Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Είναι αποδεδειγμένο ότι η ζωή έχει γυρίσματα. Εκεί που νομίζεις ότι όλα χάθηκαν, φαίνεται μια αχτίδα φωτός και σιγά σιγά το σκοτάδι εξαφανίζεται.

Από την άλλη εκεί που νομίζεις ότι είσαι άρχοντας και αφεντικό της μοίρας σου, η ζωή σου δίνει μια σφαλιάρα και σε στέλνει στα τάρταρα.

Στην περίοδο των ισχνών αγελάδων, όπως συμβαίνει τώρα στην χώρα μας, θα πρέπει να δείξουμε υπομονή, καρτερικότητα και προσαρμογή για να μπορέσουμε να αντέξουμε και με το που θα παρουσιαστεί (ή με το που θα δημιουργήσουμε) μια ευκαιρία να την αδράξουμε ώστε να μπορέσουμε να σκαρφαλώσουμε ψηλότερα. Δεν πρέπει να λιποψυχήσουμε, να πανικοβληθούμε και να αδρανοποιηθούμε.

Η υπομονή δεν είναι παθητική κατάσταση.

Είναι η δύναμη, που μαζί με την ελπίδα, μας κρατάει στα δύσκολα και δεν τα παρατάμε. Είναι το μέταλλο, που μαζί με την επιμονή, μας κάνει να αντέχουμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε ξανά και ξανά μέχρι να ανοίξει ο δρόμος προς το φως.

Από την άλλη μεριά όταν τα ελέη είναι πλούσια, δεν θα πρέπει να γινόμαστε άφρονες, υπερόπτες και εγωιστές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τροχός γυρίζει και ότι τα «πάντα ρει». Η σύνεση, η αίσθηση του μέτρου, η διάθεση να μοιραστούμε (σε κάποιο βαθμό) την καλή μας τύχη με τους μη έχοντες δείχνει ανθρωπιά, αλληλεγγύη και ευαισθησία. Δείχνει ποιότητα ανθρώπου και επίγνωση του εύθραυστου της ζωής και του απρόβλεπτου.

Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τέλεια.

Κανείς δεν είναι μονίμως στα πάνω ή στα κάτω του. Όμως ο άνθρωπος που στις στιγμές της κρίσης αντλεί δύναμη από την καρδιά του και αντέχει παρά τις αντίξοες συνθήκες, περιμένοντας και δημιουργώντας τις ευκαιρίες, θα βρει το δρόμο της επιστροφής σε καλύτερες μέρες. Όπως και ο τυχερός, που η ζωή του κυλάει κατ’ ευχή, θα πρέπει να επιδείξει σύνεση, προνοητικότητα για πιθανές αλλαγές και να κρατάει τα πόδια του στην γη αποφεύγοντας τις υπερβολές και την έπαρση.

Ο χαρακτήρας και οι πράξεις μας καθορίζουν την αξία μας και δείχνουν το ποιοι πραγματικά είμαστε. Και στα δύσκολα και στα καλά.

Γιάννης Α. Αραχωβίτης

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 18:59

Μουσείο Γιάννη Κωνσταντόπουλου

Ένας χώρος φτιαγμένος με μεράκι και πολλή προσωπική δουλειά, όταν με αυτό που ασχολείσαι το αγαπάς πραγματικά φαίνεται από το αποτέλεσμα.

Ένας σπουδαίος φιλόσοφος, μαθηματικός, θρησκευτικός και πολιτικός Δάσκαλος μας κληροδότησε λόγια από χρυσάφι.
Τα «Χρυσά Έπη».
Ο Πυθαγόρας γεννήθηκε στη Σάμο το 580 π.κ.χ και από την παιδική του ηλικία εκδήλωσε μία ιδιαίτερη αγάπη για τη μάθηση. Για καλή του – και καλή μας – τύχη, ο πατέρας του, Μνήσαρχος, τον έπαιρνε μαζί του στα ταξίδια σε Ανατολή και Δύση, με αποτέλεσμα ο νεαρός Πυθαγόρας να αναπτύξει από νωρίς διευρυμένη αντίληψη για τον κόσμο. Ο πατέρας του φρόντισε ακόμα να λάβει ο γιος του την καλύτερη μόρφωση κοντά στους μύστες της Ανατολής και στον διάσημο τότε φιλόσοφο από τη Σύρο, Φερεκύδη.

Ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τίποτα για τον Πυθαγόρα, οπωσδήποτε κάτι θα έχετε ακούσει για το πυθαγόρειο θεώρημα. Ο Πυθαγόρας ήταν πρωτοπόρος στα μαθηματικά και στη γεωμετρία, ήταν εξαιρετικός θεωρητικός της μουσικής, φιλόσοφος με πολύ ιδιαίτερη κοσμοθεωρία θρησκευτικού τύπου και όταν εγκαταστάθηκε στον Κρότωνα της Ιταλίας, φανέρωσε και το πολιτικό του ταλέντο επίσης.
Εδώ θα ασχοληθούμε με τον φιλόσοφο Πυθαγόρα και τη διδασκαλία του σχετικά με τις αρετές που οφείλει να επιδιώκει κάθε άνθρωπος, ώστε να είναι αγνός, έτοιμος για μία καλύτερη ενσάρκωση. Είναι ένα απόσπασμα από τα «Χρυσά Έπη», ένα κείμενο με τα βασικά σημεία της διδασκαλίας του Πυθαγόρα, που γράφτηκε από πυθαγόρειους του 5ου αι. π.κ.χ, πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατο του δασκάλου.

Για να διευκολύνουμε την ανάγνωση, δώσαμε στο απόσπασμα τη μορφή δεκαλόγου.
1. Κάνε συνήθεια να κυριαρχείς στον ύπνο, στο στομάχι, στη λαγνεία και στον θυμό.
2. Μην πράξεις κάτι επαίσχυντο, ούτε μόνος σου ούτε μαζί με άλλους και από όλους πιο πολύ τον εαυτό σου να ντρέπεσαι.
3. Να ασκείς τη δικαιοσύνη με έργα και με λόγια.
4. Να μην εθίζεσαι σε τίποτα ασυλλόγιστα, αλλά να γνωρίζεις πως ο θάνατος για όλους είναι αναπόφευκτος και τα χρήματα, άλλοτε είναι καλό να τ’ αποκτάς και άλλοτε να τα χάνεις.
5. Ό, τι σου αναλογεί από τις δυστυχίες που συμβαίνουν τυχαία στους θνητούς, να το υποφέρεις χωρίς αγανάκτηση. Και όσα από αυτά μπορείς να τα θεραπεύεις. Σκέψου πως οι θεοί δεν δίνουν μεγάλο μερίδιο από αυτά στους αγαθούς ανθρώπους.
6. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να εκπλήσσεται και να απορεί ούτε από τα άθλια ούτε από τα καλά λόγια των ανθρώπων που άφθονα ακούς. Κι αν ακούσεις ψέμα για κάτι, να είσαι πράος. Να μην σε παραπλανήσει κανείς ούτε με λόγια ούτε με έργα να κάνεις ή να πεις οτιδήποτε δεν είναι καλό.
7. Πριν πράξεις οτιδήποτε να σκέπτεσαι προσεκτικά, ώστε να μην κάνεις κάτι ανόητο. Ο ανόητος ( εκείνος που δεν σκέπτεται) λέει και πράττει ανόητα πράγματα.
8. Να πράττεις εκείνα που δεν θα σου προκαλέσουν στεναχώρια αργότερα. Μην πράττεις εκείνα που δεν γνωρίζεις, αλλά να φροντίσεις να μάθεις για όσα έχεις άγνοια κι έτσι η ζωή σου θα είναι ευχάριστη.
9. Δεν πρέπει να παραμελείς την υγεία του σώματός σου, αλλά, με μέτρο να πίνεις, να τρως και να γυμνάζεσαι, και μέτρο εννοώ εκείνο που δεν θα σε στεναχωρήσει. Συνήθισε σε διατροφή καθαρή και λιτή και ζώντας έτσι, φυλάξου από όσα επισύρουν φθόνο. Μην δαπανάς άκαιρα τα καλά, όπως κάνουν οι αδαείς, ούτε να στερείσαι σε σημείο που να γίνεις ανελεύθερος, διότι το μέτρο είναι η άριστη κατάσταση σε όλα.
10. Μην επιτρέψεις στα μάτια σου ύπνο απαλό πριν εξετάσεις τρεις φορές τις πράξεις της ημέρας: «Σε τι αστόχησα; Τι έπραξα; Τι δεν έπραξα από εκείνα που έπρεπε να πράξω;» Ξεκινώντας από το πρώτο να επεκτείνεσαι στα επόμενα, για τα άσχημα που έκανες να επιπλήττεις τον εαυτό σου, για τα καλά να ευχαριστιέσαι.

Για τούτα να κοπιάζεις, αυτά να μελετάς, αυτά πρέπει να επιθυμείς.
«Εκείνος το είπε», όπως συνήθιζαν να λένε οι μαθητές του, από σεβασμό στον δάσκαλο και δέος για το κύρος της αυθεντίας του. Αλλά εμείς δεν τον γνωρίζουμε τόσο καλά όσο εκείνοι για να τον εμπιστευτούμε με τόση ευκολία. Ας εμπιστευτούμε την ίδια τη ζωή εξετάζοντας, αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οφείλονται στην αστοχία μας να αποφύγουμε κάτι από αυτά που είχε «Εκείνος» εντοπίσει ως πηγές της δυστυχίας μας. Αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας σε αυτή την εξέταση, σας προτείνω να ξεκινήσετε από το νούμερο 10. Αυτό θα σας διευκολύνει να βάλετε τις σκέψεις σας (και μετά τις πράξεις σας) σε τάξη και θα σας οδηγήσει με μεγαλύτερη ευκολία σε όλα τα άλλα.
Αν ο Πυθαγόρας είχε δίκιο, τότε αυτή η διαδικασία θα αναβαθμίσει την ψυχή σας και θα την προετοιμάσει για μία καλύτερη μετενσάρκωση. Σε κάθε περίπτωση όμως θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και αντοχή και να διαμορφώσετε έναν χαρακτήρα αξιοθαύμαστο!

 

Ξαφνικά ξυπνάς ένα πρωί και νιώθεις πως δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι, νιώθεις το σώμα, το κεφαλι και την καρδιά σου να χτυπά απίστευτα, τόσο που νιώθεις θα πεταχτεί έξω, έναν κόμπο στον λαιμό να σε πνίγει, κάποια απροσδιοριστα συναισθήματα να σε κυριευουν..

«Μπα σε καλό μου… σκέφτεσαι, την άρπαξα, κρύωσα, ε μα καιρός είναι αυτός μια κρύο μια ζεστή. «Σκέφτεσαι.

Καλείς στην εργασία σου να ενημερώσεις πως δεν θα πας, πετάγεσαι μεχρι το φαρμακείο αγοράζεις βιταμίνες, τρως καλά και ξεκουράζεσαι.. «Εντάξει το πολύ σε μια δυο μέρες θα είμαι περδίκι» ξανά σκεφτεσαι. Ελα όμως που περνούν οι μέρες και τα συμπτωματα όχι μόνο δεν υποχωρούν, γίνονται όλο και πιο έντονα. Αρχίζεις να ανησυχείς αλλά κάνεις μόνη σου την διάγνωση ξανά υπερκόπωση θα είναι και παλεύεις για να συνεχίσεις κανονικότατα την καθημερινότητά σου.

Μέχρι την στιγμή εκεί που εργάζεσαι νιώθεις να χάνεσαι, να πνιγεσαι, να μην μπορείς να ανασανεις, να μουδιαζουν χέρια, πόδια, κεφάλι… τόσο που αδυνατείς να κουνηθείς και ένας χείμαρρος δακρύων να ξεχειλίζει από τα μάτια σου. Σε βλέπουν οι συνάδελφοί φωνάζουν προϊστάμενο σε κατεβάζουν στο ιατρείο. Εσύ ακούς μα δεν σου βγαίνει μιλιά. Να καλέσουμε ασθενοφόρο, σε ρωτούν.

«Όχι να πάω σπίτι μου να ξεκουραστώ»απαντας… Και όσο περνούν οι μέρες η κατάσταση επιδεινώνεται. Κάποια αρνητικά γεγονότα σε επηρεάζουν τόσο πολύ που μπορούν να σε φέρουν σε αυτή την κατάσταση, από ένα απλό σπάσιμο ενός ποτηριού έως ένας περίεργος ηλικιωμένος που τα έβαλε με σένα και το σκυλάκι σου.

Μερα με την μέρα νιώθεις να καταρρέεις, νιώθεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν και επιτέλους θορυβείσαι και αποφασίζεις να επισκεφτείς τον οικογενειακό σου γιατρό που σε κουράζει χρόνια τώρα και τον εμπιστεύεσαι τυφλά. Του λες τα συμπτώματα και εκείνος την αλήθεια. «Υποφέρεις από κρίσεις πανικού και συμπτωματολογία Κατάθλιψης». Χάνεσαι και προσπαθείς να χωνεψεις αυτό που μόλις άκουσες. Σε παραπεμπει σε ψυχίατρο και σε ψυχοθεραπευτη.

Ολοι σε καθησυχάζουν πως θα περάσει, πως θέλει υπομονή, χρόνο και θέληση από την δική σου πλευρά να επανέλθεις. Είναι ένα πρόβλημα παροδικό και θα περάσει αρκεί να προσπαθήσεις και να βρεθεί η κατάλληλη αγωγή να κουμπώσει στον οργανισμό σου,για αυτό την αλλαζουν συνεχεια. Αντιμετωπίζεις φοβίες , αϋπνίες, εφιαλτες, δεν αντέχεις την φασαρία και δεν σε ευχαριστεί τίποτα από εκείνα που έκανες πριν, το μυαλό σου παίζει περίεργα παιχνίδια.

Βλέπεις μόνο μαυρίλα και απελπισία… και οι κρίσεις σχεδόν καθημερινές, μπορεί να σε πιάσουν παντου. Στο δρόμο, στο λεωφορείο, στην εργασία σου οπότε αρχίζεις να τα αποφεύγεις όλα αυτα.. Και αναρωτιέσαι εσύ και το περιβάλλον σου πως συνέβη αυτό σε ένα άτομο σαν και σένα γεμάτο ενέργεια, χαμόγελο, ζωή.

Και ίσως υπάρξει και στιγμή που θολώνεις και επιθυμείς να κάνεις κακό στον εαυτό σου και ίσως τελικά το κάνεις αλλά για καλή σου τύχη μόλις το αντιληφθείς καλείς βοηθεια.Και υποβάλεις τον οργανισμό σου σε μια απίστευτη ταλαιπωρία εξαιτίας της πλύσης στομάχου και όλου εκείνου του φόβου για το χειρότερο που προκαλείς σε εσένα και στους ανθρωπους.Κ αι μετά από κάτι τέτοιο αναγκαστικά νοσηλεύεσαι ,αλλά ούτε το περιβάλλον του νοσοκομείου σε βοηθά, αφού εκεί βλέπεις ακόμα πιο σκληρές και απελπιστικές καταστάσεις που παρόλα αυτά δεν σε θορυβούν.

Μιλάς με τους θεραπευτές σου και σου λένε πως δεν είναι μόνο ο θάνατος αλλά υπάρχει κίνδυνος η μεγάλη λήψη τέτοιων φαρμάκων να σου αφήσει κουσούρι και μάλιστα να κατηγορηθουν οι ίδιοι γιατί στα χορηγησαν. Και ξανά σηκώνεσαι νιώθοντας τυχερή που τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη, παρόλο που σε οδήγησε στην απόπειρα το γεγονός πως νιώθεις δυσβάσταχτη την ζωή σου.

Οι διάγνωση των γιατρών είναι πώς υπήρχε χρόνια συσσώρευμενο άγχος που έσκασε στον οργανισμό σου σε μια στιγμή απόλυτης ηρεμίας. Και τότε στροφάρεις και κατανοείς ότι το πως θα αντιμετωπίσεις την ασθένεια εξαρτάται και είναι καθαρα δική σου επιλογή. Εκεινοι που σε παρακολουθούν φυσικά κάνουν τα πάντα να σε βοηθήσουν αλλά και εσύ είναι αναγκαίο να συνειδητόποιησεις το πρόβλημα, να το δεχτείς, να το αντιμετωπίσεις και να είσαι ανοιχτή στην βοήθεια του να ειδικών. . Στην αρχή πιστευεις πως τελικά το τέρας της κατάθλιψης θα σε καταπιεί στα σκοτάδια του , αλλά όταν έχεις πείσμα και τσαγανο δεν το επιτρέπεις.

Η μάχη άνιση αλλά βήμα βήμα μπορείς να την κερδίσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να σκεφτείς πως η κατάθλιψη είναι μια μοναδική ευκαιρία αναγέννησης . Ναι ακριβώς αναγέννησης, διότι με την ψυχοθεραπεία φτάνεις βαθιά μέσα στην ψυχή σου και στο υποσυνείδητο σου.

Έρχεσαι αντιμέτωπος με τις πληγές, με τις πιο κρυφές σκέψεις, με τα απωθημένα, με τα λάθη σού με τον ίδιο σου τον εαυτό. Ξαναγεννιέσαι γιατί κάνεις ξεσκαρτάρισμα, πετάς της άχρηστες μνήμες, κατανοείς που χωλαίνει ο χαρακτήρας σου και προσπαθείς να διορθώσεις τα κακώς κείμενα αυτου..κάνεις χώρο στην ψυχή σου για καινούργια όμορφα πράγματα. Ανακαλύπτεις έναν υπέροχο κόσμο, έναν κόσμο που ήξερες πως υπήρχε μέσα σου, μα δεν είχες χρόνο να ασχοληθείς. Ανακαλύπτεις τα θέλω, τους στόχους, τα όνειρα και τις ελπίδες σου που εγκατελειψες.

Και αρχίζεις να τα εντάσσεις πάλι στην καθημερινότητά σου. Οπλίζεσαι με μια μαγική δύναμη, ό,τι οραματίζεσαι, έχεις την μοναδική ικανότητα να το πετύχεις. Πιάνεις πάτο κάποιες φορές, οι κρίσεις πανικού σε εξαντλούν μα μαθαίνεις σταδιακά να τις αντιμετωπιζεις και αποδέχεσαι πως δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση να πεθάνεις κατά την διάρκεια τους, ούτε θα από ασφυξία επειδή πνίγεσαι, ούτε από έμφραγμα λόγω της ταχυπαλμιας. Μαθαινεις να μην μαστιγώνεις τον εαυτό σου για τα λάθη σού, αλλά να τον λατρεύεις .

Κανείς πράγματα που λατρεύεις, που σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να ηρεμησεις. Και επιπλέον, επειδή η κατάθλιψη δυστυχώς είναι μια εγωιστική πάθηση, επειδή θέλεις όλοι να ασχολούνται μαζί σου, θες από ανασφάλεια, θες από φοβία, θες από μοναξιά.. αυτό συμβαίνει. Αλλά αρκεί να μην το παρατραβήξεις και γίνεις φορτική γιατί και οι άλλοι έχουν τα θέματα τους.

Ε ναι δεν γυρίζει όλος ο κόσμος γύρω από σένα . Και τότε επιτέλους έχεις την μοναδική ευκαιρία να διαπιστωσεις ποιους τελικά θα κρατήσεις στη ζωή σου γιατί το αξίζουν και ποιους θα αποχαιρετήσεις. Γιατι οι άνθρωποι στα δύσκολα και στον πόνο του άλλου δείχνουν το αληθινό πρόσωπο τους. Οι απώλειες σε αυτό το ξεκαθάρισμα φυσικά θα σε πονέσουν αλλά όσοι μείνουν, το σίγουρο είναι πώς εκείνοι θα είναι οι άνθρωποι της καρδιάς και της ζωής σου.

Επίσης μαθαίνεις να απολαμβάνεις την μοναξιά, να την αποζητάς και τελικά εξαιτίας της να γίνεις δημιουργικη. Αισθάνεσαι ολοκαίνουργια , μπροστά σου ξεδιπλώνεται η ζωή που πάντα λαχταρουσες και δεν τολμούσες να διεκδικήσεις. Η τώρα η πότε σκέφτεσαι. Υψώνεις το παράστημα σου και προχωράς. Δεν την φοβάσαι την κατάθλιψη, δεν θρηνείς για τις μέρες, τις στιγμές που έχασες καρφωμένη στο κρεβάτι επειδή ένιωθες πως δεν αντέχεις να παλέψεις για να σταθείς στα πόδια σου. Δε τρέμεις στην ιδέα της κρίσης πανικού, δε στεναχωριέσαι επειδή παίρνεις φάρμακα.

Και απλό κρύωμα να ήταν δεν θα έπαιρνες; Δεν θλιβεσαι που διαλύθηκε το νευρικό σου σύστημα, ο ψυχικός και ο πνευματικός σου κόσμος γιατί όχι απλά τον διόρθωσες αλλά τα αντικατεστησες με νέα, καλύτερα. Και τελικά ξέρεις κάτι; Έρχεται η στιγμή που νιώθεις ευγνώμων που πέρασες από κατάθλιψη γιατί αν δεν το πάθαινες σιγά μην κατάφερνες όλα τα παραπάνω. Βέβαια καλό είναι να τα πετυχαίνεις χωρίς καμία παθηση να σου χτυπήσει την πόρτα. Η ΚΑΤΆΘΛΙΨΗ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΙΜΩΡΊΑ ΛΟΙΠΌΝ ΑΛΛΆ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΕΝΗΘΕΙΣ.

Και αν το δεις έτσι και το αντιμετώπισεις, ναι με θετική σκέψη, ναι με χαμόγελο, όσο ζόρικο και αν είναι, που είναι πολύ πάρα πολύ… το αποτέλεσμα όταν ξεφυγεις από αυτή θα σε δικαιώσει και θα γεμίσει την ψυχή σου με γαλήνη, πληρότητα και μόνο υπέροχα, μοναδικά συναισθήματα..

Γράφει η Ευφροσύνη Γ. Αναστασοπούλου

Κι όμως υπάρχουν φυσικά αντικαταθλιπτικά από το φαρμακείο της φύσης, τροφές που δεν γνωρίζουμε καν πως εκτός από θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν και περισσότερη ευτυχία. Άλλωστε για πολλούς το φαγητό είναι από μόνο του ευτυχία.

Τώρα θα μάθουν κιόλας τι ακριβώς πρέπει να επιλέγουν για να έχουν διαρκώς καλή διάθεση…

10. Σέσκουλα

Περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικό μέρος των βιοχημικών αντιδράσεων που αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέθηκαν με υψηλότερα σκορ κατάθλιψης.

9. Μοβ πατάτες

Μπορεί να μην είναι και τόσο συνηθισμένες, ωστόσο έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως ανθοκυανίνες, που παρέχουν νευρο-προστατευτικές ιδιότητες και ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Επίσης περιέχουν ιώδιο που ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ο οποίος με τη σειρά του συντελεί στη ρύθμιση της καλής διάθεσης.

8. Μύδια

Έχουν μέτρια έως υψηλά ποσοστά βιταμίνης Β12, σελήνιο, ιώδιο, πρωτεΐνες και ψευδάργυρο, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λίπος. Το ιώδιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος βοηθούν τον θυρεοειδή αδένα και η βιταμίνη Β12 βοηθά στην ενίσχυση των κυττάρων του εγκεφάλου, κάτι που συντελεί στην καλύτερη ποιότητα ζωής άρα και διάθεσης.

7. Μαύρη σοκολάτα

Βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και προσφέρει στιγμιαία καλύτερη συγκέντρωση και διάθεση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ενεργητικός και ζωντανός. Ωστόσο, μην το παρακάνετε: Η εφημερίδα «Journal of Psychopharmacology» αναφέρει ότι το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα για να καρπωθείτε τα οφέλη.

6. Γιαούρτι

Πλούσιο σε ασβέστιο βοηθά τον εγκέφαλο να απελευθερώσει περισσότερη ευτυχία ενεργοποιώντας τους νευροδιαβιβαστές. Επίσης έχει περισσότερες πρωτεΐνες από το κανονικό γιαούρτι, το οποίο καθιστά την απώλεια βάρους ευκολότερη.

5. Σπαράγγια

Έχουν υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και τρυπτοφάνης. Τα χαμηλά επίπεδα του φυλλικού οξέος έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται επίσης από τον εγκέφαλο για να δημιουργηθεί σεροτονίνη, που είναι ένα από τα βασικά σταθεροποιητικά της διάθεσης.

4. Μέλι

Σε ό, τι αφορά στην υγεία, το μέλι είναι πολύ καλύτερο από την κανονική ζάχαρη. Επιπλέον βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης μειώνοντας τις φλεγμονές στον εγκέφαλο.

3. Ντοματίνια

Όλες οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο που είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο καταπολεμά τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και γενικά τον προστατεύει. Για καλύτερα αποτελέσματα, να τα φάτε με ελαιόλαδο, το οποίο συντελεί στην καλύτερη απορρόφηση του λυκοπένιου.

2. Αυγά

Τα αυγά που περιέχουν μέτριες έως μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, βιταμινών Β, ιώδιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες. Όχι μόνο μπορούν να σας κρατήσουν ενεργούς, αλλά και με καλύτερη διάθεση, ενώ συντελούν σημαντικά στη μείωση του σωματικού βάρους. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Obesity» αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αυγά για πρωινό έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κουλούρια.

1. Καρύδες

Παρά το γεγονός ότι οι καρύδες θεωρούνται ανθυγιεινά επιδόρπια, περιέχουν τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία είναι ειδικά λίπη που τροφοδοτούν την καλύτερη διάθεση και ενισχύουν τη γενική υγεία του εγκεφάλου.

Κι όμως υπάρχουν φυσικά αντικαταθλιπτικά από το φαρμακείο της φύσης, τροφές που δεν γνωρίζουμε καν πως εκτός από θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν και περισσότερη ευτυχία. Άλλωστε για πολλούς το φαγητό είναι από μόνο του ευτυχία.

Τώρα θα μάθουν κιόλας τι ακριβώς πρέπει να επιλέγουν για να έχουν διαρκώς καλή διάθεση…

10. Σέσκουλα

Περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικό μέρος των βιοχημικών αντιδράσεων που αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέθηκαν με υψηλότερα σκορ κατάθλιψης.

9. Μοβ πατάτες

Μπορεί να μην είναι και τόσο συνηθισμένες, ωστόσο έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως ανθοκυανίνες, που παρέχουν νευρο-προστατευτικές ιδιότητες και ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Επίσης περιέχουν ιώδιο που ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ο οποίος με τη σειρά του συντελεί στη ρύθμιση της καλής διάθεσης.

8. Μύδια

Έχουν μέτρια έως υψηλά ποσοστά βιταμίνης Β12, σελήνιο, ιώδιο, πρωτεΐνες και ψευδάργυρο, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λίπος. Το ιώδιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος βοηθούν τον θυρεοειδή αδένα και η βιταμίνη Β12 βοηθά στην ενίσχυση των κυττάρων του εγκεφάλου, κάτι που συντελεί στην καλύτερη ποιότητα ζωής άρα και διάθεσης.

7. Μαύρη σοκολάτα

Βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και προσφέρει στιγμιαία καλύτερη συγκέντρωση και διάθεση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ενεργητικός και ζωντανός. Ωστόσο, μην το παρακάνετε: Η εφημερίδα «Journal of Psychopharmacology» αναφέρει ότι το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα για να καρπωθείτε τα οφέλη.

6. Γιαούρτι

Πλούσιο σε ασβέστιο βοηθά τον εγκέφαλο να απελευθερώσει περισσότερη ευτυχία ενεργοποιώντας τους νευροδιαβιβαστές. Επίσης έχει περισσότερες πρωτεΐνες από το κανονικό γιαούρτι, το οποίο καθιστά την απώλεια βάρους ευκολότερη.

5. Σπαράγγια

Έχουν υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και τρυπτοφάνης. Τα χαμηλά επίπεδα του φυλλικού οξέος έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται επίσης από τον εγκέφαλο για να δημιουργηθεί σεροτονίνη, που είναι ένα από τα βασικά σταθεροποιητικά της διάθεσης.

4. Μέλι

Σε ό, τι αφορά στην υγεία, το μέλι είναι πολύ καλύτερο από την κανονική ζάχαρη. Επιπλέον βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης μειώνοντας τις φλεγμονές στον εγκέφαλο.

3. Ντοματίνια

Όλες οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο που είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο καταπολεμά τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και γενικά τον προστατεύει. Για καλύτερα αποτελέσματα, να τα φάτε με ελαιόλαδο, το οποίο συντελεί στην καλύτερη απορρόφηση του λυκοπένιου.

2. Αυγά

Τα αυγά που περιέχουν μέτριες έως μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, βιταμινών Β, ιώδιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες. Όχι μόνο μπορούν να σας κρατήσουν ενεργούς, αλλά και με καλύτερη διάθεση, ενώ συντελούν σημαντικά στη μείωση του σωματικού βάρους. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Obesity» αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αυγά για πρωινό έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κουλούρια.

1. Καρύδες

Παρά το γεγονός ότι οι καρύδες θεωρούνται ανθυγιεινά επιδόρπια, περιέχουν τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία είναι ειδικά λίπη που τροφοδοτούν την καλύτερη διάθεση και ενισχύουν τη γενική υγεία του εγκεφάλου.

Σελίδα 1 από 164

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…