Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Θεραπευτικές ιδιότητες και βιταμίνες του πορτοκαλιού

 
 
 

Το πορτοκάλι είναι το πιο γνωστό από τα εσπεριδοειδή και ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα στον κόσμο. Καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο προς θερμό κλίμα και είναι γνωστό στη χώρα μας από τα αρχαία χρόνια όταν και ήρθε από την Ισπανία (Εσπερία).

Είναι ένα καρπός πολύτιμος για την υγεία μας καθώς το πορτοκάλι περιέχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Βιταμίνες του πορτοκαλιού

Το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν ταυτιστεί με την βιταμίνη C και όχι άδικα αφού ένα μεγάλο πορτοκάλι μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας. Επιπλέον όμως το πορτοκάλι περιέχει σε σημαντικές ποσότητες φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), θειαμίνη (βιταμίνη Β1) αλλά και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

Το πορτοκάλι περιέχει περισσότερες από 170 ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Perierga.gr - Θεραπευτικές ιδιότητες και βιταμίνες του πορτοκαλιού

Πορτοκάλι ιδιότητες θεραπευτικές

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη C που περιέχει το πορτοκάλι αποτελεί ασπίδα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων, καθώς διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό μας, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Μειώνει τη χοληστερόλη
Τα πορτοκάλια περιέχουν εσπεριδίνη που μαζί με την πηκτίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Η συγκέντρωση εσπεριδίνης είναι σημαντικά μεγαλύτερη στον λευκό εσωτερικό φλοιό παρά στη σάρκα, γι αυτό καλύτερα να τρώμε τα πορτοκάλια με αυτή. Η πηκτίνη επιβραδύνει την απορρόφηση των λιπών από τον οργανισμό συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερίνης.

3. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Η καθημερινή κατανάλωση πορτοκαλιών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

4. Συμβάλει στην καλή υγεία των οστών
Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και των δοντιών.

5. Έχει αντικαρκινική δράση
Έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα και του στομάχου μέχρι και 50%. Οι ουσίες τανγκερετίνη και κουερσπίνη, που βρίσκονται στα πορτοκάλια, εμποδίζουν τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών που προκαλούνται από το κάπνισμα.

6. Μειώνει την υπέρταση
Μελέτες έχουν δείξει ότι η εσπεριδίνη και το μαγνήσιο στα πορτοκάλια, μπορούν να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

7. Προστατεύει από το έλκους
Το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην προστασία κατά του έλκους. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού έλκους του στομάχου.

8. Εμποδίζει τις πέτρες στα νεφρά
Η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού εμποδίζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πετρών στα νεφρά.

9. Επιβραδύνει τη γήρανση
Τα αντιοξειδωτικά στο πορτοκάλι, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι γνωστό ότι προκαλούν τα σημάδια της γήρανσης.

10. Σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου
Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επιπλέον της θρεπτική αξίας που έχει το πορτοκάλι είναι πεντανόστιμο και σε αφθονία στη χώρα μας.

 
Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2018 20:06

Τα 10 ναι από τον Χόρχε Μπουκάι…

Τα 10 ναι από τον Χόρχε Μπουκάι…


 
0
 
Τα10 ναι από τον Χόρχε Μπουκάι είναι μια σύντομη ανάλυση για τη ζωή, την αποδοχή, την άδεια να αισθάνεσαι άσχημα, την ανάγκη να είσαι ευάλωτος, την εμπιστοσύνη και τη δύναμη.

Τα 10 ναι αφορούν τον «δρόμο των δακρύων», ο οποίος κατά τον Χόρχε Μπουκάι, είναι «ο πιο σκληρός από τους δρόμους αυτούς». Είναι το μονοπάτι του πόνου, του πένθους και των απωλειών, μα ακόμη κι έτσι, είναι ένας δρόμος απολύτως απαραίτητος. Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αν δεν αφήσουμε πίσω αυτό που δεν είναι πια εδώ μαζί μας.

Αν, όμως, ζει ο άλλος μέσα μας,
τότε ο θάνατος είναι μεγάλος ψεύτης
και η αρρώστια μεγάλο ψέμα.

1. Άδεια

Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να αισθάνεται άσχημα, να έχει ανάγκη από βοήθεια, να είναι ευάλωτος… Ίσως θεωρείς ότι είναι καλύτερο να μην αισθάνεσαι τον πόνο και να τον αποφεύγεις απασχολώντας το μυαλό σου με άλλα πράγματα.

Οπωσδήποτε, όμως, με τον καιρό, το πιθανότερο είναι ότι ο πόνος θα ανέβει στην επιφάνεια. Επομένως, τώρα είναι καλύτερα. Δέξου ότι ίσως δεν μπορείς για ένα διάστημα να ενδιαφερθείς για τη δουλειά σου ή για ό,τι συμβαίνει στους φίλους σου, και άρχισε να βιώνεις το πένθος με όλες του τις συνέπειες.

Η ζωή σου θα είναι αλλιώτικη όσο πορεύεσαι σ’ αυτόν τον δρόμο. Είναι πολύ πιθανό ότι θα πρέπει ν’ αλλάξεις προσωρινά ορισμένες συνήθειες… σίγουρα νιώθεις ένα κενό…

2. Εμπιστοσύνη

Να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου και θα πας μπροστά. Θυμήσου πώς έλυσες παλιότερα δύσκολα προβλήματα που αντιμετώπισες στη ζωή σου. Θα χρειαστεί να κάνεις μερικά δύσκολα βήματα για να συνέλθεις.

Δεν υπάρχει τρόπος να συντομεύσεις την απόσταση στο δρόμο των δακρύων. Θα ζήσεις σκληρές στιγμές και πολύ έντονα, δυσάρεστα συναισθήματα, τη στιγμή ακριβώς που είσαι τόσο ευάλωτος. Επομένως, μην έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Να ακολουθείς τον δικό σου ρυθμό θεραπείας, και, πίστεψέ με, είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις αυτό που ακολουθεί.

Γιατί, αφού βρίσκεσαι στον δρόμο των δακρύων, τα χειρότερα έχουν ήδη περάσει. Η θετική σκέψη ήταν πάντοτε ο προσωπικός μου οδηγός – πόσο μάλλον τώρα, μπροστά στην πρόκληση του πένθους.

3. Καινούργια μάτια. Καινούργιες πόρτες

Είμαστε μερικές φορές τόσο τυφλωμένοι από τον θυμό, τον πόνο ή την κακοκεφιά μας, που δεν βλέπουμε τις «καινούργιες πόρτες» που ανοίγονται μπροστά μας.

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση: «όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη». Τη θεωρώ αληθινή. Συμβαίνει, όμως, καμιά φορά να μην έχουμε διάθεση να γυρίσουμε το χερούλι αυτής της πόρτας.

10 ναι

4. Αποδοχή

Ακόμη κι αν είναι το δυσκολότερο πράγμα που έχεις κάνει στη ζωή σου, πρέπει τώρα να δεχτείς αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Βρίσκεσαι στο δρόμο των δακρύων και δεν υπάρχει επιστροφή. Ο δρόμος αυτός πάει μόνο μπροστά.

Όσο δημιουργείς σε ένα μικρό κομμάτι του μυαλού σου τη φαντασίωση ότι ο άλλος θα γυρίσει, ότι τα πράγματα θα ξαναγίνουν όπως ήταν, ότι θα ξαναγυρίσει αυτός που πέθανε… δεν πρόκειται ποτέ να φτάσεις στο τέρμα του δρόμου. Πράγματι, αν υπάρχει μια έστω και πολύ μικρή πιθανότητα να μην είναι η απώλεια οριστική, θα έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο να συνεχίσεις να ελπίζεις και να μην πάρεις τον δρόμο των δακρύων, ή να πάρεις την απόφαση πως ως εδώ ήταν, έστω κι αν τα γεγονότα αφήνουν μιαν αμυδρή ελπίδα.

Είναι μεγάλος πειρασμός να βρεις καταφύγιο στην ιδέα ότι ο άλλος, από τον ουρανό, σε βλέπει και σε νοιάζεται. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στη θρησκευτική πίστη που έχει ο καθένας. Αντιθέτως, η πίστη είναι θαυμάσιος σύμμαχος.

5. Επαφή με τη ζωή

Φτάνει κάποτε μια στιγμή που ξέρεις ότι πρέπει να αφήσεις πίσω το παρελθόν. Η ζωή σε περιμένει γεμάτη καινούργιες προοπτικές. Δεν είναι κακό να θέλεις να διασκεδάσεις, να θέλεις να χαρείς, να δημιουργήσεις καινούργιες σχέσεις…

Στην περίπτωση της απώλειας συντρόφου, δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται κανείς αν νιώθει ξανά ερωτική επιθυμία. Στην πραγματικότητα, μια καρδιά πληγωμένη θεραπεύεται όταν την ανοίγουμε στους άλλους.

Το πένθος σημαίνει ότι το παίρνω απόφαση πως ο νεκρός είναι εκεί έξω, αλλά η ζωή συνεχίζεται.

6. Ευγνωμοσύνη

Είναι απαραίτητο να εκτιμάμε ό,τι καλό εξακολουθεί να υπάρχει στη ζωή μας μέσα σ’ αυτήν τη φοβερή κατάσταση και να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για την παρουσία του.

Πάνω από όλα, κάποιες σχέσεις που μένουν σταθερές (συγγενείς, φίλοι, ο/η σύντροφος, ο πνευματικός, ο θεραπευτής), που αποδέχονται και αντέχουν τη σύγχυση, τον πόνο, τις αμφιβολίες μας, και σίγουρα, τις στιγμές μας τις πιο σκοτεινές.

Θα ήταν όλα πολύ πιο δύσκολα χωρίς αυτούς. Ο καθένας αισθάνεται ευγνώμων για κάτι διαφορετικό που του προσφέρει ο άλλος: ασφάλεια, στήριξη, τη συντροφιά του, ακόμη και τη σιωπηλή παρουσία του.

7. Τα τρία Α: Πολλή ανάπαυση, λίγη απόλαυση, και μια δόση αναψυχής

Δώσε την άδεια στον εαυτό σου να περνάς καλά, να γελάς με τους φίλους σου, να κάνεις αστεία. Είναι δικαίωμά σου και, επιπλέον, θα σε βοηθήσει πολύ να έχεις κάποιες στιγμές αβίαστης απόλαυσης.

Να θυμάσαι ότι ακόμη και το προσφιλές σου πρόσωπο που χάθηκε, θα ήθελε το καλύτερο για σένα. Οι κακές στιγμές έρχονται από μόνες τους, για τις καλές στιγμές, όμως, θα χρειαστεί να πάρεις πρωτοβουλία.

Αρχίζουμε να βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει ζωή μετά την απώλεια. Πρόσεξε τα σημάδια, τις ενδείξεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται γύρω σου. Μην τις αξιοποιήσεις αν δεν έχεις διάθεση, αλλά μη σταματήσεις να τις αναζητάς.

8. Μαθητεία

Πενθώ σημαίνει – εκτός των άλλων – ότι μαθαίνω να ζω χωρίς κάτι, χωρίς κάποιον… μαθαίνω να ζω αλλιώς.

Μαθαίνεις να παίρνεις καινούργιες αποφάσεις για σένα τον ίδιο, μαθαίνεις να κάνεις τις δουλειές που πρώτα έκανε ο άλλος, μαθαίνεις καινούργιους τρόπους να σχετίζεσαι με συγγενείς και φίλους, μαθαίνεις να ζεις με κάτι λιγότερο.

Καμιά φορά η περίοδος αυτή της μαθητείας δεν έχει ανθρώπους γύρω μας. Πενθώ, σημαίνει μαθαίνω να ζω χωρίς αυτό που έχω χάσει. Άρχισε «νέα» ζωή, όχι την ίδια «εκ νέου».

9. Ορισμοί

Το νόημα του ρήματος «πεθαίνω» είναι τόσο θεωρητικό, ώστε, βιωματικά, μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να συμφωνήσουμε σε μία θέση αναφορικά με τον θάνατο, αλλά να δεχτούμε ότι είναι από τα πράγματα που ο καθένας μας πρέπει να έχει μέσα του σαφώς καθορισμένα.

Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα για τα οποία μπορεί να μην έχουμε καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο. Είναι, όμως, και τέσσερα – πέντε τα οποία είναι απαραίτητο να έχουμε «τακτοποιήσει» να βρίσκονται μέσα μας ξεκάθαρα:

α) η σεξουαλική μας ταυτότητα, β) η φιλοσοφική μας άποψη, γ) η σχέση μας με τους γονείς, δ) το «σχέδιο ζωής» μας και τέλος η θέση μας απέναντι στον θάνατο.

Τι γίνεται μετά τον θάνατο; Πώς να ξέρουμε, αφού κανένας που έμαθε δεν μας το είπε;
Όποια κι αν είναι η θέση σας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μετά τον θάνατο θα συμβεί αυτό που πιστεύετε ότι θα συμβεί. Κατά βάθος δεν έχει σημασία.

Αν πιστεύετε ότι πρόκειται να μετενσαρκωθείτε… πάει καλά. Αν πιστεύετε ότι θα πάτε στον παράδεισο ή στην κόλαση… πάει καλά. Αν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει τίποτα μετά τον θάνατο… πάει καλά. Ό,τι κι αν είναι αυτό που πιστεύετε… πάει καλά. Πρέπει, όμως, να έχετε μία συγκεκριμένη θέση.

Ρώτησαν κάποτε τον Γούντι Άλεν αν πιστεύει ότι υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο. Κι εκείνος απάντησε: «Δεν ξέρω, γιατί αυτό που με απασχολεί είναι να μάθω πώς μπορώ να ζήσω λιγάκι, πριν πεθάνω».

10 ναι

10. Μοιράζομαι ότι έχω μάθει

Αφού έχεις διανύσει ένα μέρος του δρόμου, μίλα στους άλλους για την εμπειρία σου. Μάθε τους να μην ελαχιστοποιούν την απώλεια, ούτε να υποτιμούν τον δρόμο. Πες στους άλλους τι σου έμαθε αυτή η εμπειρία.

Αυτή είναι η καλύτερη βοήθεια που μπορείς να τους προσφέρεις για τη θεραπεία τους. Τους κάνεις πιο εύκολο τον δρόμο που έχουν να διανύσουν και – ακόμα κι αν σου φαίνεται απίστευτο – έτσι διευκολύνεις και τη δική σου πορεία.

«Ο δρόμος των δακρύων» Χόρχε Μπουκάι – εκδ. Opera

Πηγή: apotis4stis5.com

>
Φανταστείτε αν αυτές οι ειρηνικές φυλές δεν είχαν κατακτηθεί και δεν τους είχαν αφαιρεθεί η γη και οι ζωές τους. Η ιστορία του κόσμου μας θα είχε κυλήσει εντελώς διαφορετικά. Θα ήμασταν σε επαφή με τη φύση, με τον εαυτό μας και την ίδια τη Γη.

Θα μπορούσαμε να συνδεθούμε με τα ζώα, με τα άστρα, τα λουλούδια και ο ένας με τον άλλον σε πολύ βαθύ επίπεδο· κάτι τόσο απλό που όμως έχει χαθεί μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τη σοφία που μοιράστηκαν μαζί μας αυτοί οι αυτόχθονες Αμερικανοί. Ας δημιουργήσουμε ξανά τον κόσμο της γήινης και καθολικής αντίληψης που γνωρίζαμε παλιά.

«Μη φοβάστε να κλάψετε. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερώσετε το νου σας από λυπητερές σκέψεις» – Hopi

«Είναι καλύτερο να έχετε λιγότερες βροντές στα λόγια και περισσότερες αστραπές στα χέρια» – Apache

«Όλα τα φυτά είναι αδελφοί και αδελφές μας. Μας μιλούν και αν αφουγκραστούμε, μπορούμε να τα ακούσουμε» – Arapaho

«Πες μου και θα το ξεχάσω. Δείξε μου και μπορεί να μην το θυμάμαι. Κάνε με να συμμετάσχω και θα το καταλάβω» – Άγνωστη φυλή

«Όταν δείχνουμε τον σεβασμό μας προς στις άλλες μορφές ζωής, θα ανταποκριθούν με σεβασμό προς εμάς» – Arapaho

«Αυτός που κοιμάται με τα σκυλιά, ξυπνάει με ψύλλους» – Blackfoot

«Τι είναι η ζωή; Είναι η λάμψη μιας πυγολαμπίδας τη νύχτα. Είναι η ανάσα ενός βούβαλου το χειμώνα. Είναι η μικρή σκιά που τρέχει πάνω στο γρασίδι και χάνεται στο ηλιοβασίλεμα» – Blackfoot

«Όταν γεννηθήκατε, κλαίγατε και ο κόσμος πανηγύριζε. Ζήστε τη ζωή σας έτσι ώστε όταν πεθάνετε, ο κόσμος να κλαίει κι εσείς να πανηγυρίζετε» – Cherokee

«Αυτός που έχει το ένα πόδι στο κανό και το άλλο στη βάρκα, θα πέσει στο ποτάμι» – Tuscarora

«Ο πρώτος μας δάσκαλος είναι η καρδιά μας» – Cheyenne

«Να θυμάστε πως τα παιδιά σας δεν είναι δικά σας, σας τα έχει δανείσει ο Δημιουργός» – Mohawk

«Οι νόμοι των ανθρώπων αλλάζουν με την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Μόνο οι νόμοι του πνεύματος μένουν πάντοτε οι ίδιοι» – Crow

«Δεν υπάρχει θάνατος, μόνο αλλαγή κόσμων» – Duwamish

«Δεν μπορείτε να ξυπνήσετε αυτόν που προσποιείται ότι κοιμάται» – Navajo

Μπορεί να σας ακούγεται απίστευτο, αλλά εκτός από την τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι εξίσου σημαντικό να καταφέρετε να μετριάσετε τα επίπεδα του άγχους σας προκειμένου να μη δείτε τη χοληστερόλη σας να εκτοξεύεται. 
 

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας 9 φυσικούς τρόπους που είναι εξίσου απλοί και αποτελεσματικοί για τον έλεγχο της χοληστερόλης σας. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε στα φάρμακα.

Αν ακολουθήσετε τα συγκεκριμένα μέτρα επανοφοράς των επιπέδων της χοληστερόλης στα φυσιολογικά όρια, θα παρατηρήσετε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

σταυροδρόμι με υγιεινά και τζανκ φαγητα

Όταν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) είναι πολύ υψηλά, οι πλέον συνηθισμένοι υπαίτιοι είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Ωστόσο, ως πραγματικά υπαίτια πρέπει να θεωρηθούν τα trans-λιπαρά. Αυτά τα ακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται στις τηγανητές τροφές, τα βιομηχανικά αρτοσκευάσματα, τις έτοιμες σάλτσες, τη μαργαρίνη, τα προμαγειρεμένα φαγητά, τα παγωτά κ.λπ.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι το στρες αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ακόμα κι αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, το συνεχές άγχος υποσκάπτει την προσπάθεια του οργανισμού σας να μειώσει την κακή χοληστερόλη.

Ο τρίτος ασυνήθιστος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης είναι η κακή ηπατική λειτουργία. Μπορείτε να βελτιώσετε τη λειτουργία του ήπατος χρησιμοποιώντας βότανα, όπως αψιθιά, γαϊδουράγκαθο και πικραλίδα.

Πώς να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας

1. Γάλα από κανναβούρι

γάλα απο καναβούριΤο συγκεκριμένο ρόφημα από κανναβούρι αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης.

 • Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε βασικά λιπαρά οξέα και επίσης βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, ενθαρρύνοντας παράλληλα την απώλεια βάρους.
 

2. Σκόρδα

σκελίδες σκόρδουΤο σκόρδο αποτελεί ένα πανάρχαιο ιαματικό τρόφιμο που βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, όπως των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Η ισχυρή αγγειοδιασταλτική δράση του αναστέλλει κάθε τύπο καρδιαγγειακής νόσου.

Επιπλέον, είναι επίσης ένα φυσικό αντιβιοτικό και καθαρτικό. Για να απολαύσετε τα οφέλη του, πρέπει να τρώγεται ωμό ή ακολουθώντας την αρχαία και καταπληκτική θιβετιανή θεραπεία με σκόρδο.

3. Ωμά καρότα

ωμά καρόταΤα ωμά καρότα μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης χάρη στην ικανότητά τους να ενισχύουν τις ηπατικές λειτουργίες.

 • Για να απολαύσετε τα οφέλη τους, φροντίστε να τα καταναλώνετε κάθε μέρα, τριμμένα ή σε σπιτικούς χυμούς, πριν από τα γεύματά σας.
 • Πρέπει να τα τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

4. Επωφεληθείτε από τη δύναμη του τζίντζερ

τζιντζερ σε εγχυμαΤο τζίντζερ είναι ένα εξωτικό, αναζωογονητικό και αρωματικό καρύκευμα που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας. Η συγκεκριμένη ρίζα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και προσθέτει εξαιρετική γεύση στα καθημερινά σας πιάτα.

 
 • Για να βοηθήσετε στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, εντάξτε σταδιακά το τζίντζερ στη διατροφή σας.
 • Μπορείτε να προσθέσετε μικρές ποσότητες τζίντζερ, τριμμένο ή σε σκόνη, στα γεύματά σας.

5. Μια χούφτα ξηροί καρποί

πώς να ελέγξετε τη χοληστερόληΣε γενικές γραμμές, οι ξηροί καρποί είναι πολύ υγιεινοί, αρκεί να μην τους καταναλώνετε σε υπερβολικές ποσότητες. Οι ξηροί καρποί, μάλιστα, είναι η καλύτερη δυνατή λύση αν θέλετε να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας. 

 • Μια χούφτα ημερησίως είναι αρκετή για να ισορροπήσει τα επίπεδά σας.
 • Βοηθούν επίσης στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

6. Λευκή άργιλος

αργιλος σε σκονηΗ λευκή άργιλος, που είναι κατάλληλη για κατανάλωση, συνιστά μια καλή θεραπεία για τον έλεγχο της καούρας και της χοληστερόλης.

Ωστόσο, αν έχετε υπέρταση, πρέπει να πίνετε μόνο το νερό, χωρίς το κατακάθι, που μένει στο κάτω μέρος του ποτηριού.

7. Ωφέλιμα τρόφιμα

αβοκάντο κομμενο στη μεσηΕκτός από τα ιαματικά τρόφιμα που μόλις αναφέραμε, όπως το σκόρδο και τα καρότα, υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης σας.

Μπορείτε να τα συνδυάσετε ή να τα εναλλάσσετε ανά ημέρα, για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές τους:

 • Αβοκάντο
 • Όσπρια
 • Σέλινο
 • Πλιγούρι βρώμης
 • Κρόκος
 • Κρεμμύδια
 • Λιναρόσπορος
 • Κινόα
 • Φουντούκια
 • Φασολάκια/Αρακάς
 • Μήλα

8. Αποχαιρετίστε το στρες

γυναικα ξαπλωμενηΌπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το στρες αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Γι ‘αυτό η διατροφή δεν είναι το μόνο σημαντικό μέρος της θεραπείας κατά της χοληστερόλης. Πρέπει να αλλάξετε ό,τι σας γεμίζει με άγχος και σας πιέζει συναισθηματικά.

Το άγχος δεν περιορίζεται στον εργασιακό χώρο. Μπορεί να περιλαμβάνει συναισθηματικό άγχος από τα προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις ή το φυσικό άγχος που έχει κάποιος όταν έχει να κάνει πάρα πολλές δουλειές.

Το άγχος μπορεί επίσης να προκληθεί από κακό σχεδιασμό της καθημερινής σας ρουτίνας.

9. Ελέγχετε τις μερίδες σας

αδειο πατο με κεράσιαΕάν είστε κάποιος που συνηθίζει να τρώει περισσότερο από ό,τι πρέπει, πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε μικρότερες μερίδες. Ο στόχος δεν είναι, φυσικά, να λιμοκτονήσετε, αλλά να υιοθετήσετε την υγιεινή τακτική να σταματάτε το φαγητό πριν γεμίσει εντελώς το στομάχι σας.

Πρέπει να σταματήσετε να τρώτε όταν αισθάνεστε περίπου 80% χορτάτοι. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή δεν πεινάμε άλλο, αλλά αισθανόμαστε τον πειρασμό να συνεχίσουμε το φαγητό μας με ένα επιδόρπιο ή κάτι άλλο.

Τότε πρέπει να μάθουμε να σταματάμε το φαγητό.

Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2018 19:21

15 πράγματα για τον καφέ

15 πράγματα για τον καφέ

 
 
 

perierga.gr - 15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον καφέ!Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και καταναλώνεται με πάθος από το 90% και πλέον του πληθυσμού της Γης σε όλες τις μορφές και τα είδη του. Πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν εξάρτηση από τον καφέ, κάποιοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ξυπνήσουν χωρίς αυτόν και άλλοι ότι δεν αντέχουν αν δεν πιουν τουλάχιστον 2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα. Αλήθειες ή μύθοι, πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε για το πλέον αγαπημένο ρόφημα ανά τον κόσμο!

1. Ο μύθος λέει πως κάποιοι βοσκοί από την Αιθιοπία ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν την επίδραση της καφεΐνης, όταν οι κατσίκες τους ξεκίνησαν να χορεύουν ασταμάτητα και να είναι υπερκινητικές αφού έφαγαν καρπούς καφεόδεντρου.

2. Ο καφές χρησιμοποιείται ως ρόφημα για περισσότερα από 700 χρόνια.

3. Αρχικά ο καφές τρωγόταν και δεν πινόταν. Αφρικανικές φυλές ανακάτευαν τους καρπούς των φυτών με λίπος για να δημιουργήσουν «μπάλες ενέργειας».

4. Ο καφές θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Άραβες και οι χριστιανοί τον ονόμασαν «ποτό του Σατανά», επειδή είχε εφευρεθεί από τους μουσουλμάνους ως υποκατάστατο για το κρασί, το οποίο απαγορευόταν να πίνουν.

5. Όλος ο καφές του κόσμου παράγεται στη ζώνη ανάμεσα στον Τροπικό του Καρκίνου και στον Τροπικό του Αιγόκερω, με τη Βραζιλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή, το Βιετνάμ τη δεύετρη και  η Κολομβία την τρίτη. Η μόνη πολιτεία που παράγει καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Χαβάη.

6. Τα καφεόδεντρα μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα (ποικιλία Arabica), αλλά τα καλλιεργούν έτσι ώστε να φτάνουν μέχρι τα 3 μέτρα, για να είναι πιο εύκολο το μάζεμα των καρπών. Άλλες ποικιλίες φτάνουν τα 15-20 μέτρα ύψος.

7. Καθημερινά παράγονται πάνω από 7 τόνοι καφέ.

8. Ο καφές είναι το δεύτερο παγκοσμίως ρόφημα σε κατανάλωση αμέσως μετά το νερό.

perierga.gr - 15 πράγματα που δεν ξέρετε για τον καφέ! 

9. Η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση στον κόσμο σε κατανάλωση καφέ. Κατά μέσο όρο καθένας από εμάς πίνει 1,6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και η συνολική ποσότητα φτάνει το 0,64% της παγκόσμιας παραγωγής ή τους 23.000 τόνους το χρόνο.

10. Οι χώρες με τους πιο φανατικούς του καφέ βρίσκονται στην Ευρώπη και είναι οι Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία.

11. Το 70% της παραγωγής καφέ προτιμάει προέρχεται από την ποικιλία «Arabica» και είναι πιο ήπιος και αρωματικός.

12. Το πρώτο καφενείο της Ευρώπης άνοιξε το 1529 στη Βιέννη.

13. Ο καφές κρατάει τον άνθρωπο ξύπνιο πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι συμβαίνει αν καταναλώσει ένα μήλο!

14. Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

15. Ο καφές προστατεύει από τον ήλιο και παράλληλα μειώνει τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα… ανηλιακά.

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…