Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Ηέννοια της αυτοπεποίθησης ταυτίζεται με την «αίσθηση της σιγουριάς» που αντλείς για τον εαυτό σου.

Είσαι πάντα εστιασμένος στον εαυτό σου και τους στόχους σου και δεν επηρεάζεσαι από τους εξωτερικούς παράγοντες. Το να έχω αυτοπεποίθηση σημαίνει πως αγαπώ και περιποιούμαι τον εαυτό μου, χωρίς να με αφήνω «γυμνό» και έρμαιο στην λαίλαπα των γεγονότων.

Δεν αφήνεις ποτέ τις δυσκολίες να σε αποθαρρύνουν και με βάση την επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης και ψυχραιμίας σου, μπορείς να παίρνεις άμεσα αποφάσεις και να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε σου συμβαίνει.
 • Ξέρεις πώς να ζητάς συγγνώμη και να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, χωρίς να κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου.
 • Βιώνεις την εμπειρία των λαθών σου και μέσα από αυτά μελετάς τι πήγε στραβά και μαθαίνεις πώς να βγεις από τον «φαύλο κύκλο» της επανάληψής τους.
 • Οι επιλογές σου είναι συνειδητές και ανεπηρέαστες και νιώθεις άμεσα το αποτέλεσμά τους. Δεν έχεις το φόβο της δοκιμής νέων εμπειριών και καταστάσεων και έχεις το θάρρος και την τόλμη γιατί γνωρίζεις εις βάθος τον εαυτό σου και τα θέλω σου.
 • Όταν έχεις αυτοπεποίθηση δεν κρίνεις τους γύρω σου και δεν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.
 • Παρατηρείς την επιτυχία των άλλων και εμπνέεσαι για τη δική σου ζωή.
 • Αναγνωρίζεις τα θετικά στοιχεία των άλλων και τους αναφέρεις, δεν φοβάσαι να πεις οτιδήποτε όμορφο και θετικό αντιλαμβάνεσαι στον άλλον.
 • Λειτουργείς με ανιδιοτέλεια, δεν περιμένεις την αποδοχή ή την επιβράβευση για όσα είσαι, κάνεις και έχεις.
 • Δεν ζεις για το φαίνεσθε, αλλά για να νιώθεις τις πραγματικές απολαύσεις της ζωής και την αγάπη.
 • Αφοσιώνεσαι στην εσωτερική σου εξέλιξη και ανάπτυξη.
 • Κάνεις παρέα με όλους χωρίς να κρίνεις και να φοράς «ταμπέλες» και ταυτόχρονα παρακινείς τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι προς την θετική πλευρά της ζωής.
Εγωιστής

Είναι το άτομο που επιζητά να είναι το κέντρο του κόσμου. Με οποιοδήποτε τρόπο ψάχνει να διεισδύσει και να τραβήξει την προσοχή των άλλων για να γεμίσει το κενό που νιώθει μέσα του.

Χαρακτηριστικά που διακρίνουν έναν εγωιστή:

 • Προσπαθεί να έχει πάντα άτομα που θα μπορεί να ελέγχει και να επηρεάσει και συνήθως οι άνθρωποι που συναναστρέφεται είναι ευκολόπιστοι και επηρεάζονται εύκολα, για να του είναι πιο εύκολο να τους χειριστεί.
 • Συγκρίνει τον εαυτό του ασταμάτητα με τα πάντα, ώστε να επιβεβαιώνει την τελειότητατου. Εάν κάποιος κάνει κάτι καλύτερα από αυτόν απλά τον εκμηδενίζει.
 • Συγχύζεται πολύ εύκολα, φωνάζει συχνά για να πείσει τον εαυτό του και τους γύρω του.
 • Είναι ο τύπος του ανθρώπου που σου βγάζει φόβο και δεν μπορείς εύκολα να πεις τη γνώμη σου. Συζήτηση για αυτόν θεωρείται ο μονόλογος. Ο εγωιστής έχει συχνά σκαμπανεβάσματα και όταν έχει συνεχόμενη αποδοχή βαριέται και φεύγει.
 • Δεν αγαπάει τον εαυτό του και είναι γεμάτος με ανασφάλειες και φόβους, κάνοντας εξωτερικές προσπάθειες για να μπορέσει να το καλύψει.
 • Γίνεται καχύποπτος και δρα με ιδιοτέλεια. Διότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να φανεί ότι είναι κάτι ανώτερο, καλύτερο από τους υπόλοιπους. Όμως έτσι δε βοηθάει τον εαυτό του να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί το «εγώ» που τον κρατάει δέσμιο.
 • Είναι νάρκισσος.

Βεβαίως η ζωή είναι ποιημένη με βαθιά Σοφία και γνώση και θα έρθουν οι κατάλληλες ευκαιρίες ώστε να αναγνωρίσει, να αποδεχτεί τι του συμβαίνει και να μπορέσει να βγει μέσα απ’ αυτό το εικονικό εγώ που τον κυριεύει και έτσι να κάνει την αλλαγή του, ώστε να σταματήσει να χτυπάει τον ίδιο του τον εαυτό και να μπορέσει να μπει μέσα στην αγάπη.

Περισσότερα...

καθοριστικός παράγοντας για το αν θα ζήσουμε μετά τα 70 είναι τελείως διαφορετικός… Ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα έναν καλό λόγο για να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε.

Η φυσική κατάσταση φάνηκε ότι ήταν ένας εκ των κορυφαίων προγνωστικών παραγόντων επιβίωσης για ανθρώπους άνω των 70 ετών. Κι αυτό σε σύγκριση με τους αριθμούς των παραδοσιακών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Αυτό φάνηκε σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας.

Η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα συνδέονται στενά με τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει καρδιαγγειακές παθήσεις. Επειδή όμως  οι παράγοντες αυτοί είναι τόσο συνηθισμένοι στους ηλικιωμένους ανθρώπους, ο συνολικός αριθμός των παραγόντων κινδύνου καθίσταται σχεδόν χωρίς νόημα για την πρόβλεψη της μελλοντικής τους υγείας.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι γιατροί μπορούν να έχουν μία καλύτερη εικόνα της υγείας των γηραιότερων ασθενών τους εξετάζοντας πόσο καλή είναι η φυσική τους κατάσταση. Έχει δηλαδή μεγαλύτερο νόημα αυτό, από το να εξετάζουν πόσους παράγοντες κινδύνου συγκεντρώνουν.

«Βρήκαμε ότι η φυσική κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της μελλοντικής υγείας για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Κι αυτό ανεξάρτητα αν είναι γενικά υγιείς ή αν έχουν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Σε όσο καλύτερη φυσική κατάσταση βρίσκεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να ζήσετε περισσότερο συγκριτικά με αυτούς που είναι λιγότερο γυμνασμένοι». Αυτό εξηγεί ο Seamus P. Whelton, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην ιατρική σχολή του John Hopkins και επικεφαλής της μελέτης. «Τα ευρήματα τονίζουν τη σημαντικότητα του να είστε γυμνασμένος, όποια κι αν είναι η ηλικία σας», επισημαίνει ο ίδιος.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τα ιατρικά δεδομένα περισσότερων από 6.500 χιλιάδων ανθρώπων ηλικίας 70 ετών και άνω, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα τεστ κοπώσεως μεταξύ των ετών 1991 και 2009. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη φυσική κατάσταση των ασθενών ανάλογα με την απόδοση τους στο τεστ. Ακολούθως τους χώρισαν σε τρεις ομάδες: πολύ γυμνασμένους, μεσαίας φυσικής κατάστασης και κακής φυσικής κατάστασης.

Στα πλαίσια της μελέτης οι ερευνητές επίσης χώρισαν τους ασθενείς σε κατηγορίες ανάλογα με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που πληρούσαν.

Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 75 ετών όταν υποβλήθηκαν στο τεστ κοπώσεως. Οι ερευνητές ακολούθησαν τους ασθενείς για περίπου 10 χρόνια εντός των οποίων το 39% των ηλικιωμένων απεβίωσε. Μετά από αυτή την περίοδο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι καλύτερης φυσικής κατάστασης είχαν αξιοσημείωτα αυξημένα ποσοστά επιβίωσης.

Τα άτομα που ανήκαν στην κατηγορία των πολύ γυμνασμένων ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να είναι ζωντανοί 10 χρόνια μετά, συγκριτικά με τους λιγότερο γυμνασμένους. Αντίθετα, ο συνολικός αριθμός των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων των ασθενών δεν φάνηκε να συνδέεται με το θάνατο των ασθενών συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν είχαν κανένα παράγοντα κινδύνου.

Ο Δρ. Whelton δήλωσε πως τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το επίπεδο φυσικής κατάστασης είναι σημαντικός δείκτης υγείας για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη δεν υπολόγισε τυχόν αλλαγές στο επίπεδο φυσικής κατάστασης που μπορεί να βίωσαν οι συμμετέχοντες με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνοντας τη φυσική κατάσταση μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία. Και αυτό συμβαίνει και κατά την τρίτη ηλικία.

Πηγή: ygeiamou.gr

Περισσότερα...

Όλοι έχουμε την δική μας μοναδική ιστορία στην ζωή. Όλοι έχουμε το δικό μας ταξίδι να ακολουθήσουμε. Μια αναζήτηση για τα πράγματα που κινητοποιούν την ψυχή μας. Έναν στόχο που χρειάζεται να εκπληρώσουμε πριν τελειώσει ο χρόνος μας εδώ. Όλοι έχουμε ένα διαφορετικό δρόμο στην ζωή με εμπειρίες που προοριζόμαστε να ζήσουμε.

Αλλά επίσης έχουμε και κάτι ακόμα κοινό.

Ως ανθρώπινα όντα, δεν θέλουμε να είμαστε αυθόρμητοι. Ο αυθορμητισμός και η απροβλεψία μας αγχώνουν και μας κάνουν ανασφαλείς. Αγαπάμε να ξέρουμε το που θα μας οδηγήσει ακριβώς η ζωή. Χρειαζόμαστε έναν συγκεκριμένο δρόμο στην ζωή μας ώστε να νιώθουμε ασφαλείς. Νιώθουμε πιο δυνατοί όταν έχουμε τον έλεγχο σε όλα όσα συμβαίνουν.

Κι έτσι τείνουμε να πιέζουμε τις καταστάσεις που δεν πήγαν όπως θα θέλαμε, καταστάσεις που ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα συμβούν και πράγματα που αλλάζουν την καθημερινότητα μας και μας αναγκάζουν να αφήσουμε την ζώνη ασφαλείας μας.

Θέτουμε υψηλές προσδοκίες και απεγνωσμένα προσπαθούμε να ελέγξουμε την ζωή. Σχεδιάζουμε τα πάντα ελπίζοντας πως η ζωή θα πάει σύμφωνα με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.

Πιέζουμε την αγάπη. Πιέζουμε την ευτυχία. Πιέζουμε τον εαυτό μας να τελειώσει το Πανεπιστήμιο και να πάρει πτυχίο. Πιέζουμε τον εαυτό μας να παντρευτεί σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Πιέζουμε τον εαυτό μας να γίνουμε το άτομο που πάντα ήθελαν οι γονείς μας. Συνέχεια βιαζόμαστε κι έτσι ξεχνάμε να βρούμε την ευτυχία.

Δεν είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο απρόβλεπτη είναι η ζωή. Πιστεύω πως πέρα από τις ωραίες εμπειρίες όλοι έχουμε βιώσει και την άσχημη πλευρά της ζωής. Ξέρουμε πόσο εκπληκτική είναι, αλλά γνωρίζουμε πως μερικές φορές είναι επίσης επώδυνη.

Τα ξέρουμε όλα αυτά από τις εμπειρίες κι όμως εξακολουθούμε να την πιέζουμε, χωρίς να αφήνουμε την μοίρα να κάνει την δουλειά της. Αρνούμαστε να περιμένουμε το πώς θα ξετυλιχθεί η ζωή, επειδή μερικές φορές φέρνει δυσάρεστα γεγονότα που μας κάνουν να υποφέρουμε.

Και μόλις η απροβλεψία της ζωής μας χτυπήσει και δεν μπορούμε να πετύχουμε τις προσδοκίες μας πέφτουμε και τα παρατάμε. Νιώθουμε απογοητευμένοι και προδομένοι. Δουλέψαμε τόσο σκληρά για να φτάσουμε τον στόχο μας και ξαφνικά η ζωή μας χαλά την ισορροπία. Χωρίς να το περιμένουμε.

Γιατί σε μένα; Τι έκανα για να το αξίζω αυτό; Γιατί συμβαίνει σε μένα και όχι σε κάποιον άλλον;

Άσε με να σου πω γιατί. Υπάρχω σε αυτή την γη αρκετό καιρό για να συνειδητοποιήσω πως ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθήσεις να έχεις πάντα τον έλεγχο του τι συμβαίνει, η ζωή δεν θα πηγαίνει πάντα σύμφωνα με αυτό το σχέδιο. Είναι η αλήθεια. Τίποτα δεν είναι υποσχόμενο σε αυτή τη ζωή.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως είναι τρομακτικό να μην έχεις κανένα στοιχείο για το που πας. Αλλά αυτό δεν κάνει το ταξίδι μας πιο συναρπαστικό;

Δεν ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο για να ζήσουμε την ζωή αποκλειστικά σύμφωνα με τις αυστηρές αρχές μας. Δεν ήρθαμε στον κόσμο για να ακολουθήσουμε μια βαρετή και επαναλαμβανόμενη ρουτίνα. Υπάρχουν πολλά περισσότερα στην ύπαρξη μας. Πιστεύω πως ο σκοπός μας είναι να ζήσουμε μια ολοκληρωμένη ζωή, να αλλάξουμε τους κανόνες της κοινωνίας που ορίζουν τι είναι σωστό και λάθος, να ακολουθήσουμε τους βαθύτερους στόχους μας και να μοιραστούμε τις μοναδικές ιστορίες μας με τον κόσμο για να υπενθυμίσουμε σε όλους να μην σταματούν ποτέ να ονειρεύονται.

Αλλά για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές και ταυτόχρονα να βρούμε την ευτυχία, πρέπει να αφήσουμε την ιδέα πως ελέγχουμε την ζωή. Πρέπει να σταματήσουμε να πιέζουμε την ζωή μας.

Η αλήθεια είναι πως τα πάντα στην ζωή συμβαίνουν στην ώρα τους. Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ το αποκαλώ μοίρα. Και ειλικρινά πιστεύω πως αν κάτι είναι γραφτό να σου συμβεί, θα γίνει. Ανεξάρτητα από τα εμπόδια που θα βρεθούν στον δρόμο.

Περισσότερα...

Κάθε ανθρώπινο ον αλλάζει κάθε 7 χρόνια.

Όπως οι εποχές που εναλλάσσονται περνάμε διαφορετικές φάσεις στη ζωής μας. Σαν μια γραμμή που ξεκινά στην γέννηση μας και τελειώνει με τον θάνατο.

Χρειάζονται 7 χρόνια για να γίνει αυτή η γραμμή κύκλος. Αυτός ο κύκλος χωρίζεται σε 10 μέρη.

1ος κύκλος (0-7 χρόνια)

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 7 χρόνων ένα παιδί είναι εντελώς αφοσιωμένο στον εαυτό του. Ολόκληρος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του σαν όλοι οι άνθρωποι στην οικογένεια να είναι έτοιμοι να το ευχαριστήσουν. Και αν αυτό δεν συμβεί το παιδί θυμώνει. Είναι ένας τέλειος εγωιστής εντελώς ικανοποιημένο με τον εαυτό του και ζώντας συνέχεια σε μια κατάσταση «αυτό-ικανοποίησης» όπου όλοι βρίσκονται εδώ για να το ευχαριστήσουν.

2ος κύκλος (7-14 χρόνια)

Μετά από 7 χρόνια το παιδί δεν είναι πλέον αφοσιωμένο μόνο στον εαυτό του και θέτει πολλές ερωτήσεις για τον έξω κόσμο. Τρελαίνει τους γονείς του με πολλές ερωτήσεις και απολαμβάνει πολλές περίεργες δραστηριότητες. Γίνεται φιλόσοφος ή επιστήμονας που θέλει να μάθει την αλήθεια. Καταστρέφει ένα παιχνίδι για να μάθει πως λειτουργεί ή σκοτώνει ένα έντομο για να μάθει πως είναι μέσα. Ενδιαφέρεται για τους άλλους εφόσον ανήκουν στο ίδιο φύλο. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτή την περίοδο στάδιο «ομοφυλοφιλίας».

3ος κύκλος (14-21 χρόνια)

Μετά τα 14 έχουν αναπτυχθεί ενδιαφέροντα για το αντίθετο φύλο. Είναι περίοδος ετεροφυλίας. Ένα κορίτσι/αγόρι σκέφτεται το σεξ και έχει όνειρα που κυριαρχούνται από ερωτικές φαντασιώσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος προς τον έρωτα καθώς το παιδί τελικά κάνει την είσοδο του στον κόσμο.

4ος κύκλος (21-28 χρόνια)

Μέχρι τα 21, αν όλα έχουν αναπτυχθεί φυσιολογικά, ένας άντρας/μια γυναίκα αλλάζει την προσοχή του προς άλλα πράγματα εκτός από τον έρωτα. Έχει φιλοδοξίες και στοχεύει για αγαθά και επιτυχία. Ελκύεται από την δύναμη και το κύρος και αγωνίζεται για την επίτευξη τους.

5ος κύκλος (28-35 χρόνια)

Στα 28 τελικά συνειδητοποιούμε τελικά πως δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε όσα θέλουμε. Μαθαίνουμε πως είναι απίθανο να πετύχουμε κάποιες από τις επιθυμίες μας και επιλέγουμε κάτι άλλο. Θα επιλέξουμε την άνεση και την ασφάλεια αντί να επιδιώξουμε την φιλοδοξία. Είναι το σημείο όπου σταματάμε να είμαστε «ανέμελοι». Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τις οικονομίες μας, ότι πρέπει να αγοράσουμε ένα σπίτι, και τελικά να αποκατασταθούμε.

6ος κύκλος (35-42 χρόνια)

Στα 35 η ενέργεια μας φτάνει στο απόγειο της. Ο μισός κύκλος της ζωής μας έχει ολοκληρωθεί και όλα ξεκινούν να μειώνονται από αυτό το σημείο. Αποκλείουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να διαταράξει τον τρόπο ζωής μας και αρχίζουμε να πιστεύουμε στις παραδόσεις και στην θρησκεία. Ζώντας στο παρελθόν συμμορφωνόμαστε. Σταματάμε να φοβόμαστε τους κανόνες και να επιθυμούμε την πειθαρχία και την εμμονή.

7ος κύκλος (42-49 χρόνια)

Από τα 42 αρχίζουμε να έχουμε ψυχικές και σωματικές διαταραχές. Τα μαλλιά μας γίνονται γκρι και αρχίζουν να πέφτουν, το δέρμα μας ζαρώνει. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της παρακμής και παίρνουμε την θρησκεία αρκετά στα σοβαρά. Νιώθουμε την ανάγκη να παραδοθούμε σε κάτι θεϊκό και υπέρτατο.

8ος κύκλος (49- 56 χρόνια)

Αυτός ο κύκλος σηματοδοτεί την περίοδο της σεξουαλικής πτώσης. Αυτό κάνει κάποιον να αισθάνεται ένοχος καθώς η κοινωνία αναμένει έναν ενεργό σεξουαλικό ρόλο και έτσι κάποιος πιστεύει πως δεν έχει όλα τα χαρακτηριστικά που περιμένει η κοινωνία από αυτόν.

9ος κύκλος (56-63 χρόνια)

Από τα 56 αρχίζουμε να ξανά χάνουμε το ενδιαφέρον μας για άλλα πράγματα και εστιάζουμε στον εαυτό μας. Σκεφτόμαστε ότι θα ανακαλύψουμε την αιώνια αλήθεια με το να απομακρυνθούμε από τον κόσμο. Γινόμαστε αυτό που ήμασταν ως παιδιά αλλά αυτή τη φορά είμαστε εμπλουτισμένοι εσωτερικά με γνώση και εμπειρία. Αρχίζουμε επίσης να σκεφτόμαστε τον θάνατο ελπίζοντας να τον συναντήσουμε ήρεμα και γαλήνια.

10ος κύκλος- Ο τελευταίος

Στα 70 θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον θάνατο. Όπως το έμβρυο θέλει 9 μήνες για να αναπτυχθεί μέσα στην μήτρα, επίσης συνειδητοποιούμε την παρουσία του θανάτου 9 μήνες πριν έρθει. Εισέρχεται τώρα στην μήτρα που βρίσκεται μέσα μας.

Οι Ινδιάνοι αναφέρονται σε αυτό ως «garbha» που είναι συμβολικό. Αναφέρονται στην θεότητα που κατοικεί μέσα μας αιώνια.

Αυτός είναι ο φυσικός κύκλος της ζωής.

Περισσότερα...

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…