Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 20:15

Τα Fails της εβδομάδας

Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2018 16:51

Λόγια Αληθινά

manapateras

Περίπου το 10% της Γης καλύπτεται από παγετώνες – και αυτές οι απίστευτες φωτογραφίες αποτυπώνουν το μεγαλείο τους.

Οι μαγευτικές εικόνες τραβήχτηκαν στην Αλάσκα – η οποία φιλοξενεί 100.000 παγετώνες, κυρίως ανώνυμους – στη Νέα Ζηλανδία, στην Ισλανδία, στην Αργεντινή, στη Γροιλανδία και στη Γαλλία. Συνολικά 47 διαφορετικές χώρες φιλοξενούν παγετώνες.

Τα χρώματα και τα σχήματα των παγετώνων που θα δείτε είναι εντυπωσιακά…

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Perierga.gr - Το μεγαλείο των παγετώνων μέσα από εντυπωσιακές εικόνες

Οι γονείς αγχωνόμαστε για τις αρχές και τα πολύτιμα μαθήματα που θα διδάξουμε τα παιδιά μας για να τα μεγαλώσουμε σωστά. Όμως, κάπου στην πορεία, συνειδητοποιούμε κάτι που δεν περιμέναμε: ότι δεν ξέραμε ούτε τα μισά απ’ αυτά που νομίζαμε για τη ζωή μέχρι που γίναμε γονείς. Κι αυτό γιατί, μαθαίνουμε καθημερινά απ’ τα παιδιά μας, ό,τι διδάξαμε κι εμείς τους γονείς μας και που, μέσα στο άγχος και τον πανικό της καθημερινότητας, έχουμε ξεχάσει. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τι έχουμε (ξανα)μάθει από τους καλύτερους δασκάλους της ζωής μας: τα παιδιά μας.

Τα πολύτιμα μαθήματα που μας δίνουν καθημερινά τα παιδιά μας

 

Να γελάμε κάθε μέρα

Και χωρίς να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο λόγο! Το γέλιο είναι «φάρμακο», εκτόνωση, ευτυχία και πρέπει να υπάρχει καθημερινά στο… πρόγραμμά μας, αν θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα. «Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι χαμένη μέρα», έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν και, ως ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς, μάλλον κάτι ήξερε.

Ακολουθήστε το παράδειγμα του μωρού σας που γελάει με μια απλή γκριμάτσα και μην φοβάστε να είστε αυθόρμητοι. Χωρίς αυθορμητισμό, δεν υπάρχει γέλιο και χωρίς γέλιο δεν υπάρχει ευτυχία.

Να ξεχνάμε εύκολα

Πότε είδατε το μικρό σας να σας κρατάει κακία για μέρες γιατί θύμωσε μαζί σας; Πόσες μέρες κρατήσατε εσείς «μούτρα» στον σύντροφό σας όταν νευριάσατε μαζί του; Δεν γίνεται ξαφνικά να αποκτήσουμε μνήμη χρυσόψαρου και να ξεχνάμε τα πάντα, γίνεται όμως να ρίχνουμε νερό στο κρασί μας πού και πού, να συγχωρούμε και να προσπαθούμε να συμβιβαζόμαστε.

Να ζούμε την κάθε στιγμήΝα πάμε μια ξαφνική βόλτα γιατί έτσι απλά μας ήρθε, να παίξουμε κι εμείς με το παιδί στην παιδική χαρά και να φάμε γλυκό μια φορά για βραδινό. Χρειάζονται τα όρια και οι κανόνες, όμως δεν είναι κακό να τους «σπάμε» κάποιες φορές και να παρακούμε τον εαυτό μας! Αφήστε κάτω το κινητό, κλείστε τον υπολογιστή και την τηλεόραση και ζήστε την κάθε στιγμή όπως πρέπει: παρέα με τους δικούς σας ανθρώπους.

 Να ονειρευόμαστε

Τα παιδιά ονειρεύονται ότι είναι σούπερ ήρωες, ότι πετάνε μέχρι το φεγγάρι, ότι έχουν γίνει κολλητοί με τους αγαπημένους χαρακτήρες απ’ τα κινούμενα σχέδια… και η λίστα είναι ατελείωτη. Ως μεγάλοι, όμως, εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Το όνειρο για εμάς μπορεί να είναι να περάσουμε μια μέρα με την οικογένειά μας, ή να κανονίσουμε επιτέλους το ταξίδι που σκεφτόμαστε καιρό. Σας φαίνονται «άπιαστα» όλα αυτά;

Να εμπιστευόμαστε τους γύρω μας

Ένα από τα χαρακτηριστικά που χάνουμε μεγαλώνοντας είναι ότι σταματάμε να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας. Γινόμαστε καχύποπτοι, πολλές φορές δικαιολογημένα, χάνοντας όμως την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων. Όμως, αν κοιτάξουμε τα παιδιά μας, θα δούμε ότι έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στους φίλους τους, με μια περίεργη αλλά χαριτωμένη αφέλεια.

Να μην φοβόμαστε το καινούριο

Τα παιδιά θέλουν συνεχώς να μαθαίνουν και να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα. Εμείς, από μια ηλικία και μετά, προτιμάμε τα «σίγουρα», τα «έτοιμα», τα «εύκολα».Φοβόμαστε ίσως να αποτύχουμε ή να μας δουν τα παιδιά μας να αποτυγχάνουμε. Το σημαντικό, όμως, είναι να παίρνουμε κάπου- κάπου το ρίσκο και να κάνουμε ακόμα και λάθη!

Να είμαστε ο εαυτός μαςΧαρακτηριστικό των παιδιών είναι ο άκρατος αυθορμητισμός τους-με λίγα λόγια το «χάρισμα» του να είναι ο εαυτός τους, κάτι που εμείς ξεχνάμε μεγαλώνοντας. Κάποιες φορές, ας κάνουμε το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό (εφόσον δεν βλάπτουμε κανέναν) και ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αυθόρμητων παιδιών μας.

Να έχουμε αυτοπεποίθηση!

Όλα τα παιδιά πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους, ακόμα κι αν κάποιες φορές υπερβάλλουν. Δεν θα ήταν ωραίο να ξαναγίνουμε παιδιά και να νιώσουμε δυνατοί και όμορφοι όπως τότε;

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 20:42

9 σημάδια υπερφόρτωσης με τοξίνες

Όταν το σώμα μας υπερφορτώνεται με τοξίνες, προσπαθεί να τις αποβάλει. Δίνει επίσης σημάδια που μπορεί να μοιάζουν να μη συνδέονται καθόλου. Όλα είναι μέρος της προσπάθειας του σώματος να αποτοξινωθεί.

Είμαστε όλοι εκτεθειμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις επιδράσεις υπερβολικά πολλών τοξινών. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν έχουμε καλές διατροφικές συνήθειες και ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συνήθειες που μειώνουν το επίπεδο των τοξινών στο σώμα μας.

Ο χώρος στον οποίο ζούμε είναι γεμάτος σωματίδια. Αυτά μπορεί να βρίσκονται στον αέρα, στο νερό, στις τροφές και να προέρχονται από πολλές άλλες πηγές. Με όλα τα παραπάνω ερχόμαστε σε άμεση επαφή.

Διαθέτουμε όργανα τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συγκέντρωση και την αποβολή των περισσότερων τοξινών. Όμως μερικές φορές αυτά υπερφορτώνονται και η ικανότητά τους να λειτουργούν σωστά μειώνεται.

Κατά συνέπεια παρατηρείται μια συσσώρευση τοξινών. Η συσσώρευση αυτή δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Ως αποτέλεσμα υποφέρουμε από μια σειρά σωματικών και συναισθηματικών προβλημάτων υγείας.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι έχουμε πρόβλημα. Όμως υπάρχει μια σειρά από σημάδια που μπορούν να μας ειδοποιήσουν πριν η κατάσταση γίνει πιο περίπλοκη.

Ας τα ανακαλύψουμε!

1. Συνεχής κόπωση

synehis-koposi-500x334-2

Το σώμα σας μπορεί να δουλεύει σκληρά για να απαλλαγεί από τις τοξίνες που αποθηκεύονται σε διάφορους ιστούς. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως βιώνουμε μια αυξανόμενη αίσθηση κόπωσης, ακόμα κι αν κοιμόμαστε καλά.

Η κόπωση, οι δυσκολίες στη συγκέντρωση και η επιθυμία να κοιμόμαστε όλη μέρα αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια. Ίσως το σώμα σας χρειάζεται βοήθεια για να καταπολεμήσει τη συσσώρευση άχρηστων ουσιών.

2. Συνεχής αύξηση βάρους

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σχεδόν πάντα απαιτείται σταθερή προσπάθεια με δίαιτα και άσκηση.

Ωστόσο, αν παρ’όλα αυτά εξακολουθείτε να παίρνετε βάρος, πρόκειται για προειδοποιητικό σημάδι. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα υψηλά επίπεδα τοξινών που προέρχονται από τροφές και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

3. Δυσκοιλιότητα

se-ti-ofeiletai-to-aghos-500x334-1

Ο εντερικός σας σωλήνας παίζει σημαντικό ρόλο στην αποβολή των τοξινών.

Η δυσκολία με τις εντερικές κινήσεις, ή δυσκοιλιότητα, αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Πρόκειται για προφανή κατακράτηση άχρηστων ουσιών.

Η δυσκοιλιότητα αυξάνει τα επίπεδα των τοξινών στο σώμα μας. Μπορεί όμως να προκαλέσει και πόνο στην κοιλιά, φλεγμονή και δυσκολία στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

4. Δερματικά προβλήματα

Το δέρμα σας είναι ένα από τα όργανα που παρουσιάζει προβλήματα λόγω της υπερφόρτωσης με τοξίνες. Η εμφάνιση ακμής, εκζεμάτων και αλλεργικών αντιδράσεων αποτελούν σημαντικές ενδείξεις.

Σας ενημερώνουν ότι το σώμα σας δεν αποβάλλει τις τοξίνες, ειδικά τις τοξίνες  από το αίμα και τους ιστούς σας.

5. Αίσθηση υπερβολικής θερμότητας και εξάψεις

eksapseis-500x334-2

Ένα σημάδι υπερφόρτωσης με τοξίνες είναι ότι το σώμα σας υπερθερμαίνεται. Αυτό οφείλεται στο ότι η συσσώρευση τοξινών κάνει το συκώτι να λειτουργεί πιο σκληρά από το φυσιολογικό.

Έτσι αυξάνεται η εφίδρωση. Στη συνέχεια η εφίδρωση βοηθάει το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες μέσω του δέρματος.

6. Συνεχείς πονοκέφαλοι

Οι τοξίνες στο αίμα σας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το νευρικό σας σύστημα. Προκαλούν επίσης αντιδράσεις όπως συνεχείς πονοκεφάλους.

Ο ιστός του νευρικού συστήματος είναι υπερβολικά ευαίσθητος στις τοξίνες. Λόγω αυτού, δεν είναι παράξενο ότι προκαλεί αυτό το είδος αντίδρασης.

7. Συσσώρευση κοιλιακού λίπους

koiliako-lipos-500x334-1

Η αποτοξίνωση βοηθάει στο αδυνάτισμα. Ένας λόγος είναι το ότι αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες που έχουν ως αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά σας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τοξίνες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερίνης σας. Και οι δύο αυξάνουν την απόθεση λίπους στην κοιλιά σας.

8. Δυσάρεστη αναπνοή

Όταν τηρείτε μια καλή στοματική υγιεινή και εξακολουθείτε να έχετε δυσάρεστη αναπνοή, έχετε πρόβλημα. Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να οφείλεται σε πεπτικά προβλήματα ή στη συσσώρευση τοξινών στο συκώτι.

Οι τοξίνες επηρεάζουν το περιβάλλον του πεπτικού σωλήνα. Η επίδρασή τους διευκολύνει την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα σας, τόσο στα ούλα όσο και στα δόντια σας.

Επίσης η γλώσσα σας μπορεί να καλύπτεται από μια κιτρινωπή επίστρωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική ποσότητα τοξινών στο αίμα. Η κιτρινωπή επίστρωση μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή και λοιμώξεις.

9. Χολόλιθοι

hololithoi-500x316-2

Η υπερβολική ποσότητα τοξινών στη χοληδόχο κύστη μπορεί να σας βλάψει προκαλώντας το σχηματισμό χολολίθων.

Το συκώτι μπορεί να αρχίσει να αποθηκεύει επιπλέον χολή στη χοληδόχο κύστη. Αυτό το παχύρρευστο υγρό φράσσει τη χοληδόχο κύστη. Λόγω αυτού, αρχίζουν να σχηματίζονται χολόλιθοι.

Ταλαιπωρείστε από τις τοξίνες; Αν ναι, σταματήστε την κατανάλωση πρόχειρων τροφών. Θα πρέπει επίσης να αυξήσετε την ποσότητα του νερού που πίνετε και των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που καταναλώνετε.

9 αποτελεσματικές συμβουλές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Η άσκηση βοηθά το σώμα μας να παράγει ενδορφίνες οι οποίες μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλύτερα.

Η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο σωματικά και ψυχολογικά, ανάλογα με την ένταση της κατάθλιψης. Ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από περιόδους κατάθλιψης επειδή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με το σύντροφό τους, έχουν χάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων, στρες ή ανησυχίας. Αυτό το είδος κατάθλιψης συνήθως είναι απλό ως προς την αντιμετώπισή του και εμφανίζεται περιστασιακά λόγω κάποιας κρίσης. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους και να μειώσει την ποιότητα ζωής τους. Σε αυτή την περίπτωση, η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθεια κάποιου ειδικού επειδή, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα.

Στις μέρες μας, η κατάθλιψη μοιάζει με παγκόσμια επιδημία λόγω του σύγχρονου, στρεσογόνου τρόπου ζωής. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες προτάσεις και συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη με φυσικό τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να λαμβάνουμε χάπια ή φάρμακα που μπορεί να μας προκαλέσουν εξάρτηση.

Άσκηση

askisi

Η τακτική άσκηση είναι μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την καταπολέμηση και την πρόληψη της κατάθλιψης. Υπάρχουν διάφορα είδη ασκήσεων και οποιοδήποτε είδος και αν επιλέξετε θα σας προσφέρει πολλαπλά οφέλη: γιόγκα, αεροβική, άρση βαρών, τρέξιμο, κολύμβηση…

Δεν πρέπει να επιλέξετε ασκήσεις μεγάλης έντασης στην αρχή. Καλό είναι να αρχίσετε με πιο ελαφριές ασκήσεις και με την πάροδο του χρόνου μπορείτε να αυξήσετε την ένταση των ασκήσεων. Ιδανικό είναι να ασκείστε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα ή λίγο περισσότερο. Αν θέλετε να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά τους δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Διατροφή

diatrofi

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση και την πρόληψη της κατάθλιψης. Αν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στη ζωή σας, προσθέστε περισσότερη βιταμίνη Β και ασβέστιο στη διατροφή σας. Παράλληλα, εξαλείψτε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Φυτικά συμπληρώματα

Πολλά είδη βοτάνων έχουν χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Ένα από τα συνιστώμενα βότανα είναι το βαλσαμόχορτο το οποίο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Άλλα βότανα και φυτά τα οποία είναι γνωστά για την ικανότητά τους να καταπολεμούν την κατάθλιψη και το άγχος είναι:

  • Πασιφλόρα
  • Μελισσόχορτο
  • Λεβάντα
  • Λεμόνι
  • Βαλεριάνα
  • Βρώμη
  • Τσουκνίδα

Αναπνεύστε λίγο καθαρό αέρα

fusi

Όταν πάσχετε από κατάθλιψη, η επαφή με τη φύση μπορεί να είναι μια καταπληκτική θεραπεία η οποία θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Καλό είναι να πηγαίνετε για περπάτημα σε υπαίθριες περιοχές για τουλάχιστον 30 λεπτά. Μπορείτε, μεταξύ άλλων εξωτερικών δραστηριοτήτων, να πηγαίνετε βόλτα το σκύλο σας, να πάτε στο ποτάμι ή να κάνετε ποδήλατο.

Να ξεκουράζεστε αρκετά

Άλλο ένα βασικό στοιχείο για να κερδίσετε τη μάχη με την κατάθλιψη είναι να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ, χωρίς διακοπές, έτσι ώστε το σώμα σας να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να ανανεωθεί. Η καλή ξεκούραση θα βελτιώσει τη διάθεσή σας, θα σας βοηθήσει να είστε πιο ευέλικτοι και θα μειώσει σημαντικά την κατάθλιψη.

Να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν

diavasma

Η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά, υποχρεώσεις και δουλειές στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Πηγαίνετε διακοπές, για ψώνια, αφιερώστε λίγο χρόνο στην οικογένειά σας, βγείτε έξω με φίλους, πηγαίνετε σε ένα πάρκο αναψυχής· όλα αυτά και πολλά άλλα αποτελούν εξαιρετική θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και του στρες.

Να έχετε τα χέρια σας διαρκώς απασχολημένα

Το να διατηρείτε τα χέρια σας διαρκώς απασχολημένα μπορεί να είναι μια καλή θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Το ιδανικό είναι να είστε δημιουργικοί και να κάνετε κάτι που θα αναδεικνύει διάφορες αρετές. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε κάποιου είδους εργόχειρο, να μαγειρεύετε για την οικογένειά σας, να ράβετε, να ψήνετε, να γράφετε, να βγάζετε φωτογραφίες, να ζωγραφίζετε και άλλα.

Να γράφετε για τα συναισθήματά σας

Αν δεν θέλετε να μοιράζεστε τα άγχη σας με άλλους και δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, μια καλή θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι το γράψιμο ή το διάβασμα. Το να μεταφέρετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας στο χαρτί αποτελεί έναν τρόπο διαφυγής και στοχασμού.

Καλέστε ένα φίλο σας

Αν είστε ένας από τους τυχερούς και έχετε έναν καλό φίλο που είναι πάντα έτοιμος να σας βοηθήσει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σας, προσπαθήστε να τον/την καλείτε κάθε φορά που αισθάνεστε μελαγχολικοί. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι πάντα ευχάριστο να μιλάμε για τα συναισθήματά μας όταν είμαστε μελαγχολικοί αλλά οι προτάσεις ενός φίλου και ειδικά όταν γνωρίζετε ότι θα σας στηρίξει θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτή την κρίση.

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 18:51

Τα ιατρικά μυστικά της σοκολάτας

Δύο νέες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν σειρά προηγουμένων που έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτααποτελεί ένα είδος… φαρμάκου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Φαρμακολογία και την Πειραματική Θεραπευτική (American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, ASPET) στο Σαν Ντιέγκο, η σκούρα σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο έχει θετική επίδραση στο στρες, στις φλεγμονές, στη διάθεση, στη μνήμη και στην ανοσία ενάντια στις ασθένειες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δεκάδες μελέτες και για τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας (κυρίως της μαύρης) στον ανθρώπινο οργανισμό. Ας δούμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες εξ αυτών.

Καρδιακή λειτουργία

Η κατανάλωση σοκολάτας με μέτρο σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διάγνωσης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Heart. Ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, ανέλυσαν στοιχεία για 55.500 άτομα 50 έως 64 ετών, συσχετίζοντας την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες. Σε διάστημα 13,5 ετών διαγνώστηκαν 3.346 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης καρδιακής αρρυθμίας. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα όριο) τόσο μειωνόταν η πιθανότητα να διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Για την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος, για μία μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για μία έως τρεις μερίδες τον μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10%. Ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια περίπου.

Εγκεφαλική λειτουργία

Όσοι τρώνε 100 γραμμάρια σοκολάτα καθημερινά, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια βρετανική επιστημονική έρευνα. Επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίο Μίιντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση οκτώ μελετών πάνω στη σχέση σοκολάτας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Στις μελέτες αυτές έλαβαν μέρος περίπου 158 χιλιάδες άτομα και κάλυπταν μια περίοδο 12 ετών κατά μέσο όρο. Περίπου το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα. Μεταξύ των υπολοίπων, η μέση ημερήσια κατανάλωση ήταν επτά γραμμάρια, ενώ μερικοί έτρωγαν έως 100 γραμμάρια τη μέρα. Η ανάλυση έδειξε ότι αυτή η τελευταία ομάδα, που έτρωγε την περισσότερη σοκολάτα, αποτελούνταν κυρίως από νεότερα άτομα, με μικρότερο βάρος, μικρότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερες πρωτεΐνες λόγω φλεγμονής ενώ παράλληλα τα άτομα αυτά ασκούνταν περισσότερο – πρόκειται για παράγοντες που στο σύνολό τους μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα, όσοι έτρωγαν πολλή, κινδύνευαν κατά 11% λιγότερο από καρδιαγγειακή νόσο, κατά 25% λιγότερο από θάνατο λόγω καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 23% λιγότερο από εγκεφαλικό.

Ο βήχας

Ερευνητές στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό της σοκολάτας έχει αντιβηχικές ιδιότητες. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Αλάιν Μόρις, διευθυντή της Κλινικής για τον Βήχα του Πανεπιστημίου Hull στο Γιορκσάιρ, μελέτησαν 300 άτομα με επίμονο βήχα. Οι ασθενείς λάμβαναν δύο φορές ημερησίως για διάστημα δύο εβδομάδων μια κάψουλα που περιείχε θεοβρομίνη, μια φυσική ουσία που εξάγεται από το κακάο. Το 60% των ασθενών παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση του βήχα κατά τη διάρκεια λήψης της ουσίας. Όπως επισημαίνουν όμως οι ερευνητές δεν έχουμε να κάνουμε με θεραπεία αφού, όπως φαίνεται, η θεοβρομίνη απλώς καταστέλλει τον βήχα, ο οποίος επιστρέφει μόλις οι ασθενείς σταματήσουν τη λήψη της ουσίας. Οι επιστήμονες αναφέρουν πάντως ότι η κατανάλωση μιας μαύρης σοκολάτας ημερησίως διαθέτει ικανή ποσότητα θεοβρομίνης ώστε να ανακουφίσει κάποιον που ταλαιπωρείται από βήχα.

Σούπερ τροφή

Σύμφωνα με μελέτη αμερικανών ειδικών η σοκολάτα επιδρά πιο ευεργετικά στον οργανισμό απ’ ό,τι πολλά φρούτα. Επιστήμονες του Κέντρου Υγείας και Διατροφής Ηershey διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα διαθέτει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς και πολυφαινόλες που προστατεύουν τον οργανισμό ακόμη και από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η σοκολάτα πρέπει να καταχωρηθεί στη λίστα των σούπερ τροφών» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Chemistry Central Journal». Με τον όρο «σούπερ τροφές» χαρακτηρίζονται οι τροφές που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών συστατικών τα οποία εμποδίζουν την αλλοίωση και τελικά την καταστροφή των υγιών κυττάρων. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα και συγκρίσεις με τη μαύρη σοκολάτα, το κακάο, διάφορα είδη ροφημάτων σοκολάτας καθώς και πολλά είδη φρουτοχυμών. Οπως διαπίστωσαν, η αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας υπερέχει από εκείνη όλων των άλλων ειδών σοκολάτας και πολλών φρούτων. Τη δεύτερη πιο ευεργετική δράση έχει σύμφωνα με τη μελέτη το κακάο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ζεστές μορφές σοκολάτας δεν προσφέρουν κάτι στον οργανισμό γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας καταστρέφει τα αντιοξειδωτικά συστατικά της.

Πηγή: tovima.gr 

 

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…