Για το χταπόδι 1 χταπόδι 200ml Μαυροδάφνη 1 ξυλάκι κανέλας 6 γαρίφαλα 1 ξερό κρεμμύδι |
Για τη φάβα 200 γρ. φάβα 1 ξερό κρεμμύδι
|
Για τη γαρνιτούρα 200 γρ. ντοματάκια 1 αγγούρι Λίγα φύλλα βασιλικού 1 ματσάκι μαϊντανού 1 ματσάκι φρέσκου κόλιανδρου 100ml ελαιόλαδο 50ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο Αλάτι, πιπέρ |
Χωρίζουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι και ψιλοκόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πλοκάμια σε ελαιόλαδο και σβήνουμε με τη Μαυροδάφνη. Προσθέτουμε την κανέλα και τα γαρίφαλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν. Ψήνουμε ένα ξερό κρεμμύδι στη σχάρα και το ρίχνουμε στη φάβα. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει πουρές και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε τη φάβα και τοποθετούμε τα πλοκάμια στο κέντρο του πιάτου. Κόβουμε τα ντοματάκια σε μικρότερα κομμάτια και το αγγούρι σε ζαράκια, και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον βασιλικό και τον κόλιανδρο. Ρίχνουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά σε ένα σκεύος, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο και γαρνίρουμε το χταπόδι.