Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 18:51

Εγκέφαλος: 10 ανακαλύψεις του 2018

Ο εγκέφαλός μας, παρόλο που είναι το πιο ζωτικό όργανο και αυτό που καθορίζει το ποιοι είμαστε, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο. Οι επιστήμονες κάνουν κάθε χρόνο προόδους στην κατανόησή του και το 2018 υπήρξαν ορισμένες ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, τις οποίες συμπύκνωσε το Live Science.

1. Βρέθηκε νέο είδος νευρώνα: Είναι ασυνήθιστο να ανακαλύπτονται άγνωστα έως τώρα εγκεφαλικά κύτταρα αλλά το 2018 οι νευροεπιστήμονες βρήκαν ένα νέο είδος, που ονόμασαν νευρώνα “κυνόροδο” (έτσι λέγεται η αγριοτριανταφυλλιά). Αποτελεί περίπου το 10% του πρώτου στρώματος του νεοφλοιού, δηλαδή, ενός από τα πιο πρόσφατα μέρη στην εξέλιξη του εγκεφάλου. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνει αυτός ο νέος νευρώνας.

2. Ο εγκέφαλος μπορεί να περιέχει βακτήρια: Οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο εγκέφαλος ήταν ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από βακτήρια και η οποιαδήποτε παρουσία τους ήταν ένδειξη κάποιας πάθησης. Όμως, για πρώτη φορά, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να φιλοξενεί αβλαβή βακτήρια -το δικό του μικροβίωμα. Η μετά θάνατον έρευνα σε 34 εγκεφάλους έφερε στο φως τα βακτήρια, ιδίως σε μερικές περιοχές του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος, ο προμετωπιαίος φλοιός, η μέλαινα ουσία και τα βοηθητικά αστροκύτταρα κοντά στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματα αλλά δεν υπάρχει ακόμα η επιστημονική δημοσίευση.

3. Ο εγκέφαλος είναι μαγνητικός: Περιέχει σωματίδια που είναι δυνατό να μαγνητισθούν, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί αυτά υπάρχουν στον εγκέφαλο ή από πού προέρχονται. Μερικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να παίζουν κάποιο βιολογικό ρόλο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι βρέθηκαν στον εγκέφαλο λόγω περιβαλλοντικής ρύπανσης. Το 2018, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν -η έρευνα έγινε μετά θάνατον σε επτά ανθρώπους- τα σημεία που αυτά τα μαγνητικά σωματίδια βρίσκονται στον εγκέφαλο. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι μικροί μαγνήτες ήταν διάσπαρτοι, όπως συμβαίνει σε αρκετά ζώα. Μια κατηγορία βακτηρίων χρησιμοποιεί τα μαγνητικά σωματίδια για να προσανατολίζεται στο χώρο και μερικά ζώα πιθανώς κάνουν το ίδιο.

4. Ένας αρχαίος ιός βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων: Είχε μολύνει τους ανθρώπους πριν πολλά χρόνια και άφησε πίσω του ένα γενετικό κώδικα που ενσωματώθηκε στο ανθρώπινο DNA. Οι επιστήμονες τώρα ανακάλυψαν ότι αυτά τα γενετικά απομεινάρια του αρχαίου ιού (ιδίως το γονίδιο Arc) παίζουν ζωτικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και μάλιστα για τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες. Επίσης, βρέθηκε ότι -για άγνωστο λόγο- προβλήματα στη λειτουργία του γονιδίου Arc συμβαίνουν συχνότερα στα άτομα με αυτισμό ή άλλες νευρολογικές διαταραχές.

5. Νέα κύτταρα σε γερασμένους εγκεφάλους: Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν ότι, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα, στον εγκέφαλο δεν γεννιούνται νέα κύτταρα που αντικαθιστούν τα παλιά όταν πεθαίνουν. Τώρα, μια έρευνα στον εγκέφαλο 28 ανθρώπων που είχαν πεθάνει, βρήκε ενδείξεις ότι ακόμη και οι γερασμένοι εγκέφαλοι γεννούν νέα κύτταρα. Η διαφορά είναι ότι σε ένα προχωρημένης ηλικίας εγκέφαλο υπάρχουν λιγότερα νέα αιμοφόρα αγγεία και λιγότερες συνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Κατά τα άλλα, ένας εγκέφαλος ηλικιωμένου έχει την ίδια αναλογία νέων κυττάρων με εκείνη ενός νεανικού εγκεφάλου. Όμως δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με αυτό το εύρημα.

6. Το στρες μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο: Μια μελέτη σε 2.000 υγιείς μεσήλικες έδειξε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες- είχαν ελαφρώς μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης.

7. Ο εγκέφαλος «σβήνει» το θόρυβο των δικών μας βημάτων: Κανονικά θα έπρεπε να ακούμε το κάθε μας βήμα, όπως ακούμε των άλλων. Όμως, όπως έδειξε μια μελέτη σε πειραματόζωα, ο εγκέφαλος -μέσα από εξελικτικές προσαρμογές- έχει δημιουργήσει ένα είδος ηχομόνωσης, «φιλτράροντας» τα δικά μας βήματα, έτσι ώστε να μπορούμε να ακούσουμε καλύτερα αν μας πλησιάζει κανείς (θέμα ζωής ή θανάτου αν βρίσκεσαι στη ζούγκλα…). Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ανακάλυψαν τον βιολογικό μηχανισμό: Τα κύτταρα στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου στέλνουν σήματα που μπλοκάρουν τον ακουστικό φλοιό, ώστε να μη στείλει τα δικά του σήματα και γίνουν έτσι αντιληπτά τα βήματά μας.

8. Τα ψυχεδελικά αλλάζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα:Πειράματα σε εργαστηριακά κύτταρα και ζώα δείχνουν ότι οι ναρκωτικές ουσίες (LSD, MDMA ή «έκσταση» κ.ά.) μεταβάλλουν τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων. Αν αυτό ισχύει και στους ανθρώπους, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θεραπεία διαταραχών όπως η κατάθλιψη, στις οποίες οι νευρώνες του προμετωπιαίου φλοιού τείνουν να συρρικνώνονται. Η προσθήκη ψυχεδελικών δραστικών ουσιών οδήγησε τα εγκεφαλικά κύτταρα να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν νέες νευρωνικές συνδέσεις με άλλα κύτταρα, μια εξέλιξη με δυνητικά θεραπευτικές δυνατότητες.

9. Ο εντερικός εγκέφαλος: Εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα ζουν στο παχύ έντερο και, επειδή λειτουργούν χωρίς οδηγίες από κάποιο εγκεφαλικό κέντρο, ονομάζονται «ο δεύτερος εγκέφαλος». Μια νέα έρευνα έδειξε ότι στην πραγματικότητα αυτό ο εντερικός «εγκέφαλος» είναι αρκετά έξυπνος. Μπορεί, μεταξύ άλλων, να ενεργοποιήσει συγχρονισμένα τους νευρώνες του, ώστε να κινητοποιήσει τους μυς και να συντονίσει τη δραστηριότητά τους, προκειμένου να κάνει πράγματα όπως η απομάκρυνση των κοπράνων από το σώμα. Έως τώρα πιστευόταν ότι μόνο ο πραγματικός εγκέφαλος στο κεφάλι μπορεί να κάνει τέτοια συγχρονισμένη δράση. Προφανώς ο εντερικός εγκέφαλος εξελίχτηκε πριν από εκείνον του κεφαλιού.

10. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου: Η περίπτωση ενός αγοριού 11 ετών, γνωστού στη νευροεπιστήμη ως «ασθενής U.D.», δείχνει πόσο ικανός είναι ο εγκέφαλος να αναπληρώνει τις απώλειές του. Από το παιδί αφαιρέθηκε πριν τέσσερα χρόνια το ένα τρίτο του δεξιού ημισφαιρίου, προκειμένου να μειωθούν οι συνεχείς επιληπτικές κρίσεις του. Παρόλο που, μεταξύ άλλων, το αγόρι έχασε το δεξί μέρος του οπτικού κέντρου του εγκεφάλου του (το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπα), το αριστερό μέρος (που είναι καλύτερο στην επεξεργασία των λέξεων) ήλθε να αναπληρώσει την απώλεια και το παιδί καταφέρνει να αναγνωρίζει πρόσωπα όπως και οι συνομήλικοί του. Το εναπομείναν αριστερό μέρος του εγκεφάλου ανέλαβε να κάνει τη δουλειά του δεξιού μέρους (την αναγνώριση προσώπων) για την οποία δεν είχε εξειδίκευση

Ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει μια τονωτική «ένεση» ενέργειας τις απογευματινές ώρες, γράφουν Αμερικανοί επιστήμονες στο περιοδικό NeuroRegulation.

Συγχρόνως όμως η σοκολάτα ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Από την άλλη μεριά το πράσινο τσάι, όταν συνοδεύει τη μαύρη σοκολάτα, μπορεί να εμποδίσει την υπερδιέγερση και να προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας, με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 122 ατόμων ηλικίας 18-25 ετών, που είχαν καταναλώσει σοκολάτα με διαφορετική περιεκτικότητα σε κακάο.

Αρχικά παρατήρησαν πως όσοι είχαν καταναλώσει μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα 60% σε κακάο εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα εγρήγορσης και συγκέντρωσης, αλλά και αυξημένη αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με τους υπόλοιπους που είχαν καταναλώσει άλλα είδη σοκολάτας.

Η L-θεανίνη

Στη συνέχεια, δοκιμάζοντας διάφορους συνδυασμούς, διαπίστωσαν ότι την αρτηριακή πίεση «έριχνε» ο συνδυασμός της μαύρης σοκολάτας και της L-θεανίνης – ένα αμινοξύ που συναντάται σε υψηλή περιεκτικότητα στο πράσινο τσάι.

«Τα ευρήματα αυτά είναι εντυπωσιακά. Η μαύρη σοκολάτα φάνηκε να ενεργοποιεί τον εγκέφαλο με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ψυχολογίας Λάρι Στίβενς. «Η κατανάλωσή της ενισχύει τη δυνατότητα της συγκέντρωσης και της προσοχής μας. Πολλοί από εμάς, και κυρίως οι μαθητές και οι φοιτητές, νιώθουμε λίγο “θολωμένοι” λίγο μετά το μεσημέρι. Καταναλώνοντας μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την προσοχή μας».

«Από την άλλη πλευρά, η L-θεανίνη είναι φοβερή καθώς μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και οδηγεί στην παραγωγή των λεγόμενων κυμάτων άλφα, φέρνοντας τον εγκέφαλο σε κατάσταση ηρεμίας» προσθέτει ο ειδικός.

Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι αν η σοκολάτα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η L-θεανίνη τη μειώνει, τότε ο συνδυασμός των δύο να μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου προϊόντος θα ενισχύει τα επίπεδα της προσοχής, χωρίς να οδηγεί σε υπερένταση.

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018 18:02

Όλα τα προβλήματα ξεκινούν σα σκέψη

Τα προβλήματα πολλά, οι σκέψεις χιλιάδες… Νομίζουμε πως το συνειδητό έχει τον έλεγχο, μα κάνουμε λάθος. Κουμάντο κάνει το υποσυνείδητο, αυτό δίνει τις κατευθύνσεις και παίρνει τις αποφάσεις.

Οσυνειδητός νους είναι η έδρα της κριτικής, αναλυτικής σκέψης, ενώ το υποσυνείδητο καταγράφει και θυμάται τα πάντα και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις στην προσπάθειά του να μας κρατήσει ασφαλείς.

Όταν δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε το νου μας μοιάζουμε με σκάφος χωρίς πηδάλιο, που ο άνεμος και τα ρεύματα το στριφογυρνούν και το πετούν από ‘δω κι από ‘κει χωρίς κατεύθυνση και σκοπό. Μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο, καμία αλλαγή δεν θα είναι μόνιμη και αργά ή γρήγορα θα επιστρέφουμε στα παλιά μοτίβα.

Πώς μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο;

Όλα τα προβλήματα ξεκινούν σα σκέψη. Το πρόβλημα δεν είναι πως σκεφτόμαστε, αλλά πως οι σκέψεις μας είναι μολυσμένες από επώδυνες παρελθοντικές μνήμες. Η κάθε σκέψη και πεποίθησή μας δημιουργεί συγκεκριμένα συναισθήματα. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που κάνουμε, το κάνουμε για να νιώσουμε κάτι, για να νιώσουμε μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Χρειάζεται, λοιπόν, να έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων μας και να γνωρίζουμε πως μπορούμε να επιλέξουμε τι θέλουμε να νιώσουμε την κάθε στιγμή.

Όταν το συνειδητό και το ασυνείδητο συνεργάζονται, αντί να αντιμάχονται το ένα το άλλο, μπορούμε να πετύχουμε οτιδήποτε θέλουμε.

Για να υπάρξει, όμως, αυτή η συνεργασία χρειάζεται να αντικαταστήσουμε τις υποσυνείδητες περιοριστικές σκέψεις και πεποιθήσεις μας με νέες, ενδυναμωτικές. Η λειτουργία του υποσυνείδητου μου θυμίζει το παιχνίδι Jenga, όταν αφαιρούμε ένα τουβλάκι, το οικοδόμημα γίνεται ασταθές, μέχρι τελικά να καταρρεύσει.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για το υποσυνείδητο, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε απλά την αρνητική σκέψη, θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε με μια νέα θετική. Και η νέα σκέψη θα δημιουργήσει τη νέα θετική πεποίθηση, η οποία θα μας οδηγήσει σε μόνιμη θετική αλλαγή. Και ο ευκολότερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να επιλέξουμε το συναίσθημα που θέλουμε να βιώσουμε.

«Ποιανού τη ζωή ζεις;» Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζούμε τη ζωή που εμείς επιλέγουμε για τον εαυτό μας και όχι αυτή που άλλοι προσδοκούν από μας.

Παρατηρήστε τις σκέψεις που κάνετε, αυτά που πιστεύετε για τον εαυτό σας, τους άλλους, τον κόσμο… Είναι πραγματικά δικά σας; Κι αν όχι, γιατί τα διατηρείτε και τα διαιωνίζετε; Εμπιστευτείτε την διαίσθησή σας, συνδεθείτε με την καρδιά σας και θα βρείτε την δική σας αλήθεια. Και από αυτή την αλήθεια θα γεννηθούν νέες σκέψεις και πεποιθήσεις που θα σας στηρίξουν και θα σας ενδυναμώσουν.

Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να επιφέρουμε την οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Είναι όπως ακριβώς και με το GPS, για να φτάσουμε κάπου πρέπει να δώσουμε το σημείο εκκίνησης και προορισμού.

Που θέλετε να πάτε και πως θα νιώσετε μόλις φτάσετε εκεί;

Οραματιστείτε τώρα τα συναισθήματα που θα σας υποδεχτούν μόλις φτάσετε στον προορισμό σας. Βιώστε τώρα αυτά τα συναισθήματα σα να είστε εκεί. Και νιώστε ευγνωμοσύνη που φτάσατε…

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως το παρόν ενημερώνεται και είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος. Αν όμως το παρόν ενημερώνεται και διαμορφώνεται και από το μέλλον; Αν το άτομο που πρόκειται να γίνουμε χρειάζεται από μας να κάνουμε πράγματα τώρα; Τι θα σήμαινε αυτό για σας;

Για μένα σημαίνει πως είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε ποιοι είμαστε σήμερα με βάση αυτό που επιθυμούμε να γίνουμε αύριο. Σημαίνει πως επιλέγουμε το πεπρωμένο μας από έναν ωκεανό άπειρων πιθανών πεπρωμένων… Ας επιλέξουμε με σοφία.

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018 17:27

Η ΕΥΤΥΧΙΑ είναι θέμα απόφασης!

Ευτυχία! Μια λέξη που ακόμα κι όταν απλά την αναφέρεις γεμίζει η καρδιά σου με όμορφα συναισθήματα. Γεμίζει η ψυχή σου με φως!

Αλήθεια, έχεις νιώσει ποτέ γεμάτος ευτυχία;

Τώρα, αυτή την στιγμή, πως νιώθεις;

Είσαι χαρούμενος;

Είσαι ευτυχισμένος;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες την καρδιά σου να χτυπάει ξέφρενα από χαρά;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες στα χείλη σου ένα χαμόγελο ζεστό και λαμπερό να φωτίζει το πρόσωπό σου;

Η ευτυχία, όπως και η αγάπη, είναι ότι πιο φωτεινό και ζεστό μπορεί να νιώσει η ψυχή ενός ανθρώπου.

Αλλά μιας και μιλάμε γι’ αυτήν την υπέροχη αίσθηση ας πάμε να δούμε, τι είναι ευτυχία;

Υπάρχει σαφής ορισμός της ευτυχίας;

Κάποιοι λένε πως είναι μια κατάσταση βαθιάς και διαρκούς ικανοποίησης που δημοιουργείται από την εκπλήρωση των ψυχικών και υλικών αναγκών και επιθυμιών. Άλλοι λένε πως είναι η τυχή, η καλή τύχη!

Ο Θανάσης Βέγγος είχε πει: «Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι είναι ευτυχία. Τελικά είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια… Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμίσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν… Χάσιμο χρόνου. Θα το δεις κι εσύ όσο μεγαλώνεις…»

Τι είναι όμως η ευτυχία; Υπάρχει σαφής ορισμός; Όχι! Η ευτυχία είναι μια πολυδιάστατη έννοια, ένας σύνθετος όρος, και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και έρευνας από πολλούς ανθρώπους ανά τους αιώνες, ούτως ώστε να γίνει κατανοητή τόσο η σημασία της όσο ο ρόλος της στην ψυχολογία και την ζωή των ανθρώπων.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της είναι ότι διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι παίρνει πολλές διαφορετικές μορφές.

Πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας την ευτυχία

Αλήθεια έχεις σκεφτεί πώς την αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας; Ο εγκέφαλος είναι ένα «προϊόν» αν θέλεις, το οποίο κατασκευάστηκε εδώ και πάρα πολλά χρόνια πίσω, για την ακρίβεια περίπου στα 2.000.000 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο υπέροχος εγκέφαλος κατασκευάστηκε, όχι για να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά για να μπορούμε να επιβιώνουμε. Άρα λοιπόν, η ευτυχία, σε προτεραιότητα έρχεται δεύτερη.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος πρώτα θα κοιτάξει και θα φροντίσει να καλύψει όλα αυτά για τα οποία εσύ του έχεις δώσει εντολή ότι είναι σημαντικά για την επιβίωση σου και την ασφάλεια σου, όπως είναι τα χρήματα, η αγάπη των άλλων ανθρώπων, η επιτυχία, όπως είναι όλα αυτά τα πράγματα τα οποία θέλουμε οι άνθρωποι στην καθημερινότητα μας. Και μετά θα σου δώσει την ευτυχία. Γι’ αυτό και για πάρα πολλούς ανθρώπους η ευτυχία είναι στιγμές.

Έτσι λοιπόν αν θέλεις πραγματικά να νιώσεις ευτυχισμένος, χρειάζεται να αποκωδικοποιήσεις το πως δουλεύει ακριβώς ο εγκέφαλος σου.  Χρειάζεται να γνωρίζεις την λειτουργική δομή του. Αφού ξέρεις την δομή μετά μπορείς να σπάσεις τον κώδικα του μυαλού σου και.. να αποκτήσεις πρόσβαση. Και τι σημαίνει να αποκτήσεις πρόσβαση; Σημαίνει ότι μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση στην ευτυχία κάθε στιγμή που το επιθυμείς.  Πρόκειται για επιλογή.

Μην αφήνεις την ευτυχία σου για αύριο

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τους ρωτάς αν είναι ευτυχισμένοι σου λένε «Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…» Την τοποθετούν στο μέλλον και όχι στο παρόν. Και όταν θα γίνει αυτό που σου έχουν πει, αν τους ρωτήσεις αν είναι ευτυχισμένοι, κατά πάσα πιθανότητα θα σου πούνε πάλι «Θα είμαι ευτυχισμένος όταν…» Και η ερώτηση μου είναι η εξής: Γιατί όχι τώρα; Το παρόν είναι το μόνο που έχουμε και μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό.

Μην αφήνεις την ευτυχία σου για αύριο. Τώρα είναι η ώρα να είσαι ευτυχισμένος.Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσεις τα επίπεδα της χαράς. Είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση και αξίζεις να είσαι ευτυχισμένος και να ζήσεις την ζωή που ονειρεύεσαι. Αξίζεις να ζήσεις με ευτυχία την κάθε στιγμή.

Και μην ξεχνάς… Η ευτυχία είναι επιλογή!

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…