Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Ποια διατροφή ονόμασαν οι επιστήμονες «10-την-ημέρα» για να ζούμε περισσότερα χρόνια

Όσοι τρώνε δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, δηλαδή 800 γραμμάρια συνολικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

 

Ήταν ήδη γνωστό ότι τα φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν πολλαπλώς σε μια υγιή ζωή, αλλά η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο «μαγικός» αριθμός για την μακροζωία είναι η κατανάλωση δέκα μερίδων και όχι πέντε, που έως τώρα θεωρείτο το ιδανικό. Ως μερίδα θεωρείται μια ποσότητα 80 γραμμαρίων (περίπου όσο μια μικρή μπανάνα ή ένα αχλάδι), συνεπώς μπορεί κανείς να φάει περισσότερες μερίδες τη φορά.

>>>Μερίδες φαγητού: Ποια είναι η υγιεινή ποσότητα – Πώς υπολογίζονται [πίνακας]<<<

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ντάγκφιν Ον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology" επεσήμαναν ότι αν τηρηθεί μαζικά ο κανόνας των δέκα μερίδων από ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε θα αποφεύγονται 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο διεθνώς.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση 95 δημοσιευμένων μελετών που αφορούσαν συνολικά δύο εκατομμύρια ανθρώπους) δείχνει ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία, π.χ. βοηθώντας στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Αλλά το περισσότερο είναι ακόμη καλύτερο σε αυτή την περίπτωση, ιδίως όσον αφορά την μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιά ή καρκίνο.

>>>«Μπλε ζώνες μακροζωίας»: Οι διατροφικές συνήθειες για να φτάσετε τα 100<<<

Τον κίνδυνο καρκίνου μειώνουν ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα κίτρινα ή πορτοκαλί (π..χ. κίτρινες πιπεριές και καρότα), καθώς και τα κραμβοειδή ή σταυρανθή (κουνουπίδι, μπρόκολο κ.α.). Τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά μειώνουν ιδιαίτερα τα μήλα, αχλάδια, κίτρα, οι σαλάτες, το μαρούλι και τα κραμβοειδή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και του καρκίνου κατά 4% κατά μέσο όρο, ενώ η κατανάλωση 800 γραμμαρίων μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 13% για καρκίνο. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 15% και 31% αντίστοιχα.

>>>Πόσο γίνεται το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα – Τι θα γίνει σε όλο τον κόσμο<<<

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση πέντε μερίδων (400 γραμμαρίων) φρούτων και λαχανικών τη μέρα, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε καν αυτή την ποσότητα.

Η νέα έρευνα δεν βρήκε κάποια διαφορά ανάμεσα στα ωμά και στα μαγειρεμένα λαχανικά, όσον αφορά την ωφέλειά τους. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τα χάπια και λοιπά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μεν πολλές από τις ουσίες των φρούτων και λαχανικών, όμως δεν προσφέρουν την ίδια προστασία.

 

Διαβάστηκε 1112 φορές Τελευταία Αλλαγή την Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 15:37

Χορηγοί

Αγγελόπουλος
Four Seasons
Αίγλη
Calbari
Γιαννόπουλος
Learn
Παναγιωτόπουλοι
Παναγόπουλος
Σταυρόπουλος
Ζιάκας
Four Season
Γιάννα
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…