Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

8 λόγοι που το περπάτημα είναι ωφέλιμο

Παρότι είναι ωφέλιμο το περπάτημα, η άνθηση των γυμναστηρίων έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να μη δίνουν προτεραιότητα σε αυτή τη συνήθεια. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας οκτώ λόγους που κάνουν ωφέλιμο το περπάτημα.

Πιστεύετε ότι το γυμναστήριο είναι αρκετό για τη διατήρηση μιας δραστήριας ζωής; Και όμως, όχι! Το περπάτημα είναι ωφέλιμο και μάλιστα σε καθημερινή βάση ακόμη περισσότερο. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε τους οκτώ λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Η δημοφιλία του περπατήματος

Παρότι ίσως κάνει καλό καιρό, όλο και λιγότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν εξωτερικές φυσικές δραστηριότητες. Πλέον, το περπάτημα έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς πολλά άτομα προτιμούν το γυμναστήριο.

Όμως, υπάρχουν καλοί λόγοι για να παρατήσετε το γυμναστήριο και να πάτε για έναν περίπατο.

Η τελευταία ετήσια αναφορά της Ευρωπαϊκής Αγοράς Υγείας και Φυσικής κατάστασης δείχνει ότι τα γυμναστήρια αποτελούν τo πιο εφαρμοσμένο είδος φυσικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. Ωστόσο, δε χρειάζεται να έχετε συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο για να παραμείνετε υγιείς.

Το περπάτημα είναι ωφέλιμο, κυρίως όταν γίνεται καθημερινά. Παρακάτω θα ανακαλύψετε γιατί συμβαίνει αυτό.

Το περπάτημα είναι ωφέλιμο καθώς βοηθά στη μείωση του λίπους

Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για να κάψετε το λίπος. Αυτό συμβαίνει επειδή σας επιτρέπει να διατηρείτε ένα καρδιακό ρυθμό στο 65% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού (220 μείον την ηλικία στους άνδρες και 226 μείον την ηλικία στις γυναίκες).

Έτσι, γίνεται σίγουρη η χρήση του λίπους ως κύριο καύσιμο του σώματος. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες καρδιαγγειακές δραστηριότητες, διατηρεί τη μυϊκή μάζα.

Διαβάστε επίσης: Ρουτίνα για 25 ημέρες και αλλάξτε εντελώς τη ζωή σας

Αυξάνεται η απελευθέρωση σεροτονίνης

Η σεροτονίνη είναι ένας βασικός νευροδιαβιβαστής για τη ρύθμιση της κοινωνικής συμπεριφοράς, των συναισθημάτων, της διάθεσης, και ορισμένων παθολογικών λειτουργιών όπως είναι ο ύπνος, το φαγητό, και η μυϊκή συστολή. Η ανεπάρκεια σεροτονίνης συνδέεται με διάφορες ψυχολογικές διαταραχές όπως είναι η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές.

Η έκθεση στον ήλιο και η φυσική δραστηριότητα αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης.

Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη διάθεση και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και πνευματικών δυσλειτουργιών.

Δύο γυναίκες περπατούν

Οι εξωτερικές φυσικές δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άνοιας.

Ενισχύει τη σύνθεση βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να διατηρούνται υγιή τα οστά, το ανοσοποιητικό σύστημα, και ο εγκέφαλος. Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι το δέρμα μας, καθώς μετατρέπει τη 7-δεϋδροχοληστερόλη σε βιταμίνη D3 όταν έρχεται σε επαφή με το φως του ήλιου.

Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για να λάβουμε αρκετή βιταμίνη D, και ένας περίπατος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό!

Ιδανικά, θα πρέπει να εκθέτετε τουλάχιστον το 10% του σώματός σας στον ήλιο καθημερινά για 30 λεπτά χωρίς τη χρήση αντηλιακού.

Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε πως θα πρέπει να βγαίνετε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό μόνο για το χρονικό διάστημα που αναφέραμε. Για παρατεταμένη έκθεση θα πρέπει να βάζετε αντηλιακό.

Το περπάτημα είναι ωφέλιμο καθώς μειώνει την πίεση

Το περπάτημα είναι μια αεροβική άσκηση, έτσι αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να διατηρήσετε την πίεσή σας σε υγιή επίπεδα. Μια μελέτη του Δρ. Álvarez το 2013, βρήκε ότι υπήρξε σημαντική πτώση της πίεσης σε παιδιά, έφηβους, και ενήλικες μετά από μια αεροβική συνεδρία 60 λεπτών.

Το Ισπανικό Ίδρυμα για την Καρδιά τη θεωρεί ως μία από τις καλύτερες δραστηριότητες για τον έλεγχο της πίεσης. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να περπατάμε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Η αεροβική φυσική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Έλεγχος πίεσης με πιεσόμετρο

Βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το περπάτημα είναι ωφέλιμο είναι η διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει χάρη στην αυξημένη δαπάνη ενέργειας και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη για τις επόμενες 24-48 ώρες μετά τη φυσική δραστηριότητα.

Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης και τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Σπιτική συνταγή για τη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης

Το περπάτημα είναι ωφέλιμο καθώς βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Η ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, βελτιώνει τη μυοκαρδιακή συσταλτικότητα. Έτσι, η καρδιά θα λειτουργεί καλύτερα και, κατ’ επέκταση, θα βρίσκεται σε τέλεια κατάσταση για περισσότερο χρόνο.

Επιπροσθέτως, χάρη στην αγγειοδιασταλτική του επίδραση, το περπάτημα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τον κίνδυνο κυκλοφορικής κατάρρευσης, και μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα εξηγεί πως θα πρέπει να εκτελείτε αυτή τη φυσική δραστηριότητα τακτικά ώστε να μπορέσετε να ωφεληθείτε.

Το τακτικό περπάτημα βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Το περπάτημα θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσετε την πρωτεΐνη HDL αντί της LDL.

Χάρη στην επίδρασή του στην απώλεια βάρους, βελτιώνει τη δράση των φαρμάκων για τη μείωση της υπερβολικής χοληστερίνης.

Όλα τα παραπάνω μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικών παθήσεων όπως είναι αυτές που αναφέραμε προηγουμένως.

Ενισχύει την ικανότητά σας να αφοσιωθείτε στη φυσική δραστηριότητα

Το να πάτε για περπάτημα είναι κάτι δωρεάν, δε χρειάζεται να είστε σε καλή φυσική κατάσταση, και μπορεί να γίνει οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Αυτό ενισχύει την αφοσίωσή σας στη φυσική δραστηριότητα. Επίσης, σημαίνει ότι μπορείτε να το κάνετε μαζί με όποιον/α επιθυμείτε!

Όπως βλέπετε, το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε έναν δραστήριο τρόπο ζωής και να ωφεληθείτε αρκετά. Τώρα που γνωρίζετε πόσο ωφέλιμο είναι μην περιμένετε άλλο, πηγαίνετε για περπάτημα σήμερα κιόλας!

Παρότι είναι ωφέλιμο το περπάτημα, η άνθηση των γυμναστηρίων έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να μη δίνουν προτεραιότητα σε αυτή τη συνήθεια. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας οκτώ λόγους που κάνουν ωφέλιμο το περπάτημα.

Πιστεύετε ότι το γυμναστήριο είναι αρκετό για τη διατήρηση μιας δραστήριας ζωής; Και όμως, όχι! Το περπάτημα είναι ωφέλιμο και μάλιστα σε καθημερινή βάση ακόμη περισσότερο. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε τους οκτώ λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Διαβάστηκε 1218 φορές

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…