Print this page

10 συνήθειες που έχουν τα υγιή ζευγάρια

Δυο άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι όταν μπορούν να διατηρήσουν την ουσία της αγάπης τους και το σεβασμό ο ένας για τον άλλο ζωντανά όταν έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Οι σχέσεις δεν είναι ποτέ εύκολες κι απαιτούν πολλά περισσότερα από την αγάπη για να αντέξουν ή ακόμη και για να διαρκέσουν για μια ζωή.

Αν και δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να διατηρηθεί η ευτυχία που ένα ζευγάρι μοιράζεται, ο Mark Goulston, ένας ψυχίατρος, σύμβουλος και διεθνής ομιλητής, αποκάλυψε στην εφημερίδα Psychology Today τις 10 καλές συνήθειες που έχουν τα υγιή ζευγάρια και περιέγραψε πώς κάθε συνήθεια δυναμώνει το συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στους συντρόφους σε μια σχέση.

Να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα

Όταν η σχέση σας είναι στην αρχή, είναι φυσιολογικό να θέλετε να πηγαίνετε μαζί για ύπνο και να μοιράζεστε αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές ως το τέλος της ημέρας. Το να κρατάτε αυτήν τη συνήθεια ζωντανή, καθώς τα χρόνια περνούν, αποτελεί ένα από τα μυστικά για μια δυνατή σχέση και για τη διατήρηση της ευτυχίας.

Ο Goulston ανέφερε ότι ο διάλογος και η σωματική επαφή, όταν πηγαίνετε και οι δυο μαζί για ύπνο, βελτιώνουν την επικοινωνία και των δυο σας και βοηθούν στη διατήρηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

2-eftixismeno-zevgari

Να αναπτύξετε κοινά ενδιαφέροντα

Όταν ένα ζευγάρι συναντιέται για πρώτη φορά, μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι έχει πολύ λίγα κοινά ενδιαφέροντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ταιριάζουν: αντιθέτως, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία και για τους δυο να ξεκινήσουν να κάνουν πράγματα μαζί και να ξεφύγουν από τη συνηθισμένη ρουτίνα.

Επίσης, για να μην γίνει η σχέση πολύ συνεξαρτώμενη, είναι σημαντικό ο καθένας να σέβεται το χώρο του άλλου και  κάθε άτομο να έχει τις δραστηριότητες που θέλει για τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης: 7 σημάδια που αποκαλύπτουν την απιστία ενός συντρόφου

Να περπατάτε  χέρι-χέρι

Παρόλο που αγνοείται συχνά, το κράτημα των χεριών μπορεί να οδηγήσει σε μια μοναδική επικοινωνία ανάμεσα σε σας και στο σύντροφό σας. Η επαφή χέρι με χέρι παράγει ευχάριστα συναισθήματα που ευνοούν τη διατήρηση της ευτυχίας σε μια σχέση.

Ο Goulston συστήνει πάντα το περπάτημα δίπλα-δίπλα και το κράτημα χεριών, αντί το ένα άτομο να προχωρά μπροστά ενώ το άλλο ακολουθεί από πίσω, επειδή προχωράει πιο αργά ή σταματά για να κοιτάξει κάτι.

3-kratima-xerion

Να μάθετε να εμπιστεύεσθε και να συγχωρείτε

Η ένωση ενός ζευγαριού μπορεί να απειληθεί από διαφωνίες, λογομαχίες, καυγάδες, παρεξηγήσεις, θυμό κι άλλους παράγοντες που φαίνονται να μην έχουν λύση όσο διαρκούν.

Για να μην επηρεασθεί η ευτυχία σας, πρέπει να μάθετε να μιλάτε ο ένας στον άλλο και να ελέγχετε τα αρνητικά σας συναισθήματα πριν επιτεθείτε με σκληρές λέξεις ή κάνετε κάτι που ξέρετε ότι θα το μετανιώσετε.

Ο καλύτερος τρόπος προς τα μπρος είναι να αποφεύγετε τα ξεσπάσματα και να προσπαθείτε να συγχωρείτε και  να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο. Αυτά τα δυο συστατικά σχηματίζουν τα θεμέλια μιας μακροχρόνιας σχέσης.

Να εστιάζετε στις αρετές του ζευγαριού

Το να φέρνετε στην επιφάνεια τις αδυναμίες του συντρόφου σας δεν είναι υγιές και το μόνο πράγμα που θα κάνει αυτό είναι να καταστρέψει τη σχέση σας.

Είναι σημαντικό να εστιάζετε στις αρετές και των δυο σας σαν μια μονάδα και να προσπαθείτε να δίνετε έμφαση σε αυτές όσο συχνά είναι εφικτό. Αν ρίχνετε μια ματιά στις καλές πτυχές της σχέσης σας, θα δείτε ότι είναι γεμάτη θετική ενέργεια και θα αποφεύγετε τους περιττούς καυγάδες.

Να δίνετε αγκαλιές για να ξαναείστε μαζί

Η δύναμη μιας αγκαλιάς είναι απίστευτη κι ακόμη περισσότερο όταν δίνεται σε ένα σύντροφο. Σύμφωνα με τον ειδικό: «το δέρμα θυμάται τα καλά αγγίγματα» (αγάπη) «τα άσχημα αγγίγματα» (εκμετάλλευση) και το «κανένα άγγιγμα» (παραμέληση).

Προφανώς, οι χαρούμενες σχέσεις έχουν άφθονα «καλά αγγίγματα», τα οποία δίνονται μετά από μια σκληρή μέρα στη δουλειά, για παράδειγμα, κατά την επιστροφή από μια μακρά απουσία ή ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση.

4-paidia

Να λέτε «σ’ αγαπώ» και «καλημέρα» κάθε μέρα

Για να αρχίσετε τη μέρα σας όσο το δυνατό καλύτερα και να αναπτύξετε αξίες  όπως η υπομονή, ο σεβασμός και η στοργή, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να επαναλαμβάνετε κάθε μια από αυτές τις δυο φράσεις κάθε πρωί. Ενώ όλα πρέπει να αποδεικνύονται με πράξεις, η ισχύς αυτών των λέξεων δίνει δύναμη και θάρρος  και με αυτές ανανεώνετε τους όρκους σας ξανά και ξανά.

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: 5 αρετές που  θα πρέπει να έχει η σχέση

Να λέτε καληνύχτα

Αντίστοιχα, το να λέτε «καληνύχτα» σας βοηθάει να κλείσετε την ημέρα σας με τον καλύτερο τρόπο, δείχνοντας ότι θέλετε το καλύτερο για το σύντροφό σας παρά τις δυσκολίες της μέρας σας, το πόσο κουρασμένοι είστε ή τα ενδεχόμενα προβλήματα που βαραίνουν τη σκέψη σας.

Να τηλεφωνείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Σύμφωνα με τον Goulston, όσο οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις ή τα γραπτά μηνύματα δεν παίρνουν τη μορφή ελέγχου προς το σύντροφό σας, τα καθημερινά τηλεφωνήματα μπορούν να γίνουν μια συνήθεια που κρατά τα μέλη ενός ζευγαριού κοντά ακόμη κι όταν δεν μπορούν σωματικά να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο.

5-tilefonima

Να είστε περήφανοι που δείχνετε ζευγάρι

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν την τάση να δείχνουν την αγάπη τους στον κοινωνικό τους περίγυρο ακόμα κι όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Χωρίς να προσβάλουν εκείνους που βρίσκονται γύρω τους, τα ευτυχισμένα ζευγάρια μπορούν να κρατιούνται χέρι-χέρι και να δώσουν μια αγκαλιά, ένα φιλί ή ένα άλλο σημάδι στοργής για να δείξουν στον κόσμο ότι έχουν μια ιδιαίτερη επικοινωνία.

Διαβάστηκε 1423 φορές

Τελευταίες Αναρτήσεις του Γιάννης Γιαννόπουλος

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…