Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Τι να φταίξω; Μήπως το ζήτησα; Αν είχα τον έλεγχο του χρόνου, θα τον πάγωνα στα 15 και θα ζούσα παντοτινά μέσα στην ανέμελη φούσκα της εφηβείας των 90s – εγώ, οι φίλοι μου, τα τσιγάρα και οι αναπτήρες μας. Εμείς κι οι έρωτες μας, και ένα χιλιοφορεμένο, ξεβαμμένο μπλου τζην, παντιέρα της εφηβικής μας επανάστασης, η οποία διεξάγεται με ή χωρίς αιτία, κυρίως χωρίς.

Δεν φταίω λοιπόν που μεγαλώνω. Δεν φταίω, γιατί δεν θέλω να μεγαλώσω. Θέλω τα χρόνια μου να κινούνται σε αργή κίνηση, μα εγώ μέσα σ’ εκείνα σαν αστραπή. Θέλω να χωρέσω όσες πιο πολλές εμπειρίες μπορώ μέσα σ’ αυτή την τόσο όμορφη ζωή. Θέλω να κάνω όλα τα ‘θέλω’ μου πράξη, να τα μετουσιώσω, να τα βροντοφωνάξω στο σύμπαν για να μου απαντήσει το τελευταίο πίσω, και να μην τα αφήσω σαν ασθενικούς ψίθυρους προς αυτό.
Θέλω χρόνο για όλα αυτά.

Κανένα αγαθό στον κόσμο δεν έχει τόση αξία όσο ο χρόνος. Κι όμως, η πλειονότητα του κόσμου τοποθετεί την έννοια της αξίας αλλού – στο χρήμα και στα αγαθά που αυτό τους εξασφαλίζει. Νιώθουν ευτυχισμένοι βλέποντας το τραπεζικό τους υπόλοιπο να γεννάει ψηφία, το σπίτι τους να μεγαλώνει σε τετραγωνικά, και το αμάξι τους σε κυβισμό. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζουν, είναι ότι θυσιάζουν κάτι ανεκτίμητο για να αποκτήσουν όλα αυτά τα, κατά τη γνώμη τους, πολύτιμα αγαθά – τον χρόνο τους. Παρερμηνεύουν το ρητό ‘ο χρόνος είναι χρήμα’ διαβάζοντας το σαν ‘ο χρόνος παράγει χρήμα’. Έλα όμως που ο χρόνος Ο ΙΔΙΟΣ είναι χρήμα – χρήμα για την καρδιά και την ψυχή.

Ο πλούτος ο πραγματικός δεν ορίζεται από ένα παχουλό πορτοφόλι μα από μια εύπορη καρδιά.

Μπορεί να μην έχουμε την επιλογή να μη μεγαλώσουμε, μα έχουμε μια άλλη επιλογή, εξίσου καίρια – τι να κάνουμε με τον περιορισμένο χρόνο που μας δώρισε ο Θεός. Αν αξιοποιήσουμε σωστά αυτόν τον χρόνο, αν σταματήσουμε να τον μετράμε με τις συμβατικές μονάδες μέτρησης – λεπτά, ώρες, μέρες, χρόνια – και αρχίσουμε να τον βλέπουμε σαν ένα μεγάλο ανθολόγιο στιγμών, τότε η ζωή θα αρχίσει να μας φαίνεται πιο μεγάλη, αφού η καρδιά μας θα έχει συντονιστεί στη συχνότητα του αιώνιου παιδιού. Όσο μικρά κι αν προσπαθήσεις να κάνεις τα κομμάτια του χρόνου στην προσπάθεια σου να τον επιβραδύνεις, να θυμάσαι πως η στιγμή διαρκεί πιο λίγο κι από nanosecond, και είναι πιο μικρή ακόμη κι από κόκκο άμμου σε κλεψύδρα, πιο μικρή κι από έναν κόκκο χρόνου. Ζώντας τη ζωή σου σε στιγμές παρά σε συμβατικές μονάδες χρόνου, σου εξασφαλίζει μια αγέραστη καρδιά.

Βιβλία, ταινίες, μουσική, έρωτας, εκδρομές, κρασί, φίλοι, μια βόλτα στο πάρκο ένα ανοιξιάτικο απόγευμα – όλα τους αντιγηραντικά συμπληρώματα για την καρδιά, ιδανικά συστατικά για όμορφες στιγμές.

Υπερβολική δουλειά, άγχος, ρουτίνα, νεύρα, γκρίνια – όλα τους εχθροί της στιγμής. Η ζωή είναι μια υπεραγορά συναισθημάτων κι εμείς καθημερινοί καταναλωτές των τελευταίων, οπόταν η επιλογή είναι στο χέρι μας, ή μάλλον, στην καρδιά μας. Είμαστε ό,τι βιώνουμε, κι αυτό που ακριβώς βιώνουμε, είτε μας κάνει να νιώθουμε νέοι και ζωντανοί, είτε γερασμένοι και κουρασμένοι, γι’ αυτό πρέπει να βιώνουμε όμορφες κι ευτυχισμένες στιγμές, για να παγώνουμε τον χρόνο και, μαζί του, και τα νιάτα μας.

Δεν φταίμε εμείς που μεγαλώνουμε, γιατί είναι αναπόφευκτο. Θα φταίμε όμως αν δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό, αν παραδοθούμε στον χρόνο χωρίς μάχη, αν αφήσουμε τις γκρίζες τρίχες και τις ρυτίδες να μας κάνουν να νιώθουμε πως μεγαλώσαμε. Τίποτα δεν μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε γερασμένοι αν δεν το αφήσουμε, αν κάνουμε την καρδιά μας αιχμή του συναισθηματικού μας δόρατος και πολεμήσουμε όλα εκείνα που διαβρώνουν καθημερινά τη ζωή και τον χρόνο μας, όλα εκείνα τα αχρείαστα, τα περιττά, τα πολύ μικρά που δεν αξίζουν τη σημασία μας και δεν ανήκουν στις στιγμές μας, μα που αναπόφευκτα κάποιες φορές πέφτουμε στην παγίδα να ασχοληθούμε μαζί τους και, έτσι, να χάσουμε χρόνο. Πολύτιμο χρόνο. Ανεκτίμητο χρόνο. Στιγμές.

Δεν φταίω εγώ, φταίει η ζωή που είναι μικρή. Έτσι λέμε. Μπορεί η διάρκεια της ζωής να είναι συγκεκριμένη, το μέγεθος της όμως είναι υποκειμενικό. Η ζωή είναι μικρή ΜΟΝΟ αν την εκλάβουμε έτσι. Ο καθένας μας βλέπει κι ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τον δικό του, ξεχωριστό φακό, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν οι οπτιμιστές, οι πεσιμιστές, και οι πραγματιστές – κάθε ένας από αυτούς ερμηνεύει τον χάρτη που ονομάζεται ‘ζωή’ με διαφορετικά εργαλεία. Εκείνοι που τείνουν να βλέπουν τη ζωή ως μεγάλη παρά ως μικρή, είναι οι οπτιμιστές. Ξέρεις πως το καταφέρνουν; Ζουν! Ναι, έτσι απλά – ζουν, στ’ αλήθεια! Κάνουν πράγματα που τους ξυπνάνε σαν ανθρώπους, κι όταν είσαι ξύπνιος στη ζωή, αντιλαμβάνεσαι κάθε της χτυποκάρδι, κάθε παλμό, κάθε στιγμή. Όταν είσαι ξύπνιος, ζεις, κι όταν ζεις, ο χρόνος αντιλαμβάνεται πως τον σέβεσαι, κι αυτός με τη σειρά του σταματά να τρέχει τόσο γρήγορα, ρίχνει ταχύτητα, περπατά, μπουσουλά και, στο τέλος, μένει σχεδόν ακίνητος, ακίνητος για σένα, για να εντρυφήσεις στις όμορφες στιγμές που κρύβονται μέσα του. Το να είσαι ξύπνιος στη ζωή κερδίζεται, δεν χαρίζεται – πρέπει να παλέψεις για να ξυπνήσεις, για να νιώσεις ζωντανός.

ΝΤΡΙΓΚ, ΝΤΡΙΓΚ – ώρα να ζήσεις!

Γράφει ο Σπύρος Γιασεμίδης 

Περισσότερα...
 
 

Βιογραφία
Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια  που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.

Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.

Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.

Περισσότερα...

Δυο άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι όταν μπορούν να διατηρήσουν την ουσία της αγάπης τους και το σεβασμό ο ένας για τον άλλο ζωντανά όταν έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Οι σχέσεις δεν είναι ποτέ εύκολες κι απαιτούν πολλά περισσότερα από την αγάπη για να αντέξουν ή ακόμη και για να διαρκέσουν για μια ζωή.

Αν και δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να διατηρηθεί η ευτυχία που ένα ζευγάρι μοιράζεται, ο Mark Goulston, ένας ψυχίατρος, σύμβουλος και διεθνής ομιλητής, αποκάλυψε στην εφημερίδα Psychology Today τις 10 καλές συνήθειες που έχουν τα υγιή ζευγάρια και περιέγραψε πώς κάθε συνήθεια δυναμώνει το συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στους συντρόφους σε μια σχέση.

Να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα

Όταν η σχέση σας είναι στην αρχή, είναι φυσιολογικό να θέλετε να πηγαίνετε μαζί για ύπνο και να μοιράζεστε αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές ως το τέλος της ημέρας. Το να κρατάτε αυτήν τη συνήθεια ζωντανή, καθώς τα χρόνια περνούν, αποτελεί ένα από τα μυστικά για μια δυνατή σχέση και για τη διατήρηση της ευτυχίας.

Ο Goulston ανέφερε ότι ο διάλογος και η σωματική επαφή, όταν πηγαίνετε και οι δυο μαζί για ύπνο, βελτιώνουν την επικοινωνία και των δυο σας και βοηθούν στη διατήρηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

2-eftixismeno-zevgari

Να αναπτύξετε κοινά ενδιαφέροντα

Όταν ένα ζευγάρι συναντιέται για πρώτη φορά, μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι έχει πολύ λίγα κοινά ενδιαφέροντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ταιριάζουν: αντιθέτως, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία και για τους δυο να ξεκινήσουν να κάνουν πράγματα μαζί και να ξεφύγουν από τη συνηθισμένη ρουτίνα.

Επίσης, για να μην γίνει η σχέση πολύ συνεξαρτώμενη, είναι σημαντικό ο καθένας να σέβεται το χώρο του άλλου και  κάθε άτομο να έχει τις δραστηριότητες που θέλει για τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης: 7 σημάδια που αποκαλύπτουν την απιστία ενός συντρόφου

Να περπατάτε  χέρι-χέρι

Παρόλο που αγνοείται συχνά, το κράτημα των χεριών μπορεί να οδηγήσει σε μια μοναδική επικοινωνία ανάμεσα σε σας και στο σύντροφό σας. Η επαφή χέρι με χέρι παράγει ευχάριστα συναισθήματα που ευνοούν τη διατήρηση της ευτυχίας σε μια σχέση.

Ο Goulston συστήνει πάντα το περπάτημα δίπλα-δίπλα και το κράτημα χεριών, αντί το ένα άτομο να προχωρά μπροστά ενώ το άλλο ακολουθεί από πίσω, επειδή προχωράει πιο αργά ή σταματά για να κοιτάξει κάτι.

3-kratima-xerion

Να μάθετε να εμπιστεύεσθε και να συγχωρείτε

Η ένωση ενός ζευγαριού μπορεί να απειληθεί από διαφωνίες, λογομαχίες, καυγάδες, παρεξηγήσεις, θυμό κι άλλους παράγοντες που φαίνονται να μην έχουν λύση όσο διαρκούν.

Για να μην επηρεασθεί η ευτυχία σας, πρέπει να μάθετε να μιλάτε ο ένας στον άλλο και να ελέγχετε τα αρνητικά σας συναισθήματα πριν επιτεθείτε με σκληρές λέξεις ή κάνετε κάτι που ξέρετε ότι θα το μετανιώσετε.

Ο καλύτερος τρόπος προς τα μπρος είναι να αποφεύγετε τα ξεσπάσματα και να προσπαθείτε να συγχωρείτε και  να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο. Αυτά τα δυο συστατικά σχηματίζουν τα θεμέλια μιας μακροχρόνιας σχέσης.

Να εστιάζετε στις αρετές του ζευγαριού

Το να φέρνετε στην επιφάνεια τις αδυναμίες του συντρόφου σας δεν είναι υγιές και το μόνο πράγμα που θα κάνει αυτό είναι να καταστρέψει τη σχέση σας.

Είναι σημαντικό να εστιάζετε στις αρετές και των δυο σας σαν μια μονάδα και να προσπαθείτε να δίνετε έμφαση σε αυτές όσο συχνά είναι εφικτό. Αν ρίχνετε μια ματιά στις καλές πτυχές της σχέσης σας, θα δείτε ότι είναι γεμάτη θετική ενέργεια και θα αποφεύγετε τους περιττούς καυγάδες.

Να δίνετε αγκαλιές για να ξαναείστε μαζί

Η δύναμη μιας αγκαλιάς είναι απίστευτη κι ακόμη περισσότερο όταν δίνεται σε ένα σύντροφο. Σύμφωνα με τον ειδικό: «το δέρμα θυμάται τα καλά αγγίγματα» (αγάπη) «τα άσχημα αγγίγματα» (εκμετάλλευση) και το «κανένα άγγιγμα» (παραμέληση).

Προφανώς, οι χαρούμενες σχέσεις έχουν άφθονα «καλά αγγίγματα», τα οποία δίνονται μετά από μια σκληρή μέρα στη δουλειά, για παράδειγμα, κατά την επιστροφή από μια μακρά απουσία ή ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση.

4-paidia

Να λέτε «σ’ αγαπώ» και «καλημέρα» κάθε μέρα

Για να αρχίσετε τη μέρα σας όσο το δυνατό καλύτερα και να αναπτύξετε αξίες  όπως η υπομονή, ο σεβασμός και η στοργή, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να επαναλαμβάνετε κάθε μια από αυτές τις δυο φράσεις κάθε πρωί. Ενώ όλα πρέπει να αποδεικνύονται με πράξεις, η ισχύς αυτών των λέξεων δίνει δύναμη και θάρρος  και με αυτές ανανεώνετε τους όρκους σας ξανά και ξανά.

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: 5 αρετές που  θα πρέπει να έχει η σχέση

Να λέτε καληνύχτα

Αντίστοιχα, το να λέτε «καληνύχτα» σας βοηθάει να κλείσετε την ημέρα σας με τον καλύτερο τρόπο, δείχνοντας ότι θέλετε το καλύτερο για το σύντροφό σας παρά τις δυσκολίες της μέρας σας, το πόσο κουρασμένοι είστε ή τα ενδεχόμενα προβλήματα που βαραίνουν τη σκέψη σας.

Να τηλεφωνείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Σύμφωνα με τον Goulston, όσο οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις ή τα γραπτά μηνύματα δεν παίρνουν τη μορφή ελέγχου προς το σύντροφό σας, τα καθημερινά τηλεφωνήματα μπορούν να γίνουν μια συνήθεια που κρατά τα μέλη ενός ζευγαριού κοντά ακόμη κι όταν δεν μπορούν σωματικά να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο.

5-tilefonima

Να είστε περήφανοι που δείχνετε ζευγάρι

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν την τάση να δείχνουν την αγάπη τους στον κοινωνικό τους περίγυρο ακόμα κι όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Χωρίς να προσβάλουν εκείνους που βρίσκονται γύρω τους, τα ευτυχισμένα ζευγάρια μπορούν να κρατιούνται χέρι-χέρι και να δώσουν μια αγκαλιά, ένα φιλί ή ένα άλλο σημάδι στοργής για να δείξουν στον κόσμο ότι έχουν μια ιδιαίτερη επικοινωνία.

Περισσότερα...

άνε και τα νησάκια και οι βόλτες με καράβι , με σκάφος , με παρέες … Τώρα μετράμε τα πάντα. Τη βενζίνη , τα διόδια, τα εισιτήρια, το φαγητό, τη διαμονή, και φυσικά τα αγαθά που καλό θα ήταν να φέρουμε μαζί μας πίσω κατά την επιστροφή.

Ανήκω στη γενιά που διαλέγαμε προορισμό και σχεδιάζαμε πότε και πόσες μερες θα διαθέταμε για το καλοκαίρι. Που όταν ” έβγαινε” τριήμερο, το “σκάγαμε” , τις 4 από τις 3 μέρες…
Ακόμα ακόμα που προγραμματίζαμε ταξίδια στο εξωτερικό.

Τώρα όλα άλλαξαν. Σταδιακά μεν. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Σταδιακά μας μείωσαν, μας αφαίρεσαν, μας επαναπρογραμμάτισαν και επαναλειτουργούμε υπό νέες συνθήκες. Τίποτα δεν ήρθε απότομα, όπως τίποτα δεν ήρθε από μόνο του. Στρώσαμε το χαλί και πάνω του πάτησε όλο αυτό που ονομάσαμε “κρίση”.

Και φτάσαμε σε ένα σημείο που μέρη όπως το χωριό με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που αποτελούσε μια οικογενειακή υποχρέωση , μια επετειακή συνήθεια, να είναι πια, «in» και «must» , και προνόμιο και ζηλευτή δυνατότητα.

” θα πας στο χωριό σου;” σε ρωτούν με θαυμασμό σχεδόν, οι φίλοι σου που δεν έχουν γνωρίσει παππού ή γιαγιά σε μέρος έξω από την πόλη. Που οι δικοί τους έτρεξαν στην πρωτεύουσα γιατί η αγροτιά είναι σκληρή, γιατί μια θέση σε ενα γραφείο, σε μια δημόσια υπηρεσία , ήταν πολύ πιο ασφαλές, πιο προσιτό και εύκολο να το πετύχουν και να χτίσουν τις ζωές τους γύρω του.

Άδειασαν τα χωριά (ας μην ανοίξουμε αυτή την πληγή) και γέμισαν οι πόλεις.
Οι στέγες ήρθαν πιο κοντά αλλά οι καρδιές απομακρύνθηκαν. Βγαίνεις στο δρόμο της γειτονιάς σου και δεν ακούς εύκολα ” καλημέρα”.

“Έρχεστε οι Αθηναίοι για διακοπές και πρέπει να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες” . Παραπονούνται γλυκά, τα αδέρφια, τα ξαδέρφια, εκείνοι που διάλεξαν και παρέμειναν πίσω. Αυτά είναι όντως από άδικο έως εκνευριστικό. Σημασία όμως έχει, ότι οι αγκαλιές ανοίγουν και η βαθύτερη έννοια του όρου “οικογένεια” , του χαρακτηρισμού “σπίτι” παίρνουν σάρκα και οστά και αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο.

Γυρίσαμε πίσω από ανάγκη. Αλήθεια όμως, από ανάγκη πραγματική ή από τον καλά κρυμμένο πόθο της επιστροφής στις ρίζες μας;

Χωριό. Μια παιδική ανάμνηση με ατελείωτες ώρες ποδηλάτου, μια γεύση σταφυλιού η ροδάκινου, ερωτήσεις : ” τίνος είσαι εσύ” και χαμόγελα, μυρωδιές νυχτολούλουδου και θάλασσας.

Φωνές και γέλια , μουσικές και συζητήσεις, πολιτικές αναλύσεις , καυγάδες και μονιάσματα… Αντιδράσεις και συμπεριφορές χαμένες ή καλά κρυμμένες στις πόλεις , που ευτυχώς οι λιγοστοί κάτοικοι των χωριών φυλάσσουν και διαιωνίζουν κρατώντας με αυτό τον τρόπο ζωντανή την Ελλάδα των εθίμων και των παραδόσεων.

Το λες έτσι, το λες και αλλιώς. Τελικά η κρίση μας έκανε να επιστρέψουμε στα χωριά για καλό ή για κακό;

ThinkingPeople.gr

Περισσότερα...

Το ανθρώπινο σώμα, η τελειότερη μηχανή όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν έχει τόσες πολλές λειτουργίες και δυνατότητες που πολλές από αυτές δεν έχει τύχει να τις μάθουμε.

Δείτε παρακάτω μερικές αρκετά ενδιαφέρουσες...

  1. Η μύτη μας μπορεί να θυμάται 50.000 διαφορετικές μυρωδιές.
  2. Οι άνθρωποι χάνουν περίπου 600.000 σωματίδια δέρματος κάθε ώρα.
  3. Ένας ενήλικος άνθρωπος αποτελείται από περίπου 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 άτομα.
  4. Ένα μωρό έχει 60 περισσότερα οστά από έναν ενήλικα.
  5. Ένας μέσος άνθρωπος παράγει περίπου 25.000 λίτρα σάλιο κατά τη διάρκεια της ζωής του, αρκετό για να γεμίσει δύο πισίνες.
  6. Όλοι έχουμε μικροσκοπικά ακάρεα που ζουν στις βλεφαρίδες μας.
  7. Τα αυτιά και η μύτη δε σταματούν ποτέ να μεγαλώνουν.
  8. Όπως ακριβώς συμβαίνει με το δαχτυλικό μας αποτύπωμα, ο καθένας έχει επίσης ένα μοναδικό αποτύπωμα γλώσσας.
  9. Όταν είμαστε ξύπνιοι, ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει έναν μικρό λαμπτήρα.
  10. Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει περίπου 10 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα.
Περισσότερα...

Ο Γιωρίκας είναι ένας έμπορος επίπλων και έφτασε στην Γαλλία για επαγγελματικό ταξίδι.

Εκεί στο ξενοδοχείο που διέμενε γνώρισε μια πολύ όμορφη Γαλλίδα. Όμως το πρόβλημα ήταν ότι αυτός μιλούσε μόνο αγγλικά και η άλλη μόνο γαλλικά έτσι ήταν αδύνατο να συνεννοηθούν με τα λόγια.

Έτσι αυτός έβγαλε ένα μπλοκάκι και ένα στυλό και ζωγράφισε ένα ταξί. Αυτή του χαμογέλασε και πήραν ένα ταξί και πήγαν μια βόλτα σε ένα πάρκο.

Αργότερα ζωγράφισε ένα τραπέζι σε ένα εστιατόριο και ένα ερωτηματικό από δίπλα, αυτή συμφώνησε και έτσι πήγαν και για δείπνο.

Μετά το δείπνο, ζωγράφισε δυο χορευτές και αυτή ενθουσιάστηκε.

Όλο το βράδυ γυρνούσαν στα κλαμπ και όταν ξημερώματα πια γύρισαν στο ξενοδοχείο, η Γαλλίδα του ζήτησε το μπλοκάκι. Αυτός της το έδωσε και αυτή ζωγράφισε ένα μεγάλο κρεβάτι και ένα ερωτηματικό και του το έδειξε χαμογελώντας με νόημα…

Από τότε πέρασαν δυο μήνες και ο Γιωρίκας ακόμη αναρωτιέται πως κατάλαβε η Γαλλίδα ότι ήταν έμπορος επίπλων...

Περισσότερα...

Έφυγε από την ζωή στις 11/7/2018 η Αγγελική Γιαννόπουλου σύζυγος του Μιλτιάδη (καγιάνα) ετών 82. Η κηδεία της θα γίνει στις 12/7/2018 και ώρα 11π. μ στο νεκροτοφείο Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι Ο Σύλλογος εκφράζει τις συμπάθειες στην οικογένεια της 

Περισσότερα...

Έφυγε από την ζωή στις 5/7/2018 ο Βασίλης Αγγελόπουλος (Τριγώνης) Η κηδεία του θα γίνει στης 6/7/2018 στο  χωριό

Ο Σύλλογος του χωρίου εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Περισσότερα...

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής ενός σύγχρονου ανθρώπου. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά είναι συνηφασμένα με την υγεία της καρδιάς αλλά η δράση τους δε περιορίζεται μόνο εκεί. Υπάρχουν 9 καταπληκτικά οφέλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από τους πολύ νέους εώς τους υπερήλικες. Από καλή υγεία, την αντιμετώπιση φλεγμονών μέχρι έλεγχο του βάρους. 
Διαβάστε το παρακάτω μας άρθρο και θα συμφωνήσετε πως πρόκειται για ένα σούπερ συμπλήρωμα διατροφής που αξίζει να δοκιμάσετε.

Αυξημένη πρωτεϊνική σύνθεση

Τα καλύτερα νέα για όλους όσους κάνουν γυμναστική και ειδικά προπόνηση ενδυνάμωσης. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά είναι κυρίως γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν καθώς και για την υγεία της καρδιάς. Παίζουν όμως καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης το οποίο και είναι ο βασικός πυλώνας της μυϊκής ανάπτυξης. Από τα 2 πιο σημαντικά Ωμέγα 3 λιπαρά, τα DHA και EPA, τα EPA έχουν το βασικό ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνης.
Η συγκεκριμένη δράση εκδηλώνεται όταν τα Ωμέγα 3 συνδυαστούν με αμινοξέα ή κατανάλωση υψηλής ποιότητας πρωτεϊνης, όχι όταν καταναλωθούν από μόνα τους. Στην πραγματικότητα οι έρευνες έδειξαν αύξηση πρωτεϊνικής σύνθεσης εώς και 30% (!!!) όταν συνδυαστούν τα Ωμεγα 3 λιπαρά με αρκετές ποσότητες πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέα σε σχέση με αμινοξέα ή πρωτεϊνη μεμονομένα. Τα αποτελέσματα των ερευνών διαπιστώθηκαν τόσο σε νέους, όσο και σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες [1]

Μειώνουν σημαντικά τη διάσπαση και τον καταβολισμό πρωτεϊνης.

Η μυϊκή ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της πρωτεϊνικής σύνθεσης από τη μία και τον καταβολισμό της πρωτεϊνης από την άλλη. Με άλλα λόγια ένα ισοζύγιο που μας δείχνει αν αποκτούμε ή χάνουμε μυϊκή μάζα. Ο καταβολισμός της πρωτεϊνης ρυθμίζεται από μια ξεχωριστή διαδικασία σε σχέση με τη μυοσύνθεση. Τα αποτελέσματα των ερευνών καταδεικνύουν ότι τα Ωμέγα 3 και ειδικότερα τα EPA μειώνουν τον πρωτεϊνικό καταβολισμό. Με άλλα λόγια τα EPA παίζουν 2 διαφορετικούς ρόλους στη μυϊκή ανάπτυξη. Από τη μία συνεισφέρουν καταλυτικά στη μυοσύνθεση και από την άλλη επιβραδύνουν ή αποτρέπουν τη μυόλυση με 2 διαφοερτικούς μηχανισμούς στο μυϊκό μεταβολισμό.  

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό να απέχεις από τη γυμναστική σου, τη διατροφή σου και τις καθημερινές σου δραστηριότητες λόγω ασθένειας ή γρίπης. Αυτός είναι ένας άλλος τομέας που τα ιχθυέλαια παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι επιδόσεις, τόσο σε αθλητικό επίπεδο όσο και στην καθημερινότητα. Έχει αποδειχτεί ότι τα  ιχθυέλαια ενισχύουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία με τη σειρά τους παίζουν καταλυτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυξάνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα περιττά κιλά (παραπάνω από 5) και συγκεκριμένα το υποδόριο λίπος μπλοκάρει την ικανότητα του σώματος να διαχειριστεί σωστά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Συγκεκριμένα διαταρράσεται η "ευαισθησία στην ινσουλίνη" τόσο στο μυϊκό σύστημα όσο και στο λιπώδη ιστό. Η λήψη Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έδειξε ότι βελτιώνεται η ευαισθησία της ινσουλίνης, χωρίς όμως ο ακριβής μηχανισμός να είναι ξεκάθαρος. [3]

Καλύτερη μεταφορά μικροθρεπτικών συστατικών σε κυτταρικό επίπεδο.

Αυξημένη πρόσληψη Ωμέγα 3 λιπαρών έδειξε ότι αλλάζει τη σύσταση των κυτταρικών μεμβρανών. Μεγαλύτερο ποσοστό Ωμέγα 3 λιπαρών στις κυτταρικές μεμβράνες διευκολύνουν την είσοδο θρεπτικών συστατικών μέσα στο κύτταρο. Το ποσοστό των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στις κυτταρικές μεμβράνες μπορεί να μετρηθεί εύκολα με τεστ αίματος δακτύλου ή με εξέταση σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Αύξηση μεταβολισμού.

Η ικανότητα των Ωμέγα 3 λιπαρών να αυξάνουν το μεταβολισμό είναι πιο πολύ θεωρητική σε αυτό το σημείο. Πέραν τούτου, καθώς τα Ωμέγα 3 αυξάνουν την ροή των θρεπτικών συστατικών εντός του κυττάρου βελτιώνονται όλες οι όλες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρο και αυξάνεται ο κυτταρικός μεταβολισμός..

Μείωση φλεγμονών.

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά είναι γνωστά για τα οφέλη στην υγεία της καρδιάς. Αυτό οφείλεται ως ένα μεγάλο βαθμό στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν. Η λήψη καλής ποιότητας ιχθυελαίων σε σωστές ποσότητες έχουν σημαντική επίδραση στην εκδήλωση φλεμονών. Για παράδειγμα σε μια μελέτη που χρησιμοποιήθηκαν αιματολογικές εξετάσεις, η λήψη DHA & EPA άλλαξε την έκφραση 1040 γονιδίων (!!!!) οδηγώντας σε μειωμένη εκδήλωση των γονιδίων που σχετίζονται με τις φλεγμονές και τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας [4]. Σκεφτείτε λίγο το εξής: η λήψη ιχθυελαίων σε καθημερινή βάση έχει θετική επίδραση σεπερισσότερα από 1000 γονίδια που σχετίζονται έμεσα ή άμεσα με τις φλεγμονές.

Μείωση των τριγλυκεριδίων.

Εάν η διατροφή που ακολουθείτε είναι στα πλαίσια του παρόντος άρθρου τα τριγλυκερίδιά σας θα πρέπει να είναι υπό έλεγχο. Ο λόγος είναι ότι τα EPA ενδέχετε να συμβάλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Εάν η διατροφή σας δεν συμπεριλαμβάνει τακτικά ψάρια (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) ή ωμούς ξηρούς καρπούς η λήψη συμπληρωμάτων με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα σίγουρα θα βελτίωνε το λιπιδαιμικό προφίλ. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο lifestyle χωρίς υπερβολές και ακρότητες και μια διατροφή με μειωμένη πρόσληψη λευκών υδατανθράκων (αλεύρι, ζάχαρη, λευκό ρύζι)

Υγεία του εγκεφάλου.

Τα DHA φαίνεται πως παίζουνε σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Τα DHA περνούν από τη μητέρα στο αγέννητο μωρό της παίζοντας σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε όλα τα στάδια της κύησης. Αρκετές μελέτες έδειξαν σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη των παιδιών στα πρώτα στάδια της ηλικίας τους από μητέρες που έπαιρναν ιχθυέλαια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σε σχέση με μητέρες που δεν έπαιρναν. Για παράδειγμα στην ηλικία των 2,5 ετών τα βρέφη από μητέρες που λάμβαναν ιχθυέλαια είχαν βελτιωμένη δεξιοχειρία, οπτική εστίαση και συγκέντρωση σε σχέση με βρέφη που οι μητέρες δε λάμβαναν.
Η επίδραση των DHA στον εγκέφαλο φαίνεται όμως ότι συνεχίζει και για όλα τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου μέχρι τα γεράμματα. Έρευνα γίνεται για την επίδραση των DHA σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς και άλλες γνωστικές ασθένειες.
 
Και τί γίνεται με τις έρευνες που συνηγορούν πως τα Ωμέγα 3 "δε δουλεύουν" και δεν έχουν αποτελέσματα;
 
Πρόσφατα μερικές μελέτες έδειξαν πως δε συντρέχει σχέση των Ωμέγα 3 λιπαρών με την υγεία της καρδιάς όπως υποστηριζόταν. Ως συνήθως αυτό είχε να κάνει με τις ίδιες τις έρευνες. Με τον τρόπο και τη μεθοδολογία που διεξήχθησαν. Πολλές από αυτές τις μελέτες ήταν μονοδιάστατες και ερευνούσαν μόνο τα οφέλη σε καρδιαγγειακό επίπεδο και τίποτα περισσότερο σε σχέση με τα παραπάνω που εμείς αναφέρουμε.
Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες παρατήρησης δεν αποδείκνυαν ισχυρή σχέση ότι τα Ωμέγα 3 λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.
Συνήθως σε τέτοιου τύπου μελέτες γίνονται ερωτηματολόγια σε ομάδες πληθυσμού με ερωτήσεις του τύπου: Λαμβάνετε συμπληρώματα Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων;  ΝΑΙ  ΟΧΙ.
Αυτοί που απαντούν "ΝΑΙ" μπαίνουν στην ομάδα με γενική παραδοχή την κατανάλωση Ωμέγα 3 ενώ οι υπόλοιποι στην ομάδα που δεν καταναλώνουν ιχθυέλαια. Στην ομάδα του ΝΑΙ συμπεριλαμβάνεται και κόσμος που έχει αγοράσει συμπλήρωμα διατροφής Ωμέγα 3 και το έχει μέσα σε ένα ντουλάπι της κουζίνας να σκονίζεται... Η έρευνα δε προσδιορίζει εάν γίνεται συστηματική χρήση σε καθημερινή βάση, η διάρκεια λήψης της αγωγής και τα γραμμάρια που λαμβάνονται. Σε άλλα ερωτηματολόγια διατροφής περιλαμβάνονται ερωτήσεις του τύπου: "περιέχει ψάρι η διατροφή σας;" Δε διευκρινίζεται όμως ούτε η συχνότητα ούτε η ποσότητα ούτε η ποιότητα. Ψάρι λογίζεται και η σαρδέλα που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε Ωμέγα 3 λιπαρά όσο και τα προτηγανισμένα / παναρισμένα / κατεψυγμένα fish fingers ή αλλιώς ψαρομπουκιές αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.
Με άλλα λόγια οι παραδοχές είναι ελλειπής και τα στοιχεία εμπεριέχουν μεγάλες πιθανότητες στατιστικού λάθους.
 
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν σχετικά με αυτές τις μελέτες είναι η χαμηλή ημερήσια δόση του group που δήλωνε ότι λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων. Όταν λαμβάνεται μόλις ένα γραμμάριο ιχθυελαίων την ημέρα (1000mg), ειδικά εάν είναι μέτριας ποιότητας, είναι σχεδόν απίθανο να δει κάποιος τα πολυπόθητα οφέλη των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

Πόσο λοιπόν πρέπει να παίρνει κάποιος;

Ένα γραμμάριο ιχθυελαίων την ημέρα σίγουρα είναι καλύτερο από το τίποτα αλλά σίγουρα μη περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα και δραστική βελτίωση στην υγεία.
Εάν ψάχνετε απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση θα ακούσετε ένα εύρος από 1 γραμμάριο εώς 1 γραμμάριο ανά ποσοστό σωματικού λίπους!!! Για να έχετε πληρη εικόνα και ενημέρωση σχετικά με την κάθε προσέγγιση καλό είναι πάντοτε να παίρνετε τη γνώμη ενός ειδικού, είτε είναι θεράπων ιατρός, είτε είναι φαρμακοποιός, διατροφολόγος ή εξειδικευμένος σύμβουλος υγείας. Η υπεροδοσολογία σε συμπληρώματα διατροφής πάντοτε κρύβει κινδύνους και πρέπει να  γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Ιατρικοί φορείς είναι πιο συντηριτικοί στις δοσολογίες σε σχέση με τους ειδικούς στο χώρο του fitness.
 
Για κάποιον που έχει ισορροπημένο lifestyle χωρίς ακρότητες και ακολουθεί μεσογειακή διατροφή με 2 φορές την εβδομάδα ψάρι και 3 φορές την εβδομάδα ωμούς ξηρούς καρπούς η συνιστώμενη ημερησία δόση είναι από 1 εώς 3 γραμμάρια ιχθυελαίου καλής ποιότητας όπως το Omega 3 pure Fish Oil της  Healthia. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μεγαλύτερη ποσότητα (εώς και 3-4 γραμμάρια DHA / EPA), με τη συμβουλή ή καθοδήγηση κάποιου ειδικού.
 
Κάθε άνθρωπος όμως είναι μοναδικός. Έχει μοναδικό σώμα, φυσική κατάσταση και καθημερινότητα. Ανάλογα με το στόχο που έχει, πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή, να πάρει συγκεκριμένα συμπληρώματα (εφ' όσον κρίνεται απαραίτητο) και να κάνει προσαρμογές στην καθημερινότητά του.
Η Healthia σας προτίνει να ενημερωθείτε σωστά για όλα τα θέματα υγείας που πιθανόν να σας αφορούν.
 
Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.
Περισσότερα...

Οι πατάτες είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αν και πολλές φορές έχει κατηγορηθεί λόγω του τρόπου που συχνά τη μαγειρεύουμε.

Συνήθως, κατηγοριοποιείται μαζί με το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά στους «κακούς» υδατάνθρακες, τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε σε μεγάλες ποσότητες αλλά από την άλλη πλευρά έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Δείτε παρακάτω τρεις λόγους για να την έχουμε ενταγμένη στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα...

1. Τα οφέλη όταν καταναλώνεται με τη φλούδα είναι πολλά αλλά άγνωστα στους περισσότερους. Η κατανάλωση μιας πατάτας με τη φλούδα, μας δίνει έξτρα δόση φυτικών ινών. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, αλλά και για τον έλεγχο της πείνας.

2. Tο κάλιο που περιέχει η πατάτα συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης, ενώ οι βιταμίνες Β6, Β3 και Β9 εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

3. Η πατάτα μάς δίνει ακόμη σίδηρο και μαγγάνιο, δύο μέταλλα που διευκολύνουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. 

4. Αν και δεν είναι πολύ γνωστό, οι πατάτες έχουν και βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά στη θεραπεία των πληγών.

 
Περισσότερα...

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…