Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Ο καφές ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Καλιφόρνια
Ο καφές μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός μας στην μάχη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

Μάλιστα, η προστατευτική αυτή δράση αφορά σε όλα τα είδη καφέ, ακόμη και αυτόν χωρίς καφεΐνη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφεν Γκρούμπερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 5.100 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου κατά το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και για 4.000 υγιή άτομα. Η μελέτη συσχέτισε την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και άλλων ροφημάτων ή ποτών.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση καφέ - ένας έως δύο τη μέρα- συντελεί σε μείωση κατά 26% της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για κατανάλωση πάνω από δυόμιση καφέδες καθημερινά, ο κίνδυνος μειώνεται έως 50%.

«Διαπιστώσαμε ότι όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο. Ξαφνιαστήκαμε κάπως που είδαμε ότι ηκαφεΐνη δεν φαίνεται να παίζει ρόλο σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλονται μόνο σε αυτήν οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ», εξηγεί ο Δρ Γκρούμπερ. 

Εκτός από την καφεΐνη, ο καφές περιέχει διάφορες ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες και τα διτερπένια, που δρουν ως αντιοξειδωτικά και μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. 

«Χρειάζεται επιπλέον έρευνα προτού εισηγηθούμε την κατανάλωση καφέ ως προληπτικό μέτρο. Με δεδομένο πάντως ότι υπάρχουν λίγοι κίνδυνοι για τηνυγεία από την κατανάλωση καφέ, θα ενθάρρυνα τους φίλους του καφέ να αγαλλιάσουν με την βάσιμη πιθανότητα ότι το καθημερινό καφεδάκι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου», καταλήγει ο Δρ Γκρούμπερ. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Διαβάστηκε 1696 φορές

Χορηγοί

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…