς»- Albert Einstein

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είσαι τρελός που κάνεις αυτό που κάνεις

«Αν το να είσαι εγωμανής σημαίνει ότι πιστεύω σε αυτό που κάνω και στην τέχνη μου ή την μουσική, τότε από αυτή την άποψη μπορείς να με αποκαλέσεις έτσι.. Πιστεύω σε αυτό που κάνω και θα το λέω.» John Lennon

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν ονειρεύεσαι το μεγάλο

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι στην πορεία, οτιδήποτε και αν φιλοδοξείς να κάνεις, θα σου πούνε ότι δεν μπορεί να γίνει. Αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία. Ονειρεύεσαι. Σχεδιάζεις. Φτάνεις.» Michael Phelps

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν οι άνθρωποι διαφωνούν με την προσέγγισή σου

«Μην χάνεις την ενέργειά σου προσπαθώντας να διαφωτίσεις ή να αλλάξεις γνώμες. Κάνε επιτυχία, φαλίρισε , υπόμενε και οι γνώμες θα αλλάξουν φυσιολογικά όταν είσαι το αφεντικό. Ή όχι. Ποιος νοιάζεται; Κάνε το κομμάτι σου και μη νοιάζεσαι αν τους αρέσει» Tina Fey

 

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν νιώθεις μόνος σε αυτό που κάνεις

«Πίστεψε στον εαυτό σου και θα έρθει η μέρα που οι άλλοι δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να πιστέψουν σε εσένα» Cynthia Kersey

Θυμήσου αυτή τη φράση όταν νιώθεις σαν να πρέπει να σαι πιο λίγος από ότι είσαι

«Δεν υπάρχει τίποτα το φωτισμένο στο να μαζεύεσαι ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μη νιώσουν ανασφαλείς γύρω σου. Είμαστε όλοι προορισμένοι να λάμψουμε, όπως λάμπουν τα παιδιά.» Marianne Williamson

Και όταν όλοι οι άλλοι αποτυγχάνουν θυμήσου αυτή τη φράση

«Αγαπητέ μου, δε δίνω δεκάρα» Margaret Mitchell

Ας το αντιμετωπίσουμε. Δε μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον καθένα. Είναι αδύνατο έργο να ικανοποιούμε τις προσδοκίες κάποιου που θα καταλήξει να μας κρίνει παρόλα αυτά γι αυτό που κάνουμε. Όταν επιτρέπουμε στην γνώμη των άλλων να επηρεάζει αυτό που κάνουμε και τον τρόπο που το κάνουμε, κανείς δεν κερδίζει. Δεν κερδίζουμε και ο άλλος σίγουρα δεν κερδίζει.

Είναι επιλογή μας να αρχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό που πιστεύουμε επειδή θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα διαφωνεί μαζί μας. Στην πραγματικότητα, αν οι άνθρωποι δεν διαφωνούν , τότε πιθανώς γινόμαστε ειλικρινείς στον εαυτό μας.

Είναι καιρός να αλλάξουμε το σημείο εστίασης, στα άτομα που έχουν σημασία στη ζωή μας. Όταν εστιάζουμε στα άτομα που αγαπάμε και που μας αγαπάνε όλα τα άλλα μοιάζουν να χάνονται στο παρασκήνιο.

Είναι όταν δεν βλέπουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό που γινόμαστε υπερ-εξυπηρετικοί. Με το να προσπαθούμε να ευχαριστούμε άλλους για να σκέφτονται πιο καλά πράγματα για μας, λέμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί έτσι όπως είμαστε. Τελικά γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Όταν ξέρουμε ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι προτεραιότητές μας στη ζωή, αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για μας γίνεται λιγότερο σημαντικό. Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτές τις αξίες και πιο πολύ στον εαυτό μας.

Υπάρχουν πολλοί «ακόλουθοι» στον κόσμο. Είναι άνθρωποι που αισθάνονται άνετα στη ρουτίνα τους και είναι ευχαριστημένοι με την επικρατούσα κατάσταση. Αλλά για να ζήσουμε την αυθεντική και πιο ευτυχισμένη ζωή πρέπει να απελευθερωθούμε από την αγέλη και να ζήσουμε σύμφωνα με τις αξίες μας.

Η πραγματική επιτυχία έρχεται όταν ξέρουμε ότι κρινόμαστε και συνειδητοποιούμε ότι δεν μας νοιάζει. Όταν συμβαίνει αυτό, ξέρουμε ότι ζούμε την καλύτερη ζωή.

Περισσότερα...

Υπάρχει ένα μέρος στη γη όπου δεν έχει βρέξει για δύο εκατομμύρια χρόνια! Το ξέρατε;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αλλά και σε πολλά ακόμη παράξενα στοιχεία για διάφορα μέρη του πλανήτη βρίσκονται παρακάτω.

-Περίπου 150 κινητά τηλέφωνα παραδίδονται καθημερινά στο γραφείο απώλειας αντικειμένων των ΜΜΜ του Λονδίνου.

Perierga.gr - 15 απίστευτες ταξιδιωτικές πληροφορίες που αγνοούμε

-Η Ερυθρά Θάλασσα ονομάζεται έτσι, επειδή ένα φύκι που ζει στο βυθό της, όταν πεθαίνει μετατρέπει τα κανονικά μπλε νερά σε κόκκινα.

-Κάθε χρόνο τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου περίπου χίλια γράμματα αποστέλλονται στο σπίτι της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου στη Βερόνα της Ιταλίας.

-Η Ινδία έχει 154.882 ταχυδρομεία. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

-Υπάρχει μια πόλη στην Ιντιάνα της Αμερικής που ονομάζεται «Santa Claus», δηλαδή Άγιος Βασίλης.

Perierga.gr - 15 απίστευτες ταξιδιωτικές πληροφορίες που αγνοούμε

-Περίπου το ένα τρίτο της παραγόμενης ενέργειας στην Ισλανδία είναι γεωθερμική.

-Το πιο ξηρό μέρος στη γη είναι οι κοιλάδες στην Ανταρκτική, όπου τουλάχιστον τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια δεν έχει βρέξει καθόλου.

Perierga.gr - 15 απίστευτες ταξιδιωτικές πληροφορίες που αγνοούμε

-Το επίσημο όνομα της Ελβετίας στα αγγλικά είναι Ελβετική Συνομοσπονδία, η οποία στα Λατινικά είναι η Confoederatio Helvetica. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αυτοκίνητα που προέρχονται από εκεί μερικές φορές φέρουν αυτοκόλλητα με τα αρχικά CH.

-Ο παλαιότερος εθνικός ύμνος στον κόσμο είναι αυτός της Ολλανδίας που χρονολογείται από το 1572.

-Ο μικρότερος και πιο ρηχός ωκεανός στον κόσμο είναι ο Αρκτικός. Το μέσο βάθος του είναι 1.038 μέτρα και καλύπτει έκταση 14 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μέσο βάθος του Ειρηνικού Ωκεανού, αντίθετα, είναι 4.280 μέτρα και καλύπτει 161,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

-Το μεγαλύτερο κύμα που καταγράφηκε ποτέ έφτασε τα 34 μέτρα και δημιουργήθηκε από μια κατολίσθηση το 1958 στον κόλπο Lituya της Αλάσκας.

-Το μεγαλύτερο δίκτυο καναλιών βρίσκεται στο Μπέρμιχαμ και όχι στη Βενετία.

-Πάνω από 50.000 σεισμοί «ταρακουνάνε» τον πλανήτη ετησίως.

-Το ένα τέταρτο των φυλακισμένων όλου του κόσμου φυλακίζονται στην Αμερική.

Περισσότερα...

Επισκευές  σε καταστραμμένες - βίδες-μπουζί-  Κάρτερ-κηνητηρες  και οπού υπάρχει χαλασμένο  πάσο το επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση και στα ίδια χιλιοστά .

Με ένα τηλεφώνημα μπορείτε να επισκευάσετε την χαλασμένη βίδα ή το χαλασμένο πάσο στον χώρο σας. τ.η.λ 6944816440

speirvma 1iuy

ξαγωγή και πέρασμα σπειρώματοςεπισκευή σπειρώματοςspeiroma 10

Κομμένη βίδα σπειρωμα 3        speiroma 11

Κομμένη βιδα.1 Σπειρωμα       speiroma 9

Nούλης 12

 

Περισσότερα...

Σύλλογος Κλινδαίων

 Καλώς ήρθατε στην ηλεκτρονική σελίδα του χωριού μας, Κλίντα Ηλείας.Στόχος μας είναι η άμεση και έγκαιρη ενημέρωση για όλους τους τομείς δραστηριότητας τόσο του συλλόγου μας όσο και του χωριού μας.

Η Κλινδία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Φολόι σε ύψος 500 μέτρων, στο νομό Ηλείας. Η απόσταση από την πρωτεύουσα του Πύργου είναι 43 χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα σύνορα με τα χωριά: Πεύκη, Αγία Άννα, Πέρσενα, Γουμερό, Φολόνη κ.α.  Το χωριό μας μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ωλενη. Ωστόσο, με την ένωση των Δήμων Λογαριασμού Καλλικράτης θα ανήκει πλέον στο Φθινόπωρο στο μεγαλύτερο Δήμο Ηλείας, το Πύργο.

Το Κληνδία είναι ένα ημιορεινό χωριό «χωμένο στο πράσινο».Περιβάλλεται από πολλούς εξωκλήρες του Αγίου Παντελεήμονα, της Ζωοδόχου πηγής, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νεκταρίου. Η κεντρική εκκλησία του είναι ο Άγιος Βασίλειος, στο τέλος του χωριού.Κλινδία Ηλείας 3

Το χωριό, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του δεν έχει επίπεδο, έχει μεγάλη ορατότητα στα δυτικά κυρίως του χωριού. Έχει περιορισμένη οπτική από τις άλλες τρεις πλευρές του αφού υψώνονται μπροστά στα βουνά Φολόι, Αστρά και τον Μποτίνη-Παράδεσις.

Από το ΔΣ του συλλόγου

Περισσότερα...

«Δώσε μου μια αγκαλιά!» Πόσες φορές αλήθεια, νιώσατε την ανάγκη για μία αγκαλιά; Μία αγκαλιά που θα φωλιάσετε μέσα της και θα σας πάρει μακριά την ένταση, θα σας ηρεμήσει, θα σας χαλαρώσει, θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια και σιγουριά; Είναι τυχαίο που ακόμα και τα μωρά μόλις βρεθούν στην αγκαλιά της μητέρας τους ηρεμούν και σταματάνε να κλαίνε;

Ποιο είναι το μαγικό μυστικό λοιπόν που μία αγκαλιά μπορεί να προσφέρει;

Έχει φανεί μέσα από αρκετές έρευνες πως η αγκαλιά μπορεί να έχει θετική επίδραση πάνω μας, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να έχουμε πιο θετικό συναίσθημα και καλύτερη ψυχολογία όπως θα περίμενε κανείς, αλλά και καλύτερη σωματική υγεία, εφόσον μπορεί να λειτουργήσει ως «φάρμακο» για αρκετούς ανθρώπους. Ναι, μία μεγάλη και ζεστή αγκαλιά που δίνεται χωρίς πολλή σκέψη αλλά απλόχερα και αυθόρμητα, μπορεί να μας φτιάξει όχι μόνο την μέρα αλλά και τη σχέση μας με το σύντροφο, τα παιδιά, τους συγγενείς και τους φίλους μας!

Πως μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά η αγκαλιά στο πνεύμα, στην ψυχή και στο σώμα μας;

1. Απομακρύνει το στρες: Όταν η αγκαλιά δίνεται αυθόρμητα, πολλές φορές καταπραΰνει και διώχνει ή περιορίζει τουλάχιστον το άγχος, κυρίως στις γυναίκες – ίσως γι αυτό να την επιζητούν και περισσότερο, καθώς μειώνει την υπεύθυνη ορμόνη για το στρες, την κορτιζόλη. Πιο σωστά, θα λέγαμε πως η αγκαλιά, όπως και το άγγιγμα μέσω της αίσθησης της αφής, μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες της ζωής, καθώς νιώθουμε πως δεν είμαστε μόνοι! Αυτή η μαγική αγκαλιά μας κάνει δυνατούς και ίσως πιο αποφασιστικούς. Ο κόμπος στο στομάχι μας λύνεται, οι πεταλούδες «πάνε στη φωλιά τους» και εμείς πιο ήρεμοι και εφοδιασμένοι μπορούμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας!

Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και ερευνητές διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αμερικής λέγοντας πως «μία αγκαλιά βοηθάει τους ανθρώπους να ηρεμήσουν, να νιώσουν ασφαλείς και να αποβάλλουν την ένταση και το στρες». Κυρίως όταν η αγκαλιά προέρχεται από ένα δικό μας άτομο που νιώθουμε πιο οικεία και έχουμε θετικά συναισθήματα. Παρόλα αυτά όμως, κάποιες φορές σε πολύ δύσκολες και έντονες στιγμές, ακόμα και η αγκαλιά κάποιου ξένου που νιώθουμε πως δίνεται χωρίς υστεροβουλία, μπορεί και πάλι να μας βοηθήσει…

2. Διώχνει τη μοναξιά: «Πάρε με αγκαλιά! Νιώθω τόσο μόνος/η!» Αλήθεια, πόση δύναμη μπορεί να δώσει μία αγκαλιά σε στιγμές μοναξιάς που νιώθουμε πιο ευάλωτοι και αδύναμοι; Πόσο μπορεί να μας «γεμίσει» και να μας δώσει κουράγιο εφόσον νιώθουμε πως υπάρχει εκεί έξω μια ζεστή αγκαλιά που μπορεί να πάρει μακριά τις μοναχικές μας ώρες; Μήπως έτυχε να παρατηρήσετε πόσο χαίρεται ο παππούς ή η γιαγιά (και ας μην είναι τα δικά μας παππούδια) όταν τους χαρίσετε μία μεγάλη και ζεστή αγκαλιά; Πόσο λάμπει το πρόσωπό τους, πως μοιάζουν με μικρά παιδιά που τους χάρισαν το καλύτερο παιγνίδι; Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγουν και έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Ohio, υποστηρίζοντας πως όσο μεγαλώνουμε και νιώθουμε την υγεία μας – σωματική, πνευματική και ψυχική να γίνεται όλο και πιο εύθραυστη, τόσο πιο πολύ ανάγκη έχουμε από μία αγκαλιά, καθώς το γεγονός ότι μπορεί να μείνουμε μόνοι και αβοήθητοι, μας αυξάνει τα επίπεδα τους στρες και ρίχνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Όταν αγκαλιαζόμαστε με έναν άλλον άνθρωπο, νιώθουμε ότι έχουμε μία πιο ουσιαστική και κοντινή σχέση, ότι δεν είμαστε και τόσο μόνοι, με αποτέλεσμα να νιώθουμε περισσότερο δυνατοί να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας…

3. Πηγή χαράς και ευτυχίας: Οι έρευνες επίσης έδειξαν πως η αγκαλιά βοηθάει στην παραγωγή και άλλων ορμονών, όπως η ωκυτοκίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που με τη σειρά τους έχει αποδειχτεί πως κάνουν πιο χαρούμενα και ευτυχισμένα τα παιδιά. Όπως αναφέρει και ο Σουηδός επικεφαλής ψυχοθερπευτής-ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ: «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις, όπου μειώνονται οι ορμόνες του στρες και αυξάνονται οι ορμόνες της ευεξίας…», όπως η ωκυτοκίνη. Η ντοπαμίνη ή «ορμόνη της ευτυχίας» όπως λέγεται, ενεργοποιείται επίσης μέσα από την επαφή και την αγκαλιά, επηρεάζοντας τον οργανισμό μας θετικά και ανεβάζοντας την ψυχική μας διάθεση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κάτι σαν το φυσικό αντικαταθλιπτικό του οργανισμού μας, εφόσον υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης μας κάνουν πιο χαρούμενους, αυξάνοντας ακόμα και την ερωτική μας επιθυμία, ενώ αντίθετα, χαμηλά επίπεδα μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας διάθεση αλλά και να προκαλέσουν ψυχικές παθήσεις.

4. Ισχυροποιεί τη σχέση: Γνωρίζουμε πως η ωκυτοκίνη επίσης θεωρείται η «ορμόνη της αγκαλιάς, του έρωτα, της αγάπης και της σύνδεσης» καθώς η έκκρισή της αυξάνει και ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την οικειότητα και τη σύνδεση, όχι μόνο στον ψυχικό δεσμό μητέρας-βρέφους αλλά και ανάμεσα στους συντρόφους. Δεν είναι τυχαίο πως το βρέφος ηρεμεί μόλις η μητέρα το πάρει αγκαλιά ή ότι ζητάμε από τον σύντροφό μας να μας αγκαλιάσει για να έρθουμε πιο κοντά! Έρευνα από το “Touch Research Institute” (2003), επιβεβαίωσε την ελλιπή συναισθηματική εμπλοκή των Αμερικανών, καθώς απέδειξε ότι οι Αμερικανοί σύντροφοι αγγίζουν πολύ λιγότερο ο ένας τον άλλον, σε σχέση με ζευγάρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Άλλες έρευνες στην Αμερική, επίσης έδειξαν ότι παρουσιάζεται μεγαλύτερη παραγωγή ωκυτοκίνης στις γυναίκες που τις αγκαλιάζουν συχνότερα, σε σχέση με εκείνες που δεν αγκαλιάζονται συχνά. Επιπλέον, η ωκυτοκίνη μπορεί να παραχθεί και κατά τον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι και όταν αγκαλιάζονται. Μάλιστα, άλλη έρευνα κατέληξε πως υπάρχει πιο …θετική ανταπόκριση των γυναικών προς έναν άνδρα κατά 2/3, όταν εκείνος τις αγγίξει ελαφρά στο χέρι. Φαίνεται λοιπόν και πάλι πως το άγγιγμα, η επαφή δηλαδή, μπορεί να απομακρύνει τους ενδοιασμούς και τα ταμπού!

5. Ισχυροποιεί τη σεξουαλική επαφή: Εφόσον η αγκαλιά βοηθάει στην παραγωγή των παραπάνω ορμονών που με τη σειρά τους «μας φέρνουν πιο κοντά», αυτό σημαίνει πως και σεξουαλικά, η γυναίκα τουλάχιστον που λειτουργεί περισσότερο «εγκεφαλικά» σε σχέση με τον άνδρα, μπορεί να βιώσει μεγαλύτερη ηδονή και πιο έντονο οργασμό.

6. Μεγαλώνει ψυχικά υγιή και πιο «ανοιχτά» παιδιά: Η Virginia Satir, γνωστή οικογενειακή θεραπεύτρια συνήθιζε να λέει: «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε». Όταν αγκαλιάζουμε λοιπόν τα παιδιά μας συχνά, όταν μας βλέπουν να αγκαλιαζόμαστε μεταξύ μας ως ζευγάρι ή να μοιράζουμε γενικά απλόχερα αγκαλιές και όχι μόνο κάθε …Χριστούγεννα ή Πάσχα, τα παιδιά μεγαλώσουν με ασφάλεια, ψυχική ισορροπία και μαθαίνουν να εκφράζουν και αυτά τα δικά τους συναισθήματα… Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως το ποιοι είμαστε και εμείς οι ίδιοι σήμερα, όπως και το πώς αντιμετωπίζουμε το άγγιγμα και κατ’ επέκταση την αγκαλιά, έχει να κάνει και με αγκαλιές που μας έδωσαν (ή όχι) οι γονείς μας όταν ήμασταν και εμείς παιδιά…

7. Μεγαλώνει νοητικά πιο υγιή και πιο «έξυπνα» παιδιά: Στην Ουάσιγκτον, στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που παίρνουν «πολύ αγάπη», φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο - στοιχείο σημαντικό στη μάθηση, στη μνήμη και στο στρες, σε σχέση με εκείνα που δεν έπαιρναν αγκαλιές και τόση αγάπη!

8. Βοηθάει την καρδιά μας: Έχει παρατηρηθεί από έρευνες πως μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μπορεί να μειώσει την υπέρταση. Γιατί όχι άλλωστε; Όταν καταφέρνει και μας ηρεμεί, μας χαλαρώνει και μας δίνει θετικό συναίσθημα;

9. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα: Άλλη έρευνα έδειξε πως η αγκαλιά είναι το καλύτερο αντίδοτο στην ίωση (Carnegie Mellon University, USA). Οι ερευνητές θεωρούν ότι λειτουργεί σαν φυσική βιταμίνη εναντίον των ιώσεων, καθώς όσες περισσότερες αγκαλιές δέχεται ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να προσβληθεί από έναν ιό ή να αρπάξει κάποιο κρύωμα. Ακόμα όμως και αν τελικά αρρωστήσει, θα παρουσιάσει ελαφρύτερα συμπτώματα συγκριτικά με έναν άνθρωπο που αποφεύγει τις αγκαλιές, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα. Ακόμα και η αγκαλιά με τους μικρούς μας κατοικίδιους φίλους (σκυλάκια, όπως έδειξε άλλη έρευνα) μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν λίγο παραποιημένο το γνωστό ρητό: «Μια αγκαλιά την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!»

10. Λειτουργεί ως παυσίπονο: Είναι τυχαίο άραγε που όταν χτυπήσει το μικρό σας αγγελούδι, τρέχει γρήγορα να παρηγορηθεί μέσα στην αγκαλιά σας; Θυμάστε όταν κάνατε το ίδιο και εσείς; Και ναι, μπορεί από τη μία η παρηγοριά να είναι και ευκαιρία να τρυπώσουμε ξανά σε μια ζεστή αγκαλιά, από την άλλη όμως, όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες, η αγκαλιά βοηθάει στην παραγωγή ορμονών, όπως οι ενδορφίνες που βοηθάνε να μειωθεί ο πόνος, η ωκυτοκίνη την ώρα της γέννας που υπάρχει σε υψηλά ποσοστά και βοηθάει τη γυναίκα να αντιμετωπίσει τον πόνο.

11.Βελτιώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ: Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι η κοινωνική απόσυρση, όπου το άτομο με Alzheimer αποσύρετε όλο και περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους, δεν βρίσκει ενδιαφέρον στο να είναι μαζί τους, ενώ προτιμά να κοιμάται ή και να βρίσκεται μπροστά στη τηλεόραση περισσότερο από ότι πριν. Επίσης, παρουσιάζει αλλαγές στην διάθεση, γίνεται πιο ευερέθιστο, νιώθει άγχος, φόβο πολλές φορές, καταλήγοντας να νιώθει καταθλιπτικά συναισθήματα, ενώ παράλληλα μπορεί να γίνει και περισσότερο καχύποπτο προς τους άλλους. Η ζεστή αγκαλιά που δίνεται αυθόρμητα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αυτά και να βοηθήσει τα άτομα με τη νόσο να γίνουν πιο κοινωνικά και δεκτικά, καθώς θα νιώθουν πιο αποδεκτά από τους τρίτους και όχι μόνα τους...

Μαρίνα Μόσχα

Περισσότερα...
 nikos giannopoulos athens plaza
 
Υλικά
4 στήθη πάπιας
100 ml κρασόξιδο
100 ml μέλι
50 γρμ. σουσάμι
500 ml demi-glace
50 ml αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο
Αλάτι, πιπέρι
 
Εκτέλεση
Χαράζουμε τα στήθη της πάπιας με ένα μαχαίρι ως εξής: από την πλευρά που είναι το δέρμα, ελαφρώς διαγώνια και αντίθετα ώστε να σχηματιστούν μικροί ρόμβοι.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το αραβοσιτέλαιο και σοτάρουμε πρώτα από την πλευρά του δέρματος να πάρει χρώμα και στη συνέχεια από την άλλη. Κατόπιν μεταφέρουμε τα στήθη σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ώστε να μείνει ζουμερό το κρέας στο εσωτερικό του.
Αφαιρούμε τα λίπη από το τηγάνι και σοτάρουμε το σουσάμι. Σβήνουμε με το κρασόξιδο, προσθέτουμε το μέλι και την demi-glace και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα.
Όταν είναι έτοιμα τα στήθη, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα σερβίρουμε (με λαχανικά (ή ζυμαρικά της αρεσκείας μας) και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Περισσότερα...

Οι ζωγραφιές των παιδιών καθρεφτίζουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Τα περισσότερα παιδιά δεν σκέφτονται και δεν λογοκρίνουν τις ζωγραφιές και τα σχέδιά τους, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να αποτελεί στιγμιότυπο του πώς βλέπει το παιδί τον κόσμο ή τον εαυτό του. Θέλετε να γνωρίσετε λίγο καλύτερα το παιδί σας; Δείτε παρακάτω πώς συμβουλεύουν οι παιδίατροι και οι παιδοψυχολόγοι να μεταφράζετε τις ζωγραφιές του.

Παιδικές ζωγραφιές: Τι θέλουν να μας πουν;

 

Συνηθισμένες ζωγραφιές των παιδιών και πώς μεταφράζονται

Ο παιδίατρος Martin T. Stein, κάθε φορά που επισκέπτεται υγιή παιδιά άνω των 4-5 ετών τους ζητά να κάνουν μια ζωγραφιά της οικογένειάς τους να κάνει κάτι, προκειμένου να βγάλει από αυτήν συμπεράσματα που, απλά εξετάζοντας το παιδί, δεν θα προέκυπταν. Ο ίδιος συμβουλεύει τους γονείς που προτίθενται να κάνουν το ίδιο, ωστόσο, να μην υπερ-αναλύουν αυτά που βλέπουν στις ζωγραφιές των παιδιών, παρά να τις χρησιμοποιούν ως αφορμές για να ανοίξουν μαζί τους ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ενδεικτικά, δίνει τα εξής παραδείγματα:

Ένα μάτσο μπαλόνια

Η 11χρονη Άλις, η οποία δεν γνώρισε ποτέ τον μπαμπά της, συνηθίζει να ζωγραφίζει τον εαυτό της με την μαμά της, να κάνουν πράγματα μαζί. Ο Stein λέει πως η μικρή είναι ιδιαίτερα προσκολλημένη στη μητέρα της, σε σημείο που δυσκολεύεται να κάνει φίλους η ίδια. Ο ίδιος συμβούλευσε τη μητέρα της να δώσει χώρο στην μικρή και να την παροτρύνει να ανεξαρτητοποιηθεί, χωρίς φυσικά να σπάσει τον ισχυρό δεσμό τους.

Άνθρωποι που μοιάζουν με ξυλάκια

Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιούν απλά σχέδια που μοιάζουν με ξυλάκια για να απεικονίσουν ανθρώπους, ωστόσο μπορεί κανείς να βγάλει κάποια συμπεράσματα από τις εκφράσεις των σχεδίων, καθώς και από το πού βρίσκεται τοποθετημένος ο κάθε άνθρωπος και τι κάνει. Η συγκεκριμένη ζωγραφιά προέρχεται από ένα 5χρονο κορίτσι. Έχει ζωγραφίσει τη μητέρα της στα αριστερά, έπειτα τον σκύλο της οικογένειας, τον πατέρα της, τον εαυτό της και τον 8χρονο αδελφό της. Παρατηρήστε ότι η μικρή έχει κάνει τον εαυτό της πιο μεγάλο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας –αυτό συνήθως μεταφράζεται ως ισχυρή αυτοπεποίθηση! Επίσης, το γεγονός ότι τοποθέτησε τον εαυτό της ανάμεσα στον πατέρα της και τον αδερφό της δείχνει ότι έχει ήδη αναπτύξει την αίσθηση της σεξουαλικής της ταυτότητας (όπως είναι φυσιολογικό για την ηλικία της) και ασυνείδητα θέλει να βρίσκεται σωματικά και συναισθηματικά πιο κοντά στον πατέρα της (αντίστροφα τα αγόρια ηλικίας 4-6 ετών θέλουν να βρίσκονται πιο κοντά στην μητέρα τους).

Πολλές λεπτομέρειες

Το 7χρονο κορίτσι που σχεδίασε αυτή την ζωγραφιά είναι τρίδυμο και γεννήθηκε πρόωρα. Όταν ερωτήθηκε τι κάνουν οι άνθρωποι στην φωτογραφία, είπε ότι αριστερά είναι αδερφός της (ο οποίος παρουσιάζει αυτιστικά χαρακτηριστικά) και βάζει πλυντήριο, μετά είναι η μαμά της που δουλεύει στον υπολογιστή, στη μέση η ίδια απλώνει ρούχα, μετά ο μπαμπάς της που πλένει το αυτοκίνητο και τέλος η αδερφή της που πλένει τα ποτήρια. Το γεγονός ότι έχει ζωγραφίσει με πάρα πολλές λεπτομέρειες κυρίως τους γονείς της δείχνει ότι η μικρή έχει ωριμάσει ιδιαίτερα σε θέματα οπτικών και κινητικών δεξιοτήτων. Αναγνωρίζει τις διαφορές των δύο φύλων, κρίνοντας από τα ρούχα τους, ενώ η ζωγραφιά παρουσιάζει μία πολύ δεμένη οικογένεια που απολαμβάνει να μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού.

Μία τρύπα στο έδαφος

Η ζωγραφιά αυτή προέρχεται από 7χρονο κορίτσι, το οποίο πρόσφατα βρέθηκε με τους γονείς της και τον μικρότερο αδελφό της στην κηδεία του παππού της. Αυτή η ζωγραφιά έχει διάφορα αξιοθαύμαστα σημεία: Τα μικρά παιδιά διαχωρίζονται ξεκάθαρα από τους μεγάλους, τα πρόσωπά τους είναι λυπημένα, έχει σχεδιάσει τον εαυτό της και τον πατέρα της στο προφίλ, το οποίο δείχνει ότι πιθανότατα είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Επίσης, είναι ενθαρρυντικό το ότι έχει σχεδιάσει όλη την οικογένεια ενωμένη, ειδικά μπροστά σε μία τόσο δυσάρεστη στιγμή.

Ποδοσφαιρικός αγώνας

Ένα 9χρονο αγόρι σχεδίασε την οικογένειά του να απολαμβάνει ένα άθλημα. Η μαμά είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος πρόσωπο της φωτογραφίας, κάτι που δείχνει πως στο μυαλό του παιδιού εκείνη είναι η αρχηγός της «ομάδας».

Ζωγραφιά-κάτοψη

Ένα 7χρονο αγόρι ζωγράφισε την οικογένειά του να παίζει επιτραπέζιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η οπτική του ήταν «από πάνω», κάτι που σημαίνει ότι το παιδί έχει πολύ ανεπτυγμένη οπτική-χωρική δεξιότητα. Τα παιδιά με αυτό το χαρακτηριστικό έχουν συνήθως καλλιτεχνική φύση και είναι ικανά στα παιχνίδια και στα παζλ. Η οικογένεια παίζει στο σπίτι, κάτι που δείχνει ότι τα μέλη της είναι δεμένα μεταξύ τους. Επίσης, το γεγονός ότι έχει βάλει τον εαυτό του στην κορυφή του τραπεζιού και την υπόλοιπη οικογένεια γύρω από αυτό δείχνει ότι νιώθει να είναι ο «ισχυρός» της οικογένειας.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά στις ζωγραφιές των παιδιών

Όταν οι ζωγραφιές των παιδιών είναι βίαιες

Αν το παιδί ζωγραφίζει ανθρώπους να χτυπούν ο ένας τον άλλον ή κάποιο ζώο που έχει πεθάνει, οι ειδικοί λένε πως καλό είναι ο γονιός να ρωτά το παιδί γιατί έκανε μια τέτοια ζωγραφιά. Πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας (μπορεί το παιδί απλά να επηρεάστηκε από κάποια παιδική ταινία), αλλά ίσως και να είναι ταραγμένο για κάποιον λόγο, οπότε καλό είναι να κουβεντιάσετε μαζί του.

Όταν το παιδί χρησιμοποιεί κυρίως μαύρο και κόκκινο χρώμα

Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι τα χρώματα αυτά έχουν συγκεκριμένο νόημα, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Το μαύρο συχνά υποδεικνύει κατάθλιψη, αίσθημα απελπισίας ή περιορισμού. Το κόκκινο μπορεί να υποδεικνύει θυμό ή επιθετικότητα. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αν το παιδί χρησιμοποιεί τα χρώματα αυτά μόνο περιστασιακά.

Όταν το παιδί σχεδιάζει με ασυνήθιστο τρόπο την οικογένεια

Αν το παιδί ζωγραφίζει την οικογένειά του αλλά αφήνει έξω κάποιο μέλος της ή αν τοποθετεί τον εαυτό του μακριά από τους υπόλοιπους, αυτό μπορεί να υπονοεί κάποιο πρόβλημα στην οικογένεια. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, οι ζωγραφιές των παιδιών πολύ συχνά προβάλλουν πότε κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι.

Ζωγραφιές και συναισθήματα

Οι ειδικοί (*Koppitz -1968, 1984) λένε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία στις παιδικές ζωγραφιές μεταφράζονται ως συγκεκριμένα συναισθήματα. Για παράδειγμα:

Παρορμητικότητα – όταν η ζωγραφιά έχει:

Ανολοκλήρωτα μέρη
Έντονες ασυμμετρίες στα μέλη του σώματος των ανθρώπων
Μεγάλα σχήματα στα σώματα
Όχι λαιμός στα σώματα

Ανασφάλεια και ανεπάρκεια –όταν η ζωγραφιά έχει:

Λοξά σχέδια ανθρώπων
Πολύ μικρά κεφάλια
Κομμένα χέρια
Τερατώδεις μορφές ανθρώπων
Όχι χέρια ή πόδια

Άγχος –όταν η ζωγραφιά έχει:

Σκίαση στο πρόσωπο ή/και το σώμα
Πόδια πιεσμένα μεταξύ τους
Όχι μάτια
Σύννεφα, βροχή ή πουλιά που πετούν

Ντροπή ή δειλία – όταν η ζωγραφιά έχει:

Μικροσκοπική φιγούρα του ίδιου του παιδιού
Κοντά χέρια
Χέρια κολλημένα στο σώμα
Όχι μύτη ή στόμα

Θυμός – όταν η ζωγραφιά έχει:

Αλλήθωρα μάτια
Δόντια
Μακριά ή μεγάλα χέρια
Γυμνές φιγούρες ανθρώπων με εκτεθειμένα γεννητικά όργανα

 
Περισσότερα...

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να ρίξει την κακή χοληστερίνη (χοληστερόλη) LDL ακόμα και 40% μέσα σε ένα μήνα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό και δεν μπορεί να αποδοθεί με τις σημερινές γνώσεις σε συγκεκριμένα συστατικά που περιέχει το μήλο. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οφείλεται στις πολυφαινόλες του μήλου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως φάνηκε, η φύση αποδεικνύεται ισχυρότερη από τα υποκατάστατά της: μια ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκαν συμπληρώματα με πολυφαινόλες – το κύριο αντιοξειδωτικό που περιέχουν τα μήλα – έριξε κάπως τη χοληστερίνη αλλά όχι στον θεματικό βαθμό που παρατηρήθηκε με την κατανάλωση του φυσικού μήλου.

Μόλις ένα μήλο την ημέρα

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από έναν όμιλο μηλοπαραγωγών και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Functional Foods», έγινε σε άτομα ηλικίας 40 ως 60 ετών, τα οποία δεν κάπνιζαν, δεν συνήθιζαν να τρώνε μήλα περισσότερες από δυο φορές τον μήνα ενώ δεν έπαιρναν και κάποιο συμπλήρωμα με πολυφαινόλες ή κάποιο άλλο φυτικό εκχύλισμα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: οι εθελοντές της πρώτης ομάδας έφαγαν ένα μήλο την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες, εκείνοι της δεύτερης πήραν ένα συμπλήρωμα με πολυφαινόλες για το ίδιο διάστημα ενώ εκείνοι της τρίτης πήραν ένα εικονικό φάρμακο. Μετά το τέλος του πειράματος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η LDL χοληστερίνη όσων έφαγαν μήλα είχε μειωθεί έως και κατά 40%, Κάποια μείωση, αλλά αισθητά μικρότερη, εμφάνισαν και όσοι πήραν συμπληρώματα με πολυφαινόλες ενώ όσοι πήραν το εικονικό φάρμακο δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στα επίπεδα της LDL χοληστερίνης.

«Είδαμε τεράστια επίδραση στην αποτροπή της οξείδωσης της LDLχοληστερίνης με μόλις ένα μήλο την ημέρα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Ντι Σιλβέστρο, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Όπως υπογράμμισε, η διαφορά που διαπιστώθηκε ήταν παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται μεταξύ ανθρώπων με φυσιολογικές αρτηρίες σε σχέση με όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Μήλο και πολυφαινόλες

Μια εξήγηση για την εντυπωσιακή δράση του μήλου στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερίνης εντοπίζεται στις πολυφαινόλες, αυτή όμως δεν είναι αρκετή όπως αναφέρει ο κ. Ντι Σιλβέστρο. «Νομίζουμε ότι οι πολυφαινόλες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, προσπαθήσαμε όμως να τις απομονώσουμε χρησιμοποιώντας την ποσότητα που θα έπαιρνε κάποιος τρώγοντας ένα μήλο την ημέρα και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια» υπογράμμισε.

 

«Διαπιστώσαμε ότι τα εκχυλίσματα πολυφαινολών παρουσίαζαν μια μετρήσιμη επίδραση, όχι όμως τόσο ισχυρή όσο αυτό καθαυτό το μήλο» πρόσθεσε ο ειδικός. «Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες ουσίες στο μήλο που συνεισφέρουν σε αυτή την επίδραση είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο ότι αυτές οι βιοδραστικές ουσίες δείχνουν να απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται από τις τροφές».

Η ομάδα του κ. Ντι Σιλβέστρο διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση μήλων είχε κάποια επίδραση και στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σάλιο, κάτι το οποίο ίσως έχει σημασία για την υγεία του στόματος και των δοντιών. Ο καθηγητής σκοπεύει να εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα σε προσεχή μελέτη.

Περισσότερα...

Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ   343   ΑΧΑΡΝΑΙ        2103313699

AG 1AG2AG6AG7AG 3AG 3AG 8AG 9AG 10AG 11

Περισσότερα...

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…