Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ. 9 ΟΦΕΛΗ

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής ενός σύγχρονου ανθρώπου. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά είναι συνηφασμένα με την υγεία της καρδιάς αλλά η δράση τους δε περιορίζεται μόνο εκεί. Υπάρχουν 9 καταπληκτικά οφέλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από τους πολύ νέους εώς τους υπερήλικες. Από καλή υγεία, την αντιμετώπιση φλεγμονών μέχρι έλεγχο του βάρους. 
Διαβάστε το παρακάτω μας άρθρο και θα συμφωνήσετε πως πρόκειται για ένα σούπερ συμπλήρωμα διατροφής που αξίζει να δοκιμάσετε.

Αυξημένη πρωτεϊνική σύνθεση

Τα καλύτερα νέα για όλους όσους κάνουν γυμναστική και ειδικά προπόνηση ενδυνάμωσης. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά είναι κυρίως γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν καθώς και για την υγεία της καρδιάς. Παίζουν όμως καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης το οποίο και είναι ο βασικός πυλώνας της μυϊκής ανάπτυξης. Από τα 2 πιο σημαντικά Ωμέγα 3 λιπαρά, τα DHA και EPA, τα EPA έχουν το βασικό ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνης.
Η συγκεκριμένη δράση εκδηλώνεται όταν τα Ωμέγα 3 συνδυαστούν με αμινοξέα ή κατανάλωση υψηλής ποιότητας πρωτεϊνης, όχι όταν καταναλωθούν από μόνα τους. Στην πραγματικότητα οι έρευνες έδειξαν αύξηση πρωτεϊνικής σύνθεσης εώς και 30% (!!!) όταν συνδυαστούν τα Ωμεγα 3 λιπαρά με αρκετές ποσότητες πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέα σε σχέση με αμινοξέα ή πρωτεϊνη μεμονομένα. Τα αποτελέσματα των ερευνών διαπιστώθηκαν τόσο σε νέους, όσο και σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες [1]

Μειώνουν σημαντικά τη διάσπαση και τον καταβολισμό πρωτεϊνης.

Η μυϊκή ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της πρωτεϊνικής σύνθεσης από τη μία και τον καταβολισμό της πρωτεϊνης από την άλλη. Με άλλα λόγια ένα ισοζύγιο που μας δείχνει αν αποκτούμε ή χάνουμε μυϊκή μάζα. Ο καταβολισμός της πρωτεϊνης ρυθμίζεται από μια ξεχωριστή διαδικασία σε σχέση με τη μυοσύνθεση. Τα αποτελέσματα των ερευνών καταδεικνύουν ότι τα Ωμέγα 3 και ειδικότερα τα EPA μειώνουν τον πρωτεϊνικό καταβολισμό. Με άλλα λόγια τα EPA παίζουν 2 διαφορετικούς ρόλους στη μυϊκή ανάπτυξη. Από τη μία συνεισφέρουν καταλυτικά στη μυοσύνθεση και από την άλλη επιβραδύνουν ή αποτρέπουν τη μυόλυση με 2 διαφοερτικούς μηχανισμούς στο μυϊκό μεταβολισμό.  

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό να απέχεις από τη γυμναστική σου, τη διατροφή σου και τις καθημερινές σου δραστηριότητες λόγω ασθένειας ή γρίπης. Αυτός είναι ένας άλλος τομέας που τα ιχθυέλαια παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι επιδόσεις, τόσο σε αθλητικό επίπεδο όσο και στην καθημερινότητα. Έχει αποδειχτεί ότι τα  ιχθυέλαια ενισχύουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία με τη σειρά τους παίζουν καταλυτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυξάνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα περιττά κιλά (παραπάνω από 5) και συγκεκριμένα το υποδόριο λίπος μπλοκάρει την ικανότητα του σώματος να διαχειριστεί σωστά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Συγκεκριμένα διαταρράσεται η "ευαισθησία στην ινσουλίνη" τόσο στο μυϊκό σύστημα όσο και στο λιπώδη ιστό. Η λήψη Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έδειξε ότι βελτιώνεται η ευαισθησία της ινσουλίνης, χωρίς όμως ο ακριβής μηχανισμός να είναι ξεκάθαρος. [3]

Καλύτερη μεταφορά μικροθρεπτικών συστατικών σε κυτταρικό επίπεδο.

Αυξημένη πρόσληψη Ωμέγα 3 λιπαρών έδειξε ότι αλλάζει τη σύσταση των κυτταρικών μεμβρανών. Μεγαλύτερο ποσοστό Ωμέγα 3 λιπαρών στις κυτταρικές μεμβράνες διευκολύνουν την είσοδο θρεπτικών συστατικών μέσα στο κύτταρο. Το ποσοστό των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στις κυτταρικές μεμβράνες μπορεί να μετρηθεί εύκολα με τεστ αίματος δακτύλου ή με εξέταση σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Αύξηση μεταβολισμού.

Η ικανότητα των Ωμέγα 3 λιπαρών να αυξάνουν το μεταβολισμό είναι πιο πολύ θεωρητική σε αυτό το σημείο. Πέραν τούτου, καθώς τα Ωμέγα 3 αυξάνουν την ροή των θρεπτικών συστατικών εντός του κυττάρου βελτιώνονται όλες οι όλες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρο και αυξάνεται ο κυτταρικός μεταβολισμός..

Μείωση φλεγμονών.

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά είναι γνωστά για τα οφέλη στην υγεία της καρδιάς. Αυτό οφείλεται ως ένα μεγάλο βαθμό στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν. Η λήψη καλής ποιότητας ιχθυελαίων σε σωστές ποσότητες έχουν σημαντική επίδραση στην εκδήλωση φλεμονών. Για παράδειγμα σε μια μελέτη που χρησιμοποιήθηκαν αιματολογικές εξετάσεις, η λήψη DHA & EPA άλλαξε την έκφραση 1040 γονιδίων (!!!!) οδηγώντας σε μειωμένη εκδήλωση των γονιδίων που σχετίζονται με τις φλεγμονές και τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας [4]. Σκεφτείτε λίγο το εξής: η λήψη ιχθυελαίων σε καθημερινή βάση έχει θετική επίδραση σεπερισσότερα από 1000 γονίδια που σχετίζονται έμεσα ή άμεσα με τις φλεγμονές.

Μείωση των τριγλυκεριδίων.

Εάν η διατροφή που ακολουθείτε είναι στα πλαίσια του παρόντος άρθρου τα τριγλυκερίδιά σας θα πρέπει να είναι υπό έλεγχο. Ο λόγος είναι ότι τα EPA ενδέχετε να συμβάλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Εάν η διατροφή σας δεν συμπεριλαμβάνει τακτικά ψάρια (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) ή ωμούς ξηρούς καρπούς η λήψη συμπληρωμάτων με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα σίγουρα θα βελτίωνε το λιπιδαιμικό προφίλ. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο lifestyle χωρίς υπερβολές και ακρότητες και μια διατροφή με μειωμένη πρόσληψη λευκών υδατανθράκων (αλεύρι, ζάχαρη, λευκό ρύζι)

Υγεία του εγκεφάλου.

Τα DHA φαίνεται πως παίζουνε σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Τα DHA περνούν από τη μητέρα στο αγέννητο μωρό της παίζοντας σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε όλα τα στάδια της κύησης. Αρκετές μελέτες έδειξαν σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη των παιδιών στα πρώτα στάδια της ηλικίας τους από μητέρες που έπαιρναν ιχθυέλαια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σε σχέση με μητέρες που δεν έπαιρναν. Για παράδειγμα στην ηλικία των 2,5 ετών τα βρέφη από μητέρες που λάμβαναν ιχθυέλαια είχαν βελτιωμένη δεξιοχειρία, οπτική εστίαση και συγκέντρωση σε σχέση με βρέφη που οι μητέρες δε λάμβαναν.
Η επίδραση των DHA στον εγκέφαλο φαίνεται όμως ότι συνεχίζει και για όλα τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου μέχρι τα γεράμματα. Έρευνα γίνεται για την επίδραση των DHA σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς και άλλες γνωστικές ασθένειες.
 
Και τί γίνεται με τις έρευνες που συνηγορούν πως τα Ωμέγα 3 "δε δουλεύουν" και δεν έχουν αποτελέσματα;
 
Πρόσφατα μερικές μελέτες έδειξαν πως δε συντρέχει σχέση των Ωμέγα 3 λιπαρών με την υγεία της καρδιάς όπως υποστηριζόταν. Ως συνήθως αυτό είχε να κάνει με τις ίδιες τις έρευνες. Με τον τρόπο και τη μεθοδολογία που διεξήχθησαν. Πολλές από αυτές τις μελέτες ήταν μονοδιάστατες και ερευνούσαν μόνο τα οφέλη σε καρδιαγγειακό επίπεδο και τίποτα περισσότερο σε σχέση με τα παραπάνω που εμείς αναφέρουμε.
Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες παρατήρησης δεν αποδείκνυαν ισχυρή σχέση ότι τα Ωμέγα 3 λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα.
Συνήθως σε τέτοιου τύπου μελέτες γίνονται ερωτηματολόγια σε ομάδες πληθυσμού με ερωτήσεις του τύπου: Λαμβάνετε συμπληρώματα Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων;  ΝΑΙ  ΟΧΙ.
Αυτοί που απαντούν "ΝΑΙ" μπαίνουν στην ομάδα με γενική παραδοχή την κατανάλωση Ωμέγα 3 ενώ οι υπόλοιποι στην ομάδα που δεν καταναλώνουν ιχθυέλαια. Στην ομάδα του ΝΑΙ συμπεριλαμβάνεται και κόσμος που έχει αγοράσει συμπλήρωμα διατροφής Ωμέγα 3 και το έχει μέσα σε ένα ντουλάπι της κουζίνας να σκονίζεται... Η έρευνα δε προσδιορίζει εάν γίνεται συστηματική χρήση σε καθημερινή βάση, η διάρκεια λήψης της αγωγής και τα γραμμάρια που λαμβάνονται. Σε άλλα ερωτηματολόγια διατροφής περιλαμβάνονται ερωτήσεις του τύπου: "περιέχει ψάρι η διατροφή σας;" Δε διευκρινίζεται όμως ούτε η συχνότητα ούτε η ποσότητα ούτε η ποιότητα. Ψάρι λογίζεται και η σαρδέλα που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε Ωμέγα 3 λιπαρά όσο και τα προτηγανισμένα / παναρισμένα / κατεψυγμένα fish fingers ή αλλιώς ψαρομπουκιές αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.
Με άλλα λόγια οι παραδοχές είναι ελλειπής και τα στοιχεία εμπεριέχουν μεγάλες πιθανότητες στατιστικού λάθους.
 
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν σχετικά με αυτές τις μελέτες είναι η χαμηλή ημερήσια δόση του group που δήλωνε ότι λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων. Όταν λαμβάνεται μόλις ένα γραμμάριο ιχθυελαίων την ημέρα (1000mg), ειδικά εάν είναι μέτριας ποιότητας, είναι σχεδόν απίθανο να δει κάποιος τα πολυπόθητα οφέλη των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

Πόσο λοιπόν πρέπει να παίρνει κάποιος;

Ένα γραμμάριο ιχθυελαίων την ημέρα σίγουρα είναι καλύτερο από το τίποτα αλλά σίγουρα μη περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα και δραστική βελτίωση στην υγεία.
Εάν ψάχνετε απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση θα ακούσετε ένα εύρος από 1 γραμμάριο εώς 1 γραμμάριο ανά ποσοστό σωματικού λίπους!!! Για να έχετε πληρη εικόνα και ενημέρωση σχετικά με την κάθε προσέγγιση καλό είναι πάντοτε να παίρνετε τη γνώμη ενός ειδικού, είτε είναι θεράπων ιατρός, είτε είναι φαρμακοποιός, διατροφολόγος ή εξειδικευμένος σύμβουλος υγείας. Η υπεροδοσολογία σε συμπληρώματα διατροφής πάντοτε κρύβει κινδύνους και πρέπει να  γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Ιατρικοί φορείς είναι πιο συντηριτικοί στις δοσολογίες σε σχέση με τους ειδικούς στο χώρο του fitness.
 
Για κάποιον που έχει ισορροπημένο lifestyle χωρίς ακρότητες και ακολουθεί μεσογειακή διατροφή με 2 φορές την εβδομάδα ψάρι και 3 φορές την εβδομάδα ωμούς ξηρούς καρπούς η συνιστώμενη ημερησία δόση είναι από 1 εώς 3 γραμμάρια ιχθυελαίου καλής ποιότητας όπως το Omega 3 pure Fish Oil της  Healthia. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μεγαλύτερη ποσότητα (εώς και 3-4 γραμμάρια DHA / EPA), με τη συμβουλή ή καθοδήγηση κάποιου ειδικού.
 
Κάθε άνθρωπος όμως είναι μοναδικός. Έχει μοναδικό σώμα, φυσική κατάσταση και καθημερινότητα. Ανάλογα με το στόχο που έχει, πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή, να πάρει συγκεκριμένα συμπληρώματα (εφ' όσον κρίνεται απαραίτητο) και να κάνει προσαρμογές στην καθημερινότητά του.
Η Healthia σας προτίνει να ενημερωθείτε σωστά για όλα τα θέματα υγείας που πιθανόν να σας αφορούν.
 
Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.
Διαβάστηκε 2087 φορές

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…